Sommar på Sri Lanka

Sommar på Sri Lanka – the local way

Istock 543053910 Sri Lanka Te Kvinner
RectangleCreated with Sketch.

Rik kultur, djupa djungler och kanske världens bästa stränder!

Sri Lanka är svaret på en äkta kulturkrasch - en behaglig sådan. Landsvägar kantade av gyllene tempel slingrar sig tålmodigt in mot de gamla koloniala byarna. Turen går genom risfält, regnskogar, lokala farmer och teplantager. Den ena gröna nyansen avlöser den andra, medan kusten bjuder på kritvita stränder, häpnadsväckande korallrev och vimlande fiskmarknader. Vi vänder kappan efter vinden och väljer fordon efter omgivning. Med buss, tåg, safari-jeep och cykel ska vi få med oss det bästa av Sri Lanka, med alla de färger, lukter och intryck det kan innebära. På lokalt vis, i lokala skor, besöker vi den lokala bonden, de lokala te-plockarna och de lika lokala elefanterna i djungeln.

I Galle möts vi av holländarnas ståtliga fort från 1500-talet och den mur som räddat staden ur tsunamin. Från tegeltaks-prydda gator till teplantagens fascinerande landskap och en lärorik lektion i hur te-bladet omvandlas till en rykande varm frukost-kopp. I Horton Plains möter vi världens ände, bokstavligt talat. World’s end presenterar hisnande vyer och nationalparkens unika natur. Och luften fullkomligt vibrerar av myter och legender, från forna kungadömen och buddhistiska sägner. Landets många tempel är vackra på ett spännande sätt och vi får säkerligen uppdatera vår religionskunskap (där någonstans i bakhuvudet), men med helt nya och fängslande historier. Tempel of Tooth i Kandy och Sigiriya Rock är några av de historiska höjdpunkter vi ska få uppleva under vägen.

Safari bland världens största elefanthjordar kan få vem som helst att dra på smilbanden. Minneriya nationalpark kan stoltsera med sitt rika djurliv och apor, hjortar, reptiler och fåglar slåss om att få ta störst plats på kameralinsen. Elefanterna är dessutom omöjliga att missa där de svingar sina ståtliga snablar i takt och dansar regndansen bland lerpölarna. Resan avslutas vid den kristallklara Indiska oceanen. Välj mellan snorklar och badmadrasser eller njut av färsk fisk på tallriken och en kall Lion i handen!

Det är omöjligt att gå intrycks-lös från Sri Lanka. Med sin rika kultur, storslagna natur och sina höga drömmar ler invånarna vänligt mot sina besökare och välkomnar alla med öppna armar.

Höjdpunkter

 • Galle med sitt fascinerande koloniala gatuliv
 • Strosa runt bland teplantagens gröna kullar. Smaka loss och njut!
 • En tur med det blå tåget längs världens vackraste tågsträcka
 • Horton Plains och World’s end med spektakulära vyer och unikt naturliv
 • Kandy, det sista singalesiska kungadömet
 • Det mytomspunna Temple of tooth
 • Secret Sri Lankan garden – färsk frukt för kropp och själ
 • Dambulla tempel och mer än 2000 år gamla grottmålningar
 • Sigiriya Rock – ”Lejonberget”
Sri Lanka Strand Kokosnot

Program

Dag 01

Avresa

Vi lyfter från Arlanda och vinkar på återseende till den svenska sensommaren.

Dag 02

Galle

Middag

Framme på stadig asiatisk mark välkomnas vi av ljumma vibbar och vår lika exotiska lokalguide. Med god kunskap om omgivningarna och en varm portion humor ska vår nye resvän få visa oss runt. Vårt hotell ligger inne i Galle, Sri Lankas fjärde största stad, i landets sydvästra del. Vi checkar in och bekantar oss en stund med väggarna på insidan av vårt hem de kommande dagarna, innan det är dags för upptäcktsfärd.

Med vår lokala guide i spetsen och de bästa inside-tipsen i bakfickan ska vi väcka våra sinnen och ta emot stadens gnistrande personlighet. Med en välförtjänt plats på UNESCOS världsarvslista utstrålar Galle ett genuint samspel mellan europeisk arkitektur och asiatisk tradition. De snäva gatorna är kantade av tegeltaks-prydda gamla kolonihus, som britter och nederländare började knåpa ihop redan för 500 år sedan. Galles mest berömda sevärdhet är Galle Fort som byggdes av portugiserna på 1500-talet. Under 1600-talet fortsatte holländarna att bygga den vall som än idag skiljer Galle från havet. Denna bastanta mur skyddade stadens invånare från tsunamin och holländarnas gamla avloppssystem såg dessutom till att snabbt ösa ut vatten från gatorna när vågen dragit sig tillbaka. Längst ute på udden står den mäktiga fyren som står hand i hand med Zwart bastion, den allra äldsta.

Den gamla koloniala tiden dominerar Galles gatuliv, samtidigt som det moderna och mer kommersiella livet speglas bland husen. Vår första dag på semestern har säkerligen bidragit till många nya intryck att smälta. Det gör vi bäst tillsammans, vid en första gemensam middag om kvällen.

Dag 03

Galle

Frukost och middag

Go crazy och byt ut ditt vanliga morgonkaffe mot den lokalt traditionella te-koppen. Och mer ska det bli under dagen, vi ska nämligen få besöka en teplantage i närheten av Galle. Te är inte bara en av Sri Lankas främsta exporter, området är också det ursprungliga högkvarteret till självaste Sir Thomas Lipton. Vi strosar runt, över de gröna kullarna, som är vackert mönstrade av de pedantiskt skötta tebuskarna. Räkna inte med att de ihärdiga teplockerskorna har tid att vinka tillbaka i sitt fokuserade sållande bland de perfekta bladen. Vi får chansen att ta en svängom i den fabrik som omvandlar det växande gröna guldet till rykande koppar. Självklart ingår provsmakning av de färskaste téerna du någonsin druckit.

Om kvällen är vi tillbaka i Galle och äter middag tillsammans.

Extra tillägg

Dag 04

Galle – Ella - Nuwara Eliya

Frukost och middag

Efter frukost bär det av mot nya lukter och andra nyanser av grönt. Vi får skjuts till Ella, den pittoreska lilla byn med sin avslappnande atmosfär och med utsikt över berg och dalar. Ella drar till sig många besökare på grund av sina fotovänliga vattenfall och vyerna över Ella Gap.

Nästa etapp blir om möjligt ännu mer storslagen. Tåg-sträckorna i området och från Ella är kända som några av världens vackraste. Det rasslande långa tåget är en upplevelse i sig själv, något helt annat än SJ’s business class där hemma. Men första klass har AC och vagnarna som radar upp sig bakom lokomotivet har bekväma säten och en utsikt utöver det vanliga. Sitt stadigt i stolen eller luta dig ut genom fönstret och svalka dig i regnskogens fuktiga bris. Resan går genom berg och gröna dalar, förbi storslagna vattenfall och frodiga teplantager. Luta dig tillbaka och njut!

När vi når ändhållplatsen för dagen befinner vi oss i Nuwara Eliya, den spektakulära lilla landsbygd som ofta benämns som ”Little England. Detta delvis på grund av att det var britterna som under 1800-talet grundade byn, men också eftersom den påminner om en äkta engelsk landsbygd. Här kan man strosa runt bland gamla koloniala hotell, blicka ut över sjön med de små båtarna och hoppa runt i vattenpölarna från de täta (och mycket engelska) regnskurarna.

Vi checkar in på vårt hotell och om kvällen byter vi tåg-minnen med varandra runt middagsbordet.

Dag 05

Horton Plain’s – Walapane – Kandy

Frukost och middag

Att klockan ringer tidigare än vanligt denna morgon har sin förklaring. Vi snörar på oss våra stadigaste favorit-dojjor och packar ned frukosten i ryggsäcken. Vår transfer tar oss till Horton Plains, som blir vår utgångspunkt för dagens expedition. Horton Plains kan skryta med sin titel som ”Sri Lankas högsta platå”. De 2134 stupande meterna går även under namnet World’s end. Vi har hört rykten om att utsikten härifrån är som mest magisk tidigt om morgonen, vilken förklarar vårt val av frukost-plats. Har vi tur är dimman på ett lättare morgonhumör denna dag och kameran kan få svettas en aning.

Området runt Horton Plains är en helt unik nationalpark. Växtligheten skiljer sig från resten av landet med sina märkliga mossklädda träd och växter. Det dimmiga regnskogslandskapet pryds av färgglada fåglar, fjärilar och Rhododendron. Mellan trädkronorna hoppar aporna och längs med de mossiga stammarna krälar en och annan elegant ödla. Men parkens kanske mest synliga invånare är sambarhjorten som med sina vänner i hjorden turnerar runt skogen. Vi vandrar tryggt bland dungarna, hjordarna av elefanter är sedan länge (sorgligt nog) bortjagade av koloniala jägare.

På väg mot nästa destination Kandy stannar vi till i ett av de 74 Buddhistiska templen i Walapane. Kanske får vi en välsignelse av självaste högste-munken?

När vi ankommer till Kandy checkar vi in på vårt hotell och spenderar resten av dagen efter egna semester-preferenser. Ta en välförtjänt power-nap, utforska närområdet eller slå personligt rekord i papadam-ätande.

På kvällen äter vi middag tillsammans på hotellet.

Dag 06

Kandy

Frukost och middag

Vi laddar våra nyfikna antenner med frukost och tar oss ut på Kandys gator. Kandy är den sista huvudstaden i det singalesiska gamla kungadömet. Kung Sri Wickrama Rajasinghe var siste man på tronen med regionen under sina kungliga vingar, fram till 1815 då britterna tog över staden. Än idag räknas Kandy som en kulturell, men också buddhistisk huvudstad. Vår guide visar vägen mellan historiska stråk med religiösa utsmyckningar och pråliga hantverk längs husfasaderna. Ett besök på Temple of tooth är ett måste. Enligt legenden togs Buddhas vänstra hörntand från hans kremerade kropp i Indien och fördes sedan vidare mellan många ägare som gåva eller genom krig genom historien. Man tror att den som för stunden ägde tanden hade gudomlig rätt att regera landet, tills den landade i detta Sri Dalada Maligawa Temple. Hit vallfärdar mängder med buddhister, särskilt om onsdagar då en symbolisk tvätt av tanden utförs.

Vi traskar vidare genom staden mot dess centrum där marknader och köpcentrum myllrar av liv. Det doftar av kryddor, nybakade sötsaker och rökelser. Det finns tid att utforska staden på egen hand. Shoppa loss bland kryddor och saronger, besök en av de sensuellt botaniska trädgårdarna eller svinga golfklubben i valfri riktning på Victoria Golf Course (kanske en av världens bästa golfbanor). I Kandy går man sällan rastlös! Staden är känd för sina kulturella inslag. Det hör till det vanliga att springa rätt in i en festival, ett gäng färgglada dansare eller en pulserande sfär av trummor och rytmer. Tempel finns det gott om och oavsett om du dras mer åt meditations-hållet eller till religiösa upptäckter är de en klart vacker syn.

Om kvällen äter vi middag med en eventuellt frivillig kall Lion till maten.

Extra tillägg

Dag 07

Färsk frukt – Dambulla Temple – Sigiriya

Frukost, lunch och middag

Anamma de lankesiska frukosttraditionerna med ett gäng hoppers på tallriken (påminner om surdegspannkakor), eller en helt straight curry. Vi ska röra oss ut från staden mot något färggladare nyanser. På Secret Sri Lankan Garden välkomnas vi av en hemmastadd värd med färskpressad juice och lika färska välkomstfraser. Gården är ett äkta facit på en samling av typiska Sri Lanka-produkter och den växtlighet som på många sätt är landets stolthet. Vi får en guidad tur mellan mahognyträd, kokospalmer och träd och buskar i alla dess former med mango, peppar, papaya och kakaobönor. Promenaden bjuder på en buffé av fruktiga smaker och toppas med en genuin lunch bestående av ris och curry.

Bussen rullar vidare och stannar vid Dambulla tempel om eftermiddagen. Att det även går under namnet Golden Temple tvivlar vi knappast på när vi ser ingången i form av en enorm Buddha-staty av guld. In i bergsväggen går fem olika tempelgrottor som tillsammans visar upp 153 statyer av Buddha och fantastiska grottmålningar längs med väggar och tak. I grottan ”Cave of the Divine King” ligger bland annat en 14 meter lång Buddha och tittar ut över sina besökare. De äldsta av målningarna och statyerna räknas ha tillkommit redan 200 år f.Kr. De första tre grottorna är både äldre och större och desto mer värda ett besök. Det är omöjligt att inte bli totalt hänförd av bergets pampigt buddhistiska uttryck!

Vi ankommer till Sigiriva och checkar in på det hotell som ska få ta väl hand om oss de kommande två nätterna. Middag äter vi framåt kvällen.

Dag 08

Sigiriya Rock – Lokal matlagning – Elefanter!

Frukost, lunch och middag

Vid det här laget är vi experter på lankesisk frukost, vi laddar inför dagens alla intryck på bästa möjliga sätt. Sigiriyaberget, även kallat Lejonberget, välkomnar oss med sina 1200 trappsteg uppför höjden, genom sitt öppna lejongap. Denna historiska plats runt den utdöda vulkanen, står troget fast med sina ruiner från det forna palatset från 477-495 e.Kr. Från det övre palatset på toppen av berget slingrar sig trappstegen ner till den magiska spegelväggen med sina fresker och vidare ner till gamla vallgravar och trädgårdar. Vi får en kittlande hint om hur det forna livet speglade såväl genialitet som kreativitet hos invånarna. Man kan fullkomligt känna de mytologiska vibbar som susar genom vinden här i City of Gods.

Vår buss tar oss vidare till nästa by och tillbaka till Sri Lankas nutid. Hiriwadunna bjuder generöst på en inblick i det lokala vardagslivet med sin lockande fiskeby-charm. Vi får sällskap av en lokal bonde som mer än gärna visar oss runt bland de frodiga gårdsingredienserna. Plocka dina egna lankesiska favoritgrönsaker, nu ska vi få lära oss hur vi tillreder dem på bästa möjliga sätt! Låt smaklökarna dansa iväg och lägg inside-tipsen på minnet, som garanterat kommer imponera vid nästa fredagsmiddag där hemma.

Med safarihatten på sned och kameran i högsta hugg hoppar vi på det fyrhjuliga fordon som ska ta oss på ”game drive” – safari style. I Minneriya nationalpark kan världens maffigaste elefanthjordar skådas, med 700 elefantkompisar i samma flock. Djungeln sträcker sig över mer än 8800 hektar och tar väl vara på sina hjortar, apor, reptiler och fåglar i tusental. Även en och annan leopard och läppbjörn stryker runt bland lianerna, men de har stående rekord i kurragömma. Elefanterna poserar däremot gladligen framför kameran och bjuder när som helst upp till en lerig dans.

Med ett garanterat leende på läpparna återvänder vi till Sigiriya och äter middag inne i staden.

Dag 09

Sigiriya – Polonnaruwa – Passikudah

Frukost och middag

Efter en rykande frukost-kopp eller två studsar vi ombord på vår kära transfer. På väg mot vår nästa destination Passikudah tar vi en bensträckare i den forntida staden Polonnaruwa. I slutet av 1000-talet utropade kung Vijayabahu Polonnaruwa till huvudstad i landet och lämnade generöst över ansvaret till sin sonson Parakramabahu. Sonsonen fick staden att fullkomligt blomstra och han kunde definitivt placera dessa guldår på sitt CV. Handeln och jordbruket frodades mer än någonsin. Tack vare den mycket begränsade nederbörden i området utvecklades ett överlägset bevattningssystem som hjälpte invånarna att förse sina risodlingar med vatten även under torrperioden.

Efter ett fascinerande och lärorikt besök hos den forna kungen kör vi vidare till Passikudah. Vi ankommer till vårt hotell och eftermiddagen kan läggas upp efter eget favorit-schema. I Passikudah spelar den långa sandstranden en dominerande huvudroll. Stoppa tårna i flip-flopsen eller i det behagliga vattnet, eller njut av den ljumma skuggan med en kall Lion i handen. Vi ses igen till middag.

Dag 10

Stranddag i Passikudah

Frukost och middag

Frukost serveras på hotellet innan vi packar strandväskan med mer eller mindre nödvändiga artiklar. Den nyinköpta sarongen fungerar säkerligen ypperligt mot den vita sanden och kanske är det ett par oavslutade kapitel kvar att läsa sig igenom i den medhavda romanen. Ta dagen som den kommer. Passikudahs kilometerlånga sandstränder följs av det långgrunda och behagligt tempererade havet. Till skillnad från resten av landet har regionen ingen regnperiod, så solskyddsfaktorn kan komma väl till pass. Bara några minuters båtfärd ut från stranden breder häftiga korallrev ut sig. Gotta dig bland färgglada fiskstim och spexiga koraller, med eller utan snorkel och cyklop. Om det är högre vågor och surf-action som lockar ligger den natursköna Kalkudahstranden runt hörnet, med fler invånare i ko-format än människor.

Middag äter vi framåt kvällen.

Dag 11

Negombo

Frukost och middag

Efter frukost ruskar vi sanden ur håret och kliver ombord på vår transfer som ska ta oss till Negombo. Denna strandstad längs Sri Lankas västra kustremsa visar stolt upp sina gamla fisketraditioner och sin historia som betydelsefull handelsplats. Varje morgon anländer fiskarna med sina kanoter tillbaks till stranden, där de radar upp sin fångst och säljer den nyfångade fisken på dagens fiskauktion.

Negombo är tydligt präglad av sitt koloniala förflutna och den katolska kyrkan. Längs kusten finns ett stort utbud av kyrkor från forna århundraden, men inåt land sträcker templen ut sig – en rent härlig kontrast! Holländarna hade länge stort inflytande på staden och det kanske mest kända monumentet i staden är ruinerna från det gamla Dutch Fort ned mot havet och lagunen. Fiskmarknaden i närheten av fortet är en hal upplevelse som inte alltid är en fröjd för luktsinnet. Fångsten på marknadsborden kommer både från öppet hav, men också i form av hummer, krabbor och räkor från lagunen. En spännande och helt klart oförglömlig handelsplats!

Vårt hotell i Negombo blir vårt slutgiltiga hem för resan. Framåt kvällen äter vi också vår sista gemensamma middag tillsammans. Av erfarenhet finns det mycket att prata om från veckan som varit, men det kan också innebära en aning sentimental stund bland nyfunna vänner. Vi höjer glaset och njuter av färska smaker och gott sällskap.

Dag 12

Hemresa

Frukost

Efter en god natts sömn och en lika välsmakande frukost vinkar vi adjö till vårt hotell och fiskarna på stranden. Nu bär det av hemåt och vår transfer tar oss till Colombo International Airport där vi stiger ombord på det första av två flyg idag.

Vi landar i Sverige samma kväll

Praktisk information
och resevillkor

VAD ÄR INKLUDERAT

 • Flyg Stockholm-Colombo t/r med Emirates (Ta kontakt för avresa från annan ort)
 • Flygskatter och avgifter pr 16. november 2018
 • 11 nätter på mellanklass hotell inkluderat frukost
 • 2 luncher och 10 middagar
 • Alla utflykter och inträde nämnt i program
 • All transport nämnt i program
 • Lokala guider
 • Reseledare från Carpe Diem

VAD ÄR INTE INKLUDERAT

 • Rese och avbeställningsskydd
 • Valfria utflykter
 • Måltider utöver det som nämns i programmet
 • Dricks
 • Dryck

Upplevelseresor