Hero Bilde

Vanliga frågor

Vanliga frågor

Hittar du inte ditt svar här kan du alltid ringa oss på 08 52 50 5000 eller skicka oss en e-post.

Före beställning

Vem är vi?

Carpe Diem är en researrangör för dig som reser ensam, men som önskar att resa tillsammans med andra res-glada, på semester.

Vem reser med Carpe Diem?

Våra gäster är vuxna, res-glada människor från 30 till 70+, där snittåldern vanligtvis är lägre på våra mer aktiva resor. Vi upplever att unga och vuxna trivs utmärkt i varandras sällskap så här är det inte åldern, utan inställningen som räknas. De flesta bokar resa själv, men många har hittat nya vänner på tidigare resor med Carpe Diem och väljer att resa tillsammans igen med sina nyfunna Carpe Diem- vänner. Det kanske är lättare att säga vad det INTE är: det är inte dejting-resor för 20-åringar 😊

Vilka typ av resor har vi?

Vi skräddarsyr alla våra resor. Vi letar efter de charmigaste hotellen, de lokala upplevelserna och intryck som varar livet ut. Vi lägger upp våra resor med sociala aktiviteter som inkluderar gästerna för att bli ett gott res-gäng. Vi har en stor blandning av resmål och destinationer. Vandring, cykling eller kajak för den som gillar att vara aktiv på semestern. Avslappnande sommarsemestrar i Europa, Asien eller andra delar av världen för den som vill ta det mer lugnt på semestern.

Måste jag vara singel för att resa med Carpe Diem

Nej, alla kan resa med oss, men du kan inte resa tillsammans med din partner. Hos oss riskerar du inte bli femte hjulet på vagnen som det lätt blir på "vanliga" gruppresor där 95% av resenärerna är par. Det finns många anledningar till att våra gäster reser själv, ibland saknar man helt enkelt någon att resa med – mer komplicerat än så är det inte.

Antal deltagare på resa

Våra grupper är vanligtvis mellan 18-25 deltagare.

Våra hotell

Vi letar alltid efter hotell med det lilla extra, och då tänker vi inte på personlig butler eller guldkranar på toaletten. Vi letar efter mysiga, familjedrivna hotell med hög charmfaktor - där du får ljuvligt god frukost och känner dig som hemma. Atmosfär och äkthet, service och centralt beläget är ledord vi har med oss när vi jagar hotell. Våra hotell är vanligtvis 3 eller 4 stjärnor, men någon gång har vi också 2- eller 5- stjärniga - bara de uppfyller våra krav. "Hemma hos-känslan" är viktig för oss, vare sig det är ett 5-stjärnigt hotell eller ett beduinläger i öknen.

Våra reseledare

På en Carpe Diem-resa följer det alltid med en skandinavisk-talande reseledare när resan är fulltecknad. Reseledare följer oftast med gruppen från Stockholm, några gånger möter reseledaren gästerna på slutdestinationen.

Läs mer om våra reseledare

Singel- eller dubbelrum?

Vårt baspris är baserat på att man delar ett dubbelrum (två separata sängar) med en i gruppen av samma kön. Vi har förstått genom åren att många uppskattar detta, av våra återkommande gäster. Var uppmärksam på att om du bokar dubbelrum och vi inte lyckas hitta någon du kan dela med, måste du betala enkelrumstillägget. Det gäller alltså att vara tidigt ute med beställningen. =) Önskar du att boka enkelrum finns även den möjligheten. Priser hittar du i våra program samt på beställningssidan. Vi har jobbat hårt för att hålla enkelrumstillägget så billigt som möjligt på våra resor för vi vet hur tråkigt det är att betala extra när en reser själv.

Det mesta är inkluderat – till och med res-vänner.

Våra resor är kanske inte billigast på marknaden, men å andra sidan är det mesta inkluderat i priset. I tillägg till frukost är oftast minst en måltid till om dagen inkluderat. Dessutom ingår varierande aktiviteter, entrébiljetter, transporter, trevliga och kunskapsrika guider och så får du en reseledare med på köpet. Kort sagt, allt som ska till för att du ska resa problemfritt och endast behöva tänka på hur du njuter mest möjligt av din semester. Kvalitén på våra resor avspeglas genom att cirka 50% av våra gäster är återkommande och vi får så gott som alltid väldigt goda omdömen!

Flyg från Göteborg eller Köpenhamn / Anslutningsflyg

På de flesta av våra resor kan du även flyga från Göteborg eller Köpenhamn. Är det inte ett alternativ när du väljer avgång, kan du kontakta oss med dina önskemål. Vi söker upp ditt flyg på begäran, ofta innebär det ett flygtillägg. Det finns som regel tre möjligheter.

Alternativ 1 / Anslutningsflyg

Flyg från din närmaste flygplats till Stockholm för att ansluta med gruppen.

Alternativ 2

Flyg på egen hand till destinationen och möt gruppen på platts. Flyget ankommer i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång.

Alternativ 3

Vill ni ta er till resmålet på egen hand kan vi i de flesta fall erbjuda ett flygavdrag.

Flygtider

Flygtiderna som framkommer med din beställningsbekräftelse är baserat på flygbolagets tillfälliga bekräftelse. Dessa kan alltså ändras och avresetiden är inte slutgiltig förrän biljetterna är utskrivna. Väljer du att boka egna flyg eller annan anslutning, rekommenderar vi därför att ha god tid mellan anslutningarna eftersom du själv måste stå för eventuella kostnader vid ombokning av anslutningsflyget.

26850686 10214647716963102 8870047599610521298 O

Det finns inget mer socialt än att resa ensam på semester

Beställning 

Res- och avbeställningsskydd

Res- och avbeställningsskydd är inte inkluderat i priset på resan. Vi rekommenderar starkt att skaffa detta i samband med beställning. Skulle något hända med dig eller dina närmaste för eller under resan får du ersättning för din ekonomiska förlust. Har du försäkring via kreditkort eller jobb, dubbelkolla så att denna gäller för den valda resan. Ha alltid med kopia av ditt pass och försäkringsbrevs under resan. Vi rekommenderar Gouda försäkringar för både reseförsäkring och avbeställningsskydd.

Beställ Reseförsäkring / avbeställningsskydd

Allergier

Det är väldigt viktig att allergier eller liknande uppges vid beställning. Vi kan inte garantera att du får exakt den maten du behöver på en resa, men vi gör vårt bästa. Har du för exempelvis glutenallergi kan det vara smart att ha med någon mat hemifrån. Vi ge så klart besked till både flygbolag och andra samarbetspartners, men det är inte alltid dessa kan leverera efter dina behov.

Sätesreservation

Det är få flygbolag vi har möjlighet att reservera säte på. Är du i en speciell position varav du behöver ett speciellt säte, ta kontakt så gör vi vårt bästa.

Sen beställning (under 35 dagar före avresa)

Vid sen beställning kan vi behöva kräva betalning inom 48 timmar, antingen via internetbank eller med kort. Var klar över att vi endast håller säten på flyg fram till 35 dagar före avresa och att vi inte kan garantera resans pris efter detta. Vi gör så gott vi kan för att få dig med, men kan inte garantera. Det lönar sig så klart att vara tidig ute med beställning.

Utskick från Carpe Diem

Vid beställningstidpunkt vill du få en kombinerad inbetalning- och beställningsbekräftelse från oss. På denna framkommer det vad du har beställt, samt avresa och ankomsttider. I tillägg får du lite generell information om resan, saker som är viktigt att komma ihåg och förberedelser inför resan. Utfylld information om resan hittar du under ”Praktisk information och resevillkor” under varje resa. Cirka två veckor innan avresa får du din flygbiljett samt komplett reseinformation från oss, som bland annat innehåller reseledares namn och telefonnummer. Vi sänder inte ut deltagarlistor på grund av personuppgiftspolicy.

Passnummer, födelsedatum och övrig personinfo.

Vid beställning vill du bli bett om att uppge födelsedatum. På vissa resor ber vi om ytterligare information, det kan vara passnummer, giltighetstid eller liknande.

Före avresa

Visum

Läs informationen du fått från oss noga vid beställning. Behöver du visum? Vilken typ av visum= Du bör tänka på att söka så tidigt som möjligt – alla ambassader är inte lika effektiva.

Flygbiljetter

Flygbiljetter skickas ut tillsammans med den siste informationen du får ca. 2 veckor före avresa.

Deltagarlista

Vi skickar inte ut deltagarlistor på grund av GDPR och våra gästers integritet.

Klimat

Önskar du mer information om klimatet på destinationen, ta gärna en titt här

Bagage

Hur mycket du kan ha med dig varierar beroende på vilket flygbolag vi använder på valt resa. Vi rekommenderar att packa i en vanlig koffert med hjul och alltid ha en liten ryggsäck till saker du behöver under dagen eller på utflykter.

Avreseskatt

Några länder har avreseskatt på sina flygplatser. Denna är personlig och betalas av var och en deltagare. Om det finns en sån skatt på en av våra resmål, vill du bli informerad om detta.

Flygskatter

På alla våra reser som inkluderar flyg, inkluderas också flygskatter. Flygskatter kan stiga beroende på exempelvis valutakurser, bränslekostnader eller liknande. Eventuell differens vill bli vidarefakturerad.

Under resan

På flygplatsen

Som en enkel tumregel bör du möta upp på flygplatsen minst 2 timmar innan avgång. Du är själv ansvarig för att möta upp i god tid och att vara vid gaten till riktig tidpunkt.

Incheckning

Vanligtvis kan man inte checka in på internet på en gruppbokning. Det är därför enklast att checka in på flygbolagets automater och därefter leverera baggen vid en bag-dropp. Där som reseledare är med från Oslo, vill hen vara tillgänglig för att hjälpa dig med denna processen förutsatt att du är i god tid före avresa.

Förseningar

Förseningar kan förekomma. Carpe Diem står inte ansvarig för sådana händelser, ta vara på kvitto och utgifter du har på grund av förseningar och ta upp detta med ditt försäkringsbolag. Carpe Diem gör så klart allt vi kan för att undgå detta.

Ändringar i program

Det kan förekomma ändringar i programmet. Några länder har mindre utvecklad infrastruktur för turism än andra – så allt kan hända. Packa med gott humör, öppenhet och nyfikenhet – och du vill snart se att de dagar som inte helt går som planlagt är de allra bästa.

Aktiviteter under resan

På nästan alla våra resor finns det en dag eller två som är mer aktiva än andra. Kanske vi paddlar ut med en kajak, eller kanske på rafting. Kanske vi ser naturen från cykelsätet – eller kanske från en elefantrygg. Denna form för aktivitet är alltid frivillig. Dessa aktiviteterna är ofta också höjdpunkterna på resan, så varför inte testa? Märk att alla sådana dagar med aktiviteter är skapade för personer med god fysisk form – inte för sportsentusiaster.

Skada under resans gång

Skador kan uppkomma under resans gång. Det är därför viktigt att du har med dig kopia av reseförsäkring. Glöm inte ditt Europeiska hälsokort där som du reser inom Europa. Carpe Diems reseledare, lokala representanter samt anställda på kontoret vill så klart bistå med hjälp där som en skada skulle uppsåt.

Hittar inte svaret på din fråga?

Våra Reseledare