Vandring - Norge - Lofoten

Äventyrlig vandring i fantastiska Lofoten och Vesterålen

Getty Images-510581184_Norge_Lofoten_Landskap

Friska fjälltoppar och fängslande fjordar – ett magiskt äventyr!

Människor reser över hela jordklotet för att få uppleva de storslagna norska fjordarna med egna ögon och kameralinser. Vi har lyxen att bo granne med detta fantastiska fenomen. Frisk bergsluft, lika friskt flaxande fjällfåglar och en helt speciell idyll. En kombination av aktivitet och storslagna vyer, precis som vi i Carpe Diem gillar bäst. Vädret kan vara fullt av överraskningar, men kanske till vår fördel. Både kameror och näthinnor kan få ta del av en hel buffé av varierande färger och bakgrundsljus. Vi åker under den bästa tiden på året, när midnattssolen ligger som ett behagligt filter över nattvilan mellan våra vandringsturer. Vi kryddar tillvaron med lokala omgivningar och upplevelser och en och annan norsk specialitet på tallriken.

Från mäktiga fjälltoppar med ocensurerad natur till strandkanter som ramas in av uppradade ”rorbuer” (gamla små fiskyhyttor). Smaka på de hisnande fjordvyerna och nynna med i havsvindarnas friska sång.

Höjdpunkter

 • Den magnifika norska naturen i sitt esse – vackrare blir det knappast!
 • Fantastiska vandringsturer i mäktiga landskap runt både Lofoten och Vesterålen
 • Lokal konst hos Galleri Lofotens hus i Henningsvær, med vackra motiv från området
 • Båttur på den magiska Trollfjorden, med chans att få vinka till de hemmastadda havsörnarna
 • Dronningruta mellan Stø och Nyksund i Vesterålen med starka kontraster mellan hav och fjäll
 • Alla måltider från frukost till middag är inkluderade hela veckan
 • Nya vänner att spendera dagen med och inte minst dela alla minnen med!
000810 Terje Rakke Nordic Life Www Nordnorge Com Vestvaagoey
+37
+36

Program

Dag 1

Avresa och ankomst Bodø, båt över till Svolvær

Middag

Flyget lyfter från Arlanda under de rimligare morgontimmarna. I Oslo stannar vi till för att sträcka på benen och flaxa med armarna innan färden går vidare till Bodø. Kontrasterna ligger som ett täcke över denna nordnorska by som har världens starkaste tidvattensström (Saltstraumen). De röda små fiskehyttorna speglar sig i havskanten och den friska luften förklarar för oss att vi närmar oss vår knutpunkt för denna fjord-vecka. Kanske hinner vi med en våffla med brunost nere i hamnen innan den robusta färjan tryggt tar oss över till Svolvær. Vi ankommer framåt kvällen och strosar bort till vårt hotell som ligger i närheten av bryggan.

Vi äter middag tillsammans på vårt hotell som ska få agera trogen bas under de närmsta dagarna mellan vandringsturerna. Nu är vi redo för Lofoten!

Dag 2

Himmeltindan och Hauklandstranda

Frukost, lunch och middag

cirka 4-5 timmars vandring (krävande)

Med ett lätt humör och stadiga vandringsdojor sträcker vi tummen i luften och liftar med vår busstransfer till Hauklandstranda. ”Norges finaste strand” ligger på norra sidan av Vestvågøy, här på Lofoten. Rosa badmadrasser och simfötter i all ära, men vi föredrar som bekant att beskåda det stora blå från avstånd. Vi stiger i höjdmeter och vandrar till toppen som ligger 964 meter över det drömmande havet där nere. Här belönas vi med en utsikt utöver det vanliga, och kanske en kvikklunsj eller två (Norges svar på kexchoklad som är uppskattad främst i aktivitets-sammanhang). Simturen blir desto härligare när vi väl kommer ner igen och om vädret är på vår sida.

Bussen kör oss helt frivilligt tillbaks till Svolvær, men med en eventuellt spontan de-tour runt det bedårande Henningsvær. Här finns också galleriet Lofotens hus där Karl Erik Harr presenterar sin enorma förmåga att fånga naturens alla hemligheter. Den lokala hjälten sitter inte bara på titeln ”konstnär”, utan också grafiker, tecknare och författare. Motiven är hämtade i området och utformade på olika fängslande sätt.

Fulla av intryck efter dagens äventyr, men desto hungrigare i magsäcken äter vi middag tillsammans på hotellet när vi kommer tillbaka.

Vem vill inte bada där?

Dag 3

Skrova och Høgskrova

Frukost, lunch och middag

Cirka 1 timmes vandring

Ut på tur, aldrig sur! Vi anammar de norska uttrycken och snörar på oss stadiga skor. Ny dag, nya fjäll. Vi lägger frukosten i magen och våra norska ”matpakker” i ryggsäcken. Dessa består vanligtvis av enkla smörgåsar, men smakar himmelskt efter en stunds vandring och i den friska fjälluften.

Vi tar en inledande promenad ned till kajen i uppvärmnings-tempo. Båten står och väntar på oss för att visa oss Skrova. Detta lilla samhälle i Vestfjorden har inte bara ett helt hotell och en ljugarbänk för miljonärer, men kallades även i gamla dagar för ”Valfångstön”. I dagens folkmun omtalas byn snarare som en mer traditionell fiskeby och fiskemöjligheterna på det stora blå är ofantliga. Vi ska ta oss upp på en liten fjälltopp som så gärna bjuder på oemotståndliga vyer över Lofotväggen. Det tar cirka en timme att gå upp. När vi kommer tillbaks till vågrät marknivå finns det möjlighet att uppleva Skrovas vackra natur ur synvinkeln från kajaksitsen. Paddel-turen är frivillig och måste beställas på förhand, i god tid innan avresa (650kr).

Middagen idag presenteras ett par snäpp vassare än våra tidigare matpakker. På Skrovabyggets andra våning visar en kock från trakterna upp ett resultat av säsongens lokala råvaror. I kombination med härlig utsikt blir detta en suverän måltid. Vi är tillbaka till hotellet i god tid till läggdags, eller till en pils i hotellbaren för den som har svårt att sova

Extra tillägg

Dag 4

Djävulsporten – Fløya

Frukost, lunch och middag

Cirka 5 timmars vandring (krävande)

Efter rykande morgonkaffe i både kopp och termos är vi redo för vår sista vandring i Svolvær och Lofoten. Början på vandringsleden ligger i närheten av vårt hotell och inleds med en något utmanande stigning uppför berget. Men från vår stadiga stig kan vi beskåda Svolværgeten. Detta är inte vilken get som helst, utan kanske en av Lofotens främsta symboler. Hit kommer vandrare från hela världen för att titta närmare på denna bergsget. Någon gillar att känna adrenalinet pumpa ut i blodet och hoppar från det ena hornet till det andra. Vi väljer istället att hålla pulsen i schack och spana på geten på håll.

Vi passerar också Djävulsporten, den minst sagt udda stenformationen som forna istiders makalösa krafter hjälpt till att placera mitt i en klyfta i berget. Här står vi mitt emellan Frosken (Grodan) och Fløya. Kompassen pekar uppåt och mot Fløya. När vi når toppen, 590 meter över havet, är det svårt att tacka nej till den fängslande utsikten över Svolvær och mot vår nyblivna vän Skrova.

Den som vill ta det snäppet lugnare kan välja Tjeldbergtinden (349 m.ö.h.), en enklare tur. Med uppfriskande utsiktspauser tar vandringen 2-3 timmar. Denna utflykt har också en ganska kraftig stigning men bjuder på fantastisk utsikt från toppen över Svolvær och Kabelvåg.

Känslan av att stå på toppen av världen

Dag 5

Båttur Svolvær – Trollfjorden – Sortland

Frukost, lunch och middag

Idag vinkar vi adjö till vår trogna bas i Svolvær och tar oss ned till hamnen. Båten som väntar på oss ska få ta oss med ut på Trollfjorden och en alldeles magisk naturupplevelse. Med friska havsvindar susandes genom näsborrarna glider vi tyst över vattnet för att inte väcka trollen. På vägen kan vi vinka till vår numera nära vän Skrova.

Trollfjorden är full av överraskningar. Det djupa vattnet är ett tryggt hem för många olika slags liv och de dramatiska bergsväggarna tittar ned på oss från 1000 meters höjd. Denna plats har ofta fått agera kuliss i klassiska storfilmer och inspiration till kulturella verk världen över. Det är en hisnande känsla att befinna sig i den smala mynningen mot Raftsundet, mellan de mäktiga fjällmassiven. Det är nästan så att man kan sträcka ut armen och röra vid Trolltindan som kantar fjorden.

Sedan är det upp till bevis… Är fiskelyckan så given här som ryktet säger? Vi ger fiskespöna en chans och blir efteråt serverade en rykande och god fisksoppa. Efter denna imponerande båttur åker vi vidare med buss från Svolvær mot Vesterålen. Här befinner sig naturens kontraster i den kritvita sanden mot djupblått hav och myllrande öar runt horisonten. Bakom oss vakar de respektingivande bergstopparna över det läckra ö-riket. Nästa stopp är Stomarknes där vi får vara med om ett spännande besök på Hurtigrutemuseet. Det var alltså här som Hurtigruten föddes. Det är så mycket mer än en båttur som ligger bakom museet och här får vi se den stolthet, kust-kultur och levande historia som satt sin prägel på samhällen runt omkring. Efter en lärorik rundtur tar vi oss till Sortland och hotellet för middag och övernattning.

Sortland är känt som ”Den blå byn” och vi kommer snabbt förstå varför. Meter efter meter penslas stadens fasader i den enhetligt blå nyansen, efter en idé av den lokala konstnären Bjørn Elvenes. Sortland är också handelscentret i Vesterålen och har ett rikt utbud av allt ifrån konst och kultur till den norska specialiteten torrfisk (äts på egen risk).

Dag 6

Dronningruta – vackrare blir det inte!

Frukost, lunch och middag

Cirka 7-8 timmar vandring (medel)

Vi befinner oss i Vesterålen som är en ögrupp nordöst om Lofoten. En av de absolut vackraste vandringsturerna i området är Dronningruta som smyger sig förbi små pittoreska samhällen, den energiska kustremsan och stolta fjälltoppar. Kanske är det ett gott tecken att den norska drottningen Sonja med stadiga promenad-steg tog sig mellan byarna Stø och Nyksund första gången 1994 (därav namnet Dronningruta). Förr i tiden fick barnmorskorna ihärdigt ta sig mellan de små fiskebyarna när plikten kallade.

Vägen kan kännas en aning utmanande med ettriga stenbumlingar och storslagna höjdmeter. Men belöningen i form av oförglömliga vyer kan få vem som helst att snabbt glömma mödan. Vi vandrar uppför fjället och längs kustlinjen – en av våra favoritkombinationer! Från toppen ser vi ner till Nyksund och de slitna gamla fiskehytterna som speglar sig i vattenytan. Under några år under 1970-talet var byn helt tom, men idag myllrar gatorna av liv och synen är rent behaglig. Vi tar oss vidare över fjället igen och ner till vår utgångspunkt.

Framåt kvällen får vi avnjuta en sista middag tillsammans. Av erfarenhet kan denna stund utspela sig en aning sentimentalt. Med många resminnen och skratt flödandes runt bordet blir det svårt att låta maten tysta mun.

Dag 7

Hemresa Sortland – Evenes – Oslo – Stockholm

Frukost

Efter en sista norsk frukost-våffla checkar vi ut och börjar färden hemåt. Resan kan verka lång, med flera mellan-destinationer, men efter en mellanlandning i Oslo runt lunch är vi på svensk mark redan på eftermiddagen.

Praktisk information
och resevillkor

VAD ÄR INKLUDERAT

 • Flyg Stockholm-Bodö//Evernes-Stockholm med Norwegian via Oslo (Ta kontakt för avresa från annan ort)
 • Flygskatter och avgifter pr 03. september 2018
 • 6 nätter på goda hotell med frukost
 • 1 lunch, 4 matsäckar och 6 middagar (enkel matsäck till lunch under vandring)
 • Alla utflykter och inträde nämnt i program
 • All transport nämnt i program
 • Norsk guide
 • Reseledare från Carpe Diem (möter gruppen på Oslo flygplats)

VAD ÄR INTE INKLUDERAT

 • Rese och avbeställningsskydd
 • Måltider och dryck utöver det som nämns i programmet
 • Dricks
 • Dryck
 • Utflykter som inte är en del av programmet (Kajak i Skrova)