Colombia - Drömmarnas och kontrasternas land

Colombia - Drömmarnas och kontrasternas land

Colombia Cartagena Katedral
RectangleCreated with Sketch.

Lokala höjdpunkter runt om det färgsprakande Colombia

En härlig mix av väl omtalade destinationer och mindre kända upplevelser med lokala inslag, i sann Carpe Diem-anda. Följ med till våra absoluta favoritplatser runt om i Colombia, en turné som blivit en sann vinnare hos våra norska grannar. Vi har valt ut hotell med både själ och charm i olika områden där vi får chansen att komma nära inpå det lokala livet. Vi är stolta över att kunna ta dig med på denna resa och ser fram emot att kunna bjuda på denna gott & blandat-påse av autentiska matupplevelser, storslagen natur och den genuint sydamerikanska atmosfären, med sina dramatiska färger och rytmer.

Vi kan inte annat än att vara överens med Lonely planet och deras uttalande i fjol om att Colombia är ett av de absolut hetaste resmålen. Möt den vänliga lokalbefolkningen och låt dem bjuda på de seder och livskvaliteter som de är så stolta över. Lukta på landets långa och dramatiska historia och titta närmare på de utbredda och välbevarade kolonial-byar som utgör stora delar av Colombia. Vackert är bara förnamnet när vi kommer till de olika landsbyarna, med fantastisk arkitektur och hisnande natur-vyer. Denna del av Sydamerika kan skryta med sina långa traditioner och historia med ingredienser som kaffe, guld, blommor och sanslösa naturskatter.

Vi startar i Bogota, i hjärtat av Colombia, där de pulserande storstadsrytmerna blandas med surr från myllrande marknader och konstrika torg. Kafferegionen bjuder på så mycket mer än rykande kaffe och enastående natur, det måste bara upplevas med egna sinnen! Det innovativa Medellin, som tagit sig upp från knarkkartellernas botten i Pablo Escobars eget kungarike, och skapat en magiskt fängslande atmosfär. Här vandrar vi tryggt mellan trendiga plazas och tar en utflykt till den magiska Guatape-klippan. Resan avslutas med några härliga semesterdagar i den färgglada hamnstaden Cartagena. Vi släpper ut håret till salsa-toner i trogna flip-flops och njuter av det karibiska tempot.

Colombia är helt klart i en klass för sig. Drömmande, dramatisk och full av kontraster… Vi rekommenderar att du öppnar upp alla dina sex sinnen. Låt dig själv förföras av de vyer, smaker, rytmer, färger och toner som denna sydamerikanska metropol fullkomligt väller över av.

Höjdpunkter

 • Lokala, autentiska upplevelser i kombination med berömda sevärdheter
 • Den ivriga huvudstaden med sina konstrika gator och torg
 • Guldmuseet - Museo de Oro, flera våningar med gnistrande guld!
 • Det explosiva spelet Tejo i vackra Villa de Leyva – socialt och roligt
 • Häpnadsväckande natur runt Valle de Cocora
 • Kaffe, på riktigt. Från gröna bönor till rykande svart mörkrost
 • Det nya innovativa Medellin, så långt bort ifrån sin skrämmande historia
Colombia Medellin Grafitti Communa13

Program

Dag 1

Ankomst Colombia och Bogota

Fördelen med att resa tidigt om morgonen är att dagsljuset fortfarande har mycket att bjuda på när man landar. På vägen tar vi en bensträckare i Amsterdam och byter flyg mot den colombianska huvudstaden. När vi landar framåt eftermiddagen blir vi varmt välkomnade och upphämtade av den transfer som ska ta oss till hotellet. Vi inleder semestern i ett lugnt tempo, gemensam middag om kvällen som enda inplanerade aktivitet denna första dag.

Passion, iver och exotiska vibbar är bara några av de ord som så väl utmärker denna sydamerikanska huvudstad. Bogota lever upp till beskrivningen av att vara ett livligt kaos, med kontrasternas trådar spretandes i alla riktningar. Bland glänsande skyskrapor andas vi in den tunna bergsluften och spanar ut över de vackra koloniala husen som sätter färg på staden. Vårt hotell står stadigt centralt, med närhet till den gamla stadskärnan La Candelaria och flera fascinerande museer. Det är en miljö långt ifrån vad i är vana vid, fullproppad med färger, ljud, lukter och människor. Kaotiskt, men spännande!

Dag 2

Bogota

Frukost och middag

Med nästan tio miljoner invånare som samsas om Bogotas festliga kvadratmetrar kan man inte beskriva staden som annat än pulserande. En stor del av energin och kraften som utstrålas längs gatorna kommer ifrån de många myllrande restaurangerna och de kulturfyllda gatuhörnen. Svängiga salsatoner hörs i bakgrunden och den nyktra bergsluften håller sig härligt frisk, här 2600 meter över havet. Vi ska få känna på stadens vibrerande atmosfär med egna sinnen. Staden är enorm och det kan vara lätt att gå vilse, men vi har en guide vid vår sida som är både lokalkänd och vitsig.

På sandalprydda fötter tar vi oss ut på de exotiska gatorna. Vår utgångspunkt är La Candelaria, den historiska stadskärnan med vacker arkitektur från spansk-koloniala tider. Den gamla staden är en riktig konst-metropol med alla sina museer och fascinerande husfasader. Men det räcker långt att bara öppna ögonen, för gatorna pryds av de mest unika graffiti-målningarna, ett sprakande virrvarr av färger! La Candelaria myllrar av liv och rörelse och man behöver sällan gå med kurrande mage i detta restaurant-späckade område. Man tar sig lätt från torg till torg till fots och vi hälsar närmare på Plaza Bolivar, huvudtorget, som vaktas av bland annat den ståtliga katedralen, presidentpalatset och andra koloniala mästerverk. Låt dig häpnas av Bolivars sköna storhet och den tilltalande stämningen. När man befinner sig i La Candelaria vore det sedan en ren dumhet att missa ett besök på Museo de Oro, världens största guldmuseum. Det är nästan så att man bör behålla solbrillorna på vid ingången till museet, med tanke på alla de starkt gnistrande attiraljer som sträcker sig över flera plan. Bland mer än 55 000 guldsmycken ska det mycket till för att inte hitta sin egen favorit.

Bogota är en levande synonym för småätarnas Mekka. Och här dömer vi ingen… Det är närmast omöjligt att gå en hel dag utan att falla för frestelserna på de olika marknaderna och i gatuhörnens små hål i väggen. Dofterna från kryddiga grillbitar och osande soppor sätter garanterat fart på hungerkänslorna. Vi besöker marknaden Paloquemao, som kan stoltsera med titeln ”Bogotas främsta livsmedelsmarknad” med sitt överväldigande utbud av frukt, grönsaker, kött, fisk och mycket mer. Här ska vi få tugga loss med gott samvete, för besöket inkluderar provsmakning bland urvalet av tusentals färska exotiska frukter i regnbågens alla färger.

Så nyttigt och så lätt som naturens färgsprakande frukter placerar sig i magen har vi säkert inga problem att framåt kvällen samlas till en lokal matupplevelse.

Extra tillägg

Dag 3

Ers höghet Monserrate och Villa de Leyva

Frukost och middag

För att lyckas snylta på den ultimata utsikten över Colombias huvudstad bör man ta sig uppför det ståtliga Cerro Monserrate, vars topp rundar 3000 meter över havet. För den spänstige finns det en stig att vandra uppför, men desto populärare är linbanan som följer lutningen på berget, eller det lilla tuff-tuff-tåget från 1920-talet som vi ska lifta med. Vyerna uppifrån toppen är enastående och med alla sina restauranger och caféer förvandlas besöket till en livlig upplevelse i sig själv. Framförallt på söndagar riktigt myllrar det på toppen då pilgrimer vallfärdar till klostret och kyrkan där uppe, med sin Kristus-staty från 1650, vilket ger bergs-atmosfären en extra hurtig puls.

Från höga höjder till ett hopp 200 meter ner under jorden. Vi ska till Zipaquirá (”Den vita staden”), i utkanten av Bogota, som är känt för sina stora och helt unika saltgruvor. Även om saltbeståndet på senare år ha börjat sina är byn väl värt ett besök. Inne i berget har man nämligen huggit ut två enorma underjordiska saltkatedraler. Den ena är stängd av säkerhetsorsaker, men den andra ska vi få titta närmare på i skenet av den mystiska belysning som skapar en nästan övernaturlig stämning där nere i djupet. Av colombianerna själva kallas den hissnande katedralen för ”världens åttonde underverk”. Och det är kanske inte så konstigt. Med saltet, det vita guldet, har Den vita staden fört med sig rikedom under många långa tidsperioder. De spanska erövrarna började redan under 1500-talet dra fördel av Muscaindianernas produktion av salt. Den infödda befolkningen utnyttjades brutalt i gruvorna och den härskande klassen blev stenrik. I en helt exklusiv miljö får vi oss en lika minnesvärd historialektion.

Dagens änddestination heter Villa de Leyva, en av Colombias vackraste och mest välbevarade kolonialbyar. Här ska vi slå läger för kvällen på två olika hotell vid sidan av varandra, med närhet till morgondagens aktiviteter. Middag äter vi tillsammans på en restaurant som serverar lokala härligheter.

Dag 4

Villa de Leyva och tejo-turnering

Frukost och lunch

Anamma colombianernas frukost-kultur och kläck ditt ägg över den rykande arepan (majspannkaka) eller njut av den lika rykande koppen av lokala kaffebönor. Efter frukost promenerar vi ut på kullerstensgatorna från 1600-talet, mellan vitkalkade hus och terrakotta-tak. Det är inte mycket som har förändrats i den välbevarade lilla landsbyn och vi tar en rundvandring för att lukta på den koloniala stämningen.

Trots den gamla och rogivande atmosfären ska vi få uppleva en liten släng av action. Har du någonsin hört talas om spelet ”Tejo”? Colombias äldsta spel och än idag landets mest utövade sport efter fotboll. I folkmun kallas sporten för ”det explosiva spelet” efter ursprungsreglerna som instruerade till att kasta en guldskiva innehållande blandade sprängämnen mot målet. Tejo är ett underhållande och socialt spel, som idag går ut på att kasta en järnpuck mot ett avgränsat område 10 meter bort. Träffar man målet uppstår en liten pirrande explosion från den lilla krutsamling som ligger gömd under leran och väntar på att bli kittlad. Ännu bättre än spelets ljudeffekter är kanske den tillhörande spel-ölen som kommer som ett brev posten efter avslutad match.

Dagens lunch äter vi i lokal anda och middag arrangeras av reseledare för den som vill vara med.

Dag 5

Salento och kafferegionen

Frukost och middag

Idag ska äntligen mersmaken från morgonens colombianska frukostkaffe besvaras. Vi hoppar ombord på vår kompis-transfer som efter en stunds körning låter oss gå av och shoppa loss bland lokala hantverk i Raquira. Det rycker säkerligen till i shopping-nerverna bland alla dessa lergods i kopp-format och färgglada väskor med tofsar på. Denna färgsprakande lergodsstad ligger vackert omgärdad av höga berg och har allt du kan tänka dig i souvenir- och hantverksväg.

Tillbaks i rutt och efter en de-tour förbi Bogotas flygplats är vi snart uppe i luften och på väg mot Armenia. När vi landat, slått upp våra ögon och öppnat upp näsborrarna kan vi fullkomligt känna kaffevibbarna spridas genom våra sinnen. På den här sidan av landet är kaffe mer än bara en dryck. Här handlar det mer om en mycket viktig inkomstkälla och en djupt rotad kultur på så många sätt. Vi befinner oss i Colombias kafferegion och mitt i det natursköna området vid foten av Los Nevados nationalpark. Los Nevados ligger uppe bland bergen, och vart namnet som betyder ”de snöiga” kommer ifrån är lätt att förstå när man tittar upp mot de vita fläckarna i fjärran.

Vi checkar in på vårt hotell som ligger i den vackra kolonial-byn Salento. Kvällen spenderas i ett lugnare tempo, med middag på hotellet och stor portion uppfriskande bergsluft till dessert.

Dag 6

Vandring i Valle del Cocora och Salento

Frukost och lunch

Uppe på 2000 meter, men ändå så långt nere… Mellan de höga bergen och med Los Nevados som reser sig som en tavla framför oss, är det lätt att känna sig liten i gympadojorna. Överallt i denna dal, Valle del Cocora, tornar de enorma vaxpalmerna upp sig som vindkraftverk högt uppe i luften. De högsta så höga som 60 meter! Det är en slående naturupplevelse, som breder ut sig över flera våningar. Har vi tur lyckas vi spana in några av de många svarta små kolibrier som flaxar loss i områdets friska bergsbris. Det kallar vi kontraster, att se de minimala varelserna röra sig i skuggan av de många palm-mastodonterna. Under en cirka fyra timmars vandringstur låter vi oss häpnas av naturens mästerverk och de otroliga panorama-vyer, som fläckvis är sminkade av snötäckta toppar och egendomliga palmer.

Vi ska vidare mot Salento. Men nu kan vi lätta på skosnörningen och luta oss tillbaka på de jeepar, så kallade amerikanska ”willys”, som ska frakta oss på sina stora bumlingar till hjul. Det blir kul! I Salento finns allt av en gammal koloni-by som vi kan hoppas på och lite till. Söta små hus längs charmerande gator som pryds av genuina små butiker med allt från kaffe till hantverk och ponchos. Kafferegionens äldsta by erbjuder också en härligt lokal lunch, paketerad i bananblad eller inte.

Om kvällen är vi tillbaks på vårt hem uppe i bergen och det blir gemensam middag.

Dag 7

Från böna till kaffe

Frukost och lunch

Arvid Nordquist, mannen bakom de välkända kaffepaketen, menar att det är rostningen av kaffebönan som avgör kaffets öde. Det har han säkert helt rätt i… Men idag ska vi få se att det är många faktorer under bönans livslängd som påverkar smaken på det som slutligen hamnar i koppen. Armenia bjuder på det perfekta klimatet för växt och produktion av kaffebönor. Med smakprover på delikata kaffevariationer och tillhörande tuggmotstånd får vi lära oss allt om kaffebönans livslängd och vart smakerna i livets dryck faktiskt kommer ifrån.

För att få njuta av dagens lunch ska vi själva få lyfta ett och annat finger. Det står barbecue på menyn och vi får lov att hjälpa till med tillberedning. Men den svenska färskpotatisen ska bytas ut mot genuint lokala tillbehör. Får det kanske lov att vara en grillad matbanan till steken?

Kvällens middag blir den sista i vår pittoreska lilla by. Imorgon väntar äventyr av helt nya slag.

Dag 8

Medellin och präktiga orkidéer

Frukost och lunch

Dagens sightseeing sker huvudsakligen från bussfönstret. Men trots att vi har nästan sex timmars körning på schemat, går tiden fort när det finns så mycket att se på längs vägen. Vi stannar för lunch hos en lokal familj som vunnit många priser för sina ovanligt gröna fingrar. I över 40 år har de drivit en av landets största orkidéfarmer. Vi bjuds på en storslagen lunch-vy i regnbågens alla gnistrande färger. Dofterna från dessa sköna blomster fungerar som en riktig aptithöjare!

Colombia är ett av världens mest framträdande länder i blomsterexport. Många människor runt om i landet kan livnära sig på de rosor, orkidéer och mer sällsynta växter, som bland annat amerikanerna så gärna placerar i sin fönsterkarm där hemma.

När vi kommer fram till Medellin checkar vi in på vårt hotell. Det blir också tid för middag och reseledare arrangerar detta för alla hungriga magar.

Dag 9

Medellin

Frukost

Det var drygt 25 år sedan kokainkungen Pablo Escobar gjorde Medellín till världens farligaste stad. Under 90-talet präglades invånarna av uppgörelser och attentat, och man höjde knappt på ögonbrynen när det skett ännu ett mord i grannhuset. Men mycket har hänt sedan dess och Medellín har bokstavligt klättrat, i både höjd, levnadsstandard och trivsamhet. Idag behöver vi inte vara rädda när vi anländer till Colombias näst största stad, mordstatistiken har sjunkit med 95 procent och Medellín räknas numera som en av landets säkraste städer.

Stadens brutala historia är begravd i det förflutna och vi välkomnas av livliga nöjeskvarter med skrattande besökare och trendiga gatuhörn. Utvecklingen är minst sagt inspirerande, på så många sätt. Belägen i en gryta, med höga berg runt omkring, bubblar staden av liv och rörelse. Bortanför tätbebyggelsens alla små kullar breder ett grönskande landskap ut sig och sprider ett slags filter av lugn och trygghet över staden. Idag kommer många besökare hit för att uppleva det barliv som håller en unik och påkostad standard i världsklass. På sina håll känns det nästan som att man befinner sig mitt i ett exklusivt kvarter i San Fransisco.

Vi ska inte nödvändigtvis vända ut-och-in på stadens barer (även om de är öppna för den festglade). Men de sorglösa vibbarna smittar av sig och vi kommer få vår muntra dos även under soltimmarna. Med det moderna metro-systemet tar vi oss fram till stadsdelen Comuna 13 i sikte. Vi hade säkerligen valt en annan destination för 25 år sedan, när denna del av staden fungerade som knarkkartellernas högkvarter. Men det vi får se idag är ett sprudlande centrum som är fyllt av grafitti-prydda väggar och en hoppfull atmosfär. Rena gator med färgglada klickar av nytänkade konstnärer leder oss till Torget Plaza Botero. Namnet kommer från konstnären bakom de många skulpturer som pryder plazan, av djur i xxl-format och människor i udda skepnader. Botero har satt sin uppenbara prägel på Medellín, men också på både New York och Paris.

Kanske är det lättare att smälta alla dagens intryck i gemenskap. Reseledare anordnar middag för den som vill vara med.

Dag 10

Utflykt till Guatape och Piedra del Penol

Frukost

Bara några mil ifrån det livliga Medellín kommer vi till den verkliga oasen Guatape. Med sina färgstarka gator och unika arkitektur ligger den lilla landsbyn och myser uppe bland bergstopparna. Man kan nästan tro att byn är på låtsas, en leksaks-by från en sagobok. Man blir som barn på nytt bland de lego-liknande husen som på ett symmetriskt sätt byter färg efter vart femte steg man tar.

Desto mer dramatisk blir utsikten när vi kommer fram till Piedra del Penol, eller Guatape-klippan som den kallas i folkmun. Denna uråldriga monolit (stenformation) beräknas väga tio miljoner ton och klättrar från långt under marken och 200 meter upp i skyn. De mer än 600 trappstegen slingrar sig uppåt, längs ett troget sicksack-mönster och är kanske inte helt anpassade för den som har anlag för svindel eller dåliga knän. Men väl uppe på toppen glömmer vi fort bort flåset och nervositeten, när vi belönas med den fantastiska vyn över den stora dammen och det turkosa sjölandskapet i norr. Denna, kanske världens häftigaste klippa, återupptäcktes på 1950-talet av ett gäng bergsklättrare som då besteg den med bara ett par träplankor.

Efter hisnande vyer och mer än 600 promenadsteg nedför klippan igen, vilar vi skosulorna på väg mot flygplatsen. Det är dags för friska havsvindar och ett karibiskt humör, vi beger oss mot Cartagena! Vi ankommer och checkar in ganska sent, men det finns alltid tid och rum för en matbit om man önskar. Karibiska rom-drinkar och svängiga salsa-toner är också en underskattad medicin mot kronisk jet-lag. Ikväll kommer vi somna gott.

+5
+4

Dag 11

Cartagena, Karibiens pärla

Frukost

Cartagena de Indias. Ett fortfarande relativt oupptäckt resmål i den colombianska delen av Karibien. Staden är ett levande museum av historiskt kolonial och republikansk arkitektur. Omgiven av drömlika stränder ligger den gamla stadskärnan med sina färgglada fasader, små pittoreska torg och blomstrande balkonger. Det är svårt att säga vad som blädar mest, de västindiska solstrålarna eller de magnifikt färgsprakande husen. Vi behåller oavsett solbrillorna på och njuter av den flipflop-vänliga miljön. Kullerstensgatorna är trånga och krokiga, precis som vi vill ha dem. Och det känns ända ut i det sjätte sinnet, att vi befinner oss på karibisk mark, med det rytmiska tempot, glatt exotiska färger och en doft från invånarnas kryddiga mat-passion. Man kan omöjligt stressa sig genom dagen i detta karibiska paradis, det är bara att chilla loss till havsbrisen och de tillmötesgående salsa-rytmerna.

Med sin 500 år gamla historia kan man utläsa spanska influenser mellan raderna i Cartagena och dess stadskärna. Redan på 1500-talet fungerade stadens hamn som en av de viktigaste på det spanska havet och spelade en avgörande roll för pirater och kapare. De snyltade mer än gärna på spanjorernas skattflotta som flitigt cirkulerade i dessa farvatten. För att skydda sig mot de påstridiga sjörövarna såg man till att bygga solida fort och fästningar som tillsammans med stadsmurarna kunde hålla inkräktarna på avstånd. Många av fortifikationerna står fortfarande stadigt och under dagens stads-tur får vi äran att vinka till de historiska hjälte-byggnaderna av sten. Numera presenterar hellre hamnen i Cartagena sig själv som en fin utgångspunkt för fiskare och dagsturer för turister, än som sitt forna alter-ego som bas för pirater.

Idag har vi med oss en guide som på charmerande engelska ska få visa oss de bästa sidorna av Cartagena. Många av stadens personliga egenskaper har redan en tydlig utstrålning och behöver knappast någon ytterliggare förklaring. Men med en extra historisk touch blir sightseeingen så mycket med lärorik och minnesvärd. Vi glider runt bland läckra kontraster innanför stadsmurarnas egendomliga arkitektur och till den trendiga stadsdelen Getsemani. Pulsen här följer det ungdomligt energiska och den estetiska själen ligger förankrad i en spännande innovativ karaktär. När vi kommer fram till Plaza Trinidad är det svårt att välja fokus för ögon och öron. Myllrande barer och caféer, färgsprakande gränder och dansande invånare avlöser varandra och sätter prägel på stadsdelen. Här och där snurrar en street-dancer förbi och hiphop-toner blandas med ett virrvarr av glödande musikstilar.

Framåt kvällen landar vi saliga av intryck. Men den som inte är mätt får gärna haka på reseledare som arrangerar middag i närheten.

Dag 12

Street food-turné!

Frukost och middag

Vid det här laget har det nog börjat gå upp för oss att colombianerna inte enbart stoppar i sig majsbröd och grillad banan. Idag ska vi ta reda på vart de gudomliga dofterna längs gatorna kommer ifrån. Cartagenas geografiska läggning har nog redan avslöjat att åtskilliga fiskar troligtvis hamnar under kniven på de lokala kockarna. Men saftiga grönsaker och tuffa köttstycken har också en hel del att säga till om på den kulinariska hemmaplanen. Spetsa smaklökarna och låt det vattnas i munnen, vi ska på mat-turné! Här är det inte tal om några vita dukar med vin-matchande Michellin-stjärnor. En stor del av Cartagenas matkultur utspelar sig ute på gatan, i matvagnar och små hål i väggen. Det grillas, kryddas, bakas och friteras. Spicy eller inte, de kortresta grönsakerna och imponerande matlagnings-skills ger garanterat både mersmak och ett minne för livet. Street food och ”fusion”, två begrepp som i moderna Colombia går hand i hand och som speglar så många olika kulturer. Buen provecho!

Vill man smälta maten och lägga sig i mat-koma resten av dagen går det bra. Men det finns också tid under eftermiddagen att utforska det Cartagena som är som taget ur en piratfilm a la Disney. Tid på egen hand.

Dag 13

Karibisk dag efter egen regi

Frukost

Ta en avslappnande dag på stranden, strosa runt bland kullerstenarna eller lukta på de vackra landskapen runt omkring från cykelsadeln. Dagen står öppen för aktiviteter efter egna preferenser. Oavsett om du njuter av värmen eller helst svalkar dig med en kall Águila, kan du ta det helt lugnt och i ett eget karibiskt tempo.

Reseledare finns nära till hands, med förslag på både aktiviteter och på restauranter värda ett besök.

Dag 14

Fängslande rytmer och lokala toner i La Boquilla

Frukost och middag

Efter karibisk frukost och rykande mörkrost finns det både tid till egna aktiviteter och till att följa med gruppen på ett musikaliskt äventyr. Färden går mot La Boquilla, den dansande lilla fiskebyn. Men för att det ska dansas behövs både toner och rytmer, som idag är vår uppgift att framkalla. Plocka fram musikern i dig och grabba tag i trumpinnarna, här blir det trum-kurs med proffsiga tips från lokala experter.

La Boquilla ligger steget efter det glimrande Cartagena och utstrålar istället en äldre genuin smålandsby-vibb. Med fokus på fiske, och en liten bit turism, tar sig denna gamla slavkoloni framåt, självsäkert och ekonomiskt. Den är vackert belägen på en halvö med det karibiska havet på ena sidan och Ciénaga de la Virgen, ett stort mangroveträsk, på andra sidan. Kanske hinner vi också med ett dopp i det kristallklara vattnet, glöm inte att ta med badkläder!

Om kvällen äter vi vår sista gemensamma middag tillsammans. Av erfarenhet kan detta bli en sentimental stund, men med många skratt och reseminnen som delas runt borden. Det blir svårt att låta maten tysta mun!

Dag 15

Cartagena och hemresa

Frukost

Det är många timmar innan transfern plockar upp oss för att köra till flygplatsen. Läs färdigt din spännande bok i skuggan från palmerna eller shoppa loss bland souvenirer och köp din fjärde färgglada tofs-väska. Det är god tid till att njuta lite extra denna sista dag i det karibiska paradiset.

Flyget går hemåt runt kl. 18.00 om kvällen och stannar i Amsterdam för mellanlandning och bensträckare.

Dag 16

Ankomst Stockholm

Vi beräknas landa i Sverige om eftermiddagen.

Praktisk information
och resevillkor

VAD ÄR INKLUDERAT

 • Flyg Stockholm-Bogota // Cartagena-Stockholm med KLM (Ta kontakt för avresa från annan ort)
 • Inrikesflyg i Colombia
 • Flygskatter och avgifter pr 1. november 2018
 • 14 nätter på mellanklass hotell inkluderat frukost
 • 4 luncher och 5 middagar
 • Alla utflykter och inträde nämnt i program
 • All transport nämnt i program
 • Lokala guider
 • Reseledare från Carpe Diem

VAD ÄR INTE INKLUDERAT

 • Rese och avbeställningsskydd
 • utflykter som inte är en del av programmet
 • Måltider utöver det som nämns i programmet
 • Dricks
 • Dryck

Spännande upplevelseresor