Vandring - Sorrento, Amalfi och Capri

Vandring i Sorrento, Amalfikusten och Capri

Gettyimages 898548974 Italia Campania Amalfikysten Path Of The Gods
Rectangle Created with Sketch.

Med utflykter till Pompeji och Vesuvios topp!

Dramatisk natur, hisnande vyer och en kryddoftande atmosfär. Landskapet runt Sorrento, Amalfikusten och Capri bjuder på en buffé av minnesvärda platser och kameraögonblick. Vi i Carpe Diem älskar kombinationen av aktivitet och avslappning. Och med häpnadsväckande vyer på köpet blir det en ultimat och delikat semester-kombo. Bakom kulisserna på de turistvänliga gatorna breder det levande och fullkomligt strålande Italien ut sig. Mellan promenad-stegen blir det såklart en hel del läckra matbitar och kanske ett och annat lokalt vinglas. Det är bara att knyta fast dojjorna och ta fram livsnjutaren i dig själv!

Den italienska solkusten presenterar små pastellfärgade landsbyar, som bokstavligt talat är kastade rätt in i klippväggen. Bergen sträcker sig uppåt och inöver, där utsikten är som mest magnifik över det turkosa havet och Capri-ön fastklistrad mot horisonten. Mellan citronträd och olivlundar passerar vi små gårdar och en stor portion historia från forna antika tider. Spännande och vackert på en och samma gång! Vi anländer under en av årets vänligaste perioder. Den värsta hettan har lagt sig och en mer behaglig höstsol ska få ge våra kinder en mer rosa nyans, samtidigt som vi slipper att samsas med så många andra gympadojjor i stig-spåren.

Pompeji bjuder in oss till en dramatisk stund i naturkrafternas tecken. Vulkanen Vesuvio står stadigt och berättar genom sina lämningar i askan om forna romartider och tragedin om staden som en gång blivit levande begravd. Vi får till och med komma upp på toppen och säga hej till mr. Vulkan, öga mot öga. Och vi ska inte glömma prinsessan Capri, den strålande ö som vi under en dag ska besöka. Dagen bjuder på en vandringstur till häpnadsväckande vyer och de saftigaste kontrasterna mellan blått, grönt, turkost och kritvita kalkstensklippor.

Höjdpunkter

 • Vandring i de mest makalösa landskap och till unika vyer
 • Utflykt till Capri och en vandringstur runt den omsusade ön
 • Pompeji och Vesuvio – fascinerande och spännande historia
 • En dag till valfria aktiviteter eller avslappning, efter eget behag
 • Massa frisk luft, trevligt sällskap och delikata italienska måltider
 • Nya vänner att spendera dagen med och inte minst dela alla minnen med
Gettyimages 918046792 Italia Campania Amalfikysten Path Of The Gods
 1. Program 27 Mars 2020

  Dag 1

  Ankomst Neapel och Sorrento

  Middag

  Lagom tidigt om morgonen kommer Austrian Airlines till Sverige för att ta oss till sydligare breddgrader. Halvvägs till Italien stannar vi i Wien för att sträcka på benen och byta flyg. Framåt eftermiddagen landar vi på Neapels flygplats, där vi blir varmt välkomnade och introducerade för den transfer som ska ta oss till det bedårande Hotel Central. Härifrån har vi en stadig och hemtrevlig utgångspunkt för den kommande veckans äventyr. Med ingredienser som simbassäng, spa och terrass med enastående vyer över Neapel-bukten, kan vi inte annat än njuta ordentligt av semestern. Med storslagen natur rätt runt hörnet, sitter vi plötsligt med det lyxiga valet och kvalet mellan härlig avslappning i solstolen och häftiga upplevelser i det italienska landskapet. Ett dilemma vi definitivt kan leva med…!

  Efter att ha checkat in får man landa i skorna efter egna preferenser. Power-nap på hotellrummet eller upptäcktsfärd i grannskapet, gör det som behagar för stunden. Framåt kvällen träffas vi för att äta vår första middag tillsammans.

  Dag 2

  Vandring Il Sentiero degli Dei – Gudarnas stigar

  Frukost, lunch och middag

  Längd: Cirka 3 timmar

  Distans: 7 kilometer

  Höjdskillnad: Cirka 400 meter ned och upp

  Oavsett om man vill anamma landets frukost-kultur och doppa fikabrödet i espresson, eller köra säkra kort med klassisk frukost, grundar vi tidigt inför dagens vandring. Området är fyllt av vandringsmöjligheter, med stora eller små utmaningar och vyer över hav eller vacker terräng. Men gemensamt för de olika valmöjligheterna är att varje stig garanterar storslående naturupplevelser! Vi inleder promenaden med Sentierl degli Dei, som kallas för Gudarnas stigar. Väl på plats i Amalfi-regionens turterräng är detta ett måste! Leden bjuder på en buffé av vyer, från himmel till hav.

  Förbered dina panorama-ögon på svindlande utsikt över havet och hela regionen. När vi snörat på oss favorit-dojjorna tar bussen med oss från hotellet till startplatsen för vår exkursion, Bomerano. Längs stigens kilometrar får vi bekanta oss med natur i tusentals gröna nyanser, hisnande branta klippväggar och fjällandskap. De små landsbyarna längs kusten ser ut som att de bokstavligt talat blivit kastade in i bergsväggen, det är en otrolig syn! Den genuint italienska landsbygds-atmosfären är på plats, med betande får bland gamla ruiner och gamla små lant-hus med örtträdgårdar och frodiga blomsterterrasser. När vi passerat det pittoreska Vallone Gratelle ökar stigningen och pulsen en aning, men för varje meter blir utsikten över bukten och ön Capri ännu mer majestätisk. Och vi blir snart belönade för insatsen… När vi når det idylliska Nocelle är all möda glömd och vi njuter av en matbit i form av lunch till häpnasväckande vyer.

  Efter maten går det nedför och 1500 trappsteg är det som väntar på oss. Dessa små miniatyrplatåer rinner ut i det vykortssköna Positano, som med sina gula och rosa pastellfärger bryter av mot det turkosa havet nedanför på ett behagligt sätt. Husen klamrar sig fast i bergsväggen och den friska havsbrisen susar melodiskt genom citronträd och terrakotta-tak. Positano är en av de mer fashionabla byarna, där alltifrån butiker till glasstånd utstrålar trendigt exklusiva vibbar. Men stämningen och utsikten går inte av för hackor och vi tar en liten spatsertur runt byn innan bussen kör oss tillbaka till vårt kära Hotel Central kvällen äter vi middag tillsammans.

  Dag 3

  Vandring Il Vallone delle Ferriere da Ravello

  Frukost, lunch och middag

  Distans: 6 kilometer

  Längd: Cirka 4 timmar

  Höjdskillnad: Från 90 meter ned/360 meter upp

  På Amalfikustens norra sida står de höga bergen Monti Latteri stadigt och vakar över de dramatiska klipporna. Det är helt klart en bit av det vackraste av Italien. Här ligger vår utgångspunkt Vallone delle Ferriere som sträcker sig ned mot Amalfi, den största av regionens städer. I folkmun kallas byn för ”Valle dei Mullini” – vattenkvarndalen och man kan se ruinerna av Europas äldsta pappersbruk från 1100-talet. Den 6 kilometer långa promenaden slingrar sig mellan kastanjeträd och tjocka tropiska ormbunkar, och med en utsikt över citronlundar och smaragdgrönt hav som en röd tråd genom dagen. Det är en lätt genomtränglig terräng och på väg ner till Amalfi stannar vi till för lunch på en gård.

  I Amalfi kan du gå all-in på den historiska pappers-lektionen. Här ligger pappersmuseet kamouflerat av katedralen Duomo som tornar upp sig över den egna piazzan uppkallad efter sig och en bred trappa med 62 trappsteg som leder upp till den ståtliga ingången. Arkitekturen i den gamla staden är minst sagt trevlig och torget strålar av liv från de många uteserveringarna.

  Om kvällen äter vi middag tillsammans. Och vem vet, kanske passar måltiden bäst ihop med ett lokalt glas rödvin…

  Dag 4

  Utflykt till ön Capri med vandring och tid på egen hand

  Frukost, lunch och middag

  Distans: 9 kilometer

  Längd: Cirka 4 timmar

  Höjdskillad: Från 750 meter ned/900 meter upp

  Redo för dagens vandring studsar vi ombord på den färja som vi ska få lift med till Italiens kanske mest omsusade ö. Det smaragdgröna havet pryds av små skumkronor och vi gör måsarna sällskap över vattenytan. Redan under 1800-talet och tidigt 1900-tal vallfärdades den tids elitturister och intellektuella giganter till denna fristad ute på öppet hav. Öns natursköna personlighet blev tidigt omtalad och den franske kompositören Claude Debussy skrev bland annat sitt musikverk ”Les Collines d’Ancapri” efter att ha förförts av de magiska kullarna på ön. Idag är det inte i första hand musiker och författare som tar en de-tour över havet, utan vår tids stjärnor och jetsettare, på besök i sina pampiga yachter och privata helikoptrar.

  Vi går i land i det kryddoftande landskapet i oktober, efter att sommarens turistflora börjat glesna en hel del. Paparazzifotograferna har dunstat för året och kvar är de fotografer som beundras av de hisnande vyerna från kanten av Capri och den dramatiska naturen. Vi ska se oss omkring medan vi vandrar i cirka fyra timmar. Omgärdade av pinjeträd promenerar vi genom byn och ut mot havskanten där de många grottorna slåss med vita kalkstensklippor om kustens kvadratmeter. Vi rekommenderar ett välfyllt kamerabatteri…! I den extrema nordöstra delen av Capri, 334 meter över havet, ligger också lämningarna från Villa de Tiberio, eller Villa Jovis. Ovanpå ruinerna från öns äldsta villa, kom vår ryktbare Axel Munthe för att bygga sin egen villa på slutet av 1800-talet.

  Det blir tid till att vandra runt på egen hand, innan vi tar färjan tillbaka till Sorrento. Hitta din favoritgrotta eller ströva runt bland små boutiquer och gelato-stånd.

  Dag 5

  Utflykt till Pompeji och Vesuvio

  Frukost, lunch och middag

  Distans: 1 kilometer plus det vi går i Pompeji

  Efter en espresso eller två och nybakt frukost knyter vi gympaskorna något lösare på fötterna inför dagens utflykt. Idag ska vi sakta ned på flåset och bege oss mot en av södra Italiens sanna höjdpunkter: Pompeji. Med vulkanen Vesuvio i fokus är staden idag en viktig arkeologisk fyndplats. År 79 e.Kr. begravdes hela byn under sex meter med aska, efter lavan från vulkanens utbrott. Fynd från forna tider dyker fortfarande upp ur utgrävningar i den förstenade gamla staden. En stor del av det man idag vet om det gamla Romarriket är tack vare de upptäckter man gjort i just dessa utgrävningar i Pompeji.

  Från en dramatisk inblick i forna tider till något mer levande. Med stadiga humörsvängningar står Vesuvio och spanar över byn som ger vulkanen den respekt hon förtjänar. Vi beger oss närmare denna jätte, men stannar till på vingården Sorrentino som står frodigt på den mineralrika lavajorden. Den lokala familj som driver gården är stolta över sina rika vinrankor, grönsaker och fruktplantage som fyller området med härligt gröna toner. Vi får ta del av deras långa traditioner och smaka på resultatet som garanterat pirrar till i både smaklökar och vårt varma inre. En lika lokal lunch blir uppdukad framför oss och det är bara att slå sig ned och njuta av smakkombinationerna.

  Efter ett vinglas eller två har vi lugnat eventuella vulkan-nerver. Uppför ska vi ta oss, men huvudsakligen med buss (busschauffören har artigt tackat nej till varenda vin-droppe på gården). Bussen kör så långt det är möjligt, innan skyltarna på italienska instruerar till att ta sig vidare till fots. Vi går de sista 20 minuterna upp till vulkanens krater där vi får hälsa på mastodonten, ansikte mot ansikte. Utsikten härifrån är något utöver det vanliga, och det varma lava-underlaget gör sitt bästa för att skapa en nervpirrande upplevelse.

  Dag 6

  Vandring Punta Campanella

  Frukost, lunch och middag

  Distans: 7,5 kilometer

  Längd: Cirka 4 timmar

  Höjdskillnad: 628 meter ned/628 meter upp

  Efter gårdagens lugna tempo och den dramatiska historialektionen spritter det i benen igen. Rastlösheten ska vi dämpa med den bästa av italienska mediciner – vandring i de skönaste omgivningarna! Vårt mål för dagen är Sorrentohalvöns yttersta spets, Punta Campanella, som ligger och ruvar på panoramautsikter utan dess like. På vägen dit tar vi oss igenom historiaböckernas mytiska kapitel, medan vi följer de gamla stentrapporna som under lång tid besegrats av resande pilgrimer. Det är nästan så att man kan ta på de mytologiska vibbarna som liksom hänger i luften. Vi befinner oss på religiös mark. Udden är ett naturreservat och enligt de gamla grekerna var den en viktig plats där de bland annat lät bygga ett tempel i äran av gudinnan Atena.

  Uppför stigen gestaltar sig kapellet på Monte San Costanzo med respektingivande vakttorn och gamla tempelruiner runt sig i bakgrunden. Mellan olivlundar och citronträd tar vi oss upp den sista biten till Punta Campanella-platån. På en klar dag har vi inga problem med att urskilja Capri och vulkanen Vesuvio närmare horisonten. Inte en kamera i världen kan på ett rättvist sätt lyckas fånga utsiktsögonblicket här ifrån! Från en klyfta i berget snirklar sig trappsteg upp mot en den mystiska klippan, som tillsammans med sin tillhörande grotta tog emot de gamla grekerna och romarna när de kom seglandes mot land. Det var skepp och fartyg fullastade med guld och gåvor till visdomens och den strategiska krigskonstens gudinna.

  Dag 7

  Dag till egen disposition

  Frukost och middag

  Fånga dagen efter dina egna preferenser och i ditt eget semestertempo. Om bristen på fantasi smyger sig på finns reseledare nära till hands med förslag på aktiviteter. Kanske ska vandringsskorna få vila sulorna medan du tar en simtur i bassängen, eller strosar runt bland Sorrentos kullerstensgator?

  Om kvällen äter vi vår sista middag tillsammans med gänget. Av erfarenhet kan detta bli en aning sentimental stund, men med många skratt och semesterminnen flödandes runt bordet. Vi har garanterat många bilder och minnen att dela med oss av!

  Dag 8

  Hemresa

  Frukost

  Du hinner med både en och fem espressos innan det är dags för oss att checka ut. Flyget hem lyfter efter lunch och vi blir upplockade av vår transfer. Vi har en snabb mellanlandning i Frankfurt innan nästa flygplan tryggt tar oss till Sverige. Vi landar senare om eftermiddagen.

 2. Program 15 Oktober 2020

  Dag 1

  Ankomst Neapel och Sorrento

  Middag

  Lagom tidigt om morgonen kommer Lufthansa till Sverige för att ta oss till sydligare breddgrader. Halvvägs till Italien stannar vi i Munchen för att sträcka på benen och byta flyg. Framåt eftermiddagen landar vi på Neapels flygplats, där vi blir varmt välkomnade och introducerade för den transfer som ska ta oss till det bedårande Hotel Cristina. Härifrån har vi en stadig och hemtrevlig utgångspunkt för den kommande veckans äventyr. Med ingredienser som terrass med enastående vyer över Neapel-bukten, kan vi inte annat än njuta ordentligt av semestern. Med storslagen natur rätt runt hörnet, sitter vi plötsligt med det lyxiga valet och kvalet mellan härlig avslappning i solstolen och häftiga upplevelser i det italienska landskapet. Ett dilemma vi definitivt kan leva med…!

  Efter att ha checkat in får man landa i skorna efter egna preferenser. Power-nap på hotellrummet eller upptäcktsfärd i grannskapet, gör det som behagar för stunden. Framåt kvällen träffas vi för att äta vår första middag tillsammans.

  Dag 2

  Vandring Il Sentiero degli Dei – Gudarnas stigar

  Frukost, lunch och middag

  Längd: Cirka 3 timmar

  Distans: 7 kilometer

  Höjdskillnad: Cirka 400 meter ned och upp

  Oavsett om man vill anamma landets frukost-kultur och doppa fikabrödet i espresson, eller köra säkra kort med klassisk frukost, grundar vi tidigt inför dagens vandring. Området är fyllt av vandringsmöjligheter, med stora eller små utmaningar och vyer över hav eller vacker terräng. Men gemensamt för de olika valmöjligheterna är att varje stig garanterar storslående naturupplevelser! Vi inleder promenaden med Sentierl degli Dei, som kallas för Gudarnas stigar. Väl på plats i Amalfi-regionens turterräng är detta ett måste! Leden bjuder på en buffé av vyer, från himmel till hav.

  Förbered dina panorama-ögon på svindlande utsikt över havet och hela regionen. När vi snörat på oss favorit-dojjorna tar bussen med oss från hotellet till startplatsen för vår exkursion, Bomerano. Längs stigens kilometrar får vi bekanta oss med natur i tusentals gröna nyanser, hisnande branta klippväggar och fjällandskap. De små landsbyarna längs kusten ser ut som att de bokstavligt talat blivit kastade in i bergsväggen, det är en otrolig syn! Den genuint italienska landsbygds-atmosfären är på plats, med betande får bland gamla ruiner och gamla små lant-hus med örtträdgårdar och frodiga blomsterterrasser. När vi passerat det pittoreska Vallone Gratelle ökar stigningen och pulsen en aning, men för varje meter blir utsikten över bukten och ön Capri ännu mer majestätisk. Och vi blir snart belönade för insatsen… När vi når det idylliska Nocelle är all möda glömd och vi njuter av en matbit i form av lunch till häpnasväckande vyer.

  Efter maten går det nedför och 1500 trappsteg är det som väntar på oss. Dessa små miniatyrplatåer rinner ut i det vykortssköna Positano, som med sina gula och rosa pastellfärger bryter av mot det turkosa havet nedanför på ett behagligt sätt. Husen klamrar sig fast i bergsväggen och den friska havsbrisen susar melodiskt genom citronträd och terrakotta-tak. Positano är en av de mer fashionabla byarna, där alltifrån butiker till glasstånd utstrålar trendigt exklusiva vibbar. Men stämningen och utsikten går inte av för hackor och vi tar en liten spatsertur runt byn innan bussen kör oss tillbaka till vårt kära Hotel Cristina kvällen äter vi middag tillsammans.

  Dag 3

  Vandring Il Vallone delle Ferriere da Ravello

  Frukost, lunch och middag

  Distans: 6 kilometer

  Längd: Cirka 4 timmar

  Höjdskillnad: Från 90 meter ned/360 meter upp

  På Amalfikustens norra sida står de höga bergen Monti Latteri stadigt och vakar över de dramatiska klipporna. Det är helt klart en bit av det vackraste av Italien. Här ligger vår utgångspunkt Vallone delle Ferriere som sträcker sig ned mot Amalfi, den största av regionens städer. I folkmun kallas byn för ”Valle dei Mullini” – vattenkvarndalen och man kan se ruinerna av Europas äldsta pappersbruk från 1100-talet. Den 6 kilometer långa promenaden slingrar sig mellan kastanjeträd och tjocka tropiska ormbunkar, och med en utsikt över citronlundar och smaragdgrönt hav som en röd tråd genom dagen. Det är en lätt genomtränglig terräng och på väg ner till Amalfi stannar vi till för lunch på en gård.

  I Amalfi kan du gå all-in på den historiska pappers-lektionen. Här ligger pappersmuseet kamouflerat av katedralen Duomo som tornar upp sig över den egna piazzan uppkallad efter sig och en bred trappa med 62 trappsteg som leder upp till den ståtliga ingången. Arkitekturen i den gamla staden är minst sagt trevlig och torget strålar av liv från de många uteserveringarna.

  Om kvällen äter vi middag tillsammans. Och vem vet, kanske passar måltiden bäst ihop med ett lokalt glas rödvin…

  Dag 4

  Utflykt till ön Capri med vandring och tid på egen hand

  Frukost, lunch och middag

  Distyans: 9 kilometer

  längd: Cirka 4 timmar

  Höjdskillnad: Från 750 meter ned/900 meter upp

  Redo för dagens vandring studsar vi ombord på den färja som vi ska få lift med till Italiens kanske mest omsusade ö. Det smaragdgröna havet pryds av små skumkronor och vi gör måsarna sällskap över vattenytan. Redan under 1800-talet och tidigt 1900-tal vallfärdades den tids elitturister och intellektuella giganter till denna fristad ute på öppet hav. Öns natursköna personlighet blev tidigt omtalad och den franske kompositören Claude Debussy skrev bland annat sitt musikverk ”Les Collines d’Ancapri” efter att ha förförts av de magiska kullarna på ön. Idag är det inte i första hand musiker och författare som tar en de-tour över havet, utan vår tids stjärnor och jetsettare, på besök i sina pampiga yachter och privata helikoptrar.

  Vi går i land i det kryddoftande landskapet i oktober, efter att sommarens turistflora börjat glesna en hel del. Paparazzifotograferna har dunstat för året och kvar är de fotografer som beundras av de hisnande vyerna från kanten av Capri och den dramatiska naturen. Vi ska se oss omkring medan vi vandrar i cirka fyra timmar. Omgärdade av pinjeträd promenerar vi genom byn och ut mot havskanten där de många grottorna slåss med vita kalkstensklippor om kustens kvadratmeter. Vi rekommenderar ett välfyllt kamerabatteri…! I den extrema nordöstra delen av Capri, 334 meter över havet, ligger också lämningarna från Villa de Tiberio, eller Villa Jovis. Ovanpå ruinerna från öns äldsta villa, kom vår ryktbare Axel Munthe för att bygga sin egen villa på slutet av 1800-talet.

  Det blir tid till att vandra runt på egen hand, innan vi tar färjan tillbaka till Sorrento. Hitta din favoritgrotta eller ströva runt bland små boutiquer och gelato-stånd.

  Dag 5

  Utflykt till Pompeji och Vesuvio

  Frukost, lunch och middag

  Distans: 1 kilometer plus det vi går i Pompeji

  Efter en espresso eller två och nybakt frukost knyter vi gympaskorna något lösare på fötterna inför dagens utflykt. Idag ska vi sakta ned på flåset och bege oss mot en av södra Italiens sanna höjdpunkter: Pompeji. Med vulkanen Vesuvio i fokus är staden idag en viktig arkeologisk fyndplats. År 79 e.Kr. begravdes hela byn under sex meter med aska, efter lavan från vulkanens utbrott. Fynd från forna tider dyker fortfarande upp ur utgrävningar i den förstenade gamla staden. En stor del av det man idag vet om det gamla Romarriket är tack vare de upptäckter man gjort i just dessa utgrävningar i Pompeji.

  Från en dramatisk inblick i forna tider till något mer levande. Med stadiga humörsvängningar står Vesuvio och spanar över byn som ger vulkanen den respekt hon förtjänar. Vi beger oss närmare denna jätte, men stannar till på vingården Sorrentino som står frodigt på den mineralrika lavajorden. Den lokala familj som driver gården är stolta över sina rika vinrankor, grönsaker och fruktplantage som fyller området med härligt gröna toner. Vi får ta del av deras långa traditioner och smaka på resultatet som garanterat pirrar till i både smaklökar och vårt varma inre. En lika lokal lunch blir uppdukad framför oss och det är bara att slå sig ned och njuta av smakkombinationerna.

  Efter ett vinglas eller två har vi lugnat eventuella vulkan-nerver. Uppför ska vi ta oss, men huvudsakligen med buss (busschauffören har artigt tackat nej till varenda vin-droppe på gården). Bussen kör så långt det är möjligt, innan skyltarna på italienska instruerar till att ta sig vidare till fots. Vi går de sista 20 minuterna upp till vulkanens krater där vi får hälsa på mastodonten, ansikte mot ansikte. Utsikten härifrån är något utöver det vanliga, och det varma lava-underlaget gör sitt bästa för att skapa en nervpirrande upplevelse.

  Dag 6

  Hemresa

  Frukost

  Fånga dagen efter dina egna preferenser och i ditt eget semestertempo. Om bristen på fantasi smyger sig på finns reseledare nära till hands med förslag på aktiviteter. Kanske ska vandringsskorna få vila sulorna medan du strosar runt bland Sorrentos kullerstensgator?

  Du hinner med både en och fem espressos innan det är dags för oss att checka ut. Flyget hem lyfter tidig kväll och vi blir upplockade av vår transfer. Vi har en snabb mellanlandning i Munchen innan nästa flygplan tryggt tar oss till Sverige.

Praktisk information
och resevillkor

VAD ÄR INKLUDERAT

 • Flyg Stockholm-Neapel t/r med Austrian och Lufthansa (Ta kontakt för avresa från annan ort)
 • Flygskatter och avgifter.
 • Övernattning på mellanklass hotell inkluderat frukost
 • luncher och middagar enligt program
 • Alla utflykter och inträde nämnt i program
 • All transport nämnt i program
 • Lokala guider
 • Svensk reseledare från Carpe Diem

VAD ÄR INTE INKLUDERAT

 • Rese och avbeställningsskydd
 • Måltider och dryck utöver det som nämns i programmet
 • Dricks