Makedonien – Europas okända pärla!

Makedonien – Europas okända pärla!

Getty Images 564585966 Makedonia Skopje 2

Semestra i blandningen av storstadsliv, historia, kultur och god mat.

Höst-turen till Makedonien från Norge blev snabbt utsåld, vi räknar med samma sak när den nu går för våra svenska gäster! Vi vill så gärna visa dig Makedonien! Detta gästfria land i Sydöstra Europa, fortfarande en okänd pärla för många. Balkan möter Italien, med dramatisk natur och bergstoppar uppåt 3000 meter höga.

Resan börjar i huvudstaden Skopje där vi upplever kontrasterna mellan det gamla och det nya. Vi fortsätter till den historiska stan Ohrid som ligger idyllisk vid den natursköna sjön med samma namn, omringat av höga berg och vacker natur. Här möter vi en ovanlig kombination av skönhet och äventyr, historiska kyrkor och gamla stenhus som ger en alldeles speciell atmosfär. Ohrid sjuder av liv med massor av små butiker, caféer och restauranger. Prisnivån är dessutom högst överkomlig, i Makedonien får du mycket för pengarna! Unna dig en semestervecka av natur, storstadsliv, vinprovning, romersk arkitektur, landsbygds-besök och lokala upplevelser. Makedonien levererar!

Höjdpunkter

 • Följ med till ett förhållandevis okänt land i Europa – en härlig mix av Balkan och Italien
 • Upplev huvudstaden Skopje med storstadsliv, historia, kultur och basarer
 • Underbara Ohrid, en stad det är lätt att förälska sig i
 • Ohridsjön - balsam för själen
 • Spännande utflykter med lokala inslag som förenar dig med landets själ
 • Fullspäckat program med stor variation
 • Alla måltider från lunch dag 1 till frukost dag 7, är inkluderat
 • Mycket för pengarna i Makedonien!
 • God mat, god dryck och gott sällskap
Getty Images 1187653209 Makedonia kultur 2
+20
+19

Program

Dag 1

Avresa och ankomst till Skopje

Lunch och middag

Vi flyger från Arlanda via Warszawa till Skopje, där bussen hämtar och tar oss till vårt hotell. Efter en god lunch får vi en 3-timmars guidad tur i Skopje med lokalguide, då vi besöker alla viktiga kulturella och historiska platser. Vi korsar älven via gångbron och kommer till de historiska kvarteren till basarerna, kyrkorna och moskéerna. Floden Vardar delar det gamla turkiska kvarteret från det mer nybyggda centrum. Skopje regerades av turkarna fram till 1912. År 1963 drabbades staden av ett stort jordskalv som lämnade stan i ruiner. Det är inte så länge sedan stan renoverades och de byggde nya byggnader i nyklassisk stil längs floden, idag huserar dessa flera stora muséer och regeringskansliet. I Makedonien pågår arbetet för fullt med att återuppbygga en national identitet efter självständigheten år 1991. I centrum finner vi massiva statyer av de makedoniska nationalhjältarna. Den viktigaste av dem är naturligtvis Alexander den Store. En sak är säker – statyerna och monumenten går inte att missa i stadsbilden!

Vi besöker Kale Fortress, Daut Pashas Bath, Kurshumli Han-monumentet, Old Bazaar, The Stone Bridge, torget, Millenium Cross och St.Pantelejmon Monastry. Dessutom besöker vi Mustafa Pasha Moséen och Kapan Han.

En annan väldigt betydelsefull person som kommer härifrån är Moder Teresa. Vi får veta allt värt att veta om hennes outtröttliga arbete och engagemang när vi besöker huset som är uppbyggt som ett minnesmärke för den ”lilla nunnan med det stora hjärtat”, som fick Nobels fredspris år 1979.

Efter gemensam lunch finns det tid att på egen hand utforska Skopje och på kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 2

Skopje

Frukost, lunch och middag

Efter frukost beger vi oss mot klostret St.Pantelejmon Nerezi – i byn Nerezi, där också den välbevarade och vackra bysantiska kyrkan från mitten av 1100-talet ligger, vid berget Vodnos fot. Den tillägnades St. Panteleimon, som var hälsans beskyddare. Klostret är mest känt för sina unika freskomålningar som skildrar dramatiska ansiktsuttryck och känslor som annars inte är vanliga i bysantisk konst. Vi gör en rundtur vid klostret och Vodno, och åker sen till till Canyon Matka.

Vi tar en båttur till den berömda grottan ”Vrelo”, världens djupaste undervattensgrotta, som är listad på topp 77 av världens natursevärdheter. Grottan har stalaktiter och två sjöar. Den kan bara nås med båt eller kajak. Området Matka Canyons har den äldsta konstgjorda sjön i Makedonien, och området som är 5000 hektar stort är ett populärt rekreationsområde med många kloster från medeltiden. Det är också populärt för alpinsport, och inte minst att paddla kajak på Treska River. Vi äter lunch på en restaurang vid Matka och middag på Restaurang “Pivnica An”.

Dag 3

Skopje, Stobi, Tikves, Bitola, Ohrid

Frukost, lunch och middag

Efter frukost lämnar vi huvudstaden och beger oss till den arkeologiska utgrävningen av Stobi, där vi gör en rundvandring. Det byggdes i den hellenistiska tidseran, och viktigt för det romerska riket. Utgrävningarna visade ett välutvecklat samhälle. Fynden visade att det fanns ett judiskt samhälle här redan på 200-tallet innan det byggdes en kristen basilika på ruinerna av synagogan. Efter denna korta men intressanta inblick i historien sätter vi kurs mot det frodiga landskapet vid Tikves och något helt annorlunda – en vingård.

Vindistriktet vid Tikves producerar utsökt vin, eftersom klimatet ger så goda förutsättningar. I medeltal 30.000 ton druvor årligen, närmare bestämt, på en landareal av 100.000 m2. Vingården Tikves har 350 anställda och vinet härifrån exporteras till 15 länder och är Balkans största vinproducent. Utvändigt liknar det en fabrik, men invändig uppenbarar sig ett vinslott med stämningsfulla källare fulla av vin, med lång historia. Under Jugoslavien-tiden var det kvantitet som räknades Det skulle produceras vin till folket – 50 miljoner liter per år. Idag har de med fransk hjälp utvecklat några särdeles goda nischviner. Vranec är en av de mest internationellt kända. Ordet betyder ”svart hingst” och symboliserar styrka, kraft och makt. Årgången från 2011 blev förresten utnämnd till årets stjärnvin.

Vi gör en rundvandring på gården där vi också äter lunch och provar vinet. Därefter åker vi till Bitolas livliga och härliga gågata Sirok Sokak (Broad Street) med egentid för egna upptäckter innan vi fortsätter mot Ohrid och vårt hotell Royal View.

Dag 4

Vackra Ohrid

Frukost, lunch och middag

Efter frukost ska vi se oss om i vackra Ohrid tillsammans med vår lokalguide, det finns mycket både att se och göra. Vi ser till exempel fortet Tsar Samuel med sin fina utsikt, kyrkan Church of the Holy Mother of God Perybleptos från år 1295 (entréavgift) och The gallery of icons (entréavgift). Ett av de viktigaste monumenten över Makedonien är St. Sofiakyrkan med arkitektur och konst från medeltiden. Historien om den makedonska kyrkans roll här i gränslandet mellan islam och kristendomen är speciellt intressant i förhållande till landets läge.

I Ohrid finns också både grekiska och romerska ruiner, många ligger fortfarande under jorden. En amfiteater som en gång i tiden användes till gladiatorspel, blev begravd och lämnad efter Romarrikets fall. Idag ligger det välbevarat mellan två toppar som skyddar mot väder och vind och ger utsökt akustik. Teatern används idag till konserter, självaste Jose Carreras har sjungit kraftfulla toner här och Bolsjoj-baletten från Moskva har dansat graciöst och vackert vid den årliga sommarfestivalen i stan.

Det sägs att man nästan är rädd att gräva i jorden, då det då alltid dyker upp ett dilemma: hur många av de charmerande, historiska husen behöver då flyttas för att gräva fram de spektakulära antika fynden?

Etter stadsrundturen äter vi lunch på en lokal restaurang. Därefter ges det tid på egen hand innan vi äter en middag på en restaurang ” Biljanini Izvori” med folkloreshow.

Dag 5

Ohrid, Vevcani, Ohrid

Frukost, lunch och middag

Efter frukost tar vi en tur till Vevcani, en liten landsby nära Ohrid med cirka 2500 invånare. Den ligger vid foten av Jablanica-berget. Vevcani er känt för gammeldags murarhantverk och vattenmöllor. De många källorna som rinner ner från berget gör byn ytterst charmerande och idyllisk, och ljudet av vattnet hörs överallt. Vi tar en kvarts promenad uppför berget till Vevcani Springs, för att se närmare på några av källorna som byn är så stolta över. Den mest kända källan är ”Jankov Kamen” som ligger 1200 meter över havet. En annan är Mala Livada, med sin unika smak och färg.

Du har två val: gå på vandring upp till klostret St. Spas (1310 meter över havet) och se vattenfallet eller stanna vid källorna och gå en tur i byn och besöka några lokala aktiviteter och se den intressanta arkitekturen på de gamla husen.

Vi gör ett kort besök vid en av vattenmöllorna som fortfarande är i bruk, och vi får en demonstration hur den fungerar. Vi besöker också St. Nikola-kyrkan.

På vår lunchrestaurang finns en trevlig trädgård, utställning med fåglar, dammar med fisk och ett grill -och matlagningsområde. Vi får en välkomstdrink, en shot av rakija (från druvor) som vanligtvis intages innan lunch. Kocken kommer laga en paj på majsmjöl, gjort på mjöl malt i möllan vi besökte tidigare under dagen, allt under vår uppsikt och fotodokumentation!

På eftermiddagen är vi tillbaka i Ohrid och det finns tid på egen hand alternativt en gemensam vandring runt byn innan middagen på en lokal restaurang.

Dag 6

Ohrid – St. Naum - Ohrid

Frukost, lunch och middag

I dag blir det en båttur till St. Naum- klostret, det byggdes av St. Naum som var lärjunge till St.Cyril och Methodius, och är ett av de allra heligaste ställena för makedonierna. Varje år vallfärdar många pilgrimer hit eftersom St. Naum var känd för sina hälsobringande mirakel. Muslimer likväl som kristna kommer hit för att bli botade från sina sjukdomar.

St. Naum är begravd i klosterkyrkan, och legenden säger att den som lägger örat mot kistan kan höra hans hjärta slå. En flock påfåglar vaktar stället och de lokala prästerna serverar då och då gästerna en skvätt brännvin, vilket visst också har en hälsobringande effekt om det dricks regelbundet i små mängder. Tro kan försätta berg, eller hur? 😊

Det är definitivt ett av de mest signifikanta klostren på Balkan, och ligger på gränsen till Albanien på västra sidan av Mount Galicica. Vi får en guidad tur av en lokalguide.

Vi äter lunch i St. Naum på restaurang ”Ostrovo” och den som önskar kan ta en 20-minuters båttur runt restaurangen. Egentid i St. Naum innan vi åker tillbaka till Ohrid. Middag på hotellet.

Dag 7

Ohrid, Canyon Matka, Skopje Airport

Frukost

Frukost och utcheckning. Fri tid tills vi ska åka mot flygplatsen på eftermiddagen, för att resa tillbaka hem till Sverige.

Praktisk information
och resevillkor

VAD ÄR INKLUDERAT

 • Flyg Stockholm - Skopje t/r med Polish Airlines (Ta kontakt för avresa från annan ort)
 • Flygskatter och avgifter pr 12. december 2019
 • 6 nätter på hotell inkluderat frukost
 • Lunch och middag dagligen.
 • Alla utflykter och inträde nämnt i program
 • All transport nämnt i program
 • Reseledare från Carpe Diem

VAD ÄR INTE INKLUDERAT

 • Rese och avbeställningsskydd
 • Måltider och dryck utöver det som nämns i programmet
 • Dricks

Spännande resmål