Vandring Slovakien - Tatrabergen

Vandring i Slovakien - Tatrabergen

Gettyimages 531040471 Tatras Berg Polen

Vi vandrar i härliga Tatrabergen och kopplar av i poolen på mysiga Grand Hotel Praha.

Tatrabergen mellan Slovakien och Polen – ett härligt ställe för vandringar i sköna omgivningar. Precis som vi vill ha det!

Tatrabergen är en del av Karpaterna och har bergstoppar som är upp emot 2 600 meter höga. De ramas in av djupa dalar och klara, gröna insjöar, så extraordinära naturupplevelser är det ingen brist på. Olika spår och leder, vissa mer utmanande än andra. Många vackra utsikter att vila ögonen på under vandringarna ingår i priset😉.

Utan mat och dryck orkar vi ju inte, och maten måste också vara välsmakande och sund, eller hur? Karpaterna är dessutom en vinregion, så efter en aktiv dag smakar ett glas gott vin bra. Vem vill inte njuta av det goda i livet?

Vi bor på samma hotell hela veckan, vilket är basen för våra vandringar. Här finns spårvagnar som vi tar till hjälp vissa transportsträckor, och vi kommer alltid tillbaka till basen varje kväll.

Inte nog med att vi får lära känna Slovakien, vi besöker också en av Europas mest mytomspunna städer – Krakow. Kultur, historia och en internationell atmosfär i en härlig blandning gör den till en riktig sagostad.

Höjdpunkter

 • Upptäck Slovakien och Tatrabergen, en ny bekantskap för många
 • Grand Hotel Praha, vår bas under vistelsen, med härlig spa-avdelning
 • Tre vandringsdagar (fyra om du vill) i utmanande men vacker terräng
 • Låt lite extra adrenalin kittla dig, i den branta terrängen. Men självklart genomförs alla vandringar under trygga förhållanden
 • Mycket ingår – halvpension varje dag, och matsäck varje vandringsdag
 • En dag för egna upptäckter, om du inte vill vandra då också, eller tilläggs-beställa någon utflykt
 • Massor av frisk luft, gott resesällskap och god mat
 • Besök i Krakow
 • Kort tur för dig som inte kan vara borta så länge – men med stort innehåll
 • Gott resesällskap är alltid inkluderat på Carpe Diem-resor
High Tatras Slovakia Grand Hotel Praha Aktiv Vandring basseng
+17
+16

Program

Dag 1

Avresa, ankomst Krakow och Slovakien

Lunch och middag

Avresa från Stockholm eller Göteborg med flyg till Krakow. Där väntar en lokalguide och tar oss med på en kort stadsrundtur i centrum. Vi äter lunch i området kring Rynek Glowny, det stora torget i gamla stan som är en av Europas största medeltidstorg, och som är stadens själ. Det blir också fri tid att strosa runt på egen hand. Den bilfria innerstan, mysiga utecaféer och rustika medeltidskällare ger en alldeles säregen atmosfär.

Staden var förr i tiden centrum för det en gång så mäktiga Polen och på 1800-talet var Krakow en blomstrande stad i det habsburgska riket. Charmerande byggnader ligger vägg i vägg. Det livfulla judiska kvarteret Kazimirz, är också ett dragplåster. Krakow är dessutom en studentstad, här sker det alltid något.

Från Krakow tar vi oss med buss till Slovakien och Tatranska Lomnica, och vårt hotell Grandhotel Stary Smokovec. Det tar ungefär tre timmar och på hotellet väntar middag innan det är dags att krypa ner mellan lakanen.

Dag 2

Stary Smokovec - Hrebienok - Great Cold Valley

Frukost, matsäck och middag

Längd: cirka 6,5 timmar

Höjdskillnad: cirka 600 meter upp, 150 ned.

Efter frukost är det dags för den första vandringen! Vår engelsktalande guide möter oss i Stary Smokovec center, där vi börjar gå på Gröna leden i 45 minuter och kommer fram till Hrebienok 1285 möh , startpunkten för vandringen. Därifrån går vi går Röda leden fram till «The cold creek waterfalls» där vägen delar sig och vi fortsätter på Blå leden. Detta är området med störst antal fjällsjöar, och det är stor variation i landskapet. När vi lämnat skogsområdet kommer vi möta en otroligt vacker utsikt över: «The Great Cold Valley». Den räknas som något av det mest bildsköna man kan se i hela Tatrabergen. Allt liksom stämmer och passar ihop i synintrycket. Taggiga fjälltoppar, djupa dalar och spegelblankt vatten…ja, du fattar.

På den ena sidan har vi bergsmassivet Prostredny Hrot, 2 500 möh, och på den andra sidan ligger dalarna som tillhör Slavkovsky Peak.

Vi kommer tillbaka till hotellet under eftermiddagen. Då det kan vara skönt att besöka hotellets spa-avdelning eller bara koppla av en stund, innan det är dags för trerätters middag.

Dag 3

Dag för egna aktiviteter eller besök i isgrottorna i Dobsinska

Frukost, matsäck och middag

I dag kan du koppla av, vandra på egen hand eller följa med på en extrautflykt till Dobsinska, som bokas minst 7 dagar i förväg.

Slappna av och njut av utsikten från hotellet eller ta en promenad i det vackra området. Oavsett vad du väljer att göra denna dagen, får du en matsäck med dig till dina äventyr.

Gemensam middag på kvällen.

Extra tillägg

Dag 4

Vandring Strbske Pleso - Popradske Mountain Lake - Great Hincovo Mountain Lake

Frukost, matsäck och middag

Längd: cirka 5,5 timmar

Höjdskillnad: cirka 600 meter upp

Ny vandring står på programmet! Vår guide möter och vi tar tåget till Strbske Pleso centrum, ett populärt turistcenter på 1 355 möh, på sydsidan av fjällsjön med samma namn. Vi vandrar längs stigen «Tatranska Magistrala» som leder till sjön Popradske - 1 494 möh. Naturen speglar sig i vattnet, så vackert. Här ligger ett minnesmärke i form av en symbolisk kyrkogård, tillägnad de personer som omkommit genom åren, medan de jobbat i bergen.

Vi fortsätter vidare mot populära Mengusovskadalen, 8 kilometer bred som också erbjuder fantastiska vyer. Vidare kommer vi till Hincovabassängen som omges av ”Kôprovský Peak”. På nästen 2 000 meters höjd ligger sjön Great Hincovo. Det är den största (200 800 m2) och djupaste (53 meter) sjön på den slovakiska sidan av Tatrabergen. Vi tar paus på stranden för att äta vår matsäck.

Därefter tar vi tåget tillbaka till hotellet där gemensam middag väntar.

Dag 5

Vandring Tatranska Lomnica - Rocky Mountain Lake - Small Cold Valley - Cold Creek Waterfalls - Hrebienok - Stary Smokovec

Frukost, matsäck och middag

Längd: cirka 4 timmar

Höjdskillnad: cirka 100 meter upp / 550 meter ned

Vandringen i dag leder upp till sjön Rocky Mountain Lake som ligger 1 750 möh. Vi möter vår guide och tar tåget till Tatranska Lomnica center som är vår startpunkt. Leden «Tatranska Magistrala» känner vi igen sen tidigare, stigen är över 70 kilometer lång totalt men idag provar vi spårvagn på del av sträckan, 20-30 minuter, upp till sjön Rocky. Ha kameran beredd!

Vi tar oss sen vidare till Hrebienok, där den lilla fjällstugan Rocky Chalet dyker upp på tröskeln till dalen med samma namn. Vid nästa stuga vi kommer till, den så kallade Zamkovskeho, tar vi en paus.

Turen fortsätter mot Great Cold Valley, som vi också känner igen från tidigare vandring. Men den utsikten tål absolut att upplevas mer än en gång liksom Cold Creek Waterfalls – med flera vattenfall av olika storlekar. Från Hrebienok tar vi spårvagnen tillbaka.

På kvällen samlas vi och åker till en liten traditionell restaurang för avskedsmiddag. Det har blivit dags att summera våra erfarenheter, njuta av gemenskapen en sista kväll och byta kontaktuppgifter.

Gettyimages 927456616 Hight Tatras Strbske Pleso Slovakia Aktiv Vandring

Vem vill inte glida i en båt över Štrbské Pleso sjön

Dag 6

Hemresa

Frukost

Efter frukost på hotellet checkar vi ut. Bussen tar oss till Krakows flygplats och flyget som går tillbaka 11.45. Vi landar tidig eftermiddag med massor av nya goda upplevelser i bagaget.

Gettyimages 507803264 High Tatras Slovakia Aktiv Vandring

Praktisk information
och resevillkor

VAD ÄR INKLUDERAT

 • Flyg Stockholm-Krakow t/r med Norwegian (Ta kontakt för avresa från annan ort)
 • Flygskatter och avgifter pr 03. december 2019
 • 5 nätter på hotell med frukost
 • 5 luncher och 5 middagar (enkel matsäck till lunch under vandring)
 • Alla utflykter och inträde nämnt i program
 • All transport nämnt i program
 • Lokala guider
 • Reseledare från Carpe Diem

VAD ÄR INTE INKLUDERAT

 • Rese och avbeställningsskydd
 • Måltider och dryck utöver det som nämns i programmet
 • Dricks
 • Dryck

För dig som önskar en aktiv semester