Vandring i Valdres & Jotunheimen

Vandring i Valdres & Jotunheimen

Norge Valdres svartdalen
Rectangle Created with Sketch.

🌄 Aktiv semester i vackra, varierade Valdres!

Med den friskaste fjälluft i lungorna, behagliga promenadsteg och minst sagt mäktiga vyer ska vi få bekanta oss med det innerliga Norge. Områdena runt Jotunheimen och Valdres bjuder på varierade vandringsmöjligheter och vackra naturupplevelser. Eftersom Carpe Diem har sitt hjärta just här – i Norge, kan vi stoltsera med våra erfarenheter hemma hos den norska moder natur. Och vi menar att Valdres är en plats som alla borde få uppleva! Tillsammans med resenärer från den norska sidan får vi säkert också hjälp en och annan fjäll-glosa på äkta Valdres-dialekt. Vi bor idylliskt på Grønolen Fjellgard där varje dagsvandring ska få toppas med en riktig gourmetmåltid!

Smaka på namnen Mugnetind, Synshødn, Bitihødn och Knutshø, några av de fjälltoppar som vi ska få stifta närmare bekantskap med. Utsikten uppe ifrån de olika jättarna är helt enkelt oslagbar! Det serveras alternativ till den än mer äventyrslystne, men samtliga turer genomförs som trygga och behagliga upplevelser.

Vackra, varierade Valdres i hjärtat av södra Norge är ett mekka för den som dras till spännande natur och friluftsliv. Längst norrut i dalen hittar vi Beitostølen, porten in till Jotunheimen, med sina mäktiga 2000-meterstoppar. Bara några få kilometer västerut ligger Beitobygda, där Grønolen Fjellgard vilar inramat av majestätiska fjäll och långsträckta vidder. Här, 800 meter över havet, kan vi njuta av den friska fjälluften, fantastisk mat och en gästfrihet utöver det vanliga.

Välkommen till Valdres!

*Du bör vara van vid att vandra i fjällen och vara i god form för att följa med på toppturerna.

Här gömmer vi flygrädslan längst in i garderoben, detta resmål är perfekt för dig som inte vill flyga! Förbindelserna till Oslo är goda. Från både Göteborg, Stockholm och Malmö bjuds det på ett generöst urval av buss- och tågmöjligheter.

Höjdpunkter

 • Härliga fjällturer i Valdres och Jotunheimen
 • Riktiga gourmetmåltider
 • Det mysiga och idylliska Grønolen Fjellgard, där du kan känna dig som hemma!
 • Tilläggstur för den med extra vandringslust: Knutshø – Besseggens lillebror
 • För den äventyrslystne väntar en spännande tur längs Via Ferrata (järnvägen i fjällväggen) till Synshorn
 • Tvättäkta norska matpakkeroch lunch med rømmegrøt och spekemat
 • ”After-tur” och shopping på Beitostølen
 • Helpension
DSCF0305
+11
+10

Program

Dag 1

Ankomst Valdres

Middag

Med en lite grönare resa i bagaget blir du hämtad i Beitostølen och härifrån är det inte långt till det fjällhotell som ska ta gott vara på oss de närmsta dagarna. Efter incheckning finns det tid till att strosa runt i den gemytliga fjäll-atmosfären eller vila ögonlocken en stund innan vi samlas till en första gemensam och delikat middag.

Grønolen Fjellgard drivs (tro det eller ej) av bröderna Grønolen. Bli inte förvånad om du springer in i Tor Erik i receptionen, eller i trädgården. Det är tydligt att fjällgården ligger honom varmt om hjärtat och han gör allt för att besökare skall trivas där uppe bland topparna. Både Tor Erik och hans barn håller mer än gärna guidade turer för Grønolens gäster. Vi ska också få stifta närmare bekantskap med bror Øyvind som briljerar med sina innerliga kok-konster. Faktum är att Øyvinds namn blir omtalat i folkmun långt utanför Valdres gränser, hans delikata små hemligheter är inte att leka med…

Och sällan hittar man en bättre krydda för aptiten, än fysisk aktivitet i frisk fjälluft! Panoramautsikten på andra sidan bordet kan också ha en bidragande effekt på kommande långa och trevliga gourmetmiddagar.

Innan eller i samband med middagen serveras också en del matnyttig information om de kommande turerna.

Dag 2

Bitihorn 1608 m.ö.h

Frukost, lunch och middag

Höjdskillnad: Cirka 460

Cirka 3-5 timmar vandring (medel)

Med en god hemmalagad frukost i magen och med matsäck i ryggsäcken är vi redo för vår första tur. Vandringsskorna pekar ivrigt uppåt och vi kör genom Beitostølen upp till Båtskaret, cirka sju kilometer norrut. Där uppe kan vi skåda Bitihorntoppen som kallar oss uppför en lite brant stigning, men denna tar vi i lugn och ro – i fjällen finns det ingenting som heter ”brådska”. Med lite övning kan vi kanske till och med lyckas säga Bitihødn i kör (på härligaste Valdresdialekt) när vi når toppen. Fantastisk utsikt blir vi oavsett belönade med, mot Bygdin, Jotunheimen och hela Valdres i söder.

Vi tuggar välförtjänt i oss vår matsäck till en lunch-utsikt vi sent kommer glömma. Efter mat- och spaningspaus trippar promenadstegen något lättare, nedför stigen mot Bygdin och Stavtjernet. Vi kan välja om vi stannar för en kopp kaffe i Bygdin, eller om vi hellre kör tillbaka mot Beitøstolen som kan fresta med både shopping, sightseeing eller en kall pils i solen.

Väl tillbaka på Grønolen serveras en god portion avslappning till utsikten över Øyangen, innan kvällens gourmetmiddag väntar.

Dag 3

Mugnetind 1739 m.ö.h.

Frukost, lunch och middag

Höjdskillnad: Cirka 700

Cirka 4-6 timmar vandring (moderat-krävande)

Fulltankade med frukostenergi och redo för en ny tur uppför! Vi får skjuts in till Mugnestølen där dagens vandring börjar med en smygande stigning. Den idylliska Mugna-älven guidar oss i rätt riktning mot Mugnebøtt-tjednet (tjärnen). Här tar vi en liten utsikts- och andningspaus, innan färden fortsätter i en något brantare vinkel. När vi efter klättrande promenadsteg når toppen, gäller det att ha laddat kamerabatteriet. Den panorama-vy som möter oss tar garanterat sista andan ur lungorna. Horisonten har förflyttat sig så långt bort som ögat klarar att se, där Jotunheimen lyfter fram både Trofinnstind och Svartdalen. Åt väster ligger Galketind, Uranostind och Hurrungane som ett färdigt pussel, med hela Valdres-området framför våra promenadfötter.

Det har varit värt varenda millimeter av ansträngningen uppför, här är det bara att slå sig till ro och njuta med alla aktiverade sinnen. Vägen nedför är som bekant lättare, men här tar vi en annan rutt för att fånga flest möjligt gröna nyanser under dagen. Tillbaka i Mugna finns det ingen återvändo – här blir det kallt fotbad för allesammans! Ett förfriskande och uppiggande avslut på dagens vandring.

Vi kommer tryggt tillbaka till Grønolen innan eftermiddagens solstrålar lagt sig till ro. Spegelbilderna i den lilla tjärnen fungerar som utsikts-terapi för själen, här kan vi väl förtjänt slappna av fram till kvällens middag.

Dag 4

Synshorn – med en eventuell omväg via Ferrata-leden – 1510 m.ö.h.

Frukost, lunch och middag

Höjdskillnad: Cirka 400

Cirka 4 timmar vandring (medel)

Vid det här laget har vi bekantat oss med den hemmalagade fjäll-frukosten. Den smakar lika gott idag och när vi packat tursäcken med dagens matsäck kan vi välja mellan dagens två vandrings-alternativ. Den ”vanliga” rutten upp till Synshorn, eller den ”luftiga” varianten genom Ferrata-leden (järnväg/stig i fjällväggen).

Vanlig rutt:

Vi blir avsläppta i Bygdin där vi snurrar kompassen mot Synshorn och Fagerdalshø. Härifrån går turen på egen hand tillsammans med andra gruppdeltagare, men utan guide. Med hurtiga steg har vi inga problem att följa stigningsgraderna uppför backen. Eventuella svettdroppar är ju bara en bonus, då kommer lunchen smaka desto bättre! Uppe på toppen av Synshorn befinner vi oss på första parkett till att skåda ut över Store Nuten, Gråhø, Vinstervatnet och Grønolstølen på Lykkjestølane.

Det blir fint att äntligen få ett ansikte på alla dessa namn och de blir garanterat svårare att glömma efter alla de intryck de bjuder på. Härifrån får vi också en ny vy över Bitihorn (gårdagens topp) och Skyrifjell från baksidan och in längs Bygdin mot Torfinnstind, Rasletind och flera andra magiska toppar i området.

Det är svårt att se sig mätt på de norska fjällen, men efter en välförtjänt paus vänder turen och vi följer Fagerdalshø en bit innan vi kommer oss ned till Øystre Fagerdalstjednet. Det är något alldeles speciellt med dessa friska vatten uppe bland fjällen. Vi vandrar vidare längs ”Tyskerstigen” ned mot Rjupetjednet. Härifrån låter vi våra näsor peka oss i rätt riktning mot ”stølen” där det bjuds på norsk tvättäkta rømmegrøt och spekemat. Eftermiddagen ger möjlighet till tid på egen hand, shopping i Beitostølen eller en extra fjälltur för den som inte fått nog.

Extra tillägg

Dag 5

Knutshø (södra 1690 m.ö.h., norra 1684 m.ö.h.) – tilläggstur

Frukost, lunch och middag

Höjdskillnad: Cirka 500

Cirka 5 timmar vandring (krävande)

Även idag serveras valfriheten som dessert till frukosten. Här kan man välja att med gott samvete ta det lugnt i området runt Grønolen eller att ta en kortare promenad som reseledare och vårt värdskap kan rekommendera. Men spritter det i benen finns det möjlighet att besöka ”Besseggens tuffa lillebror” på närmare håll.

Knutshø är en den fjällvägg som stolt radar upp sig mellan Gjende och Leirungen och smeknamnet Besseggens tuffa lillebror kommer inte av en slump. Här kan vi följa Henrik Ibsens fotspår och uppleva de tankar som vid olika tillfällen satte igång hans skrivande. Efter en biltur över Valdresflya startar vandringen vid Vargbakkan. Härifrån är det en bit att gå och uppförsbacken kan inte ignoreras. Men utsikten uppifrån toppen får oss fort att glömma allt vad mjölksyra heter! Här blandar sig nyanserna från fjäll och vatten i en enastående kombination och vi ser ner till bägge Leirungsvatnene och långa mil av oförglömlig natur.

Det respektingivande ”Stupet” som sträcker sig upp till huvudtoppen (1517 m.ö.h.) kan trigga eventuell svindel en aning. Vet man med sig själv att höjdskräck kan vara ett problem är kanske denna rutt inte optimal. Men känslan av att stå på toppen av Knutshø, och av att ha vunnit över både fjället och svindeln, är obeskrivlig! Somliga påstår till och med att turen upp till Knutshøtoppen slår Besseggen, både i utsikt och variation. Under vägen bjuds det på en mängd olika platser att stanna till för en rast, fotografering och Sportlunsj (norsk-versionen av kexchoklad).

NOTERA att dagens tur är beroende av väder och vind. Men bör också vara van och trygg i fjällskorna för att bege sig upp mot Knutshø.

+9
+8

Dag 6

Grønolens fjellgard, Beitostølen – hemresa

Frukost

Njut lite extra av dagens frukost, som blir den sista uppe bland fjällen för denna gång. Vi checkar ut från rummet och vinkar hjärtligt ”på återseende” till familjen Grønolen. Beroende på hur du tar dig hem finns det kanske en liten stund kvar till att njuta av fjälluften, strosa runt i Beitostølen eller fika på norskt vis med våfflor och brunost.

Valdres säger tack för besöket och ser fram emot nästa visit!

Valdres är helt fantasiskt!

För säkerhets skull har vi sänt vår alldeles egna skåning Carl till Valdres, för att få en inblick i varför Carpe Diem pratar så varmt och högt om denna plats. Här får han en smakbit av naturen, Grønolen Fjellgard och han gör sitt allra bästa för att anamma Norges vackraste dialekt. Se själv hur det gick

Ta dig till Grønolen Fjällgård - Beitostølen

Här gömmer vi flygrädslan längst in i garderoben, detta resmål är perfekt för dig som inte vill flyga! Förbindelserna till Oslo är goda. Från både Göteborg, Stockholm och Malmö bjuds det på ett generöst urval av buss- och tågmöjligheter. Det är enkelt att boka tur- och returbiljett genom Vy, men även Flixbuss kan stoltsera med sina många avgångar. Från Oslo reser du enkelt med Valdresexpressen till Beitostølen, det tar cirka 4 timmar.

Praktisk information
och resevillkor

VAD ÄR INKLUDERAT

 • 5 Nätter på Grønolen Fjällgård
 • helpension från middag dag 1 till frukost sista dagen
 • 4 lunsjer (varav 3 matpakke) 5 middager. 5 frukostar.
 • All transport nämnt i program
 • lokal guide & Reseledare från Carpe Diem

VAD ÄR INTE INKLUDERAT

 • Rese och avbeställningsskydd
 • Transport till och från Grønolen Fjällgård
 • Utflykter som inte är en del av programmet
 • Via Ferrata turen med guide. (NOK 890 - betalas på plats)
 • Dryck