Vandring - Trevi, Italien

Lätt aktiv semester i Umbrias landsbygd, Italien

Getty Images 1097569918 Italia Trevi Umbria
RectangleCreated with Sketch.

Anamma italienarnas livsglädje med lagom aktivitet i medeltids-byn Trevi i Umbrien.

Med en härlig passion och i avslappnat tempo följer vi italienarnas fotspår och sinnenas alla höjdpunkter. Mitt i ”medeltiden” bor vi på ett trevligt hotell, eller rättare sagt – ett vackert palats, som mer än gärna delar med sig av sin fascinerande historia. I Umbrien är det svårt att hitta en medelmåttig måltid och de genuina smakerna sätter stor prägel på de lokala mat-traditionerna. Vi kommer snart förstå varför Umbrien går under namnet ”Italiens gröna hjärta”, med sina frodiga gröna kullar och utsträckta vinlandskap så långt ögat kan nå. Putsa kameralinsen och ladda batterierna inför årets vackraste julkort!

Vi kombinerar livets goda ingredienser med aktivitet, precis så som vi i Carpe Diem älskar att semestra. Med frisk luft i lungorna och årets mest behagliga temperatur beger vi oss ut på vandringsturer i lokala omgivningar. Vi promenerar upptill tio kilometer dagligen, vilket passar bra för dig som är normalt aktiv och uppskattar att gå i terräng. Vi varvar promenad-stegen med lokala (och delikata) smaker och möten med lokalbefolkningen. Vi får uppleva den ärligt italienska gästfriheten och blir inbjudna till både tryffel-jakt, hemmalagade ostar, lokalproducerat vin och många spännande smakprover. Social aktivitet, frisk luft och härlig mat är en helt oslagbar kombination!

Höjdpunkter

 • Vackra Trevi och Umbrien med delikata och genuina matupplevelser
 • Lagom långa vandringsturer i varierat landskap – från gröna kullar till turkost hav
 • En lättare tur för dig som gärna vill vara ute, men inte har behov för de brantaste backarna
 • Följ med hem till Robert som bjuder på bruschetta och helt magisk olivolja
 • Tryffeljakt
 • Besök hos en ung, lokal entreprenör som stolt visar upp sin egen ost och yoghurt
 • Lär dig att laga mat som en riktig italienare, det blir matlagningskurs på vårt hotell
 • Bo på hotell med inbjudande charm och väggar fyllda med historia
 • Alla måltider från frukost dag två till frukost sista dagen är inkluderade
 • I nästan alla måltider är också dricka inkluderat
 • Nya vänner att spendera dagen med och inte minst dela alla minnen med!
Getty Images 1127835252 Italia mat

Trevi

Trevi är en liten, idyllisk medeltidsstad i Umbrien, vackert belägen med utsikt över den grönklädda Spoletodalen – omgivet av tusentals olivträd. Själva livs-nerven i Trevi är mat, vin och olivolja. All mat lagas med en stor portion kärlek och passion.

Lokalproducerad mat och dricka av superb kvalitet, är kännetecknande i många regioner och landsbyar i Italien. Trevis gastronomi är vida känt, lokala restauranger och matställen har matlagningskonst med råvaror av riktigt hög standard. Slow- food och feelgood på äkta italienskt Carpe diem-vis!

I borghi più belli d’Italia är en exklusiv organisation som består av de vackraste landsbyarna i Italien. Organisationen startades för att främja det fantastiska arvet inom historia, konst, kultur och traditioner som de små italienska byarna bär med sig. De flesta av dem är kanske inte så välkända men det är här du finner det äkta och genuina Italien – där lokalbefolkningen är i majoritet, inte turisterna. Trevi är en av «I borghi più belli d’Italia» och en av 24 landsbyarna i Umbrien. Den region i Italien som faktiskt har flest av de här vackra landsbyarna.

Hotel Antica dimora alla Rocca

Hotell Antica Dimora alla Rocca är ett historisk vackert renässanspalats från stadens storhetstid på 1500-talet, och är granne till den vackra St Emiliano-kyrkan. Hotellet är nyligen renoverat och är stilfullt inrett med moderna tillskott till det som ursprungligen fanns här. Hotellet har också rum i två närliggande palats med rik historia. Här har det varit påvebesök, sjukhus under digerdöden, och här har också några av de rikaste och mest nobla familjerna bott. Inga rum är lika varandra. Hotellet är känt för sitt ypperliga kök och goda, personliga service. Vi har mycket att se fram emot på den här turen!

Program

Dag 1

Ankomst Trevi

Middag

Oavsett om man valt att hoppa på flyget i Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn, landar vi alla tryggt i Rom framåt kvällen. På flygplatsen grabbar vi tag i den transfer som ska ta oss vidare till Trevi, cirka 2,5 timmar bort. Ett varmt välkomnande är bara förnamnet på vad som möter oss när vi ankommer till vårt hotell och hem för de närmsta daggarna. Här tas vi väl emot av värdparet med både förfriskande droppar och äkta italiensk gästvänlighet.

Dag 2

Vandring och utforskande runt Trevi

Frukost och middag

Efter frukost, med eller utan lokala sötsaker, ska vi få följa med reseledare ut på tur.

Det är inte varje dag man vaknar i en så vacker stad som Trevi! På toppen av en kulle sitter Trevi bekvämt och spanandes ut över Spoletodalen och dess genuint italienska ingredienser. Regionen Umbrien är inte bara känd för sina passionerade viner, tryfflar och chokladpraliner, utan också som ”Italiens gröna hjärta”. Vi snirklar oss fram i sandaler på trånga kullerstensbelagda gator i den gamla stadskärnan och kikar in bland krokar och vrår. Antikt utsmyckade murar, portar och pelare vittnar om forna romerska tider. Sug in den tvättäkta umbriska atmosfären och vinka glatt tillbaka till den härliga lokalbefolkningen, medan vi passerar kyrkor, museer och det fascinerande Piazza Mazzini. Här gör det ingenting om de italienska glosorna inte fastnat ordentligt, så länge du anammar kulturens levande kroppsspråk med leenden, vinkningar och bubblande gester!

Många önskar säkert att de kunde laga mat som italienarna! Har man bara utsökta råvaror nära till hands så sägs man redan vara på god väg till att kunna prestera en läcker, välsmakande måltid. Idag ska vi få både vägledning och inspiration av lokal expertis. Det är alltid spännande att få delta själv, det blir utan tvekan en del skratt och stoj, men kräver också djup koncentration för att kunna närma sig det perfekta resultatet. Det är nämligen inte vem som ska få avnjuta dagens verk – det är vi själva som sitter i juryn! Dagens lunch blir hemlagad och lika välsmakande som välförtjänt.

Resten av dagen kan du disponera som du själv vill. Piazza Mazzini skyltar med sitt stora utbud av uteserveringar och sprudlande förfriskningar. Nere i dalen (bara ett par kilometer bort) ligger också ett stort köpcenter, om det inte är avslappning vid hotellpoolen som frestar mest.

Dag 3

Vandring med utsikt över Sirolo

Frukost, lunch och middag

10 kilometer

cirka 3.5 timmar

Idag pekar promenadskorna åt en helt annan riktning. Vi justerar ögon och kameralinser, där de präktigt gröna kullarna byts ut mot Sirolos vita kalkstensklippor, som omfamnar badortens alla små vikar. Den pittoreska lilla byn ligger vackert placerad uppe i fjällen nära Porto Recanati och den utsikt vi bjuds på är inte att leka med! Så småningom kommer vi ned till en liten strand där de lokala fiskebåtarna står för ingredienserna på dagens lunchtallrik.

Dagens vandring är bland resans ”tuffaste” och vill man inte gå nedför genom den täta skogen går det också bra att lifta med bussen som troget väntar på oss.

Efter lunchen på stranden beger vi oss belåtna tillbaka till vårt hotell i Trevi. Framåt kvällen vankas en härlig middag.

Dag 4

Vandring och tryffel-jakt

Frukost, lunch och middag

10 kilometer

cirka 3.5 timmar

Efter en rykande färsk espresso och med bekväma dojor på fötterna står vi redo att utforska Clitunno-området. Här ska vi försöka hitta vad som vanligtvis ligger exklusivt placerat i delikatessbutikernas dyra glasburkar, vi ska på tryffel-jakt! Området är känt för sina täta tryffel-fynd, aktivera alla sinnen och håll tummarna för jackpot. Dagens lunch äter vi på en lokal gård där de producerar egen ost, kött och olivolja.

Tryfflar är inte som andra svampar. De trivs bäst i mörkret under jorden och slår sig gärna till ro på trädrötter som breder ut sig ned mot underjorden. Det är inte ovanligt att kilopriset på denna märkligt exklusiva svamp klättrar upp mot 30.000kr. I Umbrien-regionen finns också den än mer ovanliga vita Alba-tryffeln, som onekligen smakar utsökt tillsammans med de lika lokalt röda vinerna. De allra främsta tryffeljägarna är hundar som kan lukta sig till en tryffel en halvmeter under jorden, men även grisar har ett sjätte tryffel-sinne. Här föredras ofta hunden framför grisen, eftersom grisen sällan kan motstå frestelsen att själv mumsa i sig de funna svamparna.

Dag 5

Vandring med besök på vingård

Frukost, lunch och middag

9 kilometer

cirka 3 timmar

Idag låter vi våra finsmakar-sinnen visa vägen mot det vackra Montefalco-området. Mycket riktigt är det den blålila Sagrantino-druvan som är regionens stolthet. Bland bara cirka 6000 invånare samsas 75 olika vingårdar om de frodiga vin-hektaren och vi ska under dagen få smaka på resultatet av denna speciella druva.

Vi matar lungorna med frisk luft och ögonen med den grönskande naturen i Montefalco innan turen går vidare till En Cantina, en av de mest framträdande vingårdarna i området. Att se sig runt på gården är både lärorikt och frestande. Vi får en lektion i Umbriens traditionella produktions-metoder och avrundar besöket med en lätt lunch. Och måltiden toppas givetvis med Sagrantinos fylligt röda droppar!

Efter en dag full av intryck och delikata smaker kommer vi belåtna tillbaka till Trevi. Smaklökarna får sig senare ett nytt lyft när vi tillsammans äter middag på hotellets restaurant framåt kvällen.

Dag 6

Vandring och upptäcktsfärd runt Trevi, besök hos Roberto

Frukost och middag

Trevi är fullt av historiska hemligheter, som så vackert går hand i hand med den slående naturen. Daniele, vår otroligt duktiga lokalguide, visar vägen genom fascinerande landskap och delar med sig av sin kunskap runt Trevis bakgrund. Promenadstigen går längs kanalen som bjuder på en buffé av historiska moment, såväl som vacker utsikt och spännande arkitektur. Den italienska jargongen och våra trogna sandaler tar oss vidare hem till Roberto. Han vill gärna bjuda på sina berömda bruschettas och berätta mer om hemligheten bakom smakupplevelsen. Det är nämligen den lokala olivoljan som trollar fram den gyllene smaken, vi låter oss bjudas på en riktig aha-upplevelse! Det blir heller inte sämre av de sprudlande droppar som så friskt matchar lunchen.

När vi kommer tillbaka till hotellet finns det tid till avslappning. Med ett kallt glas i handen, i den svalkande bassängen eller med en välförtjänt power nap – låt sinnen och sandaler vila en stund.

Framåt kvällen blir det avslutningsmiddag, garanterat med många skratt och minnen cirkulerandes runt bordet.

Dag 7

Hemresa

Frukost

Njut av en sista kryddig espresso innan transfern ger oss lift till flygplatsen. Det blir återigen en mellanlandning i München innan vi tidigt om kvällen landar i Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn.

Praktisk information
och resevillkor

VAD ÄR INKLUDERAT

 • Flyg Stockholm/Göteborg/Köpenhamn - Rom t/r med Lufthansa (Ta kontakt för avresa från annan ort)
 • Flygskatter och avgifter pr 12. juni 2019
 • 6 nätter på mellanklasshotell inkluderat frukost
 • 4 lunch & 6 middagar
 • Alla utflykter och inträde nämnt i program
 • All transport nämnt i program
 • Lokala guider
 • Svensk reseledare från Carpe Diem

VAD ÄR INTE INKLUDERAT

 • Rese och avbeställningsskydd
 • Måltider och dryck utöver det som nämns i programmet
 • Dricks