Kroatien - Ö-hoppning

Ö-hoppning i Kroatien

Istock 000008536444 Kroatia Strand
RectangleCreated with Sketch.

Korcula - Hvar - Brac

Med simhud mellan tårna och en ständig glimt av det turkosa Adriatiska havet ska vi ta begreppet ”semester” på största möjliga allvar. Vi beger oss från ö till ö, längs Kroatiens kalkstensprydda kust och griper tag i de allra bästa semesteringredienserna. Hos Carpe Diems resenärer från den norska sidan är detta en klar favorit! Med risk för skrynkliga bad-fingrar har vi också gott om tid till att besöka de genuint mysiga små byarna där invånarna lockar med lokalproducerat vin och nyfångad fisk på grillen. Tripp, trapp, trull… Vi startar på bedårande Korcula, där vi väljer och vrakar bland stränder och lokala smakupplevelser, innan vi hoppar vidare för ett besök i den pampiga gamla stadskärnan på Hvar. Till slut landar vi på ön Brac som är en fröjd för både ögat och semestersinnet.

Korcula – Salta vindar och lokala smaker. Här njuter vi av livet bland kullerstenar, badvikar och lokala vinglas. Medeltida gränder tar oss många hundra år tillbaks i tiden, men de täta olivträden och de harmoniska stränderna består.

Hvar – Kontrasten av det turkosa havet mot gamla gotiska slott och inbjudande kullerstensgränder. Njut av trafiken i sin frånvaro, lugnare stränder och kanske ett smakprov av den lokala valnötslikören.

Brac – Staden Bol med sina kritvita kalkstenshus och dess berömda ögonsten: Zlatny Rat (även kallat ”Gyllene hornet”). Den spetsformade udden är ofta nämnd som en av världens vackraste stränder.

Höjdpunkter

 • Kroatien och dess storslagna skärgård
 • Den ultimata blandningen av avslappning, båtturer, kultur, lokal mat och vin
 • Sagolika vikar med kristallklart vatten (badkrukan i oss försvinner garanterat)
 • Ett reseprogram där aktiviteter kan avlösa varandra, såväl som avslappning
 • Nya vänner att spendera dagen med och inte minst dela alla minnen med!
Getty Images-822648608_Kroatia_Brac
+13
+12

Program

Dag 1

Ankomst Split, katamaran till Korcula

Lunch och middag

Vårt flyg lyfter från Sverige på morgonen och vi får chansen att fånga dagen i Kroatiens näst största stad, Split. Den möjligheten tackar vi ju inte nej till, utan ser oss omkring bland stadens alla sevärdheter och den praktfullt palmprydda båthamnen. Under stadsturen får vi också bekanta oss med både Diocletianus romerska palats och den pampiga St. Dujam-katedralen. Split är en garanterad fröjd för ögat och efter en gemensam lunch finns det tid att upptäcka stadens hemligheter på egen hand. Framåt kvällen får vi vårt första nära möte med det turkosa Adriater-havet när vi går ombord på den katamaran-båt som ska ta oss till vår första ö, Korcula. Njut av de friska saltvindarna under färden som tar cirka 3 timmar.

Vi checkar in på vårt hotell och äter en första middag tillsammans.

Getty Images-155151410_Kroatia_Korcula_landscape

Dag 2

Korcula och båttur till ön Badija

Frukost och lunch

Efter en första god natts sömn är vi redo att fånga den adriatiska dagen. Korcula är så fylld av kontraster, samtidigt som den vackra naturen så smidigt går hand i hand med de många medeltida kulturarven. Dessa ska vi få nosa närmare på, utan att vi låter oss glömma att ön också är känd för både vin och underbara stränder. Vi traskar ut i Marko Polos fotspår i byn Korcula, där han spenderade sin första tid. Bara genom att strosa nedför gatan kastas vi många hundra år tillbaks i tiden, mellan medeltida skrymslen och vrår. Bakom murarna står den gamla St. Markus-katedralen och dess klocktorn tryggt, medan fienderna hålls på ett behagligt avstånd på andra sidan kanalen. Det blir också lite tid på egen hand till att promenera vidare genom byn eller mäta temperaturen på en kall öl i skuggan. Här finns många mysiga restauranter och vi träffas igen till en gemensam lunch.

Framåt eftermiddagen får sandalerna vila medan vi lutar oss tillbaka på den segelbåt som tar oss ut i skärgården. Vindarna för oss till ön Badija, som med sin täta skog av cypresser och olivträd, är en ren fröjd för ögat. Med ett medeltida munkkloster som enda byggnad på ön, är det inga svårigheter att glömma bort det vardagliga surret där hemma och njuta av den ljumma temperaturen i vattnet. Väl tillbaka till Korcula torkar vi bort den sista simhuden mellan tårna och samlas till middag i den gamla stadskärnan. Reseledare kommer gärna med tips på restauranter, men man kan själv välja vilken servering som lockar mest.

Getty Images-635672996_Kroatia_Korcula_strand

Dag 3

Korcula vintur och rundtur på ön

Frukost, lunch och middag

Vi väcker våra semester-sinnen till liv med en lagom kroatisk frukost. Smaklökarna bör vara väl uppvärmda inför dagens alla intryck. Vi hoppar ombord på den buss som i ett kroatiskt och avslappnat tempo ska visa oss de mest genuina sidorna av ön. De pittoreska landsbygderna Smokvica och Blato bjuder in till en familjär atmosfär och delar gärna med sig av de godsaker som växer i området. Vi stannar till för att med egna smaklökar få uppleva det som invånarna är så stolta över – här blir det vinsmakning! Korcula har nämligen ett par helt unika druvsorter, Posip och Rukatac vitvinsdruva. Kanske hittar vi en ny favorit! Egenproducerad olivolja och honung vill vi heller inte gå miste om och till vinet serveras lokala delikatesser i form av småplock.

Bussen rullar vidare och avslutas med en sen lunch i en lika lokal skepnad som resten av dagen.

Dag 4

Korcula – Hvar – Brac

Frukost och middag

Det blir en sista korculansk frukost innan färden går vidare till nästa ö – Hvar. Katamaranen står troget och väntar på oss i hamnen och ska ta väl hand om både oss och vårt bagage idag. Kaptenen släpper av oss i den gamla stadskärnan, omringad av den stiliga ringmuren från 1200-talet. Lika stilig står fästningen Fortica fortfarande uppe på kullen och beskyddar byns invånare mot forna turkar, venetianer och österrikare. Vi tar oss in i det sprudlande centrumet St. Stephans square som också är ett av de största torgen i Dalmatien. Det gamla Fransiskaner-klostret hälsar oss välkomna med sitt vackert hand-pyntade klocktorn och öppnar sina dörrar för att vi ska stiga på och få oss en titt på det enorma (8 x 2,5 meter) och lovprisade måleriet från den sista nattvarden. När vi kommer ut igen går vi genom den doftande trädgården bestående av cypresser som sägs vara flera hundra år gamla. Någonstans i myllret finns den perfekta lunch-restauranten, vilket ju passar bra vid den här tiden på dygnet.

Efter en förfriskande lunch står ön Brac på tur, en av de största öarna. Vi lägger till i byn Bol och ni kommer snart förstå vårt val av plats för övernattning… Hotel Borak kommer ta väl hand om oss och hur mycket man än vänder och vrider på huvudet är det svårt att se sig mätt. Bol fungerar som en metropol för den som vill besöka fjället Vidova Gora, 700 meter över havet, eller Kroatiens säkerligen skönaste strand Zlatni Rat. Den rena och finkorniga klapperstensstranden är spetsformad och kan ses från båda sidor av den yttersta tippen på udden. Har man inte hört talas om Zlatni Rat tidigare har man sannolikt sett dess gestalt på ett vykort eller i ett resemagasin någon gång. Även om utformningen på bukten ändras med havsströmmar och tidvatten behåller den ständigt sin magnetiska utstrålning. Tack vare det klara vattnet och den goda sikten är området runt Zlatni Rat ett mecka för snorklare och dykare.

Från den mysiga fiskebyn Bol är det en kvarts promenad till Zlatni Rats yttersta spets. På kvällen äter vi middag tillsammans på en lokal restaurang och njuter av stämningen i Bol.

Gettyimages 518982063 Kroatia Hvar

Dag 5

Utflykt på Brac

Frukost och lunch

Vi laddar våra intrycksladdare med en god frukost tillsammans. Vår bästa buss-kompis plockar upp oss och en lokal guide och rullar sedan uppför fjället. Vid Vidova gora stannar vi till för att låta utsikten från toppen smälta sig fast på näthinnan (och kameralinsen). Ett relativt tomt minneskort på kameran rekommenderas för att få plats med de magnifika panoramabilder som denna platå bjuder på.

När vi kommer till Skrip möts vi av oräkneliga stenbumlingar som de gamla husen har byggts upp med. Man kan bara tänka sig vad de åldrande byggnaderna fått vara med om genom tiderna… Skrip är bland annat känt för sin olivolje-produktion. Faktum är att olivoljan som framställs på Brac är mycket omtalad och folk reser tillbaka från hela världen för att få provsmaka eller fylla på sitt oljeförråd hemma. Vi besöker en av producenterna som stolt delar med sig av lokala traditioner och smaker. Lunchen följer de lokala spåren, utsökt i både framställning och för samtliga sinnen.

I en skyddad vik norrut på ön hittar vi medelåldersbyn Pucisca, där det turkosa havet vackert slingrar sig in mot det lilla centrumet. Hit vallfärdar konstnärer för fånga de mäktiga kontraster som den vita kalkstenen i området framkallar. Vi får besöka byns unika stenhuggarverkstad, som bland annat försett Vita Huset i Washington med sin gnistrande fasad. Hur man lär sig att bli professionell stenhuggare får vi med egna ögon beskåda i den tillhörande hantverkarskolan.

När vi kommer tillbaka till Bol finns det tid till att plaska runt på badmadrassen eller njuta i skugga från parasollet med en kall Pivo. Middag äter vi på valfri restaurang.

Istock 000008536444 Kroatia Strand

Dag 6

Dag till egen disposition

Frukost

Ta dagen som den kommer, utforska de bedårande små vikarna, ta en vacker foto-promenad eller bara njut av värmen i luften och i vattnet (med eller utan snorkel). Det är fritt fram att styra sin egen semesterdag, men reseledaren kan också komma med förslag på aktiviteter. Ön Brac bjuder också på oändliga möjligheter av äventyr, ta en lektion i windsurfing, SUP board eller en cykeltur i behagligt tempo…

Istock 000023213399 Brac Kroatia

Dag 7

Båttur – vandring till klostret Blaca

Frukost och lunch

Vi är mätta och belåtna efter en god frukost, men längtar troligtvis redan efter att få bege oss ut på det spegellika havet igen. Efter några behagliga knop nedåt kusten går vi i land och vandrar upp till klostret Pustinja Blaca. Den mäktiga byggnaden är som uthuggen ur bergsväggen. En gång i tiden var platsen omtalad som eremiternas öken, varav ”Blaca” betyder just öken. Klostret lät byggas i mitten av 1550-talet, men har stått öde och isolerat från omgivningen sedan 1963.

Båten som troget står och guppar vid bryggan seglar vidare till viken Lozna som bjuder på bedårande vyer med kontrastfyllda kalkstensklippor mot det turkosa havet. Men bukten berättar mer än gärna om sin historia från forna Jugoslavien, då man gömde ubåtar inne i klipporna här i området. På båten serveras den lokalt delikata kombon sandwich+vin och turen avslutas på strand-meckat Zlatni rat. Till och med den värsta badkrukan kommer säkerligen vilja ta sig ett dopp här.

På kvällen äter vi vår sista middag tillsammans. Med en betydligt brunare nyans i pannan än för en vecka sedan har vi massvis av resminnen att dela runt bordet. Det blir garanterat svårt att låta maten tysta mun!

Hvar Gastro

Dag 8

Split – hemresa

Frukost

Med utvilat semestersinne lockar doften från byns brödugnar upp oss till tidig frukost. Vi ger Brac en stor farväl-kram och stiger ombord på färjan tillbaks till Split. Därifrån tar vi oss vidare till flygplatsen. Vi lyfter från kroatisk mark på förmiddagen och är hemma i Sverige tidigt på eftermiddagen.

Praktisk information
och resevillkor

VAD ÄR INKLUDERAT

 • Flyg Stockholm - Split t/r med Norwegian (Ta kontakt för avresa från annan ort)
 • Flygskatter och avgifter pr 23. november 2018
 • 7 nätter på hotell inkluderat frukost
 • 4 lunch & 4 middagar
 • Alla utflykter och inträde nämnt i program
 • All transport nämnt i program
 • Reseledare från Carpe Diem (möter gruppen i Split)

VAD ÄR INTE INKLUDERAT

 • Rese och avbeställningsskydd
 • Måltider och dryck utöver det som nämns i programmet
 • Dricks