Landsbysemester i Spanien, Trujillo

Landsbygdssemester i Spanien – Trujillo

Getty Images 515380246 Spania provinis Caceres Royal Monastery of Santa Maria de Guadalupe
Rectangle Created with Sketch.

Spanien är rikt på vackra städer och pittoreska små byar – Trujillo, Cáceres och Mérida bjuder alla på en säregen atmosfär!

Viva España! Detta har vi sett fram emot länge! Det att hitta ett härligt, historiskt hotell i en vacker, genuin och stämningsfull spansk by. Vi hittade det! Härmed får du chansen att åka till Trujillo och Hotel Palacio Santa Marta i regionen Extremadura i hjärtat av Spanien. Ett område som är fullt av historia, flera världsarvs-städer och helt fantastisk lokalproducerad mat. Tillhör du dem som tänker att Spanien har blivit lite för turistiskt för din smak? Då har du inte besökt den här regionen. Vi ser fram emot att ge dig den där genuina känslan, och få dig att känna dig som en tvättäkta lokalinvånare . Det är inte långt mellan alla härliga matupplevelser! Som Cáceres, en av de vackraste byarna på självaste Silverrutten – som korsar Spanien på tvärs. Mérida befinner sig i samma kategori, men är också huvudstad i regionen. I Mérida har romarna efterlämnat en stor flotta och välbevarade rester från sin storhetstid.

Historia och kultur i all ära, men många av oss är mest förtjusta i att äta och dricka gott. Det gör vi helt säkert i denna delen av Spanien. Vår resa är fullmatad med matupplevelser och råvaror från området. Något lagar vi själv, men det mesta förser andra oss med. Matlagning och vilka råvaror som används är inte en tillfällighet på dessa håll. I Trujillo har du också tid att strosa runt i din egen takt – kanske en tur till fots eller vill du fördjupa dig i historien? Sitta på ett mysigt torg med en kopp cortado är inte så dumt det heller. Vi är övertygade om att Trujillo snabbt kommer att bli en ny Carpe Diem-favorit.

PS! Om du har varit med oss i Trevi i Italien och gillade det, så kommer du trivas här också!

Höjdpunkter

 • Trevliga Trujillo, omgett av historia och kulturrikedom
 • Landsbyarna i dessa krokar har en lokal prägel och färre turister
 • Palacio Santa Marta. Att före detta palats blir hotell är minsann inte så tokigt!
 • Besök i två vackra närliggande byar: Cáceres og Mérida
 • Lär dig att laga mat tillsammans med dina medresenärer och en lokal kock.
 • Vinprovning hör såklart också till, Extremadura har några av landets största vinområden.
 • Följ det spanska vardagslivet och bli en del av det – siesta är tillåtet 😊
 • Historia, kultur och arkitektur i en skön blandning
 • En liten kuriosa för alla Game of Thrones-fans: Trujillo, Cáceres och Barrueros Nationalpark var med i S7.
 • Gott rese-sällskap är alltid inkluderat på Carpe Diem-resor.
Istock 000010419841 spania 59f7e236 b59b 4237 a532 94a0dd6531dd
+31
+30

Program

Trujillo och Palacio Santa Marta

Själva Trujillo är inte stort, här bor omkring 9000 invånare, inne i gamla delarna av byn ännu färre. Det saknas inte charm och atmosfär, det är trots allt en av de bäst bevarade medeltidsbyarna i Spanien. Plaza Mayor ligger i hjärtat av byn, och historien är alltid närvarande genom de labyrintiska smala gatorna. Gator och gränder som leder till vackra herrgårdar och renässanspalats, med trädgårdar och gårdsplaner fulla av träd som ger skugga. Här finns också många trevliga små torg och många vackra gamla kyrkor och kloster. Allt innanför den cirka 900 meter långa stadsmuren som omringar en del av byn. Det mesta härstammar från 1500-talet då byns söner kom tillbaka från Amerika med rikedomar som de skänkte till sin födelseby.

Trujillo är historiskt sett erövrarnas by och den bär många spår av det. Ett stort antal spanska conquistadorer kom härifrån. Enligt Wikipedia fanns hela 56 stycken av betydelse, som satt spår i historien. Den mest kända har fått en staty på Plaza Mayor och sitter där högt på sin häst. Det är Francisco Pizarro, en av dem som intog Inkariket och «grundlade» det nya Peru. Pizarro, byns store son, nämns alltid i samma andetag som Trujillo. Det finns också ett «Trujillo» i Peru, landets tredje största stad. Självklart grundlagt av Pizarro.

Palacio Santa Marta är ett tidigare palats från 1500-talet som gjorts om till ett komfortabelt hotell fullt av historia och atmosfär. Läget är som sig bör: det ligger mitt i centrum vid huvudtorget, Plaza Mayor. Ägarna tycker det är av yttersta vikt att behålla delar av originalet och det äkta. Långtifrån den vanliga hotellkedjan. Hotellet symboliserar Trujillos historia och karaktär. Bussen stannar vid Plaza Mayor cirka 200 meter från hotellet.

Dag 1

Avresa Sverige - ankomst Madrid, och till Trujillo

Lunch och middag

Vi flyger från avreseorten tidigt på morgonen, via Frankfurt där vi möts, och ankommer Madrid vid lunch. Härifrån blir det buss till Trujillo, den tar cirka tre timmar.

Men innan vi kommer fram finns det saker att se och upptäcka på vägen.

I lilla Oropesa stannar vi för lunch och för att se oss omkring. Här är det fler som varit inom – både romarna, västgotarna, araberna och kristna. En god blandning alltså. Oropesa har två borgar i en, vilket byn är känt för.

Den gamla delen är från början från arabernas tid, den nyare är från 1500-talet. I dag är bygget ett «parador» (hotell). Just trappan på borgen är helt unik i Spanien. En spännande kombination av historiska dimensioner.

Turen fortsätter sen mot vårt resmål Trujillo. Vi checkar in på hotellet (tidigare palatset) och finner oss till rätta. Middag på hotellet.

Dag 2

Bekanta dig med Trujillo

Frukost och lunch

Efter frukost är det dags att bekanta sig med byn. Vi träffar vår lokalguide som vet det mesta om området och som visar och berättar allt av värde så vi känner oss som hemma. Några säger att detta är den i särklass vackraste delen av Spanien. I vart fall är arkitekturen både historisk och läcker, inte minst sätter alla palats sin prägel på byn.

Vi äter lunch på en restaurang.

Det är alltid spännande att få strosa runt på egen hand när man fått lite översikt. Plötsligt dyker det upp något nytt och annorlunda. Kanske något oväntat som du inte visste fanns just här? Eftermiddagen är fri för egna strövtåg.

Reseledaren arrangerar måltider när de inte är inkluderade, som ikväll.

Dag 3

Trujillo - Mérida - vinprovning - Trujillo

Frukost, lunch & vinsmakningg

I dag går turen till huvudstaden i Extremadura, Mérida. En gång i tiden var staden också huvudstad i den romerska provinsen, Lusitania. Därmed bjuder också dagens Mérida på ett sus från denna storhetstid. Romarnas rykte som skickliga ingenjörer och byggmästare kom här helt till sin rätt. Vi ser det här i Spaniens mest imponerande lämningar och ruiner.

Vi besöker den romerska teatern och det arkeologiska muséet. Teatern byggdes omkring år 15 f. Kr och tog 6 000 åskådare. Amfiteatern öppnades några år senere och där hölls de våldsamma gladiatorspelen. Åskådare: 14 000.

Det arkeologiska muséet har en mycket imponerande utställlning och samling från denna tidsepok. Själva museibyggnaden är också sevärd, designad av den prisbelönade arkitekten Rafael Moneo från Navarra.

Lunch äter vi i Mérida, innan vi åker vidare på vinprovning. Spanska viner är kända i större eller mindre grad. Vi åker till en lokal vingård där vi både får smaka och lära mer om vinerna. Eftersom Extremadura är det näst största område i landet som odlar vin, kommer mycket gott vin härifrån.

Väl tillbaka är kvällen fri för egna önskemål.

Dag 4

Trujillo - Cáceres - Trujillo och matlagingskurs

Frukost och lunch

Efter frukost ska vi ut på tur igen för att se mer av området. Nu vänter Cáceres, ännu en av Spaniens världsarvs-städer. Och igen, en av städerna som alltid figurerar på «Vackrast»-listorna. Det ligger en dryg halvtimme från Trujillo.

Dess historiska centrum frambringar alla superlativer . Det mesta är välbevarat och ligger tryggt innanför de solida stadsmurarna. Det är samma recept här, rikedomar från erövrarna betalade ståtliga herrgårdar och palats. Deras pynt och utsmyckningar får vi fortfarande i vår tid möjlighet att njuta av. Stadens Plaza Mayor anses av många vara en av landets vackraste. Vi ska bli bättre bekanta med stan efter att vi lagat och ätit lunch.

Vår mission idag är att först gå till lokalmarknaden för att handla. Det viktigaste när man ska lära känna ett nytt land, är maten. Håller du med? Idag tar vi chansen att laga mat, att lära känna varandra bättre. Och inte minst: ta del av det det spanska, rika kulturarvet. Vi har en egen kock som vägleder oss, tanken är att alla deltar och bidrar. Råvarorna vi använder håller hög kvalitet. Tiden utvisar om resultatet matchar förväntningarna. Oavsett är det socialt och lärorikt att vara med på den här typen av workshop. Kom ihåg att det är sant som det är sagt – övning ger färdighet.

Efter mat och kultur, åker vi tilbaka till Trujillo. Reseledaren organiserar kvällsmiddag för den som önskar.

Dag 5

Trujillo- dag på egen hand

Frukost och middag

I dag har du en dag dag att göra vad du känner för. Reseledaren hjälper gärna till att organisera något om du saknar idéer, annars har du en dag för egna önskemål. Kanske har du lust att gå en tur till fots? Det finns fina vandringsstigar inte långt frånTrujillo, en av dem är cirka 13 kilometer.

På eftermiddagen ses vi för gemensam middag på en lokal restaurang. Detta är sista kvällen ihop på resan och vi hoppas att regionen har överraskat och gett mersmak och fina resminnen.

Dag 6

Trujillo -Madrid - Arlanda

Frukost

Vi äter frukost och checkar ut. Bussen tar oss till flygplatsen i Madrid och flyget tillbaka, via Frankfurt. Vi är tillbaka i Sverige på kvällen.

Praktisk information
och resevillkor

VAD ÄR INKLUDERAT

 • Flyg Sverige - Madrid t/r med Luft Hansa
 • Flygskatter och avgifter.
 • 5 nätter på Palacio Santa Marta inkluderat frukost
 • 4 luncher & 2 middagar
 • Alla utflykter och inträde nämnt i program
 • All transport nämnt i program
 • Lokalguide
 • Skandinavisk reseledare från Carpe Diem

VAD ÄR INTE INKLUDERAT

 • Rese och avbeställningsskydd
 • Måltider och dryck utöver det som nämns i programmet
 • Dricks