Valdres & Jotunheimen på skidor

Valdres och Jotunheimen – längdskidor, fjäll och gourmet

Getty Images 904201340 Norge vinter ski
RectangleCreated with Sketch.

Aktiv semester i vackra, varierade Valdres!

Med den friskaste fjälluft i lungorna, glid i spåren och minst sagt mäktiga vyer ska vi få bekanta oss med det innerliga Norge. Jotunheimen och Valdres bjuder på sina tusentals vita nyanser, snöklädda toppar och varierade skidspår. Eftersom Carpe Diem har sitt hjärta just här – i Norge, kan vi stoltsera med våra erfarenheter hemma hos den norska moder natur. Och vi menar att Valdres är en plats som alla borde få uppleva! Tillsammans med resenärer från den norska sidan får vi säkert också hjälp en och annan fjäll-glosa på äkta Valdres-dialekt. Vi bor idylliskt på Grønolen Fjellgard där vi efter aktiva dagar i spåren får komma in i värmen och njuta av riktiga gourmetmåltider!

Vackra, varierade Valdres, i hjärtat av södra Norge är ett mekka för den som dras till spännande natur och friluftsliv. Längst norrut i dalen hittar vi Beitostølen, porten in till Jotunheimen, med sina mäktiga 2000-meterstoppar. Namnet Beitostølen har alla längdskid-entusiaster garanterat smakat på förr, här inleder nämligen den norska eliten sin längdskid-säsong i november varje år. Bara några få kilometer västerut ligger Beitobygda, där Grønolen Fjellgard vilar inramat av majestätiska fjäll och långsträckta vidder. Här, 800 meter över havet, kan vi njuta av den friska fjälluften, fantastisk mat och en gästfrihet utöver det vanliga.

Välkommen till Valdres!

Här gömmer vi flygrädslan längst in i garderoben, detta resmål är perfekt för dig som inte vill flyga! Förbindelserna till Oslo är goda. Från både Göteborg, Stockholm och Malmö bjuds det på ett generöst urval av buss- och tågmöjligheter.

Höjdpunkter

 • Härliga skidturer i Valdres och Jotunheimen
 • Fantastiska middagar med lokala smaker och delikatesser
 • Helpension
 • Äkta gourmetmåltider, med både trerätters och femrätters i början och slutet av resan
 • Det mysiga och idylliska Grønolen Fjellgard, där du kan känna dig som hemma!
 • Randonnéeskidor upp och ned för Synshorn – om du vill
 • Värmande fiskesoppa på Bygdin
 • ”After-ski” och shopping på Beitostølen
2016 02 14 11 27 13
+15
+14

Valdres är helt fantasiskt

För säkerhets skull har vi sänt vår alldeles egna skåning Carl till Valdres, för att få en inblick i varför Carpe Diem pratar så varmt och högt om denna plats. Här får han en smakbit av naturen, Grønolen Fjellgard och han gör sitt allra bästa för att anamma Norges vackraste dialekt. Se själv hur det gick.

Program

Dag 1

Beitostølen - Grønolen fjellgard Beito

Middag

Med en lite grönare resa i bagaget blir du hämtad i Beitostølen och härifrån är det inte långt till det fjällhotell som ska ta gott vara på oss de närmsta dagarna. Efter incheckning finns det tid till att strosa runt i den gemytliga fjäll-atmosfären eller vila ögonlocken en stund innan vi samlas till en första gemensam och delikat middag.

Grønolen Fjellgard drivs (tro det eller ej) av bröderna Grønolen. Bli inte förvånad om du springer in i Tor Erik i receptionen, eller i trädgården. Det är tydligt att fjällgården ligger honom varmt om hjärtat och han gör allt för att besökare skall trivas där uppe bland topparna. Både Tor Erik och hans barn håller mer än gärna guidade turer för Grønolens gäster. Vi ska också få stifta närmare bekantskap med bror Øyvind som briljerar med sina innerliga kok-konster. Faktum är att Øyvinds namn blir omtalat i folkmun långt utanför Valdres gränser, hans delikata små hemligheter är inte att leka med…

Och sällan hittar man en bättre krydda för aptiten, än fysisk aktivitet i frisk fjälluft! Panoramautsikten på andra sidan bordet kan också ha en bidragande effekt till varför gästerna ofta blir sittandes länge till bords. Ikväll lägger vi ribban för resan högt, med en trerätters gourmetmiddag tillsammans.

Efter middagen serveras också en del matnyttig information om de kommande turerna när vi samlas runt den öppna spisen.

Tips från coachen: Vårt värdskap på Grønolen tar ofta och gärna många bilder under de olika turerna. Packa med ett minneskort så följer det kanske med några stämningsfulla bilder hem från resan…

Dag 2

Olefjellet

Frukost, lunch och middag

Cirka 20 kilometer

Efter en riktigt norsk och hemmalagad fjäll-frukost packar vi med oss dagens matsäck och hoppar hurtigt in i minibussen. Vi är redo för resans första skidtur och vår chaufför är snäll och kör oss de 10 minuterna som det tar till Garli. Härifrån tar vi sikte på «Rød 1», en riktig klassiker på Beitostølen. Den startar susandes nedför mot Oledalen, går sedan uppåt igen mot Gravolstjernet (tjärnen) innan kompassen snurrar mot öst och turen går vidare upp mot Olefjellet. Vi svingar stavarna in mot Olestølen och in i värmestugan där vi kan avnjuta dagens matsäck. Sista biten tar vi oss sakta uppför igen, mot Garli där bussen troget väntar på oss.

Väl tillbaka på Grønolen passar det utmärkt att slappna av till utsikten över Øyangen medan vi drömmer oss bort mot kvällens smaker, det serveras strax ännu en gourmetmiddag!

Dag 3

Slettefjell

Frukost, lunch och middag

Cirka 17 kilometer

Fulladdade med frukostenergi och med frestande lunsjpakker i bakfickan snörar vi på oss pjäxorna inför dagens tur. Vår buss får sig en välförtjänt paus när vi idag kan inleda färden rätt bakom husknuten. Vi har en finfin rutt som startar precis vid vårt kära Grønolen och tar oss ett par kilometer bort till Raudalen.

Härifrån tar vi liften upp på Slettefjell. Utsikten uppifrån toppen är helt makalös, där hela Valdres breder ut sig framför våra fötter och möter det harmoniska Jotunheimen. Vi tar oss vidare genom smått kuperad terräng uppe på fjället innan vi sakta glider nedför igen. Förhoppningsvis finner vi den perfekta husväggen i solen som vi kan luta oss tillbaka mot och där matsäcken smakar extra gott. Med ny energi tar vi oss vidare hem till Grønolen.

Dag 4

Längs Bitihorn och till Garli

Frukost, lunch och middag

Vi tar åter utgångspunkt i Garli, där chauffören släpper av oss. Turen startar med ett par kilometer i samma spår som första dagen, men svänger sedan istället av mot vänster. Vi följer det lugna Vinstervann och kommer fram till Bygdin Høifjeldshotell. Den rykande varma fisksoppan som vi blir serverade till lunch är en riktig höjdare för både smaklökar och möra skidmuskler. På väg tillbaka mot Garli går vi längs Bitihorn och förbi Smørkoll. Äntligen får vi vara med i valdressingarnas klubb! Det finns nämligen knappt en valdressing som inte varit uppe på toppen av Bitihorn och nu kan vi vara lika stolta som resten av gänget!

Fulla av intryck och frisk fjälluft får vi framåt kvällen, trots utsökt middag, säkerligen svårt att låta maten tysta mun.

Dag 5

Randonnéeskidor uppför och nedför Synshorn (för den som vill)

Frukost, lunch och middag

Idag har vi möjlighet att följa det franska språkets definition av friluftsliv. Randonnée betyder nämligen ”gå på fjälltur”. Och det har ju fransmännen helt rätt i, det är den riktiga anledningen till varför vi är i Valdres! Randonnéeskidor är specialanpassade till att kunna gå på uppför fjället, men som också gör det möjligt att susa nedför backarna igen. Har man inte egna skidor av den här varianten går det att hyra ett par på plats (det kostar cirka 1000 kronor som betalas vid ankomst). Vill man hellre hålla sig till den klassiska skid-stilen kan man välja om man helst går Rød 1, 2 eller 3 tillbaka till Grønolen.

Vi får alla skjuts in till Bygdin, där den som vill undersöka det franska ordet närmare tar sig vidare upp till Synshorn på randonnée. Synshorn ligger vackert placerat mitt mellan Bygdin och Vinstervann och naturen och utsikten härifrån gör toppen populär till turer hela året runt. Det finns många olika sätt att nå toppen på, den mest kända är kanske Via Ferrata – rutten via järnvägen i fjällväggen. Namnet härstammar från Italien där de under första världskriget behövde slå sina kloka huvuden ihop om hur man skulle kunna bygga järnvägar i lodräta fjällsidor och de mest oframkomliga terränger. Här syns resultatet upp längs Synshorn i form av ett imponerande nätverk av järnvägsstigar som under lång tid erbjudit lokalinvånarna bättre åtkomst och kommunikation mellan stugorna.

Ikväll låter vi kocken slå på stortrumman. Sista kvällen får vi njuta av en femrätters gourmetmiddag, med en garanterat lika stor portion delade intryck och glada minnen runt bordet.

Dag 6

Grønolens fjellgard, Beitostølen – hemresa

Frukost

Njut lite extra av dagens frukost, som blir den sista uppe bland fjällen för denna gång. Vi checkar ut från rummet/lägenheten och vinkar hjärtligt ”på återseende” till familjen Grønolen. Beroende på hur du tar dig hem finns det kanske en liten stund kvar till att njuta av fjälluften, strosa runt i Beitostølen eller fika på norskt vis med våfflor och brunost.

Valdres säger tack för besöket och ser fram emot nästa visit!

Getty Images 535767671 Norge Valdres Beitostolen vinter

Ta dig till Grønolen Fjällgård - Beitostølen

Förbindelserna till Oslo är goda. Från både Göteborg, Stockholm och Malmö bjuds det på ett generöst urval av buss- och tågmöjligheter. Det är enkelt att boka tur- och returbiljett genom Vy, men även Flixbuss kan stoltsera med sina många avgångar. Från Oslo reser du enkelt med Valdresexpressen till Beitostølen, det tar cirka 4 timmar.

Praktisk information
och resevillkor

VAD ÄR INKLUDERAT

 • 5 Nätter på Grønolen Fjällgård
 • helpension från middag dag 1 till frukost sista dagen
 • 3 lunsjer (matpacke och fiskesoppa en dag) 5 middager, varav två är fem-rätters. 5 frukostar.
 • All transport nämnt i program
 • lokal guide & Reseledare från Carpe Diem

VAD ÄR INTE INKLUDERAT

 • Rese och avbeställningsskydd
 • Transport till och från Grønolen Fjällgård
 • Utflykter som inte är en del av programmet
 • Hyra av randonéeskidor (kr 1000 NOK betalas på plats)
 • Dryck

Vi gör er också uppmärksamma på att väder- och snöförhållandena om vintern inte alltid är att lita på. Var beredd på att det kan ske små justeringar i turprogrammet, anpassade efter dagens förhållanden.