Marocko - Marrakech till Agadir

Marocko -
en färgsprakande upplevelse

Getty Images 1124474292

Fullproppad med livliga intryck och julmiddag hemma hos Anne-Marthe

Vi landar i Marrakech där alla våra semester-sinnen får sig en riktig kick-off och förbereds på vad veckan kommer att bjuda på. Omringad av de imponerande Atlas-bergen och med Medinans virrvarr i centrum, står staden på många sätt som Marockos metropol. De slingrande gatorna med sina pastellfärgade hus och spännande arkitektur visar upp en mäktig historia från många hundra år tillbaka i tiden. Och lika färgglada är de tusentals små boutiquerna där lokala hantverk stolt introduceras för sina besökare. Lukter, smaker, fängslande vyer och surrande bakgrundsljud, det blir ett enda härligt virrvarr av intryck. Shopping-galen eller inte… På Medinan och de olika marknaderna faller garanterat någonting i smak. Textiler, keramik, kläder, smycken, you name it… De marockanska hantverken är tillverkade med imponerande skicklighet och speglar en speciellt estetisk utstrålning. Till och med fönstershopping blir en helt ny upplevelse. Så ska vi inte glömma att nämna besöket i bedårande Ourikadalen.

Resan fortsätter med kuststaden Agadir. Den många kilometer långa sandstranden hjälper definitivt till spä på begreppet ”semester-paradis” och här njuter vi maximalt. Oavsett om det är med hjälp av den rosa strandmadrassen eller med en kall Casablanca i handen är det svårt att misslyckas som semesterfirare här. Vår reseledare Rannveig tar med oss på en minst sagt annorlunda julafton hemma hos Anne Marthe i Agadir.

Från Agadir till en mer relaxad fiskeby. Vi hälsar på fiskmåsarna i det gamla konstnärs-mekkat Essaouira. Här kan vi strosa runt i mjuka flipflops och sjunga marockanska chaabi-sånger i de friska havsbrisarna. Ett besök på det lokala hammam-spat tvingar våra muskler i en om möjligt ännu mer avslappnad riktning. Vi anammar den lugna hippie-atmosfären och en kväll får vi chansen att gunga med i takterna på en äkta gnawa-konsert.

Höjdpunkter

 • Inside-info och skickligt vägledande av vår lokalkunniga reseledare Rannveig!
 • Marrakech, så livligt och färgsprakande
 • Ourikadalen, en vacker oas bland berberbyar och med storslagna vyer.
 • Sänk axlarna i det rofyllda Essaouira, eller shoppa loss bland vackra ting
 • Lokala äventyr och traditionsenliga matupplevelser
 • Kuststaden Agadir med fokus på strandliv och glada fest-stråk
 • Julafton hos Anne Marthes hem, som är så fullspäckat med spännande intryck
 • Nya vänner att spendera dagen med och inte minst dela alla minnen med!
Getty Images 653507102
+28
+27

Program

Dag 1

Ankomst Marrakech

Middag

På morgonen lämnar vi Sverige under oss och tar oss fågelvägen till Marocko. En timmes paus för flygbyte i Wien ger möjlighet till både inköp av Mozartkulor och till allmänna toalettbesök. Marrakech är en minst sagt färgsprakande och levande stad, med oändligt mycket att se. Vi kommer säkerligen aktivera samtliga utav våra sinnen vid mötet med denna metropol. Vår bas för de första tre dagarna anordnas med incheckning på ett hotell i Gueliz, en av de modernare stadsdelarna.

Under kvällen samlas vi för en trevligt introducerande middag tillsammans.

Dag 2

Marrakech – shopping i Medinan

Frukost och middag

Efter frukost i lugn och ro kastar vi oss ut i det myllrande gatulivet. Vi får en guidad rundtur som leder oss i riktning mot Medinan, den gamla stan. Med hantverk i oändliga variationer av mönster, material och färgskalans alla nyanser finns det garanterat något för varje smak. De små gränderna kryllar av små butiker som säljer allt ifrån handvävda mattor och lokal keramik till sagolika textiler och afrikanska smycken. Vi besöker den marockanska krydd-marknaden som står för ett eget litet center av marknaden. Med en tillhörande lektion i användningsområden suger vi i oss dofterna och atmosfären runt de färggranna krydd-säckarna. Varning: Har man tidigare aldrig ansett sig vara shopping-intresserad, medför Medinan en stor risk för en riktig aha-upplevelse!

Vidare på vägen stöter vi Dar Si Said, som är ett vackert harems palats och samtidig national museet i Marrakesh. Med sin storslagna arkitektur från 1800-talet och dekorationer över väggar, golv och tak, är den giganatiska byggnaden en fröjd för ögat. Och historierna från gamla haremstider som präglar de olika rummen är lika häpnadsväckande. Under förmiddagen finns det också tid till ett besök på Maison Tiskiwi, inte bara vackert, men också lärorikt och spännande! Denna stora hantverkssamling visas i form av en tidsresa längs den ursprungliga handels-rutten från Sahara till Marocko.

Eftermiddagen tillägnas eventuellt utökade shopping-möjligheter med en repetition i proffs-prutande eller valfria avslappnings-tekniker, tid till egen disposition. När kvällen smyger sig på tackar vi gladeligen ja till att få äta middag på en av stadens populäraste restauranger, Kozy Bar med fantastisk utsikt över Marrakesh gamla medina.

Dag 3

Utflykt till Ourikadalen

Frukost, lunch och middag

Idag ska vi byta ut storstadens myller mot små byar med lerhus och slingrande floder, i dalen vid foten av Atlas-bergen. Enastående vackert! Dessa byar är befolkade av berber, en del av den nordafrikanska ursprungsbefolkningen. De kallar sig själva för ”fria män”, vilket blir både uppenbart och förståeligt vid bara ett ögonkast på denna folkgrupp som håller sina långa traditioner främmande för resten av Marockos invånare. Ordet ”berber” kommer från den forna grekiskan och betyder nämligen just ”främling”. Vi får se och uppleva deras speciella kläder, kokkonster, aktiviteter och kanske en och annan berbisk sång.

Om shopping-nerverna fortfarande rycker efter igår, kan de kanske stillas en aning på berbernas marknad. Hantverken visar sig här i nya nyanser och kläderna går uppenbart efter ett helt annat mode. Men marknadens grönsaker är färska, silversmyckena glänser (trots sin långa livstid) och man kan välja sin get eller dromedar efter egen favoritfärg. Hemma hos Mohammed blir vi serverade en lätt, men delikat lunch med lokalt traditionella smaker.

När vi kommer tillbaka till Marrakech finns det tid till att slappna av på hotellet, stå på händer i simbassängen eller kela med en eventuellt nyinköpt bergs-get. Medinan står stadigt på sin plats i staden och kan såklart vara värt ett extra besök.

När kvällen närmar sig blir vi hämtade i taxis på fyra ben. Dessa häst-droskor vill gärna visa oss vad som ofta räknas som hjärtat av Marrakech, det enorma torget Djemaa El Fna. Staden vimlar på ett helt annat sätt om kvällen och det är en upplevelse i sig. Men torget bjuder dessutom på ett stort sortiment av kulturella inslag, allt ifrån akrobater till gatumusiker och sagoberättare. Något liknande finner du ingen annanstans i världen. Med alla sina kaféer och restauranger är detta också ett rent kulinariskt mecka. Men inne bland de små gränderna ligger Dar Es-Salam, en traditionell restaurang, dit vi går för att njuta av kvällens middag.

Dag 4

Marrakech – Agadir

Frukost

Inför nästa destination ser vi till att inte glömma att packa ner solskyddsfaktorn och våra favorit-flipflops. Vi beger oss mot Agadir där kullerstenar byts ut mot sand mellan tårna. Dagens körtur är lika intressant som alla andra marockanska körturer, där man plötsligt hamnar mitt i en kamel-karavan eller fastnar med blicken genom rutan på de många klätter-getter som bor uppe i arganträden.

Människor från hela världen med särskilda intressen för blommor och odlingar vallfärdar till Marocko för att få besöka alla de trädgårdar som landet är så känd för. På vägen mot dagens destination stannar vi till vid Majorelle-trädgården som är en av de mest besökta botaniska anordningarna i Marrakech. Här finns också minnesstenen efter den store modeskaparen Yves Saint Laurent som ansåg denna oas som sin favoritplats i världen. Genom vackert placerade färger och dofter sprids en sällsynt harmoni, både för kropp, själ och fotolins.

När vi anländer till Agadir finns det också möjlighet att både känna på, simma i och smaka på havet. Vi befinner oss längs en nio kilometer sandstrand som på sina håll även är flera hundra meter bred. Det blir en del tid på egen hand, men reseledare finns till hjälp om fantasin på aktiviteter eller måltider skulle saknas.

Dag 5 - Julafton

Agadir - strand och fest!

Frukost och middag

Vi befinner oss i ett rent strand-paradis. Åt ena sidan fläker Atlanten ut sig, medan de höga Atlas-bergen vaktar bakom oss. Den rosa badmadrassen kommer väl till pass, men skulle det krypa i benen finns det oändligt med aktiviteter inom gångavstånd från hotellet och stranden. Använd dina nyfångade prutnings-skills på en av marknaderna, besök ett museum med berber-konst, hitta din favorit-olja på ett närliggande massage-spa eller parkera dig själv i skuggan med en kall Casablanca (den lokala ölen) i högsta hugg.

Idag är det julafton och det anordnas av Rannveig hemma hos Anne Marthe i hennes spektakulära hem detta blir minst sagt en annan typ av julafton än du är van vid. Transporten dit har 4 ben och en puckel på ryggen.

Dag 6

Agadir – Essaouira: gnawa-konsert!

Frukost och middag

Längs vägen passerar vi den pittoreska byn Taghazout som på senare dagar börjat fungera som en magnet för surfare. Havet med sina perfekta vågor ser minst sagt inbjudande ut!

När vi kör någonstans mellan den atlantiska kusten och Atlasbergen passerar vi en mångfald av de speciella arganträden som inte växer någon annanstans i världen. Oljan som utvinns från trädens nötter är känd för sin förmåga att ge en unik lyster till både hud, hår och mat. Dagens körtur är lika intressant som alla andra marockanska körturer, där man plötsligt hamnar mitt i en kamel-karavan eller fastnar med blicken genom rutan på de många klätter-getter som bor uppe i arganträden.

Vi stannar till i ett kvinnokooperativ i en berbisk landsby där produktionen av denna olja pågår för fullt, av starka kvinnohänder. Visst har vi en lucka kvar i resväskan till en helt naturlig och förmånlig sminkflaska?

Vi anländer till Essaouira, en fridfull och tillbakalutad pärla vid kanten av Atlanten. Kontrasterna från det livliga Marrakech till denna konstnärsstad är stora och många. Efter att ha varit en viktig handelsstad under romarimperiet fick Essaouira senare äran att ta emot de många slav-karavanerna som kom från Timbuktu med guld, skinn, exklusiva fjädrar och ännu fler slavar. Men långt senare, under 70-talet, upptäcktes charmen med byns idylliska paradisstrand vilket bland annat lockade många och kända musiker och konstnärer.

Vi checkar in på hotell Riad Al Madina, mitt i smeten på det trafikfria torget. Placeringen är klart oklanderlig och även om standarden på hotellet är av den enklare sorten kan vi omöjligt tacka nej till den unika charm som det bjuder på. Atmosfären mellan väggarna sätter tankar och fantasi i rörelse, samtidigt som vi verkligen kan luta oss tillbaka.

Vi avnjuter en middag på hotellet, följd av en svajande gnawa-konsert. De skickliga musikerna ska få visa oss denna traditionellt dansvänliga musikstil som verkligen står i en klass för sig!

Dag 7

Essaouira, stadsvandring och hammam

Frukost, lunch och middag

Det ständigt närvarande havet längs staden för med sig alla obligatoriska kust-vibbar och förstärker känslan av den pittoreska fiskeby som Essaouira verkligen är. Vi spänner fast sandalerna och vandrar längs de små gatorna och ner till den alldeles särskilda silvermarknaden. Denna, Marockos bästa silvermarknad, kan stoltsera med smycken från alla tidsepoker, i silver och guld, tillverkade av händerna till både berber och moderna formgivare. Vidare nere i hamnen skimrar marknaden istället av nyanserna från nyfångad fisk i regnbågens alla färger. Lunchen blir serverad på vår mysiga riad.

Eftermiddagens avslappning infinner sig i regi av professionella hammam-händer. Hammam är ett traditionellt marockanskt spa som med sina speciella metoder rensar både kropp och själ. Insmorda i ”savon beldi”, en naturlig olivolje-tvål slår vi oss ned i det behagligt varma ångbadet. Här sitter man så länge man förmår, medan hudens alla porer öppnar sig i takt med att musklerna mjuknar millimeter för millimeter. I nästa steg av denna himmelska process ska det tas i med hårdhandskarna, bokstavligt talat. För med hjälp av speciella handskar på de vana spa-händerna ska huden nämligen bli skrubbad, från topp till tå. Genom denna peeling avlägsnas gamla och odugliga hudceller och resultatet visar sig i ”ny” och ungdomligt sammetslen hud. Även håret får sig en omgång i förnyelse i en traditionellt naturlig tvätt-behandling innan vår nyvärvade baby-hud smörjs in med ansiktsmask och doftande oljor.

Det kommer garanterat visa sig att en spa-behandling inte bara öppnar upp porer och muskelknutar, utan även aptiten! Middagen smakar extra gott när vi på kvällen besöker fisk- och skaldjursrestaurangen Chez Sam.

Dag 8

Essaouira – hemresa

Frukost

Transfern hämtar upp oss för att tryggt lämna oss vid Marrakesh flygplats. Lika tryggt blir vi framåt sena eftermiddagen transporterade genom luften. På vägen hem tillåts vi sträcka på benen och köpa tyska snacks vid en mellanlandning i Wien. Vi landar i Sverige senare under kvällen.

Praktisk information
och resevillkor

VAD ÄR INKLUDERAT

 • Flyg Sverige-Marrakech t/r med Austrian och Lufthansa (Ta kontakt för avresa från annan ort)
 • Flygskatter och avgifter
 • 7 nätter på mellanklass (3*+ och 4*) hotell inkluderat frukost
 • 2 luncher och 6 middagar
 • Alla utflykter och inträde nämnt i program
 • All transport nämnt i program
 • Norsk reseledare från Carpe Diem möter gästerna vid ankomst i Marrakech

VAD ÄR INTE INKLUDERAT

 • Rese och avbeställningsskydd
 • Måltider och dryck utöver det som nämns i programmet
 • Dricks
 • Dryck

👒🌺 Varmt, varmt, varmt 🍧⛱️