Sommarsegling med Christian Radich

Sommarsegling med Christian Radich

IMG 3496
Rectangle Created with Sketch.

På böljande äventyr längs den norska kusten – från Ålesund till Bodø

Att befinna sig på öppet hav mellan vita dyningar och himlens omfamning gör något alldeles speciellt med sinnet och själen. Ombord på Christian Radich befinner man sig i en helt ny värld där naturens humör bestämmer dagsformen och avslappning hamnar som andra prioritet. Fartyget rymmer ett stort manskap och samtliga armar och ben arbetar tillsammans för att följa kompass och sjökort i rätt väderstreck. Aktiviteten ombord bidrar till en unik gemenskap med nya vänskaper både till styrbord och babord. För oavsett om du tidigare blandat ihop sjöspråkets olika riktningar kastas du snabbt in i den härliga sammanhållning som för båten framåt.

Tiden med Christian Radich bjuder på en utmaning för sjömän på alla nivåer, nybörjare som erfarna seglare. Dagarna till sjöss utspelar sig längs Norges mäktiga västkust. Våra grannar i väst har definitivt en stor portion naturliga fenomen att skryta med och ger den extra kryddan åt upplevelserna ombord. Sjömanshatten sätts på plats i Ålesund, mitt på Norge-kartan och mellan Bergen och Trondheim. Vindarna, vågorna och aktivt seglingsarbete tar oss norrut mot Brønnøysund och vidare upp till Bodø. Härifrån kan man välja att stanna kvar ombord och följa med Christian Radich vidare längs Lofotens farvatten, hela vägen till Harstad (detta är en frivillig påbyggnadstur för den som vill).

Hos våra norska grannar är Christian Radich ett välkänt namn och koncept. Vi i Carpe Diem har förälskat oss i idén, med den ultimata kombinationen av aktivitet, upplevelser, vacker natur och trivsamt sällskap. Det skadar inte att ta med en god bok, men här pekar spotlighten på action och äventyr. Du behöver alltså inte kalla dig själv proffs-seglare innan ombordstigning, du finner dig plötsligt i din egen sjömans-roll och får garanterat lära känna nya sidor hos dig själv. Följ med på en spännande, självutvecklande och minnesvärd naturupplevelse – detta blir en resa för både kropp och själ!

Höjdpunkter

 • Live ombord passar för alla nivåer, nybörjare som erfarna seglare
 • Upplev Norges vackra kust
 • Segla genom Helgelandskusten
 • Brønnøysund med Torghatten
 • Fantastiska ögruppen Grip
 • Utflykt till Svartisen
 • Kryssa polcirkeln
 • Lär känna nya seglingsvänner
 • Bli en mästare på att segla
 • Många härliga skratt och minnen tillsammans
 • Välj hur länge du vill segla
IMG 8758
+30
+29

Program

Dag 1

4 juli: Ombordstigning och mönstring i Ålesund

Middag

Ta dig på egen hand till Oslo eller flyg med oss på första etappen. Från Oslo tar vi oss vidare med flyg till Ålesund.

Ålesund och det spektakulära fjordlandskapet tar emot oss med friska havsvindar och en lika sjungande dialekt. Omringad av berg, fjordar, broar och underjordiska tunnlar har Ålesund ofta omtalats som landets vackraste stad. Vi får skjuts ned till hamnen där både Norges godaste glass och skeppet Christian Radich ligger och väntar på oss. Om eftermiddagen stiger vi ombord, en stund innan den första gemensamma middagen blir serverad i matsalen.

Vi övernattar ombord innan seglatsen påbörjas nästa dag. Första kvällen finns det alltså tid till att utforska Ålesunds pittoreska gator på egen hand eller bekanta sig med fartyget och de andra i besättningen. Med på resan följer andra medseglare, inte bara från Carpe Diem, så här bjuds det på en härlig stämning och gemenskap mellan segel och kojplatser.

Christian Radichs historia sträcker sig längre tillbaka i tiden än till när själva skeppet byggdes 1937. 1800-talets industrialisering och växande handel förde med sig ett ökat behov av sjöfart och duktiga sjömän, inte minst i Norge. Dåtidens fattigdom i landet öppnade upp för nya möjligheter när många unga män fick chansen att bidra med ett liv till sjöss. Insikten om att kunskap ger färdighet låg till grund när man började hålla 3 månaders-kurser för färska seglare, maskinister och besättningskockar, inledningsvis på ett stationärt placerat fartyg. Utbildningen blev snabbt en succé och flera socialt viktiga personer var mer än villiga att stötta framgången. Inte heller Christian Radich var sen med att inse relevansen med duktiga sjömän. Christian levde sina dagar som driftchef på ett sågverk men älskade havet och blev inte ledsen om någon skulle kalla honom ”Kapten”. Han testamenterade 90.000kr till att bygga ett helt nytt skepp, men på ett villkor – båten skulle döpas i hans namn.

Det imponerande skeppet, med samma namn som sågverksdirektören från 1800-talet, inviterar till ett eget litet samhälle. Här kommer vi ha alla nödvändigheter nära till hands, både praktiskt och socialt. Mellan de 27 seglen, 9000 meter med rep och den 37 meter höga stormasten känner man sig inte direkt enorm. Men det tunga timmerskrovet och skutans professionella besättning speglar en behaglig känsla av trygghet. Här är det bara att följa de grundläggande instruktionerna och slå sig till rätta inför en minst sagt uppfriskande seglats!

Dag 2-5

Till sjöss – från Ålesund till Brønnøysund

Frukost, lunch och middag

Vi lever livet ombord med allt vad ”Ocean sailing” innebär. Kusten bjuder på spännande, vackra och stundtals dramatiska ingredienser. När vi når den lilla ögruppen Grip lägger vi till för att smaka på fast mark en liten stund. Det är bara huvudön, som också heter Grip, som är bebyggd. Totalt oskyddade mot väder ligger de små färgglada husen uppradade runt om ön för att skärma mot vinden. Gamla fiskebodar, bryggor och klippfisk-rester avlöser varandra bland klipporna. På ön hittar vi också den 500 år gamla stavkyrkan, vars stadiga träfasad än idag lyser röd.

Helgelandskustens fortsätter norrut, med sina 12 000 öar, gnistrande hav och ett imponerande djur- och fågelliv. Vi seglar vidare mellan holmar och skär och spejar upp mot de snöklädda fjäll som så kungligt ramar in den norska kusten.

De sju systrarna, de mest kända fjälltopparna, ligger på rad och vakar över området. De massiva systrarna reser sig mellan 900-1100 meter över den klara vattenytan och håller hårt och troget om sin gamla historia. Enligt sägnen var det sju trollsystrar som hölls under sträng bevakning av sin far Suliskongen. Men när fadern en kväll föll i djup sömn passade de sju jungfrurna på att smyga sig ut. Vågakallen, som var på jakt efter en hustru, låg på lur och följde efter systrarna på rymmen längs kusten. Flykten blev dramatisk, med flera förföljare på vägen, som antingen ville fånga eller rädda systrarna. När morgonen väl kom blev systrarna och deras skuggor förstenade i solljuset. Småtrollen utgör resten av den bergiga Helgelandskusten – kanske en av världens vackraste kustlinjer.

Vi ankommer så småningom till Brønnøysund, en gammal charmig fiskeby som är belägen på en smal halvö. Här packar vi ryggsäcken med tvättäkta norska matpakker och beger oss för att titta närmare på hålet i Torghatten. På den närbelägna ön Torget ligger nämligen det speciella berget med ett hål som går rakt igenom stenformationen. Märkligt och mäktigt på en och samma gång. Man väljer själv om man vill lyssna på någon av de många skrönorna om hur hålet en gång uppstod, eller om det ligger närmare till hands att tro på naturens gång. Hålet är 160 meter långt, 35 meter högt och 15-20 meter brett.

Dag 5-8

Till sjöss – från Brønnøysund till Bodø – Svartisen

Frukost, lunch och middag

Nu är det äntligen dags att korsa polcirkeln! Det är något alldeles speciellt med att befinna sig 66°33´N, bland miraklen från istiden och helt spektakulär natur. Svartisen är egentligen två glaciärer, varav Vestre Svartisen är Norges näst största. Här får vi smaka på kvarlevorna från istidens krafter och njuta av naturens kontrastrika färger. Med mindre båtar tar vi oss in till land för att utforska området närmare. Lunchen serveras i picknik-form och har nog sällan smakat bättre än på kanten av en glaciär!

Dag 8-12

Valfri expedition från Bodø till Harstad (beställs i förväg innan den 4 maj)

Frukost, lunch och middag

Det är inte utan grund som namnet Lofoten klingar bekant i öronen på de allra flesta. Den nordnorska ögruppen lever upp till sitt rykte om att vara bland världens vackraste, alla dagar i veckan. Oavsett säsong kan vyerna runt det smaragdgröna havet skryta med sin ofantliga skönhet, med kritvita vikar, vild natur och höga fjordar. Men det arktiska sommarljuset kastar en lite extra kontrastrik strålkastare över sunden, när vi seglar upp mellan öar och branta fjällväggar.

Vi viker upp sjökortet mot Harstad i norr och instruerar våra segel att ta oss genom Vestfjorden. Trots namnet är Vestfjorden egentligen ingen fjord, utan en innesluten del av Nordsjön. Lofotveggens mäktiga fjälltoppar reser sig rakryggade längs passagen och vi håller hårt runt rorkulterna (handtagen på rodret) medan vi står på vidare in mot Trollfjorden, innan vi till sist rätar upp kursen genom Tjeldsundet och mot Harstad.

När vi glider in i Trollfjordens trånga öppning ligger de magiska klippväggarna så nära relingen att vi nästan kan ta på dem. Sundet vinkar oss in sjövägen, bakom fjordens bergiga kulisser, där små fiskesamhällen ligger som avskärmade från verkligheten. Spetsar vi öronen kan vi kanske höra trollens viskande visor studsa över den mörka vattenytan. Den smala Trollfjorden viker av från Raftsundet och skiljer Austvågøy från Hinnøya på andra sidan. Den lilla avstickaren är en bokstavligt talat helt förtrollande upplevelse!

Om tid och väder tillåter kan vi också stanna till vid Kjerringøy. Här är det som att kliva rätt in i en tavla, där tropikernas vita sandstränder möter de arktiskt krispiga nyanserna.

Dag 12

Avmönstring och hemresa

Frukost

Seglatsen avslutas antingen i Bodø eller i Harstad, beroende på hur långt du väljer att följa expeditionen. Efter en sista god natts sömn i kojen och bland nya vänner, lyfter vi skeppsmössan och vinkar på återseende.

Boka flyg med Carpe Diem hela vägen hem, eller ta dig hem på egen hand.

Skeppets exakta position i hamnen bestäms av det lokala hamnkontoret och tiderna är ungefärliga, så räkna gärna med marginal vid bokning av vidare transportmedel.

Praktisk information
och resevillkor

 • Flyg Oslo – Ålesund
 • 7 nätter ombord Christian Raddich (11 om du väljer att följa med till Harstad)
 • Alla måltider och dryck är inkluderat (alkohol kan köpas ombord när vi inte seglar)
 • Alla utflykter och inträde nämnt i program
 • Reseledare från Carpe Diem
 • Flygresa till Oslo (om inte bokat med Carpe Diem)
 • Flygresa hem (om inte bokat med Carpe Diem)
 • Rese och avbeställningsskydd