Södra Vietnam – Ho Chi Minh City, Mekongdeltat och Hoi An

Södra Vietnam – Ho Chi Minh City, Mekongdeltat och Hoi An

Hoi An Vietnam
RectangleCreated with Sketch.

Sagolik semester i Vietnam med fokus på de lokala upplevelserna

Följ med och upplev det land som så tydligt präglas av sin historia, men där krigets forna dagar övervinns av de häpnadsväckande landskapen och den lika vackra befolkningen. Vakna upp i Ho Chi Minh City (tidigare känd som Saigon) och känn av rytmerna där den gamla och traditionsrika kulturen brottas med det moderna storstadslivet. Bländas av de tusen nyanserna på färgskalan mellan turkost och grönt i Mekongdeltats myllrande flodliv. Det praktfulla Hoi An kommer garanterat klistra sig fast på näthinnan för en lång tid framöver.

Vi får chansen att närma oss det genuina Vietnam från insidan genom ett så kallat homestay. Bo hemma hos lokalbefolkningen i landsbygden, bakom kulisserna från turismens spotlights och upplev den autentiskt vietnamesiska vardagen, smakerna, lukterna, kulturen och värmen från våra lokala värdfamiljer. En garanterat oförglömlig upplevelse.

Det är säkerligen ingen som kommer gråta över att vi heller inte slipper undan några av Asiens mest häpnadsväckande stränder, kokkonst i världsklass i varje gatuhörn och de leende invånarna som med glädje visar oss sin färgsprakande kultur.

Höjdpunkter

 • Hoi An – En av Asiens absolut vackraste städer
 • Skimrande gröna nyanser i tusental runt Mekongdeltats levande flodsystem
 • Homestay – det kan knappast bli mer autentiskt!
 • Det rytmiska tempot i HCMC, med växlande kultur och historia
 • En matkultur med både spännande smaker och i regnbågens alla färger
 • Upplev en kulinarisk metropol med all sin street-food. Mat-turné på två hjul!
 • Semester från semestern på några av Asiens mest häpnadsväckande stränder
 • Tanka den mentala semesterdunken med fler (frivilliga) utflykter från Hoi An
 • Ett garanterat fyllt minneskort (eller kamerarulle för den mer konservativa)
Getty Images 537231858 Vietnam Hoi An byggning
+27
+26

Program

Dag 1

Avresa

Turkish Airlines lyfter sent på eftermiddagen och vi tar ett stopp i Istanbul för flygbyte.

Dag 2

Ankomst Ho Chi Minh City

Middag

Väl framme i Ho Chi Minh City blir vi välkomnade av vår lokalguide, som kommer bli både ett känt ansikte och en god resekompis. Transfer till hotellet där vi checkar in och packar upp våra flipflops, kameror och backgammonspel. Vi påbörjar tillsammans äventyret genom en av Asiens (kanske världens) främsta kokkonst-arenor med en gemensam middag på en lokal restaurang. Låt smaklökarna springa iväg. Se det som en uppladdning inför kommande veckors alla upplevelser och intryck.

Ho Chi Minh City, motsatsernas stad. Gamla folkliga traditioner speglas i ljuset av moderna och affärsenliga lösningar. Koloniansk och vietnamesisk historia och arkitektur blir avlösta av business-center och snabbt växande kvarter, om vartannat. Men regnbågens alla färger lyser troget igenom i varje gatuhörn, där matvagnar, hönsburar och grönsaksstånd konkurrerar om kvadratcentimetrarna. Och myllret av människor runt omkring är minst lika färgglad, både vad gäller klädsel och personligheter. Staden i sig själv är en fröjd för ögat och humöret. Ett första möte med de nya omgivningarna kan uppfattas som både turbulent och spännande. Vi somnar garanterat gott efter en första dag full av intryck.

Dag 3

Ho Chi Minh City och Mat-turné på vespa!

Frukost, lunch och middag

Vi förbereder kroppen och våra sju sinnen på dagens upplevelser med frukost innan vi kliver ut i det vimmel, späckat av intryck, som Ho Chi Minh City så frikostigt bjuder på. Somliga hade säkert helst beskrivit staden som ett fullkomligt kaos, och med all rätta. Men idag ska vi få chansen att läsa mellan raderna på det trassel av människor, mopeder, matvagnar, djur, färger och lukter som präglar vårt första intryck. Det pulserande virrvarret följer nämligen ett rytmiskt system, där miljontals scootrar kör efter ett väl inövat mönster, samtidigt som både människor och djur känner till sin sida av trottoaren. Det helt ”vanliga” gatustrosandet inte av för hackor, den mentala laddaren bör vara inställd på ett färgsprakande fyrverkeri av intryck… Och om hungern skulle smyga sig på är det bara att lägga vane-människan åt sidan och acceptera vad någon de oräkneliga matstånden skopar upp i en liten färgglad plastskål, medan du slår dig ner i en nästan lika liten och lika färgglad plaststol. Du kommer inte att ångra dig.

På en sightseeingtur får vi dessutom se bland annat den ståtliga Notre Dame-katedralen, det välkända Postkontoret (byggt som en järnvägsstation i slutet på 1800-talet), Stadshuset, den livliga Ben Thanh-marknaden och Cho Lon, stadens motsvarighet till Chinatown, som även är känt för den stora Binh Tay-marknaden. Här snubblar vi också över den pampiga Thien Hau-pagodan från 1800-talet som blivit uppkallad efter havsgudinnan med samma namn. Häng med i svängarna av observationernas alla intryck!

Gröna Lund i all ära, men i HCMC går det undan! Och det är ingen Autobahn vi pratar om här, utan en härva av vägar, rondeller och filer där mopeder följer strömmen med imponerande skicklighet. Och mopeder finns det nästan lika många av som invånare i staden. Med en ny favorithjälm på huvudet ska vi få hoppa rätt ner i trafiksmeten. Men eftersom vi inte hunnit med mopedkursen för nybörjare hittar vi varsin moppe-kompis, som med sin kunskap om det interna trafiksystemet, tryggt ska ta oss från foodtruck till foodtruck. Definitionen av ”truck” kan variera en aning, men de smakliga effekterna står högt i kurs, oavsett vilken gata du befinner dig på i denna stad. Middagen idag består av en flerrätters mat-turné, i hjärtat av världens streetfood-Mekka. Vita dukar är utbytta mot de små färgglada plaststolarna och hemmagjorda spicy såser i pet-flaskor. Från en restaurang till en annan håller vi hårt i hjälmen och den chaufför som ska hjälpa oss att minnas denna måltid för resten av livet.

Dag 4

Can Tho, Mekong – homestay

Frukost, lunch och middag

Från en pulserande storstad till ett surrande flodliv runt spindelnätet av kanaler i Mekong-deltat. Här lever befolkningen i flodens tecken och vardagslivet kretsar runt vad vattnet har att erbjuda. Packa för ett par dagar i en lättare ryggsäck eller i din nyinköpta bambuväska. Det stora bagaget blir väl omhändertaget så länge och tryggt överlämnat igen efter denna avstickare.

Vi studsar flipflops-vant ombord på en sampan (en flatbottnad kinesisk träbåt), som ska hjälpa oss att utforska flodkulturens alla gröna nyanser, kanalernas vardagsliv och den lokala produktionen av hantverk, livsmedel och trendiga hattar längs strandkanten. Vi inleder dagen runt Cai Thia i Caibe-distriktet och i provinsen Tien Giang. Förutom att deltat till stor del fortfarande är en flytande marknadsplats, kommer även större delen av allt ris som produceras i Vietnam från just detta område. Fru Nam och hennes familj visar gärna och stolt upp den del av risproduktionen som de specialiserat sig på de senaste 60 åren, nämligen rispapper. Och detta med en imponerande skicklighet!

Lunchen presenteras idag vid ankomst till vårt härliga homestay. Maten har säkerligen inte vandrat långt. Fiske är en stor del av det lokala livet runt floderna, precis som allt frukt och grönt som frodas i det fuktiga landskapet.

Efter lunch utforskar vi Mekong flodens små krokar och hörn. Vi delar upp oss i små grupper med var sin kapten som tar oss genom små kanaler längs floden.

Genom att bara luta sig tillbaka och beskåda allt som rör sig på och runt flodytan fylls dagens upplevelsekvot stadigt på väg mot vårt hem de kommande två nätterna. Vi kan glömma femstjärniga hotell, men kommer knappast sakna dem vid övernattningen hos en lokal familj. Genom att uppleva en så kallad homestay, kommer vi få chansen att både se och uppleva de kulturella olikheterna som formar den vietnamesiska landsbygdsbefolkningen, på nära håll.

Kvällens middag är kryddad med både lokala örter, en varm atmosfär och gott sällskap.

Dag 5

Homestay – Tan Phong – Da Nang – Hoi An

Frukost och lunch

Vi dansar upp ur sängen tidigt på morgonen för att få med oss mest möjligt av vad vardagslivet har att erbjuda. Anamma kulturen genom att glatt vinka tillbaka till alla som är lika nyfikna på oss som vi är på dem. Människorna runt floden är en hårt arbetande befolkning och alla bidrar på sitt sätt, men med ett ständigt leende på läpparna. Andas in flodlivets stämning och njut av vyerna av både natur och de speciella uppgifter och tekniker som invånarna visar upp i all sin produktion.

Vi tar oss tillbaka till storstaden HCMC och flygplatsen för att teleporteras norrut, med Da Nang i sikte (någonstans mellan Hanoi och HCMC). Vi hinner knappt påbörja ett parti backgammon, för flygturen tar inte mycket mer än en halvtimme. I Da Nang står en snäll busschaufför troget och väntar på att få ta oss till Hoi An, tre mil söderut. Det vore en underdrift att påstå att Hoi An är en vacker stad. Namnet betyder ursprungligen ”Tillsammans i säkerhet”, men kallas i folkmun för ”konstnärsbyn”. Den har av internationellt erkända resemagasin förtjänat stämpeln som en av Asiens bästa städer och det är svårt att inte förstå varför…

När vi checkat in på vårt hotell finns det möjlighet att göra reseledaren sällskap vid middag om man vill. Kvällen står annars på vid gavel för den välförtjänta avslappning som en lång dag kan ha krävt, att utforska staden på egen hand eller spela färdigt det parti backgammon som flygresan inte gav tid till…

Hoi An Vietnam

Dag 6

Hoi An

Frukost

Efter frukost sätter vi på oss våra bästa strosar-flipflops och glider in till gamla stan. För att inte gå miste om höjdpunkterna i denna pittoreska stad får vi en guidad tur i vad som fram till i början på 1800-talet var Vietnams viktigaste hamnstad. Den gamla stadskärnan är ett ovanligt välbevarat exempel på en sydostasiatisk handelshamn från flera hundra år tillbaka och har därför sedan 1999 stått på Unescos världsarvslista. Vi studsar fram på de trafikfria gatstenarna och beskådar hur historians kineser, fransmän och japaner satt sin prägel på samhället. Men tack vare dem får kameran ett fängslande jobb i att memorera både kinesiska tempel och pagoder, franska caféer och den lilla röda japanska bron som står för ett av de mer utmärkande landmärkena i Hoi An.

Eftersom vi ännu inte har fått nog av marknader blir det ett naturligt stopp på vägen. Passa på att köpa en vackert handsydd klänning till en billig dong. I Hoi An är de extra semesterkilona inte ett shopping-hinder, de olika klädeshandlarna erbjuder nämligen en utmärkt skräddarservice till en ännu mindre dong. De bedårande tyglampor som kvällstid lyser upp hela staden finns också till både försäljning och till fönstershopping för den som önskar. De är väldigt karaktäristiska för Hoi An och de lokala hantverkarna kommer troligen ha satt sin prägel näthinnan hos var och en. Vi strosar vidare längs älven som kantas av små mysiga caféer och de små låga husen där människor bor eller ställer ut konst och hantverk.

Hoi An utmärker sig som en mindre Vietnamesisk stad, där man enkelt kan spatsera runt utan att varken gå vilse eller fastna med sandalen mellan tusentals motorcyklar. Efter vår guidade tur njuter vi vidare av atmosfären på egen hand. Cafeér och restauranger avlöser varandra och det är ett rent kulinariskt nöje att öva vidare på tekniken med ätpinnarna. För den som uppskattar sällskap eller en duell i pinnar anordnar reseledare en gemensam middag på kvällen.

Dag 7 - 9

Hoi An

Frukost

Ta chansen att varva ned ordentligt och lägga upp schema och dygnsrytm efter eget behag. Hoi An står stadigt som basstation och efter den frukost som serveras på hotellet finns det gott om tid till att göra precis som man vill. Med eller utan färgglad cykelhjälm är det bara 20 minuters trampande (gratis utlån av cyklar på hotellet) till de milslånga stränderna. Det finns även en shuttlebuss som kostar 0 dong vare sig man vill till stranden eller till centrum. Är man inget fan av palmer går det såklart också bra att ta sin backgammon-match vid poolkanten.

Möjligheterna till att fördriva timmarna i Hoi An är oändliga, till och med för den riktigt kräsna. Shoppa loss på marknaden, upptäck de små fiskebyarna, utforska Cham Island (med risk för överfylld kamerarulle och bländande vatten), besöka den gamla kejsarbyn Hue eller uppsöka historiska stränder såsom Cua Dai Beach och An Bang Beach, där de amerikanska trupperna hoppade i land för att försvara sin flygbas under kriget 1965. Historia, arkitektur, religion och kultur kommer vi knappast lida brist på. I närheten finns till exempel lämningar från det forna Champa-riket, en samling av hindutempel.

Om du vill utöka dina kunskaper och briljera vid nästa taco-fredag hemma är Hoi An en gratis buffé vad gäller kulturell, språklig och historisk lärdom. Eller varför inte ta steget vidare mot den vietnamesiska kock-titeln genom en lokal matlagningskurs? Oavsett val av aktiviteter tar vi semestern på största allvar och bekantar oss med allt ifrån vyerna från vår rosa strandmadrass till våra nya visdomar och intryck. Reseledare arrangerar dessutom middag varje kväll om man skulle ha lust att prata av sig om sina upplevelser.

Utflykter i Hoi An
* Utflykterna förhandsbeställs senast 65 dagar innan avresa. Dagarna är inte fast bestämda, men arrangeras väl utspritt med tanke på uppehållet.

Extra tillägg

Dag 10

Hoi An – Da Nang – HCMC

Frukost

Förmiddagen efter egen improvisation. Efter lunch tar vi oss tillbaka till Da Nang för att fortsätta med flyg till HCMC.

Flyget lyfter från HCMC kl om kvällen.

IMG 20190703 195133

Dag 11

HCMC – Sverige

Vi ankommer hemlandet på förmiddagen

Praktisk information
och resevillkår

VAD ÄR INKLUDERAT

 • Flyg Sverige - Vietnam tur/retur med Turkish Airlines (Ta kontakt för avresa från annan ort)
 • Flygskatter och avgifter pr 31. juli 2019
 • 7 nätter på goda mellanklasshotell. 1 natt på homestay. Frukost varje dag
 • 3 luncher och 3 middagar
 • Alla utflykter som nämns i programmet
 • Lokala guider
 • Reseledare från Carpe Diem

VAD ÄR INTE INKLUDERAT

 • Rese och avbeställningsskydd
 • Måltider och dryck utöver det som nämns i programmet
 • Utflykter som inte är en del av programmet - måste beställas senast 65 dagar före avresa
 • Dryck
 • Dricks