Nyår i Wien och Bratislava

Magiskt nyårsfirande i Wien och Bratislava.

Getty Images 1129165447 Slovakia Bratislava vinter by
RectangleCreated with Sketch.

Sex fullspäckade dagar av upplevelser, MYCKET god mat och dryck och härlig helgstämning. Detta i två vackra europeiska grannstäder.Vi börjar i stan som har allt: Wien! Mat-älskaren, musik-älskaren, museum-fantasten eller party-prissen… alla hittar sitt i denna fantastiska stad. Wien är nästan som ett levande museum – här märks historiens vingslag i varje hörn. Majestätiska slott och palats samsas med modern arkitektur i en skön kombination. De mysiga caféerna ligger vägg i vägg och sortimentet är stort och gott – bokstavligt talat. Wien är också berömt för alla kompositörer som har bott och verkat här. Självaste Mozart bodde här de sista tio åren av sitt liv och komponerade då några av sina mest kända verk. Staden är och har alltid varit stor inspiration för så mångt och mycket. Fullt förståeligt.

Så till Bratislava. En salig blandning av nytt, gammalt och ännu äldre. Den charmerande och spännande gamla stan har pastellfärgade rokoko-byggnader och smala kullerstensgator kantade av trevliga caféer. Lite av den karakteristiska kommunistiska byggnadsstilen ser vi också. Mix, match och mixmatch – summan av kardemumman är en intressant stad som är allt annat än ett blankt A4. Vi organiserar en intressant och annorlunda stadsrundtur för att lära känna staden. Du kommer också vara med om ett storslaget nyårsfirande i Bratislava och uppleva en äkta nyårskonsert med Slovakiens filharmoniska orkester. Boka direkt, sen är det bara att börja längta!

På den här turen reser vi ihop med våra goda grannar, de norska Carpe Diem-gästerna! Scandinavia goes together 😊

Höjdpunkter

 • Wien är alltid en fröjd att besöka, men är speciellt vackert och upplyst under julen
 • Schönnbrunn – slottet på Unescos världsarvslista, har även en nyårsmarknad
 • Charmerande Bratislava
 • Nyårsmiddag med efterföljande firande i stan
 • Nyårskonsert med Slovakiens filharmoniska orkester – ett minne för livet
 • Skattjakt genom Bratislavas gator
 • God mat, god dryck och gott sällskap!
Slovak Philharmonic
+18
+17

Program

Dag 1

Avresa

Middag

Vi flyger med KLM via Amsterdam. Flygbyte på Schiphol, vi ankommer Wien på eftermiddagen. Där möter vår lokalguide och bussen tar oss in till Wien.

Vi checkar in på hotellet där vi bor i två nätter. Första dagen tar vi det lugnt och strosar kanske omkring och kollar in omgivningen. Det är enkelt att ta sig runt, och stan har flera mysiga gågator. Det blir gemensam middag på en lokal restaurang i närheten av hotellet. En bra start på vår resa.

Dag 2

Vackra Wien

Frukost och lunch

Efter frukost ska vi ut på en busstur och därefter på en två-timmars promenad i denna sköna huvudstad.

Wien är nästan som ett levande museum – historien gör sig påmind överallt. Detta var en gång Habsburgarnas stad, och arvet efter dem räknas till de vackraste av sevärdheterna. Habsburgarna var en adelssläkt ursprungligen från Schweiz, som övertog tronen i Österrike. En släkt som senare växte till att styra stora delar av Europa och Latin-Amerika. Deras spår finner vi bland annat på Schönbrunn Slott, ett palats vi besöker imorgon.

Centralt i staden ligger Hofburg-palatset, också ett arv från Habsburgarna. Här ser vi den lyx och dekadens som släkten hade stor känsla för. Överdådighet är bara förnamnet. Idag är detta sätet för presidenten i Österrike, här finns också fina parker och rekreationsområden. En speciell syn i stadsbilden är Hundertwasserhuset, som med sin färgrika och expressionistiska fasad lyser upp grannskapet. Det blir gemensam lunch i stan innan vår sightseeing till fots tar vid. Därefter får du tid på egen hand.

Wien är också känt för sina kompositörer som har bott och verkat här. Mozart bodde här de sista tio åren av sitt liv och komponerade några av sina mest kända verk här: Figaros bröllop, Don Giovanni och Trollflöjten. För musikintresserade är Wien ett Mecka: Haydn, Schubert, Strauss och Beethoven bodde alla här i stan och det har självklart satt sina spår.

Glöm inte att avsätta tid för besök på ett eller flera av Wiens caféer, kanske ackompanjerat av opera eller klassisk musik? Många caféer har ljuvlig bakgrundsmusik. Den goda, men ack så mäktiga Sachertårtan (en mörk chokladkaka med aprikos, täckt med bittersöt choklad) måste provas!

Reseledaren organiserar middag för dem som har lust. Detta gäller alla dagar som det inte står gemensam middag på programmet.

Dag 3

Besök på Schönbrunn-slottet, Bratislava

Frukost och lunch

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och reser mot Slovakien. Men först stannar vi vid det fantastiska Schönbrunn-slottet. Det kan beskrivas: m-a-g-n-i-f-i-k-t. Slottet har dessutom ett stort område med parker och trädgårdar. Själva byggnaden är byggt i barock-stil och inredningen mestadels i rokoko-stil. Vi får audioguider på engelska och går runt i ett tjugotal av de drygt 1400 rummen. Efteråt blir det lunch i närheten och besök på nyårsmarknaden som ligger vid slottet.

Och därefter väntar snart ett nytt land på oss!

Längst västerut i Slovakien finner vi denna förhållandevis nya huvudstad, efter att Slovakien blev självständigt 1993. Stan som delas av Donau, har en salig blandning av nytt, gammalt och ännu äldre. Stan har en charmig gammal stadsdel, med caféer och pastellfärgade rokoko-byggnader och kullerstensgator. Den karakteristiska kommunistiska byggnadsstilen ser vi också prov på. Denna mix av stilar gör Bratislava så intressant och spännande.

Bratislava har också sitt mäktiga och imponerande slott som tronar över staden och Donau. Vi stannar vid Castle Hill för att beundra utsikten och byggnaden. Härifrån kan du i klart väder se både Österrike och Ungern. Slottet är omöjligt att undgå, med sin vita fasad och torn i renässans-stil. Det äldsta tornet är från 1200-talet, men slottet har blivit restaurerat flera gånger.

På eftermiddagen kommer vi till hotellet i huvudstaden Bratislava och checkar in. Notera att bussen inte kan stanna vid hotellet och att det är 200 meter att gå, i trappor.

Dag 4

Bratislava, nyårskonsert och middag

Frukost och middag

Efter frukost ses vi för en utflykt. Vi lär känna stan genom en tvåtimmars rundtur till fots. Vi börjar den första timmen med att titta på olika sevärdheter och bara super in atmosfären. Nästkommande timme blir mer social och engagerande, då vi delas in i lag. Uppgiften består i några frågor där lösningen blir att lokalisera svaren, finna ställena i stan och ta en bild av laget på platsen! Ni får be någon annan, en turist eller lokalboende att ta bilden, för alla ska vara med! Många nya lärdomar och mycket skratt utlovas! Laget med flest riktiga svar och som tagit alla bilder på kortast tid, vinner. En ”lokal” vinst ligger i potten till vinnarlaget.

Vi ses åter på eftermiddagen och går en cirka 15-minuters promenad ner till Slovak Philharmonic som ligger i Reduta-byggnaden. Med 700 sittplatser är detta stället där filharmonin har hållit till sedan 1950-talet. Byggnaden är ursprungligen från 1700-talet och är en blandning mellan barock, rokoko och art nouveau. Vi har glädjen att få njuta av en äkta nyårskonsert – en fantastisk upplevelse som våra tidigare nyårsgäster i Bratislava har utnämnt till turens höjdpunkt.

På kvällen ses vi i receptionen på hotellet för en trevlig nyårsmiddag i hotellets restaurang. Det blir en fyra-rätters middag med dryck till maten (två ”enheter”) samt ett glas mousserande före maten. Vid midnatt är tiden kommen för att önska år 2020 välkommen, med fyrverkeri och festligt firande vid huvudtorget. Och innan raketerna går till väders är det mycket möjligt att vi också har fått med oss en utekonsert eller två.

Dag 5

Bratislava på egen hand

Frukost

Sov länge på årets förste dag om du vill, det är ingenting du behöver hinna förutom frukosten. Du disponerar hela dagen till vad du vill, kanske att strosa i stan eller skapa egna utflykter. Reseledaren kommer hitta på någon aktivitet om några i gänget vill tillbringa dagen ihop, men ha i minnet att mycket är stängt den här dagen. En god bok är ju inte heller så dumt?

Dag 6

Avresa Wien

Frukost

Det blir en kort natt, tidig morgon tar bussen oss till flygplatsen i Wien. Hotellet ställer fram lite enkel frukost. KLM flyger först till Amsterdam med en tidig morgonavgång från Wien. Efter mellanlandning och flygbyte på Schiphol, flyger vi vidare mot hemflygplatsen och landar mitt på dagen.

Praktisk information
och resevillkor

VAD ÄR INKLUDERAT

 • Flyg Oslo/Arlanda/Göteborg /Köpenhamn-Wien t/r med KLM
 • Flygskatt och avgifter per 6 maj 2019
 • 5 nätter på mellanklass-hotell inkl. frukost.
 • 2 luncher2 middagar (inklusive nyårsmiddag)
 • Alla utflykter och entréer i programmet
 • Alla transporter som nämns i programmet
 • Reseledare från Carpe Diem
 • Lokala guider

VAD ÄR INTE INKLUDERAT

 • Rese- och avbeställningsförsäkring
 • Måltidsdryck
 • Dricks