Georgien - Där öst möter väst

Vackra, gästfria Georgien – där öst möter väst

Gettyimages 833716404 Georgia Kazbegi Stepantsminda Kaukasus Gergeti Kirke 72
RectangleCreated with Sketch.

Upplev Kaukasusbergen, det spännande Tbilisi och vinregionen Kakheti. Georgien levererar!

Georgien är en pärla i hjärtat av Kaukasus och en oupptäckt skatt för de flesta av oss skandinaver. Många menar faktiskt att det är världens vackraste land!

Med sin fantastiska natur, rika historia och säregna traditioner ligger Tbilisi där på den historiska Silkesvägen där öst möter väst. Det lokala köket har en mångtusenårig vintradition och ger smaksminnen du aldrig kommer glömma. Det är lätt att bli betagen i allt landet har att erbjuda.

Kaukasusbergen är ett unikt område med spektakulär natur och bergsformationer. Forntida traditioner av myter, legender och hednisk tro lever sida vid sida med den georgisk-ortodoxa kyrkotraditionen. Här i området kämpade de stora imperierna om makt och inflytande och Georgien var känt för sin kulturella mångfald. Georgien tillhör också en av våra äldsta civilisationer.

Här har det sjungits flerstämmiga polyfoniska sånger i mer än 2000 år, producerats vin i över 8000 år, och här levde Homo Georgicus redan för 1,8 miljoner år sedan. I Georgiens mytomspunna kultur och historia är kyrkan, folkmusik, folkdans, poesi, vin och en enastående gästfrihet djupt förankrad i den georgiska folksjälen. För georgier är gäster en gåva sänd av Gud och så har det varit från tidernas början.

Det är sällsynt med resor där du kommer så nära det lokala folklivet. Genom vår reseledare Svend får du en helt unik upplevelse. Det blir besök hos goda vänner, lokala mat- och vinupplevelser, folkmusik och möten som ger minnen för livet.

Höjdpunkter

 • Uppleva de fantastiska Kaukasusbergen
 • Vandringstur till Gergetikyrkan – det mest kända landmärket i Georgien
 • Spännande Tbilisi, där traditioner och det moderna livet går hand i hand
 • Underbara lokala mat – och vinupplevelser
 • Besök och matlagning hos reseledarens vänner
 • Vinprovning och bekantskap med georgisk vin-tradition
 • Besök i Mtskheta – den historiska huvudstaden
 • Lokal folkmusik, som sjunger för Carpe Diem
Gettyimages 615115714 Georgia Stepantsminda Kazbegi
+26
+25

Program

Dag 1

Avresa från Arlanda

Vi flyger med Turkish Airlines från Arlanda, Kastrup eller Landvetter på kvällen. Efter flygbyte och mellanlandning i Istanbul landar vi i Georgiens huvudstad Tbilisi under natten till den 11:e.

Dag 2

Ankomst Tbilisi. Bekanta dig med de historiska delarna av stan. Och med varandra.

Frukost, lunch och middag

Vi landar tidigt på morgonen, eller väldigt sent - beroende på hur man ser det.

Reseledare Svend möter oss, och bussen tar oss till vårt hotell. Efter en kort natt och lugn morgon, ger vi oss ut för att få en första överblick av Tbilisi. Vi promenerar i gamla stan, känner in stämningen och bekantar oss med människorna och folklivet. Vi ägnar dagen till den historiska delen och blir bekant med de viktigaste monumenten och områdena. Betlemi-distriktet är ett av de allra äldsta, exempelvis.

På vägen gör vi ett stopp i Galleri Nor-Ge hemma hos vår reseledare Svend Waage och hans fru Tamar, i hjärtat av gamla stan och vid ingången till den Botaniska trädgården, vid Svavel-badet. Vandringen fortsätter sen från foten av Narikalaborgen ner till Svavelbaden och Metekhi-kyrkan, alla med rötter i fascinerande myter, berättelser och historiska begivenheter.

Legenden säger att det var just här vid de varma källorna som kung Vakhtang Gorgasali grundlade Tbilisi under det femte århundradet och gav staden namn efter ordet ”tbili” som betyder ”varm”. Vi ser hur den gamla stadsdelen har restaurerats, hur gammalt möter nytt, och hur Tbilisi blev ett kultur – och handelscentrum.

Tbilisi ligger strategiskt på den historiska Silkesvägen i gränslandet mellan Asien och Europa. Staden har utvecklats till ett industriellt-, kulturellt-, socialt- och ett handels-centrum i regionen. Genom historien har staden varit invaderat av alla de stora imperierna minst en gång. Tbilisis befolkning har alltid haft olika kulturell, religiös och etnisk bakgrund. Det märks speciellt i den äldre stadsdelen där exempelvis armenier, azerbajdzjaner, ryssar, kurder och georgier lever sida vid sida, var och en med sina traditioner och religioner.

Efter utflykten får du möjlighet att vila en stund. Eller tar du tillfället i akt och upplever ännu mer av Tbilisis speciella atmosfär och mångfald, vad du känner för just då.

Under eftermiddagen åker vi till det etnografiska utomhusmuséet och får uppleva lokala byggnadssätt från olika regioner. Vi vandrar i området, lär oss om det traditionella landsbygdslivet och jämför det med hur livet fortgår i dagens Georgien. Vandringen avslutas vid restaurang Rachis Ubani med fin utsikt över Tbilisi. Här håller vi vår välkomstmiddag och lär känna varandra och såklart vår reseledare Svend som ger oss en introduktion till den georgiska bordstraditionen, georgisk kultur och det delikata och smakrika georgiska köket.

1 av 6
2 av 6
3 av 6
4 av 6
5 av 6
6 av 6
1 av 6

Dag 3

Från stadsupplevelser till Khatchapuri-bakning

Frukost och lunch

Vi vandrar genom gamla stan och sätter kurs mot det som på Hamsuns tid var «Hotel London», där Hamsun bodde på sina besök i Tbilisi. Han kom till Tbilisi över Kaukasusbergen och tog samma väg, den så kallade Military Highway, som vi ska åka på lite senare på resan när vi ska till Stepantsminda och Kazbegi, i Kaukasusbergen. Bara ett stenkast från Hamsuns «Hotel London» finner vi före detta Grand Hotel där den norska författaren och kompositören «Femme Fatal» Dagny Juel, blev skjuten och dödad av sin polske vän i samband med sitt besök i Tbilisi. Vi fortsätter några hundra meter till marknaden «Dry Bridge» med loppis, brukskonst, bildkonst och georgiskt hantverk.

Sedan följer Khatchapuri-bakning och lunch. Khatchapuri är möjligen det mest populära i det georgiska köket, både som maträtt på festbordet och något man köper på varje gathörn. Den liknar en inbakad pizza och finns i otaliga varianter och med olika ostar.

På vår lunchrestaurang finns möjlighet att prova på att baka Khatchapuri för den som vill, och vi får självklart smaka på resultatet ihop med lunchen.

Resten av dagen är programfri för egna aktiviteter och upptäckter. Tbilisi är en spännande och kulturell smältdegel som bara väntar på ditt besök, med all sin charm. Fråga Svend om tips och förslag, han arrangerar också gärna gemensam middag för dem som önskar det.

Gettyimages 472849430 Georgia Khachapuri Mat

Dag 4

Från den historiska huvudstaden Mtskheta till Kaukasusbergen

Frukost och middag

Efter frukost sätter vi kurs norrut mot Kaukasusbergen, och den lilla byn Stepantsminda vid foten av Kazbegi, 5047 m.ö.h. Bergstoppen är Georgiens tredje högsta berg, och är ikonisk med sin monumentala form. Den speglar den styrka och uthållighet som kännetecknar bergsfolket i det här området, som aldrig lät sig kuvas av myndigheterna. På vägen besöker vi den historiska huvudstaden Mtskheta. Här finns Svetitskhoveli som tidigare var Georgiens huvudkyrka och nu finns med på Unescos världsarvslista. Hit kom St. Nino och kristnade Georgien på 300-talet och legenden säger att en del av Jesu klädedräkt ska vara begravt på platsen där kyrkan ligger. Vi tar dig in i kyrkan och därmed Georgiens historia och tradition. Här upplever vi den viktiga roll som kyrkan har i de flesta georgiers liv, och betydelsen ritualerna har i vardagslivet. Har vi tur träffar vi prästen Mama Davit, med långt skägg och glimten i ögat. Han har härlig humor och alltid en god historia på lager.

Därefter tar vi en promenad i den gamla stadsdelen och upplever tradition, de lokala färgerna och turistbodar i en härlig blandning. På vägen till Stepantsminda möter vi efterhand de majestätiska Kaukasusbergen och stannar till vid en spektakulär utsiktsplats och njuter av naturen och vyn.

Vi kommer till Stepantsminda tidigt på kvällen och efter incheckning på det säregna Rooms Hotel har du kvällen fri för egna aktiviteter. Kanske njuta av den fantastiska utsikten, den stora terrassen eller bara koppla av på hotellet med sin säregna stil och design.

Dag 5

Den ikoniska treenighetskyrkan, vandring och lokal tradition med Khinkali och folkmusik

Frukost, lunch och middag

Efter tidig frukost börjar vi vandringen upp till den ikoniska treenighetskyrkan Gergeti´s Sameba som ligger vid sidan av Kazbegi-berget och har panoramautsikt över hela Stepantsminda och närområdet. Vandringen är cirka 10 km och tar 4 timmar totalt, och höjdskillnaden är cirka 450 meter. Några få partier är branta och ojämna, men är en fin tur för alla som är i normalt god form och inte har några fysiska hinder eller är rädd för höjder. Vi kommer upp till kyrkan under en tid då det inte är så mycket besökare, och kan njuta av vad den och området har att erbjuda. De mäktiga Kaukasusbergen omger oss och har format bergsfolkens mentalitet och uthållighet, som varit nödvändigt för att skydda Georgiens gränser i bergen, genom historien.

Vi äter vår medhavda matsäck ute i det fria innan det bär av tillbaka till hotellet. Väl där har du ett par timmar för egentid innan middagen. Vandringen är självklart valfri, och den som inte önskar följa med har alla möjligheter att nyttja faciliteterna på Rooms eller ta en promenad i närområdet omkring Stepantsminda. Det finns också kortare vandringsleder om någon önskar det.

Innan middagen besöker vi Svends vänner där vi ska få lära oss laga den traditionella rätten Khinkali, som liknar dumplings. Det är en klassiker som faktiskt har sina rötter just i det här bergsområdet. Vi samlas i köket och alla som vill får prova. Därefter bär det av till en lokal mysig taverna med kanske den bästa lokalproducerade maten i området. Om vädret tillåter sitter vi ute och äter. Man får leta länge om man ska hitta godare köttkorvar än de som serveras här! Vi har bjudit in musiker som spelar och sjunger folkmusik speciellt för oss den här kvällen.

Dag 6

Från bergen till vinregionen Kakheti och kulturbyn Sighnaghi

Frukost, lunch och middag

Efter frukost är det avresa mot vinregionen Kakheti och kulturbyn Sighnaghi. Kakheti-regionen står för nästan 70% av all vinproduktion i Georgien. Landet har producerat vin kontinuerligt i 8000 år, med en helt säregen tradition och lagring av vin.

Den lilla byn Sighnaghi har varit ett kulturcentrum i Kakhetiområdet. Området var känt som handelscentrum för georgier men också för handelsfolket som kom över bergen från Dagestan. Förr i tiden betalade invånarna i byn och i närområdet ingen skatt. Som en utpost mot öst och frontlinjen mot invasioner från de östliga imperierna, tyckte man att folket där istället betalade skatt genom sin personliga insats på slagfälten. På senare tid har Sighnaghi restaurerats och man önskar upprätthålla byn som ett kulturcentrum i Kakheti-regionen. Signaghi har en fantastisk utsikt över slättlandskapet i Kakheti och Kaukasusbergen som reser sig på motsatt sida.

På vägen äter vi lunch vid Mtkvari-eleven precis utanför den historiska huvudstaden Mtskheta. Sen fortsätter vi mot vinregionen Kakheti och Sighnaghi och checkar in på hotellet på eftermiddagen. Väl framme är det några timmars fri tid för att koppla av, eller bekanta dig med stämningen i den lilla mysiga byn. Svend ställer upp råd och tips på aktiviteter eller arrangerar en kort stadsvandring om någon önskar det.

Dag 7

Sighnaghi - det heliga vallfärdsklostret Bodbe, gammal vinkultur och traditionell fest

Frukost och lunch

Efter frukost besöker vi Bodbe Monastery i utkanten av Sighnaghi. Det är ett av Georgiens mest välbehållna och traditionsrika kloster och har också en historia av akademi och kröningsställe för kungarna i Kakheti. St. Nino som kristnade Georgien på 300-talet, är begraven här och man kan se graven inne i kyrkan. Detta gör Bodbe till en av de heligaste platserna. Därefter fortsätter vi mot Alasani-slätten till en vingård i Tibaani. Det är där Svends vänner Gela och John på Pheasant’s Tears producerar vin efter samma metoder och priciper som använts i tusentals år. Det är vetenskapligt dokumenterat att man har producerat vin i Georgien i 8000 år, så Georgia har troligen den äldsta vinkulturen i världen. Det speciella med det är att man gjort på samma sätt genom historien, och producerar på samma sätt än idag. Stora lerkrukor, qvevri, grävs ner i marken. Bara en öppning är synlig i marknivå. Genom en speciell process jäser och mognar vinet i qvevrien utan någon form av tillsatser. Den här produktionsmetoden får fortfarande stor uppmärksamhet, speciellt bland naturvinsproducenter. Därefter blir det lunch och vinprovning med 5-6 olika viner, som vi avnjuter till utsikten av vinrankor och Kaukasusbergen som reser sig mot skyn.

För dem som vill fortsätter turen med ett besök på Sighnaghi Museum som bland annat har en kollektion av verk av Georgiens mest kände konstnär Niko Pirosmani, en av Europas konstvärlds mest kända primitivister. Muséet har också tillfälliga utställningar med olika bildkonstnärer och en etnografisk avdelning om Kakheti-regionen.

Därefter har du några timmar programfri tid, för egna önskemål. Tid för avkoppling eller egna upptäckter i idylliska Sighnaghi. Tidig kväll tar vi en promenad till Svends vänner på restaurangen Pheasant’s Tears. Här får vi en rundvisning och introduktion i georgisk vintradition och produktion. Vi får också lära oss hur det traditionella georgiska brödet bakas. Därefter blir det äkta georgisk supra (fest) med kalla och varma rätter, vin, skåltradition, tal och sånger. Många av eldsjälarna på Pheasant’s Tears är Svends goda vänner sen 10 år, så det blir säkert en speciell atmosfär när vi möts vid bordet.

Thumb Img 5478 1024

Dag 8

Sighnaghi – Tbilisi. Sista mötet med färgstarka Tbilisi , och sista kvällen med gänget

Frukost och middag

Avresa mot Tbilisi efter frukost, med ankomst tidig förmiddag. Dagen fri för egna önskemål fram till kvällen då det blir spännande upplevelser med sevärdheter och shopping.

Svend hjälper till med tips på aktiviteter, exempelvis:
1. Upplev marknaden för guld och smycken, och centralmarknaden, om man gillar genuina marknader.
2. Besök den botaniska trädgården i Tbilisi.
3. Upplev folklivet längs huvudgatan Rustaveli.
4. Besök Dry Bridge och se brukskonst, bildkonst och georgiskt hantverk.
5. Upplev Georgiens huvudkyrka, Treenighetskyrkan.

På kvällen blir det avskedsmiddag med ljuvlig utsikt över Tbilisi. Det blir sista kvällen med gänget och det är dags för summering, eftertanke och många goda samtal.

Dag 9

Transfer till flygplatsen och avresan hemåt

Flyget går på förmiddagen lokal tid och vi är tillbaka i vårt hemland runt kvällstid, full-laddade med energi och fina resminnen i bagaget.

S4A1851

Praktisk information
och resevillkor

VAD ÄR INKLUDERAT

 • Flyg Stockholm - Tblisi t/r med Turkish Airlines (Ta kontakt för avresa från annan ort)
 • Flygskatter och avgifter pr 10. oktober 2018
 • 8 nätter på mellanklass hotell inkluderat frukost
 • 5 luncher och 5 middagar
 • Alla utflykter och inträde nämnt i program
 • All transport nämnt i program
 • lokala guider
 • Norsk reseledare från Carpe Diem som möter gästerna vid ankomst Tblisi

VAD ÄR INTE INKLUDERAT

 • Rese och avbeställningsskydd
 • Måltider och dryck utöver det som nämns i programmet
 • Dricks
 • Dryck

Spännande rundresor