Vandring - Andorra

Vandring i Andorras läckra Pyrenéer

Gettyimages 176901241 Andorra Pyreneene
RectangleCreated with Sketch.

Lekfulla fjälltoppar, ocensurerad natur och mäktiga vyer

Spännande vandring i minilandet Andorras häpnadsväckande berg och dalar. Pyrenéerna gör ett enastående jobb i sin presentation av nervkittlande vyer, varierande vandringsleder och välsmakande bergsluft. Det är en ren lyx att få promenera runt i det sagolandskap som är som taget rätt ur Sagan om ringen-filmerna. Färger och kontraster fightas om vår uppmärksamhet, där floder och sjöar avlöser varandra mellan gröna fjälltoppar. Vi i Carpe Diem har en förkärlek till just kombinationen av aktivitet och häftiga vyer. Hos våra grannar på den norska sidan har denna vandringsresa till Andorra varit en riktig succé.

Ladda mentalt inför de vyer som garanterat kommer etsa sig fast på både näthinnan och på kameralinsen. I stadiga fjälldojjor och med läcker fjälluft i lungorna har vi vip-plats i Pyrenéernas ståtliga högkvarter. Vi snubblar över det lilla furstendömet på gränsen mellan Spanien och Frankrike, men det ger säkerligen en helt egen mersmak!

OBS! Du bör vara van vid att vandra i fjällen och ha god kondition för att vara med på vandringsturerna. Här går det uppför och nedför, innan det går uppför igen…! Vi rekommenderar robusta vandringsskor eller kängor, med stadiga sulor. Var uppmärksam på att de olika stigarna och rutterna kan ändras efter väder och vindar.

Höjdpunkter

 • Lär känna det lilla okända landet Andorra på tu man hand
 • Fem dagar med utmanande, men vacker terräng
 • Nervkittlande stigar längs stupande berg (men under trygga förhållanden)
 • Enastående vyer över gröna fjälltoppar, djupa dalar och turkosa slingrande floder och alp-sjöar
 • Mycket inkluderat – halvpension varje dag och matsäck vid varje vandring
 • En dag i egen regi – kanske ett besök i huvudstaden eller avslappning i lantlig fjällmiljö
 • Vår kära guide som är full av både humor, lokalkännedom och gott humör
 • Den delikata fjälluften och lika välsmakande måltider
 • Nya vänner att spendera dagen med och inte minst dela alla minnen med!
Bild 2017 10 31 21 18 19 565
+19
+18

Program

Fakta om Andorra

Europa, men ändå så annorlunda. Den lilla mikrostaten Andorra visar sig mer i skepnaden av ett sagoland, som hämtat ur Sagan om ringen-filmerna. På gränsen mellan Spanien och Frankrike ligger detta minimala furstendöme inklämt någonstans uppe bland Pyrenéerna. De 75 000 invånarna bor på en medelhöjd över havet på 1996 meter, vilket säger något om landets bergiga terräng, och vyerna kan vi bara fantisera om (eller uppleva med egna ögon). Andorra har en blygsam ekonomi och 80 procent av landets BNP kommer utav turisternas plånböcker. Och det säger kanske något, när huvudstadens 25 000 invånare varje år får besök av 9 miljoner turister, från hela världen. Detta mini-land är också känt som ett högkvarter för banker, business och för sin skattefria tillvaro. Om det är den låga skatten eller den rena bergsluften som ger Andorra den fjärde högsta medellivslängden i världen (runt 84 år), är svårt att svara på. Men trivselfaktorn där uppe bland molnen kan ingen klaga på!

Gettyimages 928115938 Andorra La Vella

Andorra La Vella

Dag 1

Avresa Sverige, ankomst Andorra

Middag

Från Arlanda får vi lift av ett flyg som tar oss direkt till Barcelona. Som bekant befinner vi oss då på spansk mark, men bara tre timmar ifrån dagens mål i Andorra. Vi blir varmt välkomnade av vår sydeuropeiska buss, som på vägen genom Katalonien bjuder på ett stort sortiment av fascinerande vyer som inkluderar både höga fjäll, små jordbrukssamhällen och vilda katalonska murmeldjur (om vi har riktigt tur). Någon gång mellan varven stannar vi för att sträcka på benen och inspektera det spanska snacks-utbudet.

När vi passerat gränsen till Andorra ankommer vi snart till den lilla byn La Massana, som är en av landets sju kommuner. De drygt 10 000 invånarna kan stoltsera med sin egen kabinbana som går upp längs berget till skidområdena Pal-Arinsal. Med närheten till de mer spanska kvarteren är La Massana tydligt präglad av den katalanska kulturen, vilket återspeglas i både mat, dryck, atmosfär och kroppsspråk. Vårt hotell utstrålar alp-livets glada dagar och bjuder in till ren avslappning i den egna spaavdelningen, simbassängen eller den stora blomstrande trädgården. Detta blir en perfekt bas där vi kan varva ner mellan vandringsturer och njuta av både vällagade frukostar och middagar. Under vandringarna är matsäck alltid inkluderat.

När vi fått landa en aning i vår nya miljö samlas vi igen för att äta vår första middag tillsammans.

Dsc 0210

Dag 2

Vandring genom Madriudalen

Frukost, matsäck och middag

Längd: cirka 4-5 timmar

Höjdskillnad: cirka 500 meter upp och 400 meter ner

Med nyfångad energi i form av frukost och frisk bergsluft står vi redo med snörade vandringsskor. Vi ska ta oss upp genom den dal som UNESCO adopterat till sin lista över världsarv, Madriudalen. Med de smaragdgröna floderna Madriu och Perafita-Claror i centrum, lever dalen ett ovanligt frodigt och grönskande liv. Området är isolerat av bergen runt omkring och tar väl hand om många utrotningshotade djurliv. I folkmun nämns denna oas som ”Andorras andliga hjärta” och vi kommer snart förstå varför. Vyerna över dalen och de inramande bergen är så häpnadsväckande att inte en proffsfotograf i världen kan ge denna omgivning ett rättvist resultat. Dalens stigning i höjdmeter kan upplevas en aning utmanande och här gäller det att ha ordentligt knutna rosetter på dojjorna och god kondition.

Det finns knappast någon bättre aptitväckare än en vandringstur i fjällen. Det är som att den friska luften suger tag i både kropp, själ och magsäck. Mellan promenad-stegen stannar vi till på en vacker äng för att packa upp vår matsäck och avnjuta tuggorna till utsikten över den lilla huvudstaden Andorra la Vella mellan de höga stolta bergen. En lunchpaus vi sällan kommer glömma!

Vi kommer så småningom tillbaka till Hotel Rutllan där det finns rum för en frivillig power-nap eller ett parti Backgammon innan vi äter middag tillsammans.

Gettyimages 478145042 Andorra Madriu Perafita Claror Dalen

Dag 3

Vandring Vall dels Incles

Frukost, matsäck och middag

Längd: cirka 5-6 timmar

Höjdskillnad: 850 meter upp och 650 meter ned

Med mersmak och blodad tand från gårdagens naturupplevelser lämnar vi hotellet med Gran Valira-dalen i sikte. Området är känt för de fullspäckade skidmöjligheterna och sina 300 soldagar per år. Vi snävar in vårt fokusområde och följer kompassen mot en mindre del av dalen, Vall dels Incles. Här slår vi följe med den slingrande älven uppför sluttningen som leder till en hög platå. Höjdmeterna stiger i takt med vyernas intensitet som når sitt klimax där vi stannar till för dagens lunch.

Efter en välförtjänt matpaus vid de tre sjöarna får vi svettas i uppförsbacke, ca 200 meter, innan vi når Pas se las Vaques 2553 meter över havet. Väl framme får vi en härlig belöning för vårt slit, en helt magnifik 360 graders panoramautsikt. De delikata bergen breder ut sig och vi har hela Andorra vid våra fötter, mäktigt. Desto lättare går turen när vi tar oss nedför på motsatt sida av berget, och över dalens mjukt grönskande ängar, nynnandes på sångerna från ”Sound of music”. Slutligen kommer vi fram till den stig som leder till den lilla landsbyn Soldeu.

Framåt kvällen äter vi middag tillsammans på hotellet.

Gettyimages 521230220 Andorra Pyreneene Vandring

Dag 4

Vandring Coma Pedrosadalen

Frukost, matsäck och middag

Längd: cirka 5-6 timmar

Höjdskillnad: 600 meter upp och 1100 meter ned

Även om vi vaknar av att det spritter i benen ska vi få i oss en grundande energi-frukost innan vi börjar dagens vandring vid Coll de la Botella. Stigen här är en aning snål med bredd-centimeterna och följer ett respektingivande stup på ena sidan. Men utsikten blir om möjligt ännu mer spännande när vi når platån lite längre upp.

Vi knyter åt dojjorna lite extra, för nästa episod visar sig i en brantare skepnad. Med lavagrus under sulorna klättrar vi de 80 meterna uppför. Andfådd eller inte kan du själv välja om du vill vinka till Andorra eller till Spanien, här står vi med en fot i varje land. Den katalanska stigen slingrar sig vidare till dagens högsta punkt, Portella de Sanfonts. Med den renaste luften genom näsborrarna vänder sedan vår lutningsgrad och går nedför. I byn Refugi Coma Pedrosa, vid foten av landets högsta berg, tar vi en välförtjänt rast och kanske en lika välförtjänt Creme Andorrana (Andorras traditionella svar på Creme Brulee).

Gettyimages 691924462 Andorra Pyreneene Vandring

Dag 5

Dag till egen disposition

Frukost och middag

Låt skosulorna få en välförtjänt vila och lägg upp dagen helt efter eget behag. Hotellet erbjuder varierande avslappningsmöjligheter och omgivningarna är en fröjd för både ögat och själen. Om det rycker i shopping-nerverna ligger huvudstaden bara 10 minuter bort, som också bjuder på både spännande arkitektur, små myllrande gator och otaliga gastronomiska överraskningar. Vi befinner oss i nationalparkernas epicentrum och den som vill rasta vandringsskorna eller flyta genom älven i våtdräkt (juving) har alla möjligheter. Reseledare och guide finns nära till hands och kan hjälpa till med både bokning av aktiviteter (dessa betalas på plats) och förslag på utflykter.

Kvällens middag blir desto mer spännande efter dagens upplevelser och vi äter tillsammans på hotellet.

Gettyimages 489383062 Andorra La Vella

Dag 6

Vandring i Tristaina Circuit

Frukost, matsäck och middag

Längd: cirka 5 timmar

Höjdskillnad: 570 meter upp och 450 meter ned

Med utvilade vader och pigga skosulor är vi redo för resans sista vandringsdag. Vi lägger eventuell höjdskräck i ryggsäcken och laddar mentalt inför häftiga vyer och branta stigningar, uppför som nedför. Från den bedårande lilla skid-byn Arcalis tar vi oss uppåt, med en stigning på 100 meter och de gröna kullarna ligger som ett vackert täcke under oss. När vi når platån där uppe kan vi spana över de tre bländande turkosa alp-sjöarna med gott samvete. Dagens vyer är både unika och varierande. Under vägen stannar vi för en uppfriskande picknic.

Framåt kvällen äter vi vår sista middag tillsammans. Med många gemensamma resminnen bjuder måltiden säkerligen på både delikata smaker och välsmakade skratt.

Gettyimages 691923562 Andorra Pyreneene Vandring

Dag 7

Hemresa

Frukost

Efter en god frukost finns det lite tid över till gatustrosande och souvenirshopping innan bussen tar oss till flygplatsen i Barcelona. Om eftermiddagen lyfter vi från spansk mark och landar i Stockholm samma kväll.

Praktisk information
och resevillkor

VAD ÄR INKLUDERAT

 • Flyg Stockholm-Barcelona med Norwegian (Ta kontakt för avresa från annan ort)
 • Flygskatter och avgifter pr 16. november 2018
 • 6 nätter på mellanklasshotell med frukost
 • 4 lunch och 6 middagar (enkel matsäck till lunch under vandring)
 • Alla utflykter och inträde nämnt i program
 • All transport nämnt i program
 • lokala guider
 • Reseledare från Carpe Diem

VAD ÄR INTE INKLUDERAT

 • Rese och avbeställningsskydd
 • Måltider och dryck utöver det som nämns i programmet
 • Dricks
 • Dryck