Drömresa till Jordanien

Drömresa till Jordanien

Gettyimages 510861422 Jordan Kamel Wadi Rum

Jordanien tar dig rakt in i ett färgsprakande äventyr där äventyr och sevärdheter står på kö.

Det lilla landet med den stora mångfalden – Jordanien bjuder på många härliga naturupplevelser och en gästvänlig befolkning som är stolta över sitt land. Njut av att vara viktlös och flyta som en kork i det supersalta Döda Havet.

Som motsats till det våta elementet, upplever du den mäktiga öknen Wadi Rum med sitt mäktiga färgspel. Den är nästan overkligt vacker där den ligger omringad av sandstensberg som glittrar och ändrar färg efterhand som solen flyttar sig.

Huvudrollen i Jordanien spelas trots allt av Petra. Den röd-rosa staden av sandsten är nabatéernas obestridbara mästerverk. Denna kulturskatt i form av en hel stad uppenbarar sig plötsligt, efter en vandring genom den långa, smala bergssprickan Al-Siq. Den storslagna, ruvande, rosa skattkammaren är en syn du aldrig glömmer. Att Petra räknas in bland ett av de sju underverken är inte svårt att förstå. Det är omöjligt att inte bli fascinerad av färgerna i berget, och hur nabatéerna kunde bygga för 1800 år sedan…

Det finns onekligen många skäl att besöka Jordanien – allt från öknen till Döda Havet. Vid Jordaniens enda lilla kuststräcka ligger badorten Aqaba vid Röda havet och frestar med koraller och fiskar som liknar Nemo. De sista dagarna kopplar vi av här. Jordanien är ett kalejdoskop av färger och variation. Vi ser fram emot att visa dig allt!

Höjdpunkter

 • Flyt som en kork i Döda Havet
 • Obeskrivliga Petra
 • Wadi Rums ökenlandskap – övernattning i beduintält
 • Hög hotellstandard hela vägen
 • Avkopplande dagar med sol och bad i Aqaba
 • Jordanien är mycket populärt och mer varierat än du kanske tror – följ med!
 • Gott resesällskap är alltid inkluderat med Carpe Diem
Getty Images 484942606 Jordan 1
+20
+19

Program

Dag 1

Sverige - Amman, Jordanien

Vi flyger med Turkish Airlines från Sverige med avgångstid mitt på dagen. Efter mellanlandning och flyg-byte i Istanbul landar vi i Amman vid midnatt, lokal tid.

Dag 2

Amman, Madaba, Mt. Nebo, Döda Havet

Frukost, lunch och middag

Efter frukost ska vi uppleva Jordaniens moderna och historiska huvudstad – Amman. Själva staden är byggd på flera berg och som många andra storstäder är den delad. Den västra sidan är modern och trendig, och lockar unga välutbildade jordanier. Den östra sidan är mindre västerländsk, med en stor palestinsk befolkning och en helt annan stadsbild. Det har bott folk i Amman-området i tusentals år. I centrum av staden ser vi den romerska teater som rymde 6000 personer. Vi ser också citadellet och fästningen med en fantastisk utsikt över staden.

Resan fortsätter sen till Madaba, som ligger cirka 30 km från Amman. Madaba är en historisk by som är nämnd i Bibeln, idag mest känd för den unika mosaik som finns här. Inne i den grekisk-ortodoxa basilikan St. George, uppenbarar sig en karta på golvet daterad 500-talet e.Kr. Kartan föreställer Palestina med Jerusalem och Nil-deltat. Den är mycket detaljerad och stor, ursprungligen var den 21 x 7 meter. Över två miljoner färgrika bitar användes till kartan, alla lokalt insamlade. Det finns dessutom fler vackra mosaiker i Madaba.

Vi fortsätter befinna oss i vårt historiska sinnestillstånd och kommer fram till Mount Nebo. Det lär ha varit här Moses stod och skådade ut över det förlovade landet, dit han själv aldrig kom. Det var sista stället Moses blev sedd i livet, och därför räknas Mount Nebo som stället han dog på. Utsikten är magisk, en klar dag kan man se Jerusalem, Betlehem och Jeriko.

Döda Havet är jordens lägst belägna punkt, 400 meter under havsytan. Den kolsvarta leran vid strandkanten sägs ha helande och förskönande egenskaper. Åtminstone när den sköljs bort igen😉.

Och vad är väl en tur hit om det inte vore för att bada i det salta (över 30%) och mineralrika vattnet? Och det är sant, du flyter verkligen som en kork! Passa dig för att få vatten i ögonen eller munnen bara, det rekommenderas inte…

Vi checkar in på vårt hotell vid Döda havet och äter gemensam middag.

Dag 3

Döda Havet, Dana Village, Petra

Frukost, lunchbox och middag

Vi checkar sen ut från hotellet och sätter kurs mot Jordaniens största naturreservat med stor variation i landskapet. Från trädklädda höjder till sanddyner, och från steniga raviner till stora slätter.

Sen beger vi oss ut på vandringstur! Stigen följer dalen och vi passerar gröna terrasser innan vi kommer till berget Rummana. En riktigt härlig vandring i ett vackert område. Här finns också diverse hantverksbodar som vi tar en titt i, lokalt hantverk är alltid spännande att se!

Vi fortsätter därefter resan och är snart i självaste Petra. Gemensam middag på kvällen ”the local way”. Vi äter hos en familj i Wadi Mousa. Både gott och trevligt!

Dag 4

Petra

Frukost och middag

Efter frukost är det dags för en av de stora höjdpunkterna på turen till Jordanien. Petra! Nabatéerna byggde Petra på 200-talet e. Kr och absolut allting du ser är uthugget i det röd-rosa sandstensberget. Palats, tempel, gravar och lagringsrum skapades till följd av skickligt hantverk och utsmyckningskonst. Petra var ett viktigt stopp på handelslinjen mellan Damaskus och Arabien, och nabatéerna låg långt framme när det kom till ingenjörskonst, järn- och kopparproduktion och inte minst arbeten med sten. Sandstenen här innehåller mineraler som ger byggnaderna och omgivningen en regnbågsfärgad palett av rött, rosa, grönt, gult och grått. Nyanserna är vackra och varierande, det är bara Moder Natur som kan få till ett sådant mästerverk. Och nabatéerna som hade kunskap att nyttja det.

Vi kommer till Petra genom en 1200 meter lång så kallad siq, som är en reva eller spricka i berget. Det känns nästan som att vara upptäcktsresande, nästan som Indiana Jones. Visste du förresten att öppningsscenerna i filmen ”Indiana Jones och det sista korståget” blev filmat här?

Just när du tror att det inte finns något slut på siqen, som blir smalare och smalare – då uppenbarar sig en spektakulär skattkammare! Och det är bara början. Vi fortsätter vidare in i Petra där det finns hundratals byggnader uthuggna i berget. Kom ihåg att ha tillräckligt stort minneskort den dagen! Minne för livet blir det garanterat!

Vi reser tillbaka till hotellet och äter gemensam middag. Vi lagar den själv med härliga smaker!

Dag 5

Ökenlandskap olikt något annat - Wadi Rum och jeep-safari

Frukost, lunchbox och middag

Efter frukost beger vi oss mot Wadi Rum. En wadi är en dal eller en torr flodbädd, och här i Wadi Rum ser vi ett nästan lika stort färgspektrum som i Petra. En öken är mer än bara gul sand och ändlösa dyner så långt ögat ser. Uppfinnaren T.E Lawrence, Lawrence of Arabia, gjorde området känt utanför landets gränser. Själva filmen med Peter O`Toole i huvudrollen blev faktiskt inspelad här. Wadi Rum är både färgrikt, levande och öde på samma gång. Allt dikteras av solljuset, färgernas förändras hela tiden.

En öken måste upplevas, inte bara ses på håll. Vi ska därför ut på en fyra-timmars jeep-safari med fyrhjulsdrivna jeepar. På förarsätet sitter öknens väktare beduinerna, som är våra guider. Det blir en spännande natt där vi övernattar i ett beduinläger i Wadi Rum. Innan vi somnar äter vi en äkta beduinmiddag, tillredd av vårt beduinvärdskap. Det att sitta runt lägerelden under en stjärnklar himmel, prata med nya resvänner och titta ut över öknen är ett minne att ta med sig för alltid.

1 av 11
2 av 11
3 av 11
4 av 11
5 av 11
6 av 11
7 av 11
8 av 11
9 av 11
10 av 11
11 av 11
1 av 11

Dag 6

Wadi Rum till Aqaba

Frukost och middag

Efter frukost sätter vi kurs mot Jordaniens enda kuststräcka som finns vid badorten Aqaba. Vi checkar in på hotell Intercontinental Aqaba (5 stjärnor). Här ska vi bo i tre nätter och koppla av och smälta intrycken av resan. Eftersom Aqaba ligger vid Röda havet som har ett rikt undervattensliv med koraller och massor av färgrika fiskar, så säger det kanske sig själv att snorkling och dykning är grejen här.

Hotellet har enligt uppgift en superfin pool och strand, så det är bara att slänga av sig kläderna, dra på sig badkläderna och ta sig ett dopp. Det finns möjlighet att åka med på valfria utflykter, bland annat till ett livfullt korallrev under vattnet. Det beställs och organiseras på plats och är inte inkluderat.

Reseledaren hjälper gärna till att uppfylla dina önskemål på aktiviteter, oavsett vad du väljer att göra de här dagarna, njut av Aqaba och Röda Havet på ditt sätt!

Gemensam middag på kvällen.

Getty Images 915229528 Jordan Aqaba hav

Dag 7

Dag för egna aktiviteter i Aqaba

Frukost

Gör det du har lust med, koppla av på hotellet eller följ med på en båttur med snorkling som reseledare arrangerar.

Dag 8

Dag för egna aktiviteter i Aqaba

Frukost och middag

Strax före midnatt är vårt arabiska äventyr i Jordanien slut för den här gången. Vi checkar ut från hotellet i vanlig tid, klockan 12, och vårt bagage förvaras tryggt medan vi tillbringar tiden fram tills bussen går som vi önskar. Som en god avslutning äter vi gemensam middag på en lokal restaurang. Busstransporten till flygplatsen i Amman tar cirka 3,5 timmar.

Dag 9

Amman – Sverige

Flyget avgår på natten och mellanlandar i Istanbul där vi byter flyg. Beräknad ankomsttid i Sverige under förmiddagen.

Praktisk information
och resevillkor

VAD ÄR INKLUDERAT

 • Flyg Stockholm - Amman t/r med Turkish Airlines (Ta kontakt för avresa från annan ort)
 • Flygskatter och avgifter p
 • 6 nätter på hotell inkluderat frukost
 • 1 natt i beduintält (tält med egen toalett och goda faciliteter)
 • 2 lunchpaket & 1 lunch
 • 7 middagar
 • Visum
 • Alla utflykter och inträde nämnt i program
 • All transport nämnt i program
 • Lokala guider
 • Reseledare från Carpe Diem

VAD ÄR INTE INKLUDERAT

 • Valfria utflykter i Aqaba
 • Rese och avbeställningsskydd
 • Måltider och dryck utöver det som nämns i programmet
 • Dricks

Spännande rundresor