Kajak i Kroatien

Kajak i Kroatien

Kroatia Kajakk Lopud Wenche Km

Upplev det lokala Kroatien med kajak

Den Adriatiska kusten har på senare tid blivit mycket populär. Så länge du inte är allergisk mot turkost kommer du snart förstå varför. Det akvarielika vattnet i kontrast till de vita kalkstensklipporna är en så utsökt kombo att vykorten knappt klarar att rättfärdiga dess karisma. Det ultimata sättet att ta in Dubrovnik, dess omgivningar och det gnistrande vattnet på är med kajakpaddeln i högsta hugg. Och med gott samvete kan vi efter aktiva dagar gemensamt njuta av de färska matupplevelserna som varken simmat eller studsat långt innan de når de otaliga restaurangerna och delikatessbutikerna.

Det är inte tal om något paddel-maraton. Oavsett om du anser dig själv som proffs-paddlare eller färsk i leken blir du välkamouflerad i resegruppen efter en inledande lektion i teknik och säkerhet. Vi kommer snabbt lära känna våra guider som inte bara känner området utantill, men också agerar som kompis och med expert-tips.

Buffén av aktiviteter (och avslappning) kommer äga rum bland Elafiti-öarna, som är belägna väster om Kroatiens största stad Dubrovnik. Totalt består de av åtta öar, varav fem av dem är öde och obebodda. De nattliga timmarna spenderas på ön Lopud. På ön delar vi upp oss i grupper och checkar in på små lokala pensionat.

Med mer 300 adriatiska soldagarna per år brukar vi kunna skippa den dagliga soldansen. Men skulle vindarna ställa till med bråk kan vi alltid ändra paddel-rutten och hålla oss på insidan av skärgården där öarna fungerar som vindskydd till en viss grad. Med cyklar, spring i vandringsbenen och ett öppet sinne är vi också flexibla och redo för spontana aktiviteter. Summan av kardemumman är att programmet är något flexibelt och ändringar kan förekomma i takt med vindar och väder. Lata dagar i all ära (vi kommer få vår beskärda del av dessa också), men vid en lekfullt aktiv resa som denna hjälper det om du redan anammat grundläggande paddel-kunskaper, tagit dina simlektioner och att din fysiska nivå tillåter en hel del rörelse på varmare breddgrader.

Höjdpunkter

 • Den praktfulla storstaden Dubrovnik
 • Elafitiöarna med sina 50 nyanser av turkos
 • Badvänligt vykorts-vatten, inramat av behagliga stränder
 • Fem dagars paddling
 • Den genuint lokala känslan vid övernattning på Lopuds små pensionat
 • Besök i lantligare miljöer med middag på bondgård, bestående av egenproducerad mat och vin
 • Nya vänner att spendera dagen med och inte minst dela alla minnen med!
Kajakk Hund New

Program

Dag 1

Ankomst till Dubrovnik – Lopud

Lunch och middag

Vi flyger från Arlanda på förmiddagen och anländer i Dubrovnik på eftermiddagen. Vi äter en gemensam lunch innan vi spatserar vidare mot båten till ön Lopud. Här etablerar vi oss på ett par olika pensionat, som ska få stoltsera med att kalla sig vårt hem de närmsta dagarna. Lopud är en av de Elafiti-öar som är bebodda året om, men vi kan njuta av stillheten långt bortifrån taxibilar, mopeder och turistbussar. De små pensionaten är familjedrivna och kryddade med en genuin Kroatien-atmosfär. Lopud består till stor del av små gamla stenhus och är placerade hand i hand med sina tillhörande olivträd, mysiga caféer, leende invånare, en doft av grillad fisk och en stilla havsbris från de två stränderna på ön.

Lukten av nygrillad bläckfisk och vitlöksolja har förhoppningsvis väckt aptiten och sparkat igång alla nyfikna smaklökar. Vi slår oss ned för gemensam middag och beundrar de färger och essenser som både är lokalproducerade och delikata.

Dag 2

Sunj-stranden

Frukost och middag

1 timmes instruktion, ca 3 timmars paddling.

Paddeldistans: 7,5 kilometer.

Soldansen är högst frivillig, men frukosten vill ingen missa. Vi grundar med energi inför dagens paddel-entré och möts därefter på stranden. Vår guide demonstrerar alla möjliga tekniska paddel-vinklar och säkerhetsrutiner innan vi sjösätter våra båtar.

Kustlinjen längs ön blir en perfekt uppvärmning för våra paddel-armar innan vi beger oss till den bedårande stranden Sunj. Här gör vi vad man bäst gör på en vacker adriatisk strand: slappar. Det är också ett utmärkt tillfälle att ta sig en simtur, med eller utan snorkel. Kroatien kan minsann skryta med sina ultimata snorkel-förhållanden i det kristallklara vattnet. Framåt eftermiddagen blir det fötterna som tar oss tillbaka till Lopud by och gemensam middag vankas till kvällen.

Dag 3

Kolocep

Frukost och lunch

Ca 4 timmars paddling.

Paddeldistans: 15 kilometer.

Efter en nybakad frukost vandrar vi över ön, tillbaks till stranden Sunj (cirka 20 minuter bort). Ett kärt återseende med våra kajaker som troget ligger kvar och väntar oss. Dagens destination är Kolocep-ön som poserar som en läcker kontrast till det turkosa vattnet. Kolocep bjuder på en hel buffé av möjligheter vad gäller utforskande av grottor, sin livligt grönskande skog och temperamentsfulla klippor.

Men det är heller inte förbjudet att varva ner och välkomna den lata semestersidan i oss själva. Vi besöker en lokal restaurang på ön för lunch och svalkande drycker i valfri favoritfärg. Med ny energi paddlar vi tillbaka till Lopud by. Den som vill ha middagssällskap eller skryta om sina senaste paddel-trix är välkommen att delta på den middag som reseledaren anordnar framåt kvällstimmarna.

Dag 4

Valfria aktiviteter

Frukost och middag

Vi ger våra kajaker lite välförtjänt egentid. Här finns det tid och rum till att parkera sig själv i hängmattan, utforska bläckfiskarna på havsbotten eller utmana grannen på pensionatet i yatzy. Vår reseledare kan också komma med förslag på lokala aktiviteter och upptäcktsfärder, ifall fantasin inte skulle räcka till.

Kvällens middag serveras ett promenadavstånd bort. Den lilla gården på ön är värd ett besök för atmosfärens skull, men givetvis också för den hemlagade maten och det egenproducerade vinet. Det blir en genuint kroatisk måltid och upplevelse som vi sent kommer glömma.

Dag 5

Sipan och Skocibuha slott

Frukost och lunch

3 timmars paddling.

Paddeldistans: 13 kilometer.

Idag skall vi paddla till vår kära grann-ö, Sipan. Med solen i sikte passerar vi en vackert grön grotta på väg till Sipan, där man kan bada, snorkla eller paddla in i grottan.

Sipan är den största ön bland Elafiti-öarna och en ren fröjd för ögat. De många nyanserna av grönt som speglar sig i vattenytan kommer ifrån de oräkneliga vinrankorna och olivträden. Vi passerar en vackert grön grotta på väg till Sipan, där man kan bada, snorkla eller paddla in i grottan.

Vi anländer till den lilla byn Sudjaradj, här är tempot verkligen stilla, det vill säga om du inte kommer tidigt om morgonen när fiskemännen jobbar för fullt. Vi anländer under dagen och då kan man minst säga att tempot är något lugnare bland de lokala invånarna. Vi gör ett besök på Skocibuha Slott som byggdes under Dubrovniks stortid.

Efter en välsmakande lunch paddlar vi tillbaka till Loupud via ön Ruda.

När middagstid närmar sig kan du utforska en av Lopuds många restauranger eller följa med reseledare som organiserar gemensam middag.


Dag 6

Lopud till Sipan

Frukost och lunch

3 timmars paddling,

Paddeldistans: Ca 14 kilometer.

Idag bockar vi av den andra sidan av Sipan. Våra ögon har trots allt ännu inte sett sig mätta och dagen bjuder på nya vyer och intryck.

På vägen imponeras vi över gamla ståtliga byggnader i skepnad av fort och renässans-slott och suger i oss den präglande pirat-atmosfären från forna dagar.

Efter en välsmakande lunch i Luka paddlar hem till vårt egna lilla paradis, Lopud.

Det blir så klart både badning och snorkling under dagen för den som inte får nog av det kristallklara vattnet.

Dag 7

Sipanska Luka

Frukost och middag

Ca 4 timmars paddling.

Paddeldistans: 22 kilometer.

Efter gemensam frukost under vinrankorna på vårt lilla pensionat tar vi oss över till Sipan med båt och buss där vi nu börjar bli lokalkändisar med våra kajaker.

Dagens paddling utgår från Sipanska Luka och vi paddlar längs insidan av den avlånga ön. I bakgrunden har vi fastlandet Kroatien och fjälltopparna som vetter mot Bosnien och Hercegovina.

Turen avslutas på Lopuds strand där vi för en sista gång säger förväll till våra kajaker. En läskande dryck i kvällssolen är en härlig avslutning.

Kvällens middag, på en väldigt trevlig restaurang, blir fullspäckad med såväl smaker som känslor. Det är sista kvällen med gruppen, vilket ofta kan visa sig en aning sentimentalt, men vi har garanterat mycket att prata om och nya semester-skills att skryta med.

Dag 8

Hemresa

Frukost

När vi går upp på morgonen vinkar vi adjö till våra trogna kajaker innan vi tar färjan tillbaka till fastlandet och Dubrovnik.

Vi tar oss in genom stadens långa ringmur, som i sig är en av landets främsta sevärdheter. Men muren stoltserar också som en ram till den vackra tavla som gamla staden Ragusa utgör. Med sina slingrande och trånga gränder ligger just denna gamla stadsdel på Unescos världsarvlista och vi låter oss distraheras av alla vinklar och vrår som bidrar till stadens genuina mys-känsla. För att inte gå vilse i gatumyllret får vi en guidad rundtur.

En sista blick ut över Adriatiska havet innan vi når flygplatsen och stiger ombord på det flyg som ska ta oss tillbaka till Arlanda. Vi landar tidigt på eftermiddagen.

Praktisk information
och resevillkor

VAD ÄR INKLUDERAT

 • Flyg Stockholm - Dubrovnik tur/retur med Norwegian (Ta kontakt för avresa från annan ort)
 • Flygskatter och avgifter
 • 7 nätter på familjedrivet pensionat
 • Frukost dag 2 - 8
 • 4 luncher och 4 middagar
 • Alla utflykter och inträde som nämns i programmet
 • Kajakhyra inkl.. åror och flytväst
 • All transport enligt program
 • Lokala engelsktalande kajakguider
 • Reseledare från Carpe Diem

VAD ÄR INTE INKLUDERAT

 • Rese och avbeställningsskydd
 • Måltider och dryck utöver det som nämns i programmet
 • Dryck
 • Dricks

* OBS: Programmet är beroende av väder och kan därefter ändras