Rumänien - Transsylvanien

Transsylvanien och Bukarest

25. september 2019 / 8 dagar / Pris från 14.350,-

Gettyimages 697536432 Romania Transilvania Sighisoara
RectangleCreated with Sketch.

En resa bland sagor och slott, mellan de transsylvaniska alptopparna

Många förbinder säkerligen Transsylvanien med Dracula, den mytomspunne greven som även fått huvudrollen som vampyr i Bram Stokers klassikerroman från 1897. Och med all rätta!

Men vi ska ta oss in bakom kulisserna, in i gamla ståtliga fästningar och romantiska slott med tillhörande byar från flera hundra år tillbaka i tiden. Upplev känslan av att färdas långt bak i tiden, nästan som i en äkta tidsmaskin… Att dessa stolta byggnader ligger vackert placerade långt uppe i Karpaterna (sydöstra Europas långa alpkedja) gör inte intrycken mindre fängslande.

Naturen är storslagen och vi har valt den absolut bästa tiden på året för avresa, höstfärgerna speglar sig som en tavla över de rumänska bergstopparna. Byarna Brasov, Sibiu och Sighisoara är välkända och omtalade av Unesco som några av världens bäst bevarade medeltidsbyar. Välj din egen medeltids-personlighet och känn dig som hemma i grevarnas och riddarnas gamla högkvarter.

Med en gästvänlig befolkning och en guide som känner varenda millimeter av området utantill får vi komma tätt inpå landsbygdernas historia och alla dess myter. I sann Carpe Diem-anda står dagarna för lokala upplevelser, lokal mat och ett och annat lokalproducerat vinglas (för den som vill).

Trots att Bukarest kan stoltsera med titeln som en av Europas största huvudstad, är det för många ett nytt och relativt okänt resmål. Vi får besöka parlamentshuset som är så stort att de motorgalna herrarna i Top Gear har lyckats köra flera varv med formel 1 i källaren. Bukarest är även omnämnt för sina goda shoppingmöjligheter och bjuder på stort utbud av bland annat skinn, mode och lokala hantverk.

Följ med på en unik resa, laddad med historiska överraskningar och fullspäckad av natursköna äventyr!

Höjdpunkter

 • En sällsynt tidsresa genom Transsylvaniens historia och till dagens kontraster
 • En paus från verkligheten i Transsylvaniens sagolika landskap (utsett till världens främsta region att besöka av Lonely Planet 2016)
 • En av Europas vackraste gamla stadskärnor i Sibiu
 • Bran Castle – Draculas slott
 • Hembesök hos greve Tibor Kalnoky i Miclosoara
Gettyimages 927802614 Romania Transilvania Farge Man

Avgångar

Priser är beroende på valen du tar i bokningen, genom att klicka på "välj avgång" vill du se avgångar och priser. Flyg från annan ort

Program

Dag 1

Avresa och ankomst i Bukarest – Brasov

Middag

Direktflyg med Tarom kl 11:00. När vi landar i Bukarest på eftermiddagen blir vi genast välkomnade av vår guide, Trond. Med oss själva och vårt bagage på plats i den buss vi har till godo för veckan, ställer vi tidsenligt med Rumänien fram klockan en timme. Kompassen pekar åt norr och mot Karpaterna som är sydöstra Europas svar på Alperna. Faktum är att denna mäktiga bergskedja slår Alperna i ett flertal grenar, alltifrån längd till rovdjurspopulation. Vår buss tar oss alltså norrut, med ett stopp i bergsbyn Sinaia. Här låter vi oss imponeras av Kung Carols äventyrsslott Peles från slutet av 1800-talet och hans pampiga trädgård med bergstopparnas färgglada höstnyanser i bakgrunden. Vi befinner oss nu 850 över Svarta havet och ska fortsätta klättra uppöver, mot 1200 m.ö.h. Efter en stunds körande på serpentinliknande vägar, uppåt och nedöver igen, ankommer vi till en av Transsylvaniens större byar, Brasov. Med sina 300.000 invånare utgör staden en knutpunkt för en stor del historia, såväl som kultur och arkitektur. Vi förstår snabbt valet av övernattningsplats. Med Karpaterna som en gyllene ram runt staden, står de välbevarade fasaderna stadigt och fulla med berättelser från forna tider och erövringar av olika folkgrupper. Med den imponerande svarta kyrkan och rådhuset i mitten, myllrar kullerstenstorget i den gamla stadskärnan av färgglada husväggar och besökare. Vi suger i oss bergsluften och atmosfären på den traditionellt transsylvaniska restaurangen runt hörnet, där resans första middag blir serverad.

Dag 2

I Draculas tecken: Brasov – Castle Bran – Brasov

Frukost och middag

Vi befinner oss max en timmes biltur ifrån det vackra Castle Bran och ett besök är såklart ett måste. För även om det i folkmun snarare är känt som Draculas slott kan man inte annat än häpnas över skönheten runt den gamla byggnaden. Slottet syns nedifrån byn, pampigt torna sig upp mot bergen och himlen högst uppe på kullen. Och insidan, som vi ska få se oss runt i, är minst lika fascinerande. Varje liten vrå i Draculas gamla hem bjuder på hissnande historier och spöklika intryck. Under medeltiden fungerade byn Bran som en viktig handelsstad. Och handeln lever kvar i skepnad av marknadsgator med charmerande små butiker där vi får chansen att shoppa loss bland souvenirer och lokala hantverk efter besöket på slottet. På vägen tillbaka mot Brasov stannar vi för en kort visit i alpinbyn Poiana Brasov, en vackert belägen skid-by dit turister från runt om i Rumänien och hela världen vallfärdar under vintersäsongen. Under vårt besök får vi knappast se varken snö eller turisthjordar, men vi får istället uppleva det bedårande samhället bakom kulisserna. Turen fortsätter nedför berget och vi stannar mellan ett par slingriga vägkrökar för att föreviga utsikten över Brasov med både kameror och näthinnor. Väl tillbaks i Brasov finns det tid att strosa runt på egen hand innan en minnesvärd middag serveras i en mysig källarrestaurang i den gamla stan.

Dag 3

Brasov – Prejmer – Miclosoara – Brasov

Frukost och lunch

Efter frukost på hotellet är vi redo att checka ut och för dagens alla äventyr. Den saxiska fästningskyrkan i Prejmer blir vårt första stopp under vägen och ett mycket lärorikt sådant. Innanför de dubbla fästningsmurarna står den ståtliga kyrkan från 1211. Men vi får lära oss vad en fästningskyrka verkligen är och att det är så mycket mer än kyrkan i sin helhet. Vid en rundtur inne i de bastanta murarna passerar vi de små trånga utrymmena där människor bodde och tog skydd under ständiga försök till belägring av byn, från olika obehöriga folkgrupper. Mer än 270 familjer trängdes här tillsammans under skräckens tid och byggde upp ett liv innanför murarna med både skola för barnen och systuga för de äldre. Från tysk-saxisk historia tar vi oss vidare på transsylvaniska vägar och in i en av de ungerska regionerna. I Miclosoara ska vi få känna på atmosfären hemma hos en tvättäkta gammal greve, Tibor Kalnoky. Tillsammans med sin familj slog han sig till ro på det jaktslott vi nu ska få besöka. Släkten Kalnoky höll från medeltiden ett järngrepp runt de vidsträckta slätterna runt omkring, ända fram tills de blev jagade ut ur landet när kommunismen kom att dominera efter andra världskriget. Lunchen hålls på en liten gård ett kort promenadavstånd bort, med tydlig ungersk prägel och matchande vin. Desserten kostar oss en pytteliten (men rolig) ansträngning där vi tillsammans ska få baka de traditionella pinn-bullarna som steks över öppen kolbädd. De är svåra att misslyckas med och kommer med en absolut smakgaranti! Mätta och belåtna går turen tillbaka till Brasov, där vi har resten av dagen fri.

Dag 4

Brasov-Sighisoara- Apoldu de Sus- Sibiu

Frukost och lunch

Frukost och utcheck från hotellet för vi setter kurs nordöver mot Sighisoara, den lilla fästningsbyn där Dracula spenderade sina första år. Det är en oerhört välbevarad medeltidsby med färgsprakande husfasader som reser sig upp från kullerstensgatorna. Sedan början på 90-talet har Sighisoara suttit troget på Unescos världsarvslista och det är bara att suga i sig av de sagor som vibrerar i luften. Vår busschaufför vrider ratten mot Sibiu, men väljer på vägen en liten avstickare til Apoldu de Sus över en liten grusväg uppför en av höjderna. Där uppe syns de höstaktiga nyanserna skimra från de oräkneligt många vinrankorna. Och vi får användning för alla våra sinnen när vi smakar på druvorna direkt från plantagen och luktar på bland annat den riesling och den prosecco som blivit producerad på just denna vingård. Vi bjuds på en traditionell lunch till oslagbara vyer och i en verkligt idyllisk atmosfär. Lite senare under eftermiddagen styr vi mot Sibiu i västliga Transsylvanien där vi ska bo de närmsta to nätterna. I dagligt tal går staden fortfarande under namnet Hermanstadt efter sitt saxisk-tyska ursprung. Vårt hotell ligger fint beläget rätt utanför gamla stan och efter att vi checkat in, finns det möjlighet att följa med på en timmes guidad stadstur runt den gamla stadskärnan. Vi befinner oss i vad som 2007 utnämndes till Europas kulturhuvudstad och det märks tydligt i alla skrymslen och vrår mellan kullerstenarna. Staden vimlar av festivaler, utställningar, film och konserter, helt öppet på de olika torgen, som alla ligger hand i hand. Dessutom ligger en fascinerande historia bakom utformningen av de olika dominerande byggnaderna runtom. Kvällen spenderas efter egna preferenser, men vår guide har många tips på både middagsrestauranger och sevärdheter i närheten.

Dag 5

Besök hos lokala fåraherdar, lokala smakprover och Astramuséet

Frukost, lunch och middag

I de transsylvaniska bergen innefattar titeln ”fåraherde” inte bara yrket, utan en hel livsstil. Vi behöver bara köra i någon halvtimme för att komma oss upp i den ännu friskare alp-luften, där fårflockarna spenderar sina dagar ute i det fria. Fårherdarna bor vanligtvis i anslutning till platsen där fåren övernattar, tillsammans med sina familjer, men följer också sina djur under dygnets alla vakna timmar för att hålla björnar och andra hungriga rovdjur på avstånd. Vi får se en fascinerande livsstil i sagolika omgivningar mellan berg och dalar, som kanske mest av allt påminner om en resa hundra år bakåt i tiden (eller en sekvens ur filmen ”Sound of Music”). Den gästvänliga familj som välkomnar oss bjuder på hemlagade delikatesser till lunch, med tillhörande egenproducerade dryckesprover (fullt lovliga enligt rumänsk lag). När vi närmar oss Sibiu tidigt om eftermiddagen kan man välja att hoppa av bussen vid Astra-museet i utkanten av staden. Detta är ett stort utomhusmuseum där man kan strosa runt mellan hus och byggnader från olika tider och regioner i Rumäniens omvälvande historia. Middag äter vi framåt kvällen på en restaurang i Sibiu centrum.

Dag 6

Sibiu – Transfagarasan Highway – Bukarest

Frukost och lunch

Efter en god natts sömn och en lika god frukost på hotellet styr vi kosan söderut. Höjdmeterna ska idag besegras både uppåt och nedöver. Vi startar på 450 meter över havet men tajmar in vår lunch på 2040 m.ö.h. där Bailae Lac står för en oslagbar lunch-vy. Vägen slingrar sig vidare längs bergens södra sida och om man får tro på Jeremy Clarkson i BBC-serien Top Gear är detta världens vackraste väg, den slår både självaste Trollstigen i Norge och det italienska Stelviopasset med hästlängder! Vi inntar lunch vid innsjön Vidraru för vi framåt eftermiddagen närmar oss den rumänska huvudstaden och vårt hotell som ligger två millimeter från gamla stan (bokstavligt talat).

Dag 7

Bukarest

Frukost och middag

Vi vaknar upp i Rumäniens myllrande huvudstad. Och myllrar gör den verkligen, på så många olika sätt! Staden är bebodd av lika många bilar som människor, men vår utgångspunkt för dagen är den gamla stadskärnan där motorbullret lämnas utanför och restauranger istället avlöser varandra längs gågatorna. Bukarest är en spännande stad som präglas av sin turbulenta historia, samtidigt som det moderna tydligt lyser igenom. Arkitekturen är unik. Istället för att jämna det äldre med marken har rumänerna valt att behålla de flesta gamla byggnader för att bygga nya, glänsande våningar ovanpå. Vart man än ser sig om kan man hitta dessa märkliga kontraster som ger Bukarest en alldeles egen personlighet. De olika små stadsdelarna omges av frodiga parker, stora och pampiga gamla byggnader, men även en och annan insjö. En promenad genom staden bjuder på alla möjliga slags överraskningar! Förmiddagen har vi till egen tid för upptäcktsfärd, shopping, mängder av kaffe latte eller avslappning. Framåt eftermiddagen får vi sällskap av vår guide som följer oss genom stadens historiska stråk och till parlamentshuset. Dåvarande diktatorn Nicolae Ceasescu satte igång byggandet av detta imponerande regeringshus 1984, något som kom att visa sig skulle ta 14 år att slutföra! Vi tackar gladeligen ja till en guidad rundtur inne bland pompösa auditorier, terrasser och salonger. Som världens näst största (!) byggnad kan det nämligen vara lätt att gå vilse utan en lokalkänd expert. Top Gear-gänget utforskade en gång storleken på byggnaden genom att köra Formel 1 runt källarvåningen, men vi får hålla oss till stadiga promenadskor. Under kvällen får vi uppleva hur middag enligt tradition kombineras med musik och nöje. Vi tar oss till en traditionell restaurang där väggar och bord är praktfullt pyntade med preferenser hämtade från 1800-talet. Sista middagen med gänget kan utspela sig en aning sentimentalt och det blir säkerligen svårt att låta maten tysta mun med alla reseminnen som välbehövligt kan komma att ventileras runt bordet.

Dag 8

Bukarest och hemresa

Frukost

Vi vinkar adjö till den gamla staden och kastar en sista blick på de minst sagt speciella våningarna runt omkring.Från Bukarest flygplats blir vi väl omhändertagna av flygpersonalen ombord på Taroms flygplan. Avresa kl 08.25 direkt till Arlanda med ankomst 10.15

Praktisk information
och resevillkor

VAD ÄR INKLUDERAT

 • Flyg Stockholm - Bukarest med Tarom (Ta kontakt för avresa från annan ort)
 • Flygskatter och avgifter pr 22. november 2018
 • 7 nätter på mellanklass (3*+ och 4*) hotell inkluderat frukost
 • 4 luncher och 4 middagar
 • Alla utflykter och inträde nämnt i program
 • All transport nämnt i program
 • Norsk reseledare från Carpe Diem

VAD ÄR INTE INKLUDERAT

 • Rese och avbeställningsskydd
 • Måltider och dryck utöver det som nämns i programmet
 • Dricks
 • Dryck

Höstresor med Carpe Diem