Italien - Trevi - Umbrien
Landsbygdssemester i Umbrien, Italien

Upplev äkta italiensk feelgood-stämning i medeltidsstaden Trevi i Umbrien, Italiens gröna hjärta.
En favorit oavsett tid på året! Detta är det genuina Italien – där maten tillagas med italiensk passion och tempot är piano. Här får du tid att verkligen ta in den italienska stämningen och du bor mitt i «medeltiden» på ett väldigt trevligt hotell, eller rättare sagt ett vackert palats som har en ovanligt spännande historia. «Det-goda-livet-utflykten», till sköna Montefalco med «vår egen» vingård, ligger i närheten. Här väntar vingårdsbesök och möte med Sagrantino-vinet, unikt för området och i klass med Brunello och Amarone. Social samvaro med kock-kurs på hotellet står också på programmet. Det är både kul, lärorikt och välsmakande. Eftersom det är sommar, tar vi också en dag ute vid kusten. Porto Recanati, i grannskapet Marche, som har fina stränder.
Pool finns på hotellet och också inne i stan, så det finns möjlighet att kyla ner sig i sommarvärmen.
Höjdpunkter
- Charmerande Trevi och Umbrien med ljuvliga, lokala matupplevelser
- Hotell med själ och med en historia som sitter i väggarna
- Sagrantino-vin och vingårdsbesök i Montefalco
- Social samvaro, matlagnings-kurs med kock
- Gott om tid att njuta av Trevi och Umbrien också på egen hand
- De flesta måltiderna samt dricka till måltiderna är inkluderat
- Gott resesällskap är alltid inkluderat i carpe Diems resor

Program
-
Program 17 augusti
Trevi
Trevi är en liten, idyllisk medeltidsstad i Umbrien, vackert belägen med utsikt över den grönklädda Spoletodalen – omgivet av tusentals olivträd. Själva livs-nerven i Trevi är mat, vin och olivolja. All mat lagas med en stor portion kärlek och passion.
Lokalproducerad mat och dricka av superb kvalitet, är kännetecknande i många regioner och landsbyar i Italien. Trevis gastronomi är vida känt, lokala restauranger och matställen har matlagningskonst med råvaror av riktigt hög standard. Slow- food och feelgood på äkta italienskt Carpe diem-vis!
I borghi più belli d’Italia är en exklusiv organisation som består av de vackraste landsbyarna i Italien. Organisationen startades för att främja det fantastiska arvet inom historia, konst, kultur och traditioner som de små italienska byarna bär med sig. De flesta av dem är kanske inte så välkända men det är här du finner det äkta och genuina Italien – där lokalbefolkningen är i majoritet, inte turisterna. Trevi är en av «I borghi più belli d’Italia» och en av 24 landsbyarna i Umbrien. Den region i Italien som faktiskt har flest av de här vackra landsbyarna.
Hotel Antica dimora alla Rocca
Hotell Antica Dimora alla Rocca är ett historisk vackert renässanspalats från stadens storhetstid på 1500-talet, och är granne till den vackra St Emiliano-kyrkan. Hotellet är nyligen renoverat och är stilfullt inrett med moderna tillskott till det som ursprungligen fanns här. Hotellet har också rum i två närliggande palats med rik historia. Här har det varit påvebesök, sjukhus under digerdöden, och här har också några av de rikaste och mest nobla familjerna bott. Inga rum är lika varandra. Hotellet är känt för sitt ypperliga kök och goda, personliga service. Vi har mycket att se fram emot på den här turen!
Dag 1
Arlanda - Rom - Trevi (Umbrien)
Middag
Avresa med Norwegian till Rom, Fiumcino. Vi fortsätter med buss mot Trevi, bussturen tar cirka 2,5 timmar. Vi stannar för lunch på vägen och väl framme blir vi välkomnade på hotellet, checkar in, och möts för en kort sight-seeing.
Roberto eller Valentina, våra värdar, tar oss med på en knapp timmes vandringstur i Trevis snirkliga, smala och charmerande gator. Den historiska delen av stan är omkring en kvadratkilometer stor, och här finner vi något nytt och intressant bakom varje krök. Tiden har närmast stått stilla arkitektoniskt, här finns murar og kolonner byggt av romarna, och portar och valv vackert utsmyckade med fresker och inskriptioner. De många palatserna vittnar om hur rika adelsfamiljer blivit förmögna på stadens «guld» - olivoljan. Vackra Piazza Mazzini, kyrkor och muséer – och inte att förglömma, den trevliga lokalbefolkningen. Det är faktisk stor chans att du blir igenkänd av någon av de boende efter några dagar. De hälsar igenkännande, ler och gestikulerar på italienskt vis – och för en stund känner du dig nästan som en äkta «italiano».
På kvällen ses vi för den förste av många goda middagar ihop, på hotellet.
Trevi
Dag 2
Assisi
Frukost, lunch och middag
Efter en rykande färsk energi från dagens frukost snurrar vi kompassen mot Assisi. Trots sin nätta storlek har denna by ett enastående innehåll av kultur och historia. De många katolska kyrkorna lockar pilgrimer från hela världen och stämningen längs gatorna kan ingen klaga på.
Vackert placerat högst upp på åsen bjuder byn på en generös utsikt över de gröna Apenninerna. Under medeltiden kallades Assisi för Djävulens berg, eftersom staden var ett centrum för offentliga avrättningar. Numera är platsen mer känd som Den helige Franciskus stad, efter Italiens stora helgon Franciskus som föddes här år 1181 och som grundade Franciskanerorden. Namnet Frans har haft stor betydelse för katoliker runt om i världen och sedan vår nya påve övertog namnet Frans har vallfärdandet till den helige Franciskus grav varit mer omfattande än någonsin. Mellan snirklande gator och branta trappor stöter vi också på det gamla Minervatemplet och dess mäktiga historia. Detta blir ett stadsbesök fullt av intryck!
Lunch äter vi tillsammans i den pittoreska lilla byn Colle Pino. Mer italienskt än så blir det knappast.
Mätta och belåtna, efter lunch och en lika stor portion intryck, återvänder vi till Trevi och hotellet. Framåt kvällen vankas det middag på hotellet.
Dag 3
En dag på stranden
Frukost, lunch och middag
Efter frukost åker vi till kusten, för att få lite mer luft under vingarna. Sommar, sol och värme – vad passar bättre än att njuta en dag på stranden? Den ligger drygt en timmes bussresa från Trevi. Vi börjar med att ta det lugnt, solbada, läsa en bok i skuggan, ta en promenad längs stranden...
Sedan är det tid för en matbit, och det blir en trevlig fisklunch på italienskt sätt. Vi åker tillbaka till Trevi på seneftermiddagen, och på kvällen blir det gemensam middag på hotellet.
Dag 4
Trevi och matlagningskurs med kock
Frukost och middag
Idag njuter vi av livet i Trevi.
Det står bara en sak på programmet: en matlagningskurs med hotellets duktiga kock.
Många önskar säkert att de kunde laga mat som italienarna, och inte minst ha fräscha råvaror att kunna briljera med. Det sägs ju att om råvarorna är utsökta ska det inte så mycket till att kunna prestera en läcker, välsmakande måltid. Oavsett, idag ska vi få vägledning och inspiration av lokal expertis. Det är alltid spännande att delta själv, det blir onekligen en del skratt och stoj men också djup koncentration för att få till det perfekta resultatet. Det är inte vilka som helst som ska få skörda frukterna av vårt hårda arbete, det är nämligen vi själva! Lunchen idag blir alltså «hemlagad» och vår mentor ser till att den också blir vällagad.
Resten av dagen kan du disponera som du vill. Kanske på Piazza Mazzini med något gott att dricka, koppla av vid hotellets lilla pool eller åk till Trevis egen simbassäng? Nere i dalen bara ett par kilometer bort, ligger också ett köpcentrum om någon känner för att tillbringa några timmar där.
Vi ses på kvällen för gemensam middag på hotellet.
Dag 5
Toscana och Siena
Frukost, lunch och middag
Idag lämnar vi vår region och åker till den kända grannen: Toscana.
Det blir en halvdagstur och vi äter lunch i stan.
Många anser att Siena är Italiens vackraste stad. Känt bland annat för sin galna hästkapplöpning i centrum varje sommar, eller för att vara platsen där inledningen till James Bond, Quantum of Solace, spelades in. Sienas centrum togs upp på Unescos världsarvslista 1995.
Stan kan absolut kallas ett arkitektonsikt mästerverk med landmärken som Piazza de campo och Duomo-katedralen. Ett måste att se när man är i dessa trakter.
Väl tilbaka i Umbrien och Trevi, blir det gemensam middag.
Dag 6
Vingårdsbesök och Montefalco
Frukost, lunch och middag
Vi åker till Montefalco, som är en trevlig och fin liten by, och tar en liten tur till fots i byn. Därefter har det blivit dags att lära mer om områdets vin! Turen går till den äldsta vingården i Montefalco, Scacciadiavoli. Vingården har en spännende historia och det hela började med en prins från Rom, idag drivs vingården av kusinerna till denne.
Det blir serverat en enkel men välsmakande lunch och vi kommer att få provsmaka det ädla vinet. Sju olika lokala viner: Sagrantino är den lokala stoltheten, kraftfull och välsmakande. Enligt mångas åsikt i klass med Brunello och Amarone, och mycket populär bland vinkännare.
Vi återvänder sen mot Trevi och resten av eftermiddagen är fri för egna strövtåg eller avkoppling.
Dag 7
Avresedag
Frukost
Flyget lämnar Rom på morgonkvisten, efter en kaffe lämnar vi vårt nyfunna hem i Italien. Vi landar i Stockholm vid lunch tid, med massor av ny energi, redo att möta hösten.
-
Program 5 november
Trevi
Trevi är en liten, idyllisk medeltidsstad i Umbrien, vackert belägen med utsikt över den grönklädda Spoletodalen – omgivet av tusentals olivträd. Själva livs-nerven i Trevi är mat, vin och olivolja. All mat lagas med en stor portion kärlek och passion.
Lokalproducerad mat och dricka av superb kvalitet, är kännetecknande i många regioner och landsbyar i Italien. Trevis gastronomi är vida känt, lokala restauranger och matställen har matlagningskonst med råvaror av riktigt hög standard. Slow- food och feelgood på äkta italienskt Carpe diem-vis!
I borghi più belli d’Italia är en exklusiv organisation som består av de vackraste landsbyarna i Italien. Organisationen startades för att främja det fantastiska arvet inom historia, konst, kultur och traditioner som de små italienska byarna bär med sig. De flesta av dem är kanske inte så välkända men det är här du finner det äkta och genuina Italien – där lokalbefolkningen är i majoritet, inte turisterna. Trevi är en av «I borghi più belli d’Italia» och en av 24 landsbyarna i Umbrien. Den region i Italien som faktiskt har flest av de här vackra landsbyarna.
Hotel Antica dimora alla Rocca
Hotell Antica Dimora alla Rocca är ett historisk vackert renässanspalats från stadens storhetstid på 1500-talet, och är granne till den vackra St Emiliano-kyrkan. Hotellet är nyligen renoverat och är stilfullt inrett med moderna tillskott till det som ursprungligen fanns här. Hotellet har också rum i två närliggande palats med rik historia. Här har det varit påvebesök, sjukhus under digerdöden, och här har också några av de rikaste och mest nobla familjerna bott. Inga rum är lika varandra. Hotellet är känt för sitt ypperliga kök och goda, personliga service. Vi har mycket att se fram emot på den här turen!
Dag 1
Sverige - Rom - Trevi (Umbrien)
Middag
Avresa med SAS till Rom, Fiumcino. Vi fortsätter med buss mot Trevi, bussturen tar cirka 2,5 timmar. Vi stannar för lunch på vägen och väl framme blir vi välkomnade på hotellet, checkar in, och möts för en kort sight-seeing.
Roberto eller Valentina, våra värdar, tar oss med på en knapp timmes vandringstur i Trevis snirkliga, smala och charmerande gator. Den historiska delen av stan är omkring en kvadratkilometer stor, och här finner vi något nytt och intressant bakom varje krök. Tiden har närmast stått stilla arkitektoniskt, här finns murar og kolonner byggt av romarna, och portar och valv vackert utsmyckade med fresker och inskriptioner. De många palatserna vittnar om hur rika adelsfamiljer blivit förmögna på stadens «guld» - olivoljan. Vackra Piazza Mazzini, kyrkor och muséer – och inte att förglömma, den trevliga lokalbefolkningen. Det är faktisk stor chans att du blir igenkänd av någon av de boende efter några dagar. De hälsar igenkännande, ler och gestikulerar på italienskt vis – och för en stund känner du dig nästan som en äkta «italiano».
På kvällen ses vi för den förste av många goda middagar ihop, på hotellet.
Dag 2
Trevi och matlagningskurs med kock
Frukost och middag
Idag njuter vi av livet i Trevi.
Trevi är fullt av historiska hemligheter, som så vackert går hand i hand med den slående naturen. Daniele, vår otroligt duktiga lokalguide, visar vägen genom fascinerande landskap och delar med sig av sin kunskap runt Trevis bakgrund. Promenadstigen går längs kanalen som bjuder på en buffé av historiska moment, såväl som vacker utsikt och spännande arkitektur. Den italienska jargongen och våra trogna sandaler tar oss vidare hem till Roberto. Han vill gärna bjuda på sina berömda bruschettas och berätta mer om hemligheten bakom smakupplevelsen. Det är nämligen den lokala olivoljan som trollar fram den gyllene smaken, vi låter oss bjudas på en riktig aha-upplevelse! Det blir heller inte sämre av de sprudlande droppar som så friskt matchar lunchen
Många önskar säkert att de kunde laga mat som italienarna, och inte minst ha fräscha råvaror att kunna briljera med. Det sägs ju att om råvarorna är utsökta ska det inte så mycket till att kunna prestera en läcker, välsmakande måltid. Oavsett, idag ska vi få vägledning och inspiration av lokal expertis. Det är alltid spännande att delta själv, det blir onekligen en del skratt och stoj men också djup koncentration för att få till det perfekta resultatet.
Vi ses på kvällen för gemensam middag på hotellet.
Dag 3
Assisi
Frukost, lunch och middag
Efter en rykande färsk energi från dagens frukost snurrar vi kompassen mot Assisi. Trots sin nätta storlek har denna by ett enastående innehåll av kultur och historia. De många katolska kyrkorna lockar pilgrimer från hela världen och stämningen längs gatorna kan ingen klaga på.
Vackert placerat högst upp på åsen bjuder byn på en generös utsikt över de gröna Apenninerna. Under medeltiden kallades Assisi för Djävulens berg, eftersom staden var ett centrum för offentliga avrättningar. Numera är platsen mer känd som Den helige Franciskus stad, efter Italiens stora helgon Franciskus som föddes här år 1181 och som grundade Franciskanerorden. Namnet Frans har haft stor betydelse för katoliker runt om i världen och sedan vår nya påve övertog namnet Frans har vallfärdandet till den helige Franciskus grav varit mer omfattande än någonsin. Mellan snirklande gator och branta trappor stöter vi också på det gamla Minervatemplet och dess mäktiga historia. Detta blir ett stadsbesök fullt av intryck!
Lunch äter vi tillsammans i den pittoreska lilla byn Colle Pino. Mer italienskt än så blir det knappast.
Mätta och belåtna, efter lunch och en lika stor portion intryck, återvänder vi till Trevi och hotellet. Framåt kvällen vankas det middag på hotellet.
Dag 4
Fri dag
Frukost och middag
Dagen kan du disponera som du själv vill. Piazza Mazzini skyltar med sitt stora utbud av uteserveringar och sprudlande förfriskningar. Nere i dalen (bara ett par kilometer bort) ligger också ett stort köpcenter, om det inte är avslappning vid hotellpoolen som frestar mest.
Dag 5
Vingårdsbesök och Montefalco
Frukost, lunch och middag
Vi åker till Montefalco, som är en trevlig och fin liten by, och tar en liten tur till fots i byn. Därefter har det blivit dags att lära mer om områdets vin! Turen går till den äldsta vingården i Montefalco, Scacciadiavoli. Vingården har en spännende historia och det hela började med en prins från Rom, idag drivs vingården av kusinerna till denne.
Det blir serverat en enkel men välsmakande lunch och vi kommer att få provsmaka det ädla vinet. Sju olika lokala viner: Sagrantino är den lokala stoltheten, kraftfull och välsmakande. Enligt mångas åsikt i klass med Brunello och Amarone, och mycket populär bland vinkännare.
Vi återvänder sen mot Trevi och resten av eftermiddagen är fri för egna strövtåg eller avkoppling.
Dag 6
Perugia, tur till storstan
Frukost, lunch och middag
Efter frukost ska vi på utflykt till Umbriens huvudstad Perugia. Staden är inte bara vacker och ståtlig, den är också känd för sin Perugina-choklad. Choklad tillhör livets goda och passar vid de flesta tillfällen. Självklart kan du handla med dig så mycket du orkar bära!
Staden formligen klättrar sig upp på en 493 meter hög kulle med ett historiskt centrum på toppen. Perugia är känt som en av Italiens vackraste och trevligaste städer. Det bästa av allt är att inga bilar förstör idyllen i centrum! Det finns en rulltrappa till hjälp att ta sig från den nedre delen till den övre delen av centum. En bonus är att turen genom klipporna är utformat som en slags arkeologiskt museum. Härifrån går vi via Corso Vanuzzi, stadens pulsåder. Den leder upp till Piazza IV Novembre med det berömda Palazzo dei Priori som hyser Umbriens nationalmuseum och stadens gamla stadshus. Vi äter lunch på en lokal restaurang.
Efter denna innehållsrika dag återvänder vi nöjda och belåtna till Trevi. Gemensam middag i hotellets restaurang på kvällen.
Dag 7
Avresedag
Frukost
Flyget lämnar Rom under eftermiddagen, så på förmiddagen kan du gå en sista tur i stan eller ta en god kopp espresso innan det är dags för avfärd. Vi landar i Sverige tidig kväll, med massor av ny energi, redo att möta vintern.
Praktisk information
och resevillkor
VAD ÄR INKLUDERAT
- Flyg Stockholm - Rom t/r med Norwegian (Ta kontakt för avresa från annan ort)
- 6 nätter på mellanklasshotell inkluderat frukost
- 4 lunch & 6 middagar
- Alla utflykter och inträde nämnt i program
- All transport nämnt i program
- Lokala guider
- Svensk reseledare från Carpe Diem
VAD ÄR INTE INKLUDERAT
- Rese och avbeställningsskydd
- Måltider och dryck utöver det som nämns i programmet
- Dricks
På de flesta av våra resor kan du även flyga från Göteborg eller Köpenhamn. Är det inte ett alternativ när du väljer avgång, kan du kontakta oss med dina önskemål. Vi söker upp ditt flyg på begäran, ofta innebär det ett flygtillägg. Det finns som regel tre möjligheter beroende på vilken resa du väljer.
Anslutande flyg
Flyg från din närmaste flygplats till Stockholm för att ansluta med gruppen.
Individuellt flyg
Ibland är det rimligare eller snabbare att flyga på egen hand till destinationen och möta gruppen på plats. Flyget ankommer i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång.
Boka eget flyg
Vill ni ta er till resmålet på egen hand kan vi i de flesta fall erbjuda ett flygavdrag.
Kontakta oss här om du önskar flyg från annan ort
Före avresa:
Pass och Visum
Svenska medborgare behöver inget visum till Italien, men passet måste vara giltigt så länge resan varar och måste medtagas vid inresa.
Allergier
Det är väldigt viktig att allergier eller liknande uppges vid beställning så att vi kan informera samarbetspartners i god tid. Läs mer om allergier på resa här.
Beställning och Betalning
Efter beställning av resa vill du få bokningsbekräftelse och anmälningsavgift på kr 2500 pr person. Anmälningsavgiften måste vara inbetalt inom en vecka. Slutbeloppet förfaller 65 dagar innan avresa. Resedokument hittar du på ”Min Sida” ca 2 veckor innan avresa.
Anslutning med inrikesflyg.
Om du bokar anslutningsflyg eller annan transport, rekommenderar vi att du har minst 3 timmar mellan byte av anslutning och flygresan med oss. Ta kontakt med oss där som du önskar hjälp med anslutning från annan ort.
Reseförsäkring / Avbeställningsskydd
Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i många länder är det viktigt att du tecknar en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Extra bra är det om din försäkring täcker skadat eller förlorat bagage. Vi rekommenderar Gouda försäkringar för både reseförsäkring och avbeställningsskydd. *Notera att om du betalar med kreditkort, har du i vissa tillfällen inkluderad försäkring via din leverantör.
Beställ Reseförsäkring / avbeställningsskydd
Dricks
När du reser med Carpe Diem kommer du i kontakt med kultur och vardagsliv i andra länder. Många av länderna har en dricks kultur som skiljer sig från vad vi är vana vid i Sverige. I många länder förväntas det att exempelvis lokalguider, chaufförer och restauranger får dricks. Vi inkluderar inte personlig dricks i resans pris eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka. Att veta vad man skall dricksa är inte alltid lätt, så fråga gärna din reseledare under resan. Dricks är så klart ett individuellt val och inte obligatoriskt, men vi rekommenderar att man följer och respektera kulturen man besöker.
Väder och Klimat
Det kan vara smart att kolla upp väder på resmålet under perioden du skall dit, då är det enklare att planlägga din packning. För mer information om väder och klimat rekommenderar vi Yr
Hälsa
Ta gärna med ett litet reseapotek, med Antibac, Alvedon, plåster, nässpray, imodium etc.
Placering ombord på flyget
Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.
Önskemål om specialkost & allergier
På flygresor skall specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa via oss. Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för detta. Vi ger alltid flygbolag besked om våra gästers önskemål, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord. När du anmäler specialkost eller allergier till oss ger vi besked till alla våra samarbetspartners under resan, men vi kan inte garantera att alla kan ta hänsyn till detta. Ofta går det bra, men i många länder har dem inte möjlighet att tillrättalägga för dessa önskemål. Räkna därför med att få samma kost som övriga gäster. Ge gärna reseledare besked i starten av resan, så hjälper dem till så långt det går.
Avresedokument skickat via ordinär post
Önskar du få avresedokument tillsänt via ordinär post tillkommer en kostnad på kr 200)