Hurtigruten - Bergen - Kirkenes

Hurtigruten från Bergen till Kirkenes

Gettyimages 834770968 Norge Lofoten
RectangleCreated with Sketch.

Upplev norska kusten med Hurtigruten och Carpe Diem

Carpe Diem + Hurtigruten= sant!

Oavsett vilken tid på året du åker på detta äventyr så är det en mäktig upplevelse. Varje årstid har sin charm och särprägel. Hurtigruten från Bergen till Kirkenes är en klassiker, och många åker den igen och igen. Vi glider sakta fram på spegelblankt vatten med fantastisk natur och dramatiska bergstoppar.

Ombord på MS Trollfjord njuter vi av närproducerad mat, inspirerad av lokala råvaror som exempelvis nyfångad fisk och skaldjur. Lunchbufféerna dignar av läckerheter. Atmosfären ombord är informell och man tar dagen lite som den kommer. Samvaro med andra likasinnade som gillar att resa, försjunken i en bok i biblioteket, eller vid panoramafönstret med fantastisk utsikt och bara supa in synintrycken?

Hurtigruten grundades 1893 och på den tiden var sjövägen enda sättet att nå vissa ställen och fortfarande idag är vissa svåra eller omöjliga att nå med bil. Vi besöker Ålesund med sin speciella jugendstil, Trondheim med sina många sevärdheter, vi korsar Polcirkeln då det blir en ritual av ”Polcirkeldop” på däck, Lofoten och Tromsö.

Höjdpunkter

 • Enkelhytt, utan tillägg
 • Helpension ombord från middag dag 1, till frukost sista dagen
 • Hurtigruten är världskänd och du möter besökare från hela världen
 • Korsa Polcirkeln
 • Följ med på Hurtigrutens många utflykter – om du vil
 • Gott resesällskap er alltid inkluderat med Carpe Diem!
006790 Kristian Nashoug Www Lofoten Info Vaagan
+23
+22

Program

Dag 1

Avresa Arlanda, ankomst Bergen

Middag

Avresa från Stockholm Arlanda efter lunch med SAS, direktflyg till Bergen. Efter landning får vi transfer ner till kajen där MS Trollfjord väntar och hälsar oss välkommen ombord. Vi får våra hytter och ses för att äta gemensam middag och få information om vad som kommer hända under veckan. Bergen är en otroligt charmig stad, med färgrika trähus som är blandat med det mer moderna i en skön kombination. Allt inramat av en och fantastisk natur. Bryggen, nere i hamnen, med alla sina fisk-och skaldjursrestauranger, är vida känt och uppskattat.

Vi seglar norrut från Bergen i Hjeltefjorden och följer vikingarnas farvatten. Våra förfäder satte kurs mot Shetlandsöarna på sin tid. Vi reser något mer komfortabelt än de gjorde, och kanske har vi inte samma förhoppning att upptäcka något nytt land, eller? Det bor kanske en upptäcktsresande i oss alla på något sätt? I vilket fall kan turen i sig vara en ny upptäckt, något du aldrig sett förr.

Vill du hänga på några av fartygets utflykter längs vägen är du välkommen! De bokas och betalas ombord. Ta det som det kommer, du bestämmer dig efterhand. Resans innehåll skapas längs vägen.

Dag 2

Naturens eget konstverk - Ålesund

Frukost, lunch och middag

Under natten har fartyget varit inom Florø och Måløy och navigerat vidare förbi skär och öar. Vi seglar förbi ön Runde, som är Väst-Norges sydligaste fågelberg med bort emot 500 000 fåglar. Det var utanför den här ön som den kända ”Runde-skatten” hittades 1972. Den värdefulla lasten med bland annat 57 000 mynt, kanoner och navigationsinstrument från det förlista fartyget Holländska Ostindiska Kompaniets fraktfartyg Akerendam, hittades av några sportdykare.

Vid lunchtid anlöper vi Ålesund, som efter branden 1904 byggdes upp igen i en vacker och imponerande jugendstil. Se den karakteristiska arkitekturen på Apotekergata och Kongensgate – perfekta exempel på jugendstilen!

Nästa anhalt är Molde, rosornas stad med panoramautsikt över de 87 topparna i Romsdalsalperna. Tre av Norges största diktare har haft anknytning till stan: Bjørnson gick i skola här, Ibsen hade semester här och bodde på vackra Moldegård och Kielland bodde här som guvernör. Nu för tiden är det den årliga jazzfestivalen som är Moldes mest kända kulturevent. Innan midnatt gör vi uppehåll i Kristiansund, ”klippfiskbyn” som verkar flyta på tre öar. Här fanns förresten en hamn redan på stenåldern!

Dag 3

Den gamla huvudstaden - Trondheim

Frukost, lunch och middag

Under morgontimmarna seglar vi in i Trondheimsfjorden och når snart Trondheim, Norges första huvudstad. De gamla trähusen längs Nidälven är byggda på träpålar och ger stan en speciell karaktär. Trondheim översvämmas av kultur, arkitektur och historia. Den storslagna Nidarosdomen, Ärkebiskopsgården, Stiftsgården, bryggorna, den gamla träbebyggelsen… ja, här finns hur mycket som helst att se och uppleva.
Under eftermiddagen sätter vi kurs i nordvästlig riktning. Vi passerar Kjeungskjær fyr, omgivet av över 6 000 holmar, små öar och skär. Efter att vi seglat genom det trånga Stokksundet, lägger vi till vid kajen i charmerande Rørvik.

Dag 4

Polcirkeln och Lofoten

Frukost, lunch och middag

Yes! I dag korsar vi den – polcirkeln! Denna osynliga linje ligger på 66 grader och 33 minuter nord och markerar gränsen till Arktis. Vintertid har du störst chans att uppleva norrsken, ju längre norrut du befinner dig. Och skulle du inte kunna hålla dig vaken när vi korsar polcirkeln kommer kapten att se till att det blir en minnesvärd upplevelse efteråt. Om det är första gången som du seglar i arktiskt farvatten kan du deltaga i ett ”Polcirkel-dop” på däck. För det måste uppmärksammas, såklart.

Senare på eftermiddagen dyker den 1000 meter höga Lofotsväggen upp i horisonten. Lofoten är fullkomligt magisk! Mellan majestätiska berg och vita sandstränder ligger den där, en upplevelse utöver det vanliga. De små idylliska fiskelägena är en fröjd att se. Vi rekommenderar en promenad bland fiskstånden och de små skjulen, något som också ger historisk inblick i den gamla fisketraditionen som Lofoten är känt för.

Under inseglingen till det smala Raftsundet gör vi ett stopp vid mynningen av Trollfjorden. Här serveras färska ”fiskekaker” på däck. Du får också höra historien om ”Slaget vid Trollfjorden” som inträffade vintern 1890. Om du tittar noga kanske du upptäcker troll där uppe på berget? Eller inte. Det räcker att tro att troll finns. Tro kan ju flytta berg, eller hur?

Dag 5

Tromsö - porten till Ishavet

Frukost, lunch och middag

Gör dig redo för en aktiv dag, oavsett årstid och väder. Under de tidiga morgontimmarna gör vi några korta stopp i Risøyhamn, Harstad och Finnsnes. Därefter fortsätter vi mot Tromsö, ”huvudstaden i Arktis” där vi gör ett lite längre uppehåll. En rad berömda arktiska expeditioner startade i Tromsö på sin tid, och detta ”Nordens Paris” har många ben att stå på.

Vild och vacker natur – check.

Snöklädda berg – check.

Mysiga caféer och pubar – check.

Bra shopping – check.

Tromsö är i högsta grad en väldigt levande stad, det blir en spännande dag där innan vi fortsätter resan norrut.

Gettyimages 626467098 Norge Tromso

Dag 6

Långt upp i norra Norge - Finnmark

Frukost, lunch och middag

Njut av det otroligt vackra subarktiska landskapet när vi korsar 71:a breddgraden på resan mot Nordkap, en av de nordligaste punkterna på den europeiska kontinenten.

Efter ett kort stopp i Hammerfest och Havøysund kommer vi till Honningsvåg – porten till det spektakulära Nordkap. Henningsvåg är berömd för sitt rika naturliv och är ett av Norges största fisk-centrum.

Resan fortsätter, och vi seglar in i samernas rike. Vi passerar Finnkirka och närmar oss nästa stopp: fiskebyn Kjøllefjord.

Gettyimages 686929442 Norge Nordkapp

Dag 7

Kirkenes och hemresa

Frukost

Är du morgonpigg får du uppleva Vardø, annars ankommer vi Kirkenes mot 30 grader öst. Här blir naturen mer och mer dramatisk ju närmare Kirkenes vi kommer. Kirkenes är känd som huvudstaden i Barentsregionen och porten mot öst. Staden ligger till och med längre österut än både Istanbul och St. Petersburg!

Vi är framme vid slutdestinationen, och vår resa med MS Trollfjord är över för den här gången. Vi åker till flygplatsen och tar flyget hem till Stockholm via Oslo. Tack för trevligt sällskap och tack för turen Hurtigruten!

Praktisk information
och resevillkor

VAD ÄR INKLUDERAT

 • Flyg Stockholm-Bodö//Kirkenes-Stockholm med Norwegian (Ta kontakt för avresa från annan ort)
 • Flygskatter och avgifter pr 12. december 2018
 • 6 nätter ombord Hurtigrutens MS Trollfjord i vald lugarkategori
 • helpension om bord från middag dag 1 till frukost sista dagen
 • All transport nämnt i program
 • lokala guider
 • Reseledare från Carpe Diem

VAD ÄR INTE INKLUDERAT

 • Rese och avbeställningsskydd
 • Utflykter via Hurtigruten som inte är en del av reseprogrammet (mer information om pris och innehåll fås ombord eller på Hurtigrutens hemsida)
 • Måltider och dryck utöver det som nämns i programmet
 • Dricks
 • Dryck

Semester i sommar?