Balkan - Bosnien & Kroatien

Hjärtat av Balkan – Sarajevo, Mostar och Orebic

Getty Images 1132770285 Bosnia Sarajevo
Rectangle Created with Sketch.

Den perfekta kombinationen av sagolika upplevelser och fascinerande historia

Vi landar mitt i en spännande blandning av kulturer, med så mycket fängslande innehåll och historia runt husknuten. Det muslimska, katolska och ortodoxa förenar länderna i Balkan på ett mäktigt men samtidigt harmoniskt sätt. Resan börjar i Bosniens huvudstad, det myllrande Sarajevo. Efter många tunga år möter vi idag en strålande optimism hos den välkomnande befolkningen. Smaka på den härliga mixen av kulturer, i denna levande stad som är så full av upplevelser. I Mostar får vi ett nära möte med det forna kriget, där Neretvafloden med sin vykorts-vackra bro Stari Most står som trogen fredssymbol till folket.

Färden snirklar sig vidare mot Adriaterhavet och den kroatiska versionen av Balkans historia. Vi följer Neretvafloden och dess magnifika vyer mot varma havsvindar, lokala viner och färska skaldjur på grillen. Sjörövarna har sedan länge lämnat Orebic på den kroatiska halvön Peljesac och numera kan man i lugn och ro njuta av de långa stränderna och kristallklart hav. Vi bosätter oss nära strandkanten, med badkläder nära till hands och solkrämen under armen.

Ta fram livsnjutaren i dig själv och följ med på en innehållsrik resa. Här blir det god mat, enastående vyer, genuina naturupplevelser och ett och annat vinglas. På vägen tittar vi in bakom kulisserna bland europeiska kulturer och religioner, en historialektion vi garanterat aldrig glömmer!

Höjdpunkter

 • Det livliga Sarajevo med en härligt färggrann mix av kulturer
 • Frivillig utflykt med linbanan uppför berget Trebevic - utsikt över hela Sarajevo!
 • Hoppets tunnel, ett spännande möte med det forna kriget
 • Mostar och den bedårande Stari Most-bron
 • Neretvafloden med båttur
 • Badparadiset Orebic på den kroatiska halvön Peljesac
 • En visit hos Marco Polo, utflykt till ön Korcula
 • Båttur i skärgården med besök i nationalparken Mljet
 • Besök på vingård med smakning av lokala viner
 • Nya vänner att spendera dagen med och inte minst dela alla minnen med!
Getty Images 1181849344 Kroatia Orebic
+19
+18

Program

Dag 1

Ankomst Sarajevo

Middag

Flyget landar i Sarajevo mitt på dagen och vår transfer tar oss med till de myllrande centrala delarna av staden. Här ska vi spendera våra första tre nätter, på ett hotell med massvis av restauranter och caféer runt husknuten. Efter incheckning och en eventuell power-nap blir vår reseledare glad för lite extra sällskap på en uppiggande stadsvandring. Sug in de livliga storstadsvibbarna, här finns det oändligt att se på!Framåt kvällen ses vi igen för att äta en första gemensam middag.

Dag 2

Sarajevo - stadsvandring

Frukost och lunch

Efter frukostmackan (eller den typiska filodegspajen) snörar vi på oss ett par bekväma sulor och klär på oss ett öppet sinne. Det fullkomligt bubblande Sarajevo vill så gärna visa oss sina guldkorn från både forna och moderna tider. Bara genom att kliva ut på gatan befinner vi oss en salig blandning av kulturer, historia, religioner och människor. Sarajevo visar stolt upp sitt inre, där öst så tydligt möter väst och alla dess ingredienser. Trots senare tiders brutala historia utger staden en varm och inbjudande känsla, som speglas i fasaderna på de charmiga byggnaderna.

Vi förflyttar oss bakåt i tiden, till de äldre turkiska kvarteren i den gamla stan (Stari grad). Här ligger orientaliska basarer uppradade mellan snirklande kullerstensgator och låga träfasader. De små butikerna och marknaderna följer köpmanstraditioner så långt tillbaka som till 1400-talet. Det prutas, handlas, småpratas och dricks te i mängder – så mycket mer än bara shopping! Bland basarerna Bascarsija kan man fynda både stort och smått och inte heller den klassiska fönstershoppingen går av för hackor. Orientalisk inredning, smycken, traditionella hantverk och souvenirer står högt på inköpslistan. De många intrycken och lukterna får säkerligen magen att kurra och då finns det ju som bekant inget bättre än grillade köttfärsfingrar. Vi väljer ett av de många matställena i myllret, där grilldoften sprider sig och välvilligt retar upp aptiten. Cevapcici står på menyn, den grillade köttfärsen serveras vanligtvis i pitabröd – en riktig delikatess! Till dessert blir vi serverade fri tid till att utforska området på egen hand. Kvällens middag står öppen för egna initiativ, men reseledare finns nära till hands med restaurangtips eller som middagssällskap på hotellet.

Dag 3

Hoppets tunnel

Frukost och middag

Njut av en lång frukost och ta förmiddagen i egen takt. Det finns också möjlighet att följa med upp på berget Trebevic och ta för sig av den magnifika utsikten över Sarajevo stad. Uppför berget går kabinbanan som återöppnades för bara ett par år sedan. Gondolbanan presenterar mastiga vyer, samtidigt som den idag är en viktig symbol för staden. När Sarajevo belägrades i början på 90-talet raserades kabinbanan bland bomberna. Den dåvarande linbanevakten Ramo Biber blev ett av krigets första offer, år 1992. Biber har fått ge namn åt den nya linbanan som återigen klättrar upp mot 1160 meters höjd, med Sarajevo vid Trebevics fötter.

När det blir dags för lunch är det bara att välja och vraka bland de många matställena i centrum. Framåt eftermiddagen går turen mot ”Hoppets tunnel”. Under de långa 1425 dagar som Sarajevo var belägrat under kriget, grävde bosniska soldater i hemlighet denna fristad under marken. Tunneln sträckte sig mellan den ockuperade staden och ett tryggare område som var kontrollerat av FN. Under kriget användes tunneln till att transportera mat, krigsmaterial, apoteksvaror och andra nödvändiga artiklar. Eftersom tunneln aldrig upptäcktes av ockupationsmakten står den än idag tryggt och stadigt, men numera som ett museum (som bör ses). Efter besöket i museet får vi skuts till en restaurant där vi äter middag tillsammans.

Dag 4

Mostar

Frukost och lunch

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och vinkar adjö till Sarajevos vänliga befolkning. Vår transfer står redo att ta oss med på nya äventyr, men vi håller oss i Bosnien en stund till. Nästa destination är Mostar, en stad som ligger vackert placerad mellan vidsträckta plantager och odlingar. Det hurtiga medelhavsklimatet är rena paradiset för vindruvor, fikon och clementiner. Efter förmiddagens enastående live-underhållning genom bussrutan, med fantastisk panoramautsikt hela vägen, välkomnas vi av kullerstensgator kantade av kyrkor och moskéer. Det ligger en härligt sammanflätad harmoni i luften där kristendomen möter islam. Älven Neretva delar staden i två, men som en perfekt pusselbit i mitten ligger den vackra bron Stari Most som binder samman öst och väst med de olika kulturer som lever tätt på varandra längs floden. Bron blev ursprungligen byggd på 1600-talet, men föll i bitar under frigöringskriget i Bosnien. Med dagens Bosnien och Hercegovina på varsin sida, har den fotogeniska Stari Most återuppbyggts med UNESCO i ryggen.

När vi ankommer till Mostar tar vi en gemensam bensträckare genom staden, med spännande historia och en god lunch inkluderat. I Mostar stannar vi bara en dag. Efter att ha checkat in på hotellet finns det tid till eget utforskande eller ett par rundor med avslappning. Den som vill följa med på middag om kvällen är hjärtligt välkommen.

Dag 5

Längs Neretvafloden till Orebic på halvön Peljesac

Frukost, lunch och middag

Vi tackar Mostar för en god natts sömn och vackra upplevelser. Vår chaufför snurrar ratten mot Adriaterhavet och följer vägen längs Neretvafloden. Det smaragdgröna vattnet snirklar sig levande genom landet och vidare in i Kroatien, hela vägen till kusten. I gamla dagar var det de fruktade piraterna som satte sin prägel på området, när de seglade upp från Adriaterhavet och plundrade allt som kom i deras väg. Idag visar Neretva en helt ny personlighet, full av liv och grönska. Det är en fröjd för både ögat och kameran genom bussrutan, det är bara att luta sig tillbaka och njuta av utsikten. På vägen stannar vi till för att ta en båttur på vattnet innan vi äter lunch.

Målet för dagen är Orebic, som ligger på den sydvästra delen av den kroatiska halvön Peljesac. Här välkomnas vi av ljumma havsvindar, frodiga olivträd och långa stränder i stort plural. Halvön är inte bara känd för sina mastiga vinodlingar och sin ostron-rika havsbotten, men också för att ha uppfostrat de flesta och bästa sjökaptenerna i Medelhavsregionen. Vi suger i oss havs-vibbarna och checkar in på vårt hotell. Framåt kvällen serveras middag på hotellet.

Dag 6

Utflykt till Korcula

Frukost och middag

Efter frukost strosar vi ner till hamnen och viftar med tummen mot den färja som så gärna ger oss lift till ön Korcula och byn med samma namn. Korcula är fylld av kontraster, samtidigt som den vackra naturen smidigt går hand i hand med de många medeltida kulturarven. Dessa ska vi få nosa närmare på, utan att vi låter oss glömma att ön också är känd för både vin och underbara stränder. Vi traskar ut i Marko Polos fotspår i byn Korcula, där han spenderade sin första tid. Bara genom att strosa nedför gatan kastas vi många hundra år tillbaks i tiden, mellan medeltida skrymslen och vrår. Bakom murarna står den gamla St. Markus-katedralen och dess klocktorn tryggt, medan fienderna hålls på ett behagligt avstånd på andra sidan kanalen. Det blir också lite tid på egen hand till att promenera vidare genom byn eller mäta temperaturen på ett kallt glas vin i skuggan. Lunch kan beställas på någon av de många restaurangerna, det är bara att följa luktsinnet mot dagens färskaste fångst!

När vi kommer tillbaka till Orebic bjuder eftermiddagen på ett avkopplande dopp i havet eller expeditioner efter egna preferenser. Vi ses igen till middag på hotellet framåt kvällen.

Dag 7

Båttur i skärgården och till nationalparken Mljet

Frukost, lunch och middag

Ät frukost som kroaterna med en burek till kaffet, eller välj det mer klassiska frukostalternativet. Med påfylld energi ska vi få njuta av havsbrisen till sjöss, vi satsar på en heldag i skärgården. Ryggsäcken kan med fördel packas med badkläder och någon deciliter solkräm, det bjuds på badmöjligheter under vägen. Mellan de sömniga vågorna stiger vi i land på ön Mljet och bekantar oss med den imponerande naturen i nationalparken. Här får vi sträcka på benen och vandra runt bland Kroatiens grönaste kullar, saltvattenssjöar, kloster och medeltidsbyar. Omgiven av många och lika gröna mini-öar utger Mljet ett harmoniskt intryck, långt bortom det vardagliga surret, som medicin för både själen och semestersinnet.

Väl tillbaka på båten blir det lunch och segelturen går tillbaka mot Orebic. Middagen om kvällen smakar säkerligen extra gott, efter dagens aptitretande havsvindar.

Dag 8

Orebic och vinsmakning

Frukost, vinsmakning och middag

Området runt Orebic och Peljesac har mycket att bjuda på och vi tar frivilligt för oss av denna buffét! Vi promenerar i sandal-takt upp mot höjden bakom byn för att bekanta oss med den gamla Franciskanerklostret. Härifrån bjuds det också på en enastående utsikt över havet och den skärgård vi numera känner från insidan. Vidare går turen mot lunch och förfriskningar. Peljesac har sedan romartiden producerat vin på egna lokala druvor och är känd för sina viner Postup och Dingac. Varje år vallfärdar mängder av vinälskare till dessa kroatiska vindistrikt för att få smaka på de genuina delikatesserna, export står nämligen inte i fokus. Vi landar på en vingård där vi får prova de lokala vinerna och självklart i kombination med det perfekta tilltugget.

Eftermiddagen står öppen till fri disposition. Ta en långsam simtur, eller slå upp boken i första bästa hammock i skuggan, innan vi ses för en sista gemensam middag om kvällen. Här varvas garanterat tuggorna med många resminnen och en och annan skål!

Dag 9

Dubrovnik, hemresa

Frukost

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och följer med vår kära transfer till Dubrovnik och flygplatsen. Vi lyfter om eftermiddagen och efter en mellanlandning i München landar vi tryggt i Stockholm.

Praktisk information
och resevillkor

VAD ÄR INKLUDERAT

 • Flyg Stockholm - Split t/r med Lufthansa (Ta kontakt för avresa från annan ort)
 • Flygskatter och avgifter pr 07. november 2019
 • 8 nätter på hotell inkluderat frukost
 • 5 lunch & 6 middagar
 • Alla utflykter och inträde nämnt i program
 • All transport nämnt i program
 • Reseledare från Carpe Diem (möter gruppen i Sarajevo)

VAD ÄR INTE INKLUDERAT

 • Rese och avbeställningsskydd
 • Måltider och dryck utöver det som nämns i programmet
 • Dricks

Spännande resmål