Minivecka i mysiga Gdansk och Sopot

En minivecka till mysiga Gdansk och Sopot

Getty Images 508004654 Polen Poznan
Rectangle Created with Sketch.

Stämningsfulla Gdansk bjuder in till några härliga dagar, med massor av intryck och besök i Sopot

Vi behöver inte resa långt för att få uppleva den polska charmen. Bara en kort flygtur bort kliver vi av planet och checkar in på vår bas, mitt i centrala Gdansk. Den stora staden med den lilla medeltidskänslan inviterar till shopping, strand, spännande arkitektur och solidaritet!

Runt husknuten snubblar vi över den polska rivieran, Sopot. Med sin långa strandpromenad och Europas längsta pir av trä får kameran jobba hårt för att matcha de läckra vyerna. Här strosar vi omkring för att känna på de vänliga strandvindarna och slår oss ned i solen på någon av de många restaurangerna till lunch. För vi satsar naturligtvis på strålande solsken. Mellan lärorika museum, intressanta matupplevelser och ett och annat impulsköp bland de små boutiqerna får vi eventuellt tid till att besöka grannbyn Gdynia. I stil med Sopot kan också Gdynia stoltsera som en modern hamnstad, med myllrande gator och goda shopping-möjligheter.

Under vår minivecka i Gdansk får vi tid till både avslappning, gemensamma utflykter och utforskande på egen hand. Den lokala maten får också sin tid i spotlighten, när vi får smaka oss igenom stadens traditioner – både i glaset och på tallriken.

Bli inte överraskad om Gdansk blir din nya storstads-favorit. Med sin mångfald i personligheter viskar staden gärna om sin spännande historia som kan få vem som helst att vilja höra mer. Det rykte som Gdansk fått efter världskrig och revolutioner hamnar garanterat i ett helt nytt ljus efter en visit i den polska verkligheten. Vi får bekanta oss med Lech Walesa och föreningen Solidaritet, på European Solidarity Centre. Museet bjuder på spännande utställningar och ett lärorikt kapitel från den gamla kommunism-eran.

Följ med till det mysiga och inbjudande Gdansk - med god mat, spännande små gator och härlig stämning!

Höjdpunkter

 • En härlig mini-semester, med kort flygtur både dit och tillbaka
 • …till ett bra pris!
 • Stämningsfulla Gdansk – du blir garanterat positivt överraskad av denna hamnstad.
 • Kulinarisk mat-sightseeing med fokus på lokala smaker och specialiteter.
 • Tid till avslappning eller till att utforska staden på egen hand.
 • Vi bor centralt hela resan. Packa upp resväskan en gång och känn dig som hemma.
 • Besök på det Europeiska Solidaritetsmuseet, lär mer om Polen, Walesa och Solidaritet.
 • Långa, gyllene stränder i Sopot och de äkta beach-vibbarna.
 • Sopots harmoniska och inbjudande gator, helt klart promenadvänliga!
 • Nya vänner att spendera dagen med och inte minst dela alla minnen med!
Getty Images 510085724 Polen Sopot
+17
+16

Program

Dag 1

Stockholm – Gdansk

Middag

Flyger lyfter från Arlanda strax efter lunch och vi landar strax därefter i Gdansk. Transfern står redo att köra oss till hotellet och vi har hela dagen framför oss! Vårt hotell ligger mitt i centrum, med gångavstånd till det mesta. Efter att ha dumpat packningen beger vi oss, några kilo lättare, ut i myllret på en inledande stadsvandring. Vårt första stopp blir en klassisk polsk fika, med en fluffig cappuccino och en ”Makowiec” (sockerkaksrulle med vallmofrön) för den som vill.

Glöm den grå och dystra bild som historians Gdansk utgör i minnet. Trots att staden var en viktig metropol under andra världskriget och det var här som kommunismen i Centraleuropa började sin stupande resa nedför, framträder en helt unik östblocks-personlighet. Byggnaderna är, mycket tack vare sin innehållsrika historia, färgad av mångfald och öppenhet.

Vi guidas längs historiska kullerstensgator, mellan vackra fasader i renässansstil och medeltida kyrkor. Med Östersjön i trädgården har Gdansk stått stadigt som en central hamnstad, ända sedan medeltiden. Handelsvaror förflyttades till höger och vänster, från den levande hamnen i det forna Polens största stad. Många av de betydelsefulla gatorna och byggnaderna totalförstördes under andra världskriget, men har på nytt byggts upp i ursprunglig stil och charm. Idag kan vi strosa fram längs älven, mellan livliga marknader och spännande arkitektur, med en klassisk pirog i varje hand. Gdansk är verkligen bedårande!

Framåt kvällen ses vi igen för att äta en första middag tillsammans, i närheten av hotellet.

Dag 2

Sopot, den polska Rivieran

Frukost och lunch

Efter frukost tar på oss kaptensmössan och beger oss sjövägen från Gdansk till Sopot. Här ligger centrum hand i hand med den långsträckta sandstranden och det är lätt att förstå varför Sopot är en så populär semesterdestination. Vi promenerar genom stadskärnan och spanar ut mot Europas längsta träpir, mitt på stranden.

Sopot har de senaste åren utvecklats till Polens hetaste badort och en riktig kändis-magnet, med sina välputsade fasader och många omtalade restauranger. Den lilla staden kallas ofta Polens St. Tropez. Men också barnfamiljer, såväl som äldre besökare, trivs gott i detta polska paradis. De vänliga kustvibbarna studsar behagligt mellan de många uteserveringarna, art deco-byggnader och den finkorniga sandstranden.

Efter en gemensam lunch finns det tid att strosa runt på egen hand. Det görs med fördel med kameran i högsta hugg, omgivningarna fäster sig både gärna och väl på linsen. Framåt eftermiddagen tar vi bussen tillbaka till Gdansk.

Dagens middagsmeny är helt valfri, det är bara att välja och vraka mellan de många restaurangerna. Reseledare organiserar gärna något gemensamt om fantasin börjar tryta.

Dag 3

Gdansk med smak-turné och besök på museum

Frukost och lunch

Idag ska vi få lära oss mer om det genuina Polen och Gdansk som vi befinner oss i. Det blir en spännande och lärorik dag för både ögon, öron, näsa och mun!

Vårt första stopp på färden är European Solidarity Centre, en till synes pampig byggnad men som på insidan bjuder på ett ännu större innehåll. Det europeiska solidaritetscentret är idag ett museum som visar den kommunistiska historia, som stod som högst på tapeten under 1980-talet. På den tiden var Lech Walesa den mest omtalade mannen i sammanhanget, som ledare för den fria fackföreningen Solidaritet. Det har nu gått cirka 40 år sedan Lech Walesa efter en långvarig strejk ledde Polens demokratiska revolution. År 1983 mottog Walesa Nobels fredspris för sitt ihärdiga arbete mot bättre arbetsvillkor, och år 1990 blev han landets första folkvalda president. Inne på solidaritetscentret får vi med egna ögon se hur Walesa och fackföreningarna satt sina spår och sin prägel på dagens Polen.

Vi tar oss från den politiska arenan och öppnar upp våra finaste smaklökar. Det polska köket ska få visa upp sina bästa traditioner och ingredienser. Genom Gdansk guidas vi mellan de smaker och lukter som hör staden till. Det blir en kulinarisk lektion i både fast och flytande form, med fokus på de lokala smakerna.

Under fyra timmar får vi lära oss hur polackerna äter och lever gott. Vi får garanterat en helt ny syn på den polska matkulturen, med en äkta inblick i historia och tradition. Bakom kulisserna får vi lära oss om polsk öl-bryggning, hemmalagad citronvodka, helt nya former av mjölk, sill, soppa lagad på surdeg, tartar, potatispannkakor och andra rätter som vi inte klarar att uttala namnen på. Gott, varierat och lärorikt!

Om vi mot förmodan går hungriga från vår mat-sightseeing kan reseledare hjälpa till med att arrangera kvällens middag.

Dag 4

Dag till egen disposition

Frukost och middag

Njut av en god frukost och ta dagen som den kommer. Gör det som faller dig in, oavsett om det är en cykeltur genom staden eller shopping som lockar mest. Gdansk bjuder på många möjligheter och är samtidigt snäll mot plånboken, det är bara att ta för sig av det stora utbudet av aktiviteter.

Som världens största tegelkyrka tillhör Mariakyrkan en av de främsta sevärdheterna i staden. Varken utsikten från klocktornet eller dess astronomiska klocka går av för hackor. Och vem vet, kanske ligger det ett intresse för bärnstenar latent och väntar på att få bli upptäckt? Sväng förbi bärnstensmuseet och upplev med egna ögon den oändliga variation av bärnstenar som staden är känd för. Om arkitektur står högst på intresselistan kan vi rekommendera en tur till stadsdelen Oliwa för att strosa runt mellan ståtliga katedraler och gamla kloster. Här hittar vi också de Viskande grottorna. Väggarna är dekorerade med snäckor, som på grund av noggrant uttänkt placering gör det möjligt för besökare att prata med varandra på en viskande ljudnivå.

Oavsett hur man väljer att spendera dagen samlas vi igen till middag i gamla stan. Med många olika upplevelser från dagen har vi garanterat mycket att prata om, till god mat och en och annan skål!

Dag 5

Gdansk – Stockholm

Frukost

Inte heller idag har vi något behov för att kasta i oss frukosten. Flyget till Stockholm går inte förrän tidigt om kvällen, så vi har gott om tid till både påfyllning av kaffe och souvenirer. Det finns alltid en extra lucka i resväskan till ett vackert hantverk i trä, eller ännu en bärnsten. Gdansk kan stoltsera med långa traditioner av hantverk, annorlunda målningar och porslin i världsklass!

Extra tillägg

Getty Images 508004654 Polen Poznan

Praktisk information
och resevillkor

VAD ÄR INKLUDERAT

 • Flyg Stockholm - Gdansk t/r med Norwegian (Ta kontakt för avresa från annan ort)
 • Flygskatter och avgifter pr 21. november 2019
 • 4 nätter på mellanklasshotell inkluderat frukost
 • 2 lunch & 2 middagar
 • Alla utflykter och inträde nämnt i program
 • All transport nämnt i program
 • Lokala guider
 • Svensk reseledare från Carpe Diem

VAD ÄR INTE INKLUDERAT

 • Rese och avbeställningsskydd
 • Måltider och dryck utöver det som nämns i programmet
 • Dricks

Resekalender