Italien, Slovenien och Kroatien

Njutningsfulla huvudingredienser i Italien, Slovenien och Kroatien

Getty Images 1016723670 Kraotia istria
Rectangle Created with Sketch.

Triss i länder, och full pott av livsnjutning

Ribban läggs högt från början. Vi startar på den kroatiska halvön Istrien, som idag tillhör Kroatien men som lydde under den venetianska stormakten i 500 år. På Istrien upplever man en stor kontrast mellan kuststäderna och inlandet – trots att avståndet däremellan är kort. Naturen skiftar och framför oss reser sig berg med mysiga medelåldersbyar på toppen.

Har du rest i Italien – så känner du igen landskapet, det liknar Toscana och Umbrien. En av de populäraste städerna vi besöker är Motovun, där de lyckats bevara stadsmurarna ända sen medeltiden. Uppifrån toppen har vi en fantastisk utsikt över skogarna där tryffeljägarna letar tryffel. Det är ett måste att besöka någon tryffeljägare och smaka på tryffel när man kommer til Istrien – så naturligvis kommer vi att göra det!

Vi färdas vid norra delen av Adriatiska havet – från Kroatien via Slovenien till Italien och kommer att få höra mycket om områdets intressanta historia. Som alltid på Carpe Diems resor ligger fokus på lokala upplevelser, härliga smaker och gästvänliga invånare. Med en global glimt i ögat!

Höjdpunkter

  • Charmiga Porec med Eufrasiusbasilikan
  • Tryffeljakt och provsmakning av detta ”skogens guld”
  • Motovun med sin fantastiska utsikt
  • Middag på lokalt agroturism-vis, allt närproducerat!
  • Trieste och Grado med kullersten och trånga gränder
  • Venedig – som liknar en teaterkuliss
  • Avslappning och njutning, gott för kropp och själ
  • Reseledare (guide/kompis/yatzy-partner)
  • En riktigt bästsäljar-resa hos våra norska grannar!
  • Nya vänner att tillbringa dagarna, och inte minst - alla resminnen- med!
  • God mat, god dryck och gott sällskap!
Getty Images 532877080 Italia trieste
+21
+20

Program

Dag 1

Ankomst Pula

Middag

Avresa från Arlanda eller Köpenhamn efter lunch, ankomst Pula flygplats 17.35. Transfer till hotell Parentino i Porec. Vi möts innan middagen för en välkomstdrink och bekantar oss med varandra. Middag på hotellet.

Dag 2

Porec

Frukost och middag

Porec är en charmerende kuststad som lever upp speciellt under sommarmånaderna. De små gatorna vimlar av shoppingmöjligheter, små restauranger och caféer.

Här bjuds vi på både historia och kultur, och vi ska inte glömma den goda maten. Romarna grundlade staden för 2000 år sedan , men den blev sedan ockuperad av olika stormakter vilka lämnat spår efter sig. Speciellt stolt är man över det fantastiska kyrkokomlexet, Eufrasiusbasilikan, som är upptagen på UNESCO:s världsarvslista.

Efter frukost gör vi en gemensam stadsvandring till centrum, och besöker såklart basilikan vars äldsta delar byggdes på 400-talet och har mosaiker från 500-talet! Kanske anammar du kulturen och tar dig en ”marenda” (måltiden mellan frukost och lunch) med ett tillhörande glas vin utspätt med sodavatten, på kroatiskt vis?

Eftermiddagen är fri, vi äter sen gemensam middag på hotellet.

Dag 3

Porec, Motovun, Tryffel, Piran

Frukost, lunch och middag

God frukost. Därefter packar vi bussen och reser vidare. Vi kör till en ort som ligger vid Motovun, där vandrar vi på den gamla järnvägsrutten från Parenzana fram till Motovun – med härliga vyer från det 277 meter höga berget med Motovun på toppen.

Vi stannar till för kaffe eller kall öl vid muren. Efter besöket kör vi till en liten by i närheten där familjen Karlic har specialiserat sig inom tryffeljakt och bearbetning av den. Vi smakar på detta skogens guld – äggröra med svart tryffel, korv och ost, honung med tryffel.

Det serveras vin till maten. Efter lunch följer vi med tryffeljägaren i skogen och lär oss hur man finner tryffel. På eftermiddagen kör vi över gränsen till Piran i Slovenien och checkar in på vårt hotell. Middag i centrum.

Dag 4

Piran, Agroturism i Puce

Frukost och middag

Piran är en mindre kustby som på många sätt liknar Porec men är ändå unik på sitt sätt. Piran lydde också under venetianskt styre under många hundra år.

I närheten av Piran ligger ett saltbruk, vilket gav stor rikedom till byn på medeltiden. I byn är man mycket stolt över violinisten och kompositören Tartini som föddes i Piran men arbetade i bland annat Padova och Venedig.

Det var olycklig kärlek som förde Tartini till Padova och mer om den historien får vi höra på resan. Idag arbetar befolkningen mest med turism, speciellt de som bor vid sjön. På förmiddagen går vi en tur i gamla stan i Piran och äter lunch på egen hand. Vi samlas sen igen och körs en bit upp på berget bakom Piran där vi gör en lätt vandringstur till den lilla orten Puce.

Vi äter middag på lokalt agroturism-vis hos familjen som driver Kmetija (gård på Slovenska) Tonin. Det mesta vi äter är producerat på gården! Därefter tar vi bussen tilbaka till hotellet för övernattning.

Dag 5

Piran, Trieste, Grado

Frukost och middag

Efter frukost packar vi ihop, och beger oss mot Trieste, som ligger i Italiens nordöstra hörn. Trieste är idag italienskt men historien går tilbaka till Österrike, Ungern och det Habsburgska furstehuset från 1200-talet – vilket inte minst stadens arkitektur vittnar om. Vi ser den stora Unita-platsen som ligger vid Adriatiska havet, vi kör också förbi den Romerska teatern. Det kommer ges fri tid för egna strövtåg och shopping, här finns många läckra italienska butiker och caféer. Lunch på egen hand.

På eftermiddagen kör vi till Grado och vårt sista hotell på resan. Om tiden medger gör vi en kort stadsrundvandring till fots i stan innan det blir middag på hotellet.

Grado ligger nordligast i den Venetianska lagunen. Det är en liten stad, speciellt i förhållande till Venedig och andra större städer runt Venedig och var tidigare ett fiskeläge. På romartiden fungerade stan som insegling till den antika byn Aquileja som var den största staden i området.

Innan romarrikets fall flydde många från Aquilea till Grado för att söka trygghet. I Grado grundlades både katedral och baptisterium och kommande århundradena hade kyrkan stor makt. Idag kallas Grado ”Isola del Sole” – solön – och sol hoppas vi på, under dagarna i stan med de karakteristiska signum som är typiskt för många italienska städer: många små restauranger, mysiga gränder och härlig strandpromenad.

Dag 6

Venedig

Frukost

Efter frukost tar vi en kort busstur till tågstationen och tåget som tar oss direkt till centrum av Venedig.

Venedig behöver ingen närmare presentation. Har du varit här förut, kommer du säkert vara glad att vara tillbaka. Är det första gången gäller det att öppna alla sinnen för nya intryck: de eleganta kanalerna med gondoler som glider sakteliga fram och de trånga gränderna som tagna ur en sago-vy. Napoleon kallade Venedig ”Världens vackraste salong”.

Vi kommer få veta allt värt att veta om Venedigs historia, vi kommer att gå över Rialtobron till Markusplatsen (där de serverar världens dyraste kaffe, du kan dricka ditt 11-kaffe någon annanstans;) och vi kommer också besöka mindre kända kvarter som Canareggio där vi ska på barhopping tillsammans med vår lokalguide.

Vi får smaka lokala specialiteter som ”cicchetti” (italiensk tapas) med en eller fler ”ombra” (glas vin). Har du läst historien om detektiven Brunetti av Donna Leon, så har du möjlighet att uppleva den stämning som ofta beskrivs i böckerna.

På seneftermiddagen tar vi en vaporetto- en kanalbuss- till tågstationen och åker tillbaka till Grado. Kvällen fri, middag på egen hand.

Dag 7

Valfri utflykt Udine och Gorizia med vinprovning.

Frukost och middag

Frukost. FRI DAG.

Extra tillägg

Dag 8

Grado – Venedigs flygplats

Frukost

Frukost. Check ut och transfer till flygplatsen.

Praktisk information
och resevillkor

VAD ÄR INKLUDERAT

 • Flyg Sverige-Pula//Venedig-Sverige med Lufthansa (Ta kontakt för avresa från annan ort)
 • Flygskatter och avgifter pr 11. november 2019
 • 7 nätter på mellanklass hotell inkluderat frukost
 • 1 lunch och 6 middagar
 • Alla utflykter och inträde nämnt i program
 • All transport nämnt i program
 • Lokala guider
 • Svensk reseledare från Carpe Diem (Reseledare möter gäster vid ankomst i Pula)

VAD ÄR INTE INKLUDERAT

 • Rese och avbeställningsskydd
 • Måltider och dryck utöver det som nämns i programmet
 • Dricks
 • Dryck

Härliga rundresor