Vandring i vackra Kaukasus – Georgien

Vandring i vackra Kaukasus – Georgien

Getty Images 1047693292 Georgien

Vackra Kaukasusbergen med Kazbegi, Juta och Truso samt stadsvandring i Tbilisi.

Aktivitet, mäktig natur, lokala inslag och kultur går hand i hand på den här vandringsresan. Georgien är en pärla i hjärtat av Kaukasus och en oupptäckt skatt för de flesta skandinaver. Många menar att Georgien är ett av värdens vackraste länder. Med sin fantastiska natur, rika historia och säregna traditioner ligger Tbilisi på den historiska Silkesvägen där öst möter väst. I juli 2018 arrangerade vi den här turen för första gången, till stående ovationer. Här kommer den igen!

Kaukasusbergen är ett unikt område med spektakulära bergsformationer och natur. Forntida traditioner av myter, legender och hednisk tro lever sida vid sida med den georgisk-ortodoxa kyrkotraditionen.

Vi hittar kulturminnen och gamla kyrkor på de mest avlägsna ställen, och bergsfolket här har försvarat Georgiens yttre gränser genom århundraden. Det är i denna kultur och i detta landskap som vi gör de flesta av våra vandringar.

Här i området kämpade de stora imperierna om makt och inflytande och Georgien var känt för sin kulturella mångfald. Georgien tillhör också en av våra äldsta civilisationer.

Här har det sjungits flerstämmiga polyfoniska sånger i mer än 2000 år, producerats vin i över 8000 år, och här levde Homo Georgicus redan för 1,8 miljoner år sedan. I Georgiens mytomspunna kultur och historia är kyrkan, folkmusik, folkdans, poesi, vin och en enastående gästfrihet djupt förankrad i den georgiska folksjälen. För georgier är gäster en gåva sänd av Gud och så har det varit från tidernas begynnelse.

Det är sällsynt med resor där du kommer så nära det lokala folklivet. Genom vår reseledare Svend får du en helt unik upplevelse. Det blir besök hos goda vänner, lokala mat- och vinupplevelser, folkmusik och möten som ger minnen för livet. Det är lätt att bli betagen i allt landet har att erbjuda.

OBS: Du måste vara van att vandra i terräng och ha normal-god kondition för att klara vandringsturerna. Vandringen i Kaukasusbergen innehåller några sträckor som kan vara krävande om du är höjdrädd. Den här turen arrangeras ihop med våra goda norska Carpe Diem-resvänner!

Höjdpunkter

  • Uppleva de fantastiska Kaukasusbergen
  • Vandringstur till Gergetikyrkan i Kazbegi – det mest kända landmärket i Georgien
  • Spännande Tbilisi, där traditioner och det moderna livet går hand i hand
  • Underbara lokala mat – och vinupplevelser
  • Fantastiska Rooms Hotel i Kazbegi/Stepantsminda
  • Obetalbart, lokalt, charmerande lantsortsliv under vandringarna
  • Trusodalen med vackra omgivningar, gamla byar och medelålders-torn
Getty Images 530920542
+36
+35

Program

Dag 1

Avresa och ankomst

Flyg från Sverige. Efter flyg-byte och mellanlandning i Istanbul landar vi i Georgiens huvudstad Tbilisi under natten till den 11 juli.

Dag 2

Ankomst Tbilisi. Bekanta dig med stan och resvännerna. Vi gör vår första vandring.

Frukost, lunch och middag

Två vandringar

Cirka 3 timmar

Vi landar tidigt på morgonen. Reseledare Svend möter oss, och bussen tar oss till vårt hotell.

Tbilisi ligger strategiskt på den historiska Silkesvägen i gränslandet mellan Asien och Europa. Staden har utvecklats till ett industriellt-, kulturellt-, socialt- och handels-centrum i regionen. Genom historien har staden varit invaderat av alla de stora imperierna minst en gång. Tbilisis befolkning har alltid haft olika kulturell, religiös och etnisk bakgrund. Detta märks speciellt i den äldre stadsdelen där exempelvis armenier, azerbajdzjaner, ryssar, kurder och georgier lever sida vid sida, var och en med sina traditioner och religioner.

Vi börjar dagen med en promenad i de historiska delarna av Tbilisi, känner in stämningen och bekantar oss med människorna och folklivet. Vi besöker de viktigaste monumenten och områdena, som Metekhi-kyrkan, Svavelbadet och Narikalaborgen. Alla med rötter i fascinerande myter, berättelser och historiska begivenheter.

Legenden säger att det var vid de varma källorna som kung Vakhtang Gorgasali grundlade Tbilisi under det femte århundradet och gav staden namn efter ordet ”tbili” som betyder ”varm”. Vi besöker också Betlemi-distriktet som är en av de äldsta och mest spännande områdena i Tbilisi, och som restaurerats med hjälp av Norge och Riksantikvariatet. Vi ser hur den gamla stadsdelen har byggts upp, hur gammalt möter nytt, och hur Tbilisi blev ett kultur– och handelscentrum.

Efter utflykten får du möjlighet att vila en stund. Eller tar du tillfället i akt och upplever ännu mer av Tbilisis speciella atmosfär och mångfald, vad du känner för just då.

På eftermiddagen gör vi vår första vandring och vi sätter kurs mot Mtatsmindaåsen med panoramautsikt över Tbilisi.

Vandringen avslutas vid restaurang Rachis Ubani, med fin utsikt över stan. Här håller vi vår välkomstmiddag och lär känna varandra och såklart vår reseledare Svend som ger oss en introduktion till den georgiska bordstraditionen, georgisk kultur och det delikata och smakrika georgiska köket.

Dag 3

Från Tbilisi till de mäktiga Kaukasusbergen. Vandring i Truso.

Frukost och lunch

Höjdskillnad

Cirka 4 timmar

Efter frukost beger vi oss norrut mot Kaukasusbergen och den lilla byn Stepantsminda vid foten av berget Kazbegi, på 5047 meters höjd. Bergstoppen är Georgiens tredje högsta berg, och är en ikon med sin massiva och monumentala form. Formen speglar den styrka och uthållighet som kännetecknar bergsfolket i detta område, som aldrig lät sig kuvas av myndighetspersoner. Här finner vi en forntida och fascinerande myt- och legendtradition, och hednisk- och kyrkotradition lever sida vid sida.

Snart möter vi de majestätiska Kaukasusbergen, och stannar vid en spektakulär utsiktspunkt för att njuta av naturen. Just innan vår ankomst till Stepantsminda lämnar vi huvudvägen och fortsätter västerut. Efter drygt 20 minuters körning längs en gropig grusväg, periodvis längs lite branta bergsväggar , befinner vi oss i Truso-dalen som är känt för sina vackra omgivning, gamle landsbyar och medelålderstorn. Här vandrar vi resten av denne dagen, njuter av grönklädda berg uppemot 3000 meter höga och den vackra naturen. Vi ankommer Stepantsminda tidigt på kvällen, och efter incheckning på det säregna Rooms Hotel har du kvällen fri för egna önskemål. Kanske njuta av den fantastiska utsikten från den stora terrassen eller andra faciliteter på Rooms Hotel, med sin speciella stil och design. Läckert!

Dag 4

Vandring i majestätiska bergsformationer vid Juta, och Khinkali-bakning i Stepantsminda

Frukost och lunch

Cirka 6 timmar

Höjdskillnad ca 600

Denna dag kör vi 40 minuter till en liten landsby, Juta, som ligger idylliskt vid berget och som får själva Stepantsminda att framstå som ett pulserande centrum. För att komma hit får vi tåla att de sista 10 -15 minuterna av turen går längs en smal gropig grusväg, av och till med höga berg på den ena sidan och branta klippor på den andra. Men just denna delen är ju å andra sidan så intressant, att snirkla oss upp meter för meter till den idylliska lilla byn. Här startar vandringen – som går genom det lokala landsbygdens olika färgskiftningar.

Efter en kilometer i uppförsbacke genom Juta-landsbygden, öppnar sig det fantastiska bergslandskapet framför oss. Vi vandrar genom dalarna och närmar oss sakta men säkert en majestätisk lokal bergskedja som delar av tre av de viktigaste bergskedjorna i denna del av Kaukasusbergen. När vi samtidigt får uppleva blomsterprakt och grönska, blir turen en estetisk upplevelse på flera plan.

Vi passerar ett läger som används flitigt av bergsfolk och vandrare, innan vi klättrar ytterligare en bit upp. Returen går samma väg vi kom från, men ger en helt annan upplevelse med de avlägsna bergen och topparna framför oss.

Väl tillbaka i Juta sätter vi kurs mot Stepantsminda, men innan dess besöker vi några av Svends vänner där vi får lära oss att laga den traditionella rätten Khinkali, en rätt som liknar dumplings och som faktisk har sina rötter i den här regionen. Vi samlas i köket, och alla som vill får prova. Vi sätter oss därefter till bords och smakar på resultatet, ihop med tillbehör som georgisk ost och sallad. Därefter åker vi tillbaka till hotellet och har kvällen fri för egna önskemål.

Dag 5

Den ikoniska Treenighetskyrkan och vandring vid Kazbegi

Frukost, lunch och middag

Crika 7 timmar

Höjdskillnad ca 700

Tidigt på morgonen börjar vi vandringen upp till den ikoniska treenighetskyrkan Gergeti´s Sameba som ligger vid Kazbegi-bergets fot och har panoramautsikt över hela Stepantsminda och närområdet. Vi kommer dit vid en tid då det inte är så mycket besökare, och kan njuta mer i avskildhet av kyrkan och omgivningarna.

De mäktiga Kaukasusbergen omger oss och har format bergsfolkens mentalitet och uthållighet, som varit nödvändigt för att skydda Georgiens gränser i bergen genom historien.

Vi vandrar vidare från Gergetikyrkan mot Kazbegiberget och glaciären, i samma rikting som bergsklättrarna gör när de ska tillbaka till sitt basläger, när de bestiger själva Kazbegitoppen. Gränsen till Ryssland går mer eller mindre över Kazbegi-toppen, men den enda körbara vägen går genom Dariali-passet förbi Stepantsminda.

Dagens tur har en höjdskillnad på uppåt 1200 meter, beroende på hur långt vi väljer att gå.

Vi äter vår medhavda matsäck ute i det fria innan det bär av tillbaka till hotellet. Väl där har du ett par timmar för egentid innan middagen.

Tidigt på kvällen beger vi oss till en trevlig restaurang, kanske det bästa lokala köket i hela området. Om vädret tillåter sitter vi ute och äter de spännande och lokala specialiteterna. Godare köttkorvar får man leta länge efter! Vi har bjudit in musiker som spelar och sjunger folkmusik speciellt för oss den här kvällen.

Dag 6

Från Kaukasusbergen till Tbilisi - besök i den historiska huvudstaden

Frukost och middag

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och gör oss klara för avresa. Vi tar oss ner från de högsta bergen och passerar snart byn Pasanauri, som i äldre dagar fungerade som pendel-station på färdvägen genom Kaukasus mellan Georgien och Ryssland. Just denna vägen användes av Hamsun, under hans besök i Georgien för snart 120 år sidan. En halv timme innan vi ankommer Tbilisi svänger vi av till den historiska huvudstaden Mtskheta.

Här finns Svetitskhoveli som tidigare var Georgiens huvudkyrka och nu finns med på Unescos världsarvslista. Hit kom St. Nino och kristnade Georgien på 300-talet och legenden säger att en del av Jesu klädedräkt ska vara begravt på platsen där kyrkan ligger. Vi tar dig in i kyrkan och därmed Georgiens historia och tradition. Här upplever vi den viktiga roll som kyrkan har i de flesta georgiers liv, och betydelsen ritualerna har i vardagslivet. Har vi tur träffar vi prästen Mama Davit, med långt skägg och glimten i ögat. Han har härlig humor och alltid en god historia på lager.

Därefter tar vi en promenad i den gamla stadsdelen och upplever tradition, de lokala färgerna och turistbodar i en härlig blandning.

Dag 7

Fri dag i Tbilisi, liten stadsvandring och vår sista kväll tillsammans

Frukost och middag

Cirka 1.5 timmes vandring

Vi möts efter frukost för en kort stadsvandring där vi promenerar ner mot älven Mtkvari från Frihetsplatsen och strosar i gamla delen av stan vid Gabriadzes marionett-teater och Tbilisis äldsta kyrka Antchiskhati. Vi fortsätter förbi patriarkens residens, och går genom mysiga affärsgator kantade av kaféer innan vi avslutar tillsammans i gamla stan. Resten av dagen har du fri tid fram till middagen. Det finns många spännande upplevelser, shopping och andre sevärdheter. Svend hjälper gärna till med tips, råd och idéer

Exempel på aktiviteter:

1. Uppleva marknaden for guld och smycken och/eller centralmarknaden om man gillar genuint marknadsliv.2. Besök den botaniska trädgården i Tbilisi.

3. Upplev folklivet längs huvudgatan Rustaveli.

4. Besök Dry Bridge och se brukskonst, bildkonst och georgiskt hantverk.

5. Upplev Georgiens huvudkyrka, Treenighetskyrkan.

På kvällen har vi vår avskedsmiddag. Det blir sista kvällen med gänget och det är dags för summering, eftertanke och många goda samtal.

Dag 8

Hemresa

Frukost

Tidig avresa, hotellet ordnar frukostpaket. Turkish flyger oss till Istanbul under förmiddagen. Efter flygbyte och mellanlandning landar vi på våra respektive hem-flygplatser under eftermiddagen.

Gettyimages 472849430 Georgia Khachapuri Mat

Praktisk information
och resevillkor

VAD ÄR INKLUDERAT

 • Flyg Sverige - Tblisi t/r med Turkish Airlines
 • Flygskatter och avgifter pr 30. oktober 2019
 • 7 nätter på mellanklass hotell inkluderat frukost
 • 4 luncher och 4 middagar. varav 3 lunchlådor.
 • Alla utflykter och inträde nämnt i program
 • All transport nämnt i program
 • lokala guider
 • Reseledare från Carpe Diem som möter gästerna vid ankomst Tblisi

VAD ÄR INTE INKLUDERAT

 • Rese och avbeställningsskydd
 • Måltider och dryck utöver det som nämns i programmet
 • Dricks
 • Dryck

Älskar du aktiv semester?