Kroatien - Ö-hoppning

Ö-hoppning i Kroatien

3. juli 2019 / 8 dagar / Pris från 19.280,-

Istock 000008536444 Kroatia Strand
RectangleCreated with Sketch.

Hvar – St. Clement - Brac

Med simhud mellan tårna och en ständig glimt av det turkosa Adriatiska havet ska vi ta begreppet ”semester” på största möjliga allvar. Vi beger oss från ö till ö, längs Kroatiens kalkstensprydda kust och griper tag i de allra bästa semesteringredienserna. Hos Carpe Diems resenärer från den norska sidan är detta en klar favorit! Med risk för skrynkliga bad-fingrar har vi också gott om tid till att besöka de genuint mysiga små byarna där invånarna lockar med lokalproducerat vin och nyfångad fisk på grillen. Tripp, trapp, trull… Vi startar på bedårande Hvar, där vi väljer och vrakar bland stränder och lokala matupplevelser, innan vi hoppar vidare för ett besök på St Clement. Till slut landar vi på ön Brac som är en fröjd för både ögat och semestersinnet.

Hvar – Kontrasten av det turkosa havet mot gamla gotiska slott och inbjudande kullerstensgränder. Njut av trafiken i sin frånvaro, lugnare stränder och kanske ett smakprov av den lokala valnötslikören.

St Clement – Paradis-ön med möjligheter för varje semestersinne.

Brac – Staden Bol med sina kritvita kalkstenshus och dess berömda ögonsten: Zlatny Rat (även kallat ”Gyllene hornet”). Den spetsformade udden är ofta nämnd som en av världens vackraste stränder.

Höjdpunkter

 • Kroatien och dess storslagna skärgård
 • Den ultimata blandningen av avslappning, båtturer, kultur, lokal mat och vin
 • Sagolika vikar med kristallklart vatten (badkrukan i oss försvinner garanterat)
 • Ett reseprogram där aktiviteter kan avlösa varandra, såväl som avslappning
 • Nya vänner att spendera dagen med och inte minst dela alla minnen med!
Gettyimages 544684278 Kroatia Hvar Lavendel

Avgångar

Priser är beroende på valen du tar i bokningen, genom att klicka på "välj avgång" vill du se avgångar och priser. Flyg från annan ort

+10
+9

Program

Dag 1

Ankomst Split – Hvar

Lunch och middag

Vårt flyg lyfter från Arlanda eller Kastrup på morgonen och vi får chansen att fånga dagen i Kroatiens näst största stad, Split. Den möjligheten tackar vi ju inte nej till, utan ser oss omkring bland stadens alla sevärdheter och den praktfullt palmprydda båthamnen. Under stadsturen får vi också bekanta oss med både Diocletianus romerska palats och den pampiga St. Dujam-katedralen. Split är en garanterad fröjd för ögat och efter en gemensam lunch finns det tid att upptäcka stadens hemligheter på egen hand. Framåt kvällen får vi vårt första nära möte med det turkosa Adriater-havet när vi går ombord på den katamaran-båt som ska ta oss till vår första ö, Hvar.

Vi checkar in på vårt hotell, äter en första middag tillsammans och somnar sannolikt som prinsessor, allihop.

Split

Dag 2

Pakleni Otoci – Djävulsöarna

Frukost och lunch

Vi studsar upp om morgonen och suger i oss atmosfären i den lilla byn som omringas av den stiliga ringmuren från 1200. Lika stilig står fästningen Fortica fortfarande uppe på kullen och beskyddar byns invånare mot forna turkar, venetianer och österrikare. Vi tar oss in i det sprudlande centrumet St. Stephans square som också är ett av de största torgen i Dalmatien. Det gamla Fransiskaner-klostret hälsar oss välkomna med sitt vackert hand-pyntade klocktorn och öppnar sina dörrar för att vi ska stiga på och få oss en titt på det enorma (8 x 2,5 meter) och lovprisade måleriet från den sista nattvarden. När vi kommer ut igen går vi genom den doftande trädgården bestående av cypresser som sägs vara flera hundra år gamla.

Efter rundvandring i den gamla staden tar bad-suget över. Vid sidan av Hvar ligger Djävulsöarna, som är desto mer inbjudande än vad namnet avslöjar. Hit åker de som vill undkomma de tätaste parasoll-stränderna och vi spanar in oss på den största av Pakleni-öarna, St. Clement. Denna paradis-ö ger möjlighet till en eftermiddag fullspäckad med bad och avslappning, eller en rundvandring i en desto frodigare skugga. Ön är liten och det är inga svårigheter att ta sig runt, så behåll dina favorit-flipflops på. Lunch äter vi på samma ö.

När vi senare på dagen kommer tillbaka till Hvar kan man välja och vraka fritt bland de doftande uteserveringarna till middag. Reseledare finns nära till hands med förslag på bra restauranger.

Dag 3

Hvar – Lavendel – Starigrad – Vinsmakning

Frukost, lunch och middag

Efter en god och nybakad frukost är våra semester-antenner vakna och redo för äventyr. Vår buss står troget och väntar på att få visa oss sin favorit-ö, Hvar. Vi rullar uppför de lummiga kullarna och möts av vad som för 50 år sedan var öns stolthet och största grund till berömmelse - lavendel. Här sträcker de stora lila fälten ut sig och de miljontals blommorna står hand i hand och dansar vals i takt till havsbrisen, en fantastisk syn. Efter vårt färgglada möte med landets mest aromatiska fält går bussen vidare till Stari Grad. Med titeln ”Kroatiens äldsta stad” bjuder dess slingrande gator och gränder på en lång och fascinerande historia. Vår guide tar oss med på en hisnande historialektion och visar oss de gömda pärlorna från forntidens Dalmatien. Vi får titta närmare på det kroatiska renässans-hus som författare Petar Hektorevic lät bygga på 1500-talet, som både utstrålar och luktar av härligheter från en typisk Dalmatisk gammal villa. Det kroatiska 1500-talet var härjat av kulturkrascher och ockupationer från olika folkgrupper. Ett praktexempel ser vi i det dominikanska munkkloster från 1400-talet som fått delad personlighet efter ett turkiskt angrepp som präglat både fasaden och insidan. Efter en kaffe, med eller utan is och sugrör, går bussen vidare ut ur byn.

Regionen är känd för sina lantbruksområden. Historierna går hela vägen bak till romartiden, och landets äldsta uppdelning av tomter har UNESCO valt att fånga upp på sin världsarvslista. Dagens lunch blir serverad på en familjedriven gård i lantliga omgivningar. Här dukas bordet med familjens egenproducerade delikatesser, öppna upp alla smaklökar du inte visste att du hade! Som grädden på moset blir det vin till dessert. I den traditionella lilla vinboden Zlatan Otok med lika traditionella produktionsmetoder och en traditionellt vacker havsutsikt får vi chansen att smaka och uppleva det lokala vinet i både röda och vita nyanser.

När vi kommer tillbaka till hotellet kan eftermiddagen läggas upp efter valfritt sol-behov fram till kvällens middag tillsammans.

Dag 4

Hvar – Brac

Frukost och middag

De flesta har nog vid det här laget lyckats förälska sig i ön Hvar. Ta förmiddagen med en stor nypa semester-salt och njut av Hvars sällskap till lunch innan vi bestiger det kristallklara havet igen. En mysig båt ska ta oss till Brac, en av de största öarna. Vi lägger till i byn Bol och ni kommer snart förstå vårt val av plats för övernattning… Hotel Borak kommer ta väl hand om oss och hur mycket man än vänder och vrider på huvudet är det svårt att se sig mätt. Bol fungerar som en metropol för den som vill besöka fjället Vidova Gora, 700 meter över havet, eller Kroatiens säkerligen skönaste strand Zlatni Rat. Den rena och finkorniga klapperstensstranden är spetsformad och kan ses från båda sidor av den yttersta tippen på udden. Har man inte hört talas om Zlatni Rat tidigare har man sannolikt sett dess gestalt på ett vykort eller i ett resemagasin någon gång. Även om utformningen på bukten ändras med havsströmmar och tidvatten behåller den ständigt sin magnetiska utstrålning. Tack vare det klara vattnet och den goda sikten är området runt Zlatni Rat ett mecka för snorklare och dykare.

Från den mysiga fiskebyn Bol är det en kvarts promenad till Zlatni Rats yttersta spets. På kvällen äter vi middag tillsammans på en lokal restaurang och njuter av stämningen i Bol.

Dag 5

Utflykt på Brac

Frukost och lunch

Vi laddar våra intrycksladdare med en god frukost tillsammans. Vår bästa buss-kompis plockar upp oss och en lokal guide och rullar sedan uppför fjället. Vid Vidova gora stannar vi till för att låta utsikten från toppen smälta sig fast på näthinnan (och kameralinsen). Ett relativt tomt minneskort på kameran rekommenderas för att få plats med de magnifika panoramabilder som denna platå bjuder på.

När vi kommer till Skrip möts vi av oräkneliga stenbumlingar som de gamla husen har byggts upp med. Man kan bara tänka sig vad de åldrande byggnaderna fått vara med om genom tiderna… Skrip är bland annat känt för sin olivolje-produktion. Faktum är att olivoljan som framställs på Brac är mycket omtalad och folk reser tillbaka från hela världen för att få provsmaka eller fylla på sitt oljeförråd hemma. Vi besöker en av producenterna som stolt delar med sig av lokala traditioner och smaker. Lunchen följer de lokala spåren, utsökt i både framställning och för samtliga sinnen.

I en skyddad vik norrut på ön hittar vi medelåldersbyn Pucisca, där det turkosa havet vackert slingrar sig in mot det lilla centrumet. Hit vallfärdar konstnärer för fånga de mäktiga kontraster som den vita kalkstenen i området framkallar. Vi får besöka byns unika stenhuggarverkstad, som bland annat försett Vita Huset i Washington med sin gnistrande fasad. Hur man lär sig att bli professionell stenhuggare får vi med egna ögon beskåda i den tillhörande hantverkarskolan.

När vi kommer tillbaka till Bol finns det tid till att plaska runt på badmadrassen eller njuta i skugga från parasollet med en kall Pivo. Middag äter vi på valfri restaurang.

Dag 6

Dag till egen disposition

Frukost

Ta dagen som den kommer, utforska de bedårande små vikarna, ta en vacker foto-promenad eller bara njut av värmen i luften och i vattnet (med eller utan snorkel). Det är fritt fram att styra sin egen semesterdag, men reseledaren kan också komma med förslag på aktiviteter. Ön Brac bjuder också på oändliga möjligheter av äventyr, ta en lektion i windsurfing, SUP board eller en cykeltur i behagligt tempo…

Dag 7

Båttur – vandring till klostret Blaca

Frukost och lunch

Vi är mätta och belåtna efter en god frukost, men längtar troligtvis redan efter att få bege oss ut på det spegellika havet igen. Efter några behagliga knop nedåt kusten går vi i land och vandrar upp till klostret Pustinja Blaca. Den mäktiga byggnaden är som uthuggen ur bergsväggen. En gång i tiden var platsen omtalad som eremiternas öken, varav ”Blaca” betyder just öken. Klostret lät byggas i mitten av 1550-talet, men har stått öde och isolerat från omgivningen sedan 1963.

Båten som troget står och guppar vid bryggan seglar vidare till viken Lozna som bjuder på bedårande vyer med kontrastfyllda kalkstensklippor mot det turkosa havet. Men bukten berättar mer än gärna om sin historia från forna Jugoslavien, då man gömde ubåtar inne i klipporna här i området. På båten serveras den lokalt delikata kombon sandwich+vin och turen avslutas på strand-meckat Zlatni rat. Till och med den värsta badkrukan kommer säkerligen vilja ta sig ett dopp här.

På kvällen äter vi vår sista middag tillsammans. Med en betydligt brunare nyans i pannan än för en vecka sedan har vi massvis av resminnen att dela runt bordet. Det blir garanterat svårt att låta maten tysta mun!

Dag 8

Split – hemresa

Frukost

Med utvilat semestersinne lockar doften från byns brödugnar upp oss till tidig frukost. Vi ger Brac en stor farväl-kram och stiger ombord på färjan tillbaks till Split. Därifrån tar vi oss vidare till flygplatsen. Vi lyfter från kroatisk mark på förmiddagen och är hemma i Sverige tidigt på eftermiddagen.

Praktisk information
och resevillkor

VAD ÄR INKLUDERAT

 • Flyg Stockholm - Split t/r med Norwegian (Ta kontakt för avresa från annan ort)
 • Flygskatter och avgifter pr 23. november 2018
 • 7 nätter på hotell inkluderat frukost
 • 4 lunch & 4 middagar
 • Alla utflykter och inträde nämnt i program
 • All transport nämnt i program
 • Reseledare från Carpe Diem (möter gruppen i Split)

VAD ÄR INTE INKLUDERAT

 • Rese och avbeställningsskydd
 • Måltider och dryck utöver det som nämns i programmet
 • Dricks