Italien, Slovenien och Kroatien

Njutningsfulla huvudingredienser i Italien, Slovenien och Kroatien

Istock 000021457422 Venezia Veneto Mat Pizza Italia
RectangleCreated with Sketch.

Ta del av härligheterna i Veneto-regionen, Ljublana, Bledsjön och Porec

En resa med triss i länder och full pott i livsnjutning.

Ribban läggs högt redan där resan startar, bland stämningsfulla smågator och ringlande kanaler i Venedig. Från gondolerna i ”världens vackraste salong”, till bubblande glas och frodiga vinrankor hos en lokal vinbonde i Proseccons högkvarter – Valdobbiadene.

Vi får skaka hand med Sloveniens sköna och gröna huvudstad, Ljubljana, med en av Europas bäst bevarade gamla stadskärnor. I behagligt sandal-tempo får vi uppleva miniatyrversionen av ett myllrande storstadsliv, men i grönskande omgivningar vid foten av Alperna.

Naturens hissnande vyer klättrar i takt med höjdmeterna och når sitt klimax vid Bledsjön, en gnistrande pärla i närheten av Ljubljana. Samtliga sinnen ska få fortsätta behagas i nästa land, Kroatien.

Den södra delen av landet, på Istrien-halvön, bjuder på ett behagligt tempo med lika behagliga havsvindar, kulinariska läckerheter och garanterat framtida julkortsmotiv (i panoramaformat). Med Porec som inbjudande utgångspunkt, men sina livliga små stengator, går upptäcktsfärden vidare ut på det smaragdgröna Adriaterhavet.

Och som alltid med Carpe Diems resor ligger fokus på lokala upplevelser, kortresta smaker och med gästvänliga invånare i centrum, men med en global glimt i ögat!

Höjdpunkter

 • Venedig – en riktig teaterkuliss
 • Treviso, ”Lilla Venedig”
 • Conegliano och Valdobbiadene, frodiga rankor i proseccons högkvarter
 • Sloveniens grönskande huvudstad Ljubljana
 • Bländande vyer runt den glittrande issjön Bledsjön
 • Myllrande kullerstensgator och torg i Istriska Porec
 • Avslappning och njutning, gott för kropp och själ
 • Lokalkänd reseledare(/guide/kompis/yatzy-partner)
 • Båttur till kroatiska Rovinj
 • Det moderna Zagreb med den pampiga katedralen och vimlande marknader
 • En riktigt bästsäljar-resa hos våra norska grannar!
 • Nya vänner att spendera dagen med och inte minst dela alla minnen med
Istock 000003499472 Kroatia Stol Bord

Program

Dag 1

Avresa

Middag

Vi hoppar ombord på det flyg som ska ta oss till Venedig. Redan på Marco Polo flygplats är vi i goda händer. Vi möter vår reseledare som under färden kommer visa sig vara både guide, lokal-expert och kompis. Cirka 30 buss-kilometer norr om Venedig ligger Treviso, vårt hem för de närmsta tre dagarna. Här checkar vi in och slår oss till ro i den gamla staden. Stadens smeknamn ”Lilla Venedig” verkar genast logiskt, med sina vackert dekorerade husväggar som speglar sig i de ringlande kanalerna och med sina lummiga små gränder. Resans första middag äter vi tillsammans och lär känna varandra med höjda glas.

Dag 2

Härliga Venedig

Frukost och middag

Vad slår väl en härligt rykande italiensk frukost? Är det något italienarna kan så är det kaffe! Och med lika rykande varm energi tar vi oss in till Venedig med tåg och vidare till fots över Rialtobron mot Markuskyrkan.

Venedig är känt för sina cirklande kanaler, från resebroschyrer och vykort känner vi igen de eleganta gondol-båtarna som skickligt glider över vattenytan. Och denna sago-vy är på riktigt, stadens trafiknät är uppbyggt efter den geografiska situationen med vattnet i fokus. Samtidigt är Venedig en riktig teaterkuliss, med sina trånga gränder och dess historier från forna romar-tider. Vi studsar fram över kullerstenarna till San Markusplatsen. Ta en tre kvarts minut till att bara suga in atmosfären från detta mäktiga torg, som väl förtjänat blev kallat ”världens vackraste salong” av självaste Napoleon.

Vi befinner oss i Venedigs hjärta och Markuskyrkan står stadigt framför oss. Dess mäktiga arkitektur präglas av både gotiska, renässansiska och romerska inslag. Framför de fem kupolerna (någon av dem byggd redan på 100-talet) och otaliga tinnar och torn är det lätt att känna sig liten i sandalerna. Här på Markusplatsen samsas vi om de många kvadratmeterna med duvor och serveringar med världens dyraste kaffe (eventuellt espresso-intag är frivilligt).

Framåt eftermiddagen kan man välja om promenad-sandalerna ska få fortsätta jobba eller om de ska få sig en välförtjänt vilostund i en av de många gondolerna. Denna typ av båtfärd är näst intill ett måste under tiden i Venedig och en rent njutbar upplevelse. Smaka på stadens charmfyllda vibbar, där trafikens buller bytts ut mot smattrande fotsteg över de små stenbroarna. Tid till valfria aktiviteter. Shopping, parma-smakning, sightseeing eller go crazy - byt ut espresson mot en coretto…!

Vi äter middag inne i Venedig innan tåget tar oss tillbaka till Treviso.

Dag 3

Conegliano och Valdobbiadene – bubblande vin-tur!

Frukost och lunch

Efter frukost och dagens första espresso tar vi på oss våra bästa vinsmakar-byxor. Och det är inte tal om vilken slags vin som helst, vi befinner oss i proseccons högkvarter. Idag kan vara dagen då du kommer till insikt om vilken bubbel-grad du föredrar, frizzante (pärlande) eller spumante (åt det mer löddrande hållet). Prosecco är alltså namnet på den druva som växer i området och här ska vi få besöka en lokal och familjedriven vingård.

Vi får oss ett varmt ”benvenuto” och ett desto kallare glas med bubblor när vi ankommer till byn Conegliano. Det är alltid något speciellt med vyerna från en vingård. De vackert mönstrade kullarna sträcker ut sig på ett alldeles magiskt sätt och här får vi strosa runt på egen hand mellan vinrankorna. I den lilla byn ligger också den ärorika Scuela Enologica, Italiens första vinskola som grundades 1876. Har vi tur får vi lära oss ett par ädla vin-fraser att stoltsera med, från någon av de 1200 elever som går på skolan. När vi samlas igen på den familjedrivna vingården blir det mer smakning i både flytande och ätbara substanser. Alltsammans i form av lokala härligheter!

Vi tar oss tillbaka till hotellet. Kvällen spenderas efter eget behag, eller egna vinfraser.

Dag 4

Treviso – Trieste – Ljubljana

Frukost och middag

De flesta vin-fraser fungerar universellt och över olika landsgränser. Och där har vi ju tur, eftersom vi idag ska byta både land och språk. På vägen mot Slovenien, dagens destination, tar vi en bensträckare vid Castello di Roncade. Ända sedan 1500-talet har slottet vaktats av gamla soldatstatyer och jättelika magnoliaträd. Familjen som nu äger slottet driver sin egen vin-produktion och vi får smutta loss på olika nyanser, från vitt till rött. Självklart anammar vi de lokala traditionerna och matchar vinet med lika lokalt (och delikat) tuggmotstånd.

Vidare går turen till Trieste i Italiens nordöstra hörn. Här sträcker det Adriatiska havet ut sig i väst, medan Slovenien breder ut sig i öst. Utan närkontakt med resten av Italien hade det kanske varit mer naturligt att räkna in staden som en del av grannlandet. Men som gammal viktig handelsstad präglas Trieste istället av en saftig mångkultur. Vi stöter på historiska inslag från både Ungern, Österrike och det Habsburgska furstehuset från 1200-talet. Efter en fängslande rundtur i de centrala delarna finns det tid och rum till egna aktiviteter och strosande på egen hand. Senare kör vi sista biten och in till Sloveniens huvudstad, Ljubljana.

Vi checkar in på det hotell som ska vara vårt hem under de kommande tre dagarna. Med bara 300.000 invånare kan huvudstaden stoltsera med titeln ”årets miljöhuvudstad 2016”. Här utnämner invånarna cykeln till främsta transportmedel och vi tar oss enkelt fram till fots, från A till B är avstånden korta. Under kvällen avnjuter vi en trevlig middag tillsammans.

Dag 5

Glittrande Bledsjön

Frukost och lunch

På en yta mindre än Småland visar Slovenien upp enorma variationer i landskapet. Det frodiga Ljubljana har vi redan snubblat över, vid foten av Alperna, och ännu grönare ska det bli. Idag eskalerar vi en aning i höjdmeter, någon timmes bilfärd uppför Alpvägarna. Vi laddar våra näthinnor inför dagens tusentals nyanser av grönt och blått. Det finns knappast något mer behagligt sätt att bli bländad på! Vi ska ta oss till den fridfulla Bledsjön och göra vårt bästa för att lyckas smälta de vyer som denna issjö uppe i Alperna så generöst bjuder på.

Ro, meditera, åka sommarrodel, eller dansa Mazurka. Området runt Bledsjön bjuder på en hel buffé av natursköna aktiviteter. Men vi håller oss stadigt fast i ett par bekväma gympadojor och till ett mer behagligt tempo. För att ta de mest storslagna bilderna till årets julkort tar vi gärna en promenad längs vattnet och känner på kameravinklarna. Mitt i sjön syns den lilla ön med sin barockkyrka spegla sig i vattnet. Med snötäckta alptoppar i bakgrunden är utsikten oslagbar! Vidare traskar vi uppåt, mot borgen och ett väldigt intressant museum. Det blir tid till att strosa runt på egen hand och stoppa något i magen (eller strupen).

Åter i Ljubljana är kvälls-schemat helt öppet för var och en. Välj och vraka mellan stadens otaliga restauranger. Vart du än går är maten på tallriken säkerligen lika ekologisk och närodlad som den är välsmakande. Vid eventuell beslutsångest finns reseledare behjälplig med förslag på restauranger.

Istock 14918758 Bled Slovenia

Dag 6

Ljubljana

Frukost

Vi befinner oss i Europas minsta huvudstad. Men vi ska inte låta oss luras av storleken… År 2014 f yllde Ljublana 2000 år och den gamla stadskärnan räknas ändå vara en av Europas bäst bevarade. Med den slingrande Ljubljana-floden i bakgrunden bubblar hela staden av bohemiska små caféer och restauranger. Marknader och loppisar avlöser varandra och vi kan inte göra annat än trivas.

Vi börjar vår rundtur med att promenera upp till Castle Hill. Härifrån kan vi beundra utsikten över den lummiga staden och de många gröna kullarna. Mellan vakttornet från 1500-talet och älven Ljubljana ligger den gamla stadskärnan fint placerad. De myllrande torgen avlöser varandra och förbinds med små kullerstensgator. Vi försöker hålla fingrarna i styr där vi passerar små boutiquer och gatustånd som säljer allt ifrån honung till havssalt, på löpande band. Dessa lokala godsaker finns det gott om. Vid sidan av gamla stan hittar vi ett av de mest storslagna torgen, Presenov Trg. Här kan vi stanna till och putsa fotolinsen innan vi kommer fram till den udda, men vackra bron Trostovje. Trots brons annorlunda utseende smälter den in väl bland resten av stadens alla byggnader, med sin unika arkitektur och sin unika historia. Vi måste nog låta oss häpnas både en och tolv gånger över dagens delikata kombination av barock och jugend.

Dag 7

Ljubljana – Groznjan – Porec

Frukost, lunch och middag

Slovenien i all ära… Men idag är det dags för nytt land och många möjligheter. Vi vinkar hejdå, och kanske på återseende, till Ljublana och checkar ut från hotellet. På väg mot vår nästa destination, Porec, stannar vi till i Groznjan. Det är inte av en ren tillfällighet som vår chaufför väljer att sträcka på benen just här. Denna charmerande medeltidsby i Istrien bjuder på en magisk utsikt över vinodlingar, olivlundar, skogar och havet i fjärran. Med andra ord finns det gott om närproducerade godbitar, allt ifrån vin till ost och tryffel. Klara, färdiga, njut!

Groznjan går även under namnet ”konstnärsstaden”. Och med all rätta. Staden bokstavligt talat andas konst genom sina många ateljéer. Atmosfären längs gatorna vibrerar av de många konst- och musikevenemang som framträder på olika tider av dygnet. Sommarmånadernas många musikfestivaler lockar till sig både jazz-älskare och musikaliska fans av de mer klassiska tonerna. Under en längre tid har många konstnärer dessutom valt att flytta till och bosätta sig i Groznjan, vilket man enkelt kan avläsa mellan raderna bland stenfasaderna. Staden har idag bara hundratalet invånare, men åtminstone 40 gallerier.

Dagens lunch avnjuter vi på familjen Kabolas vingård på väg till Porec. De matchande vinerna har knappast vandrat långt innan de når våra lunchglas. Vi ankommer till Porec framåt eftermiddagen och det passar ypperligt att äta middag på hotellet.

Dag 8

Porec

Frukost och middag

Ännu en gång får vi prova på att vakna upp i ett nytt land. Förmiddagen står fri till egen disposition. De små gatorna vimlar av shoppingmöjligheter, små restauranger och kaffebarer. Varför inte anamma kulturen och ta sig en ”marenda” (måltiden mellan frukost och lunch), med ett tillhörande glas med utspätt vin? Kroaterna blandar ofta ut dagens tidiga vinglas med en skvätt sodavatten för att arbetsdagen ska kunna fortsätta som normalt.

Efter lunch tar vi oss ut i virrvarret av smala stensatta gränder, som mer än gärna berättar om stadens med än 2000 års långa historia. Gatorna slingrar sig upp mot kyrkokomplexet med Eufrisiska basilikan, som finns med på Unescos världsarvslista. Den äldsta delen har stått stadigt sedan 400-talet, men erbjuder fortfarande magnifika mosaiker från 500-talet. Se och låt dig häpnas! Framåt kvällen äter vi middag på hotellet.

Istock 000037835904 Rovinj Kroatia

Dag 9

Båttur till Rovinj

Frukost, lunch och middag

Att Porec och Istrien är slående vackert är det inget tvivel om. Men idag ska vi få byta synvinkel och se området från en båt ute på det blå. Och blått är en underdrift… Det Adriatiska havet med sina djupt turkosa nyanser är minst sagt inbjudande. Vi susar förbi klippor och skär, som för ögat är något helt annat vad vi är vana vid hemifrån.

Vi kastar loss i Rovinj, som är känt för sina vinodlingar, olivlundar, historiska sevärdheter och sina italienska influenser. Det sistnämnda är kanske inte så konstigt. De flesta av de senaste 700 åren har Rovinj nämligen tillhört det italienska Venedig. Vår rundvandring i denna medeltida fiskeby bjuder på en helt unik arkitektur, många lojala katter och en glass eller två.

Santa Eufemiakyrkan ligger vackert uppe på en kulle med utsikt halvvägs till Venedig. Vi tar oss såklart upp för de smala kullerstensgatorna för att göra skyddshelgonet Santa Eufemia sällskap och för att få mata våra näthinnor med denna fantastiska istriska vy. Historierna runt både kyrkan och det omtalade helgonet är dessutom många och spännande.

I gamla stan i Rovinj går den populära huvudgatan Grisia, med gräddvita och pastellfärgade gränder. Här kryllar det av konstgallerier, handgjord keramik, butiker med vackra smycken och textiler. Någon dag i veckan dekoreras stadens fasader med konstverk målade av olika konstnärer och i folkmun sägs det att staden helt skiftar färg denna dag. Vi äter en lätt lunch i den populära hamnen innan vi stegar ombord på båten tillbaks till Porec. Efter en power-nap, ett parti yatzy eller andra aktiviteter på egen han äter vi middag på hotellet.

Istock 000025452687 Rovinj Istria Kroatia

Dag 10

Porec - Zagreb

Frukost och middag

Vi tuggar i oss frukosten i valfritt tempo innan check-out på hotellet. Adriatiska havet vinkar hejdå till oss med sina hurtiga saltvattensvindar och vi stiger ombord på vår busstransfer. Det är 3 timmar till Zagreb, Kroatiens huvudstad. Vi njuter av det kroatiska landskapet från bussrutan. Under vägen stannar vi för en och annan kissepaus och det kommer flera chanser till att hamstra både lunchmat, snacks och kaffe. Väl framme i Zagreb checkar vi in på vårt hotell och följer med vår hurtiga och lokala guide till stadens centrum.

Trots den gamla stadens nästan tusenåriga historia utstrålar Kroatiens huvudstad en ung och lekfull anda. Zagreb har utvecklats till en modernare version av sig själv och visar numera stolt upp sin livliga personlighet med vimlade kaffebarer, restauranger, torg och gator. Ett besök hos mr. Zagreb innebär en genuin fest för alla sinnen. En stor del av stadens aktivitet sker runt om de olika torgen och marknaderna och vi beger oss till den största av marknadsplatserna, Dolac. Här ifrån är det inte långt att promenera bort till katedralen (officiellt Jungfru Marie himmelsfärds och sankt Stefans och Ladislavs katedral), som är det största romersk-katolska kyrkan i Kroatien. De pampigt höga tornen syns från nästan varje hörn av staden och har gjort sedan tidigt 1200-tal. Parlamentet, fästningen Lotrscak och linbanan, som förbinder den övre och den nedre delen av staden, är också väl värda ett besök.

Under eftermiddagen blir det egentid, där sista semester-behoven kan uppfyllas på egen hand. Vila skosulorna i skuggan på en kaffebar, ta en extra spatsertur i den gamla staden, eller spendera dina sista Kuna på kroatiska julklappar till släkten. I Zagreb kan man bland annat välja och vraka mellan olika spets-kreationer, traditionella hantverk med rötter från renässansen. Resväskan har troligtvis några millimeter över till den där lokala olivoljan, tvålen och getosten som senare kan avnjutas hemma under mörka höstkvällar. Butiksgatan Ilica har något för varje smak och behag.

Framåt eftermiddagen går vi tillbaka till hotellet, eller liftar med någon offentlig transport. Kvällens middag blir vår sista tillsammans. Här blir det säkerligen svårt att låta maten tysta mun och av erfarenhet kan denna stund utspela sig en aning sentimentalt. Här låter vi resminnen och mat flöda!

Istock 513919973 Kroatia Zagreb

Dag 11

Hemresa

Frukost

Vi njuter i några timmar till av värmen och kompletterar med några sista souvenirinköp, eller en sväng på marknaden i småätarens tecken, innan vi checkar ut från vårt hotell. Det är fortfarande några timmar kvar på semestern innan transfern plockar upp oss och kör mot flygplatsen. Sent om eftermiddagen lyfter det flyg som ska ta oss till München. Här får vi någon timme till att sträcka på benen, stoppa i oss en bratwürst eller två och byta till det flyg som tryggt ska transportera oss den sista biten till Sverige.

Praktisk information
och resevillkor

VAD ÄR INKLUDERAT

 • Flyg Stockholm-Venedig//Zagreb-Stockholm med Austrian och Lufthansa (Ta kontakt för avresa från annan ort)
 • Flygskatter och avgifter pr 27. november 2018
 • 10 nätter på mellanklass hotell
 • 4 luncher och 7 middagar
 • Alla utflykter och inträde nämnt i program
 • All transport nämnt i program
 • Lokala guider
 • Svensk reseledare från Carpe Diem (Reseledare möter gäster vid ankomst i Venedig)

VAD ÄR INTE INKLUDERAT

 • Rese och avbeställningsskydd
 • Måltider och dryck utöver det som nämns i programmet
 • Dricks
 • Dryck

Härliga rundresor