Sommar på Den italienska rivieran - Moneglia

Sommar på Den italienska rivieran - Moneglia

Istock 000020154252 Italia Liguria Cinque Terre Vernazza
RectangleCreated with Sketch.

Moneglia, Portofino, Cinque Terre, Sestri Levante och Pisa.

Ligurien. Smaka på namnet. Denna dramatiska kustremsa erbjuder så mycket mer än smekmånader och väldoftande pesto. Men visst ska vi få förälska oss, i detta italienska paradis som fullständigt väller över av atmosfär.

I bakgrunden hörs Medelhavet nynna på sina azurblå toner medan citronträden vaggar sina rytmiska höfter i takt. Det är något alldeles unikt med den italienska rivierans sprakande färger, intryck och det poetiska klimatet. I Moneglia, den lilla fiskebyn kryper man tätt inpå Italiens mest pittoreska ingredienser. Moneglias perfekta belägenhet mellan berg och hav instruerar strängt till att anamma det vänliga tempot med sol och bad, fantastisk mat, lokalproducerat vin och levande musik. Med närheten till Cinque Terre tar du dig lätt till den nationalpark som sedan 1997 legat på UNESCOS världsarvslista. Vyerna är både hissnande och instagramvänliga, med berg som stupar rätt ner i havet och vandringsleder som går rakt genom långsträckta vinodlingar.

Varva avslappning med utflykter till Cinque Terre, Portofino och Sestri Levante. Smaka på arkitekturen hos Moneglias historiska byggnader och runda av med ett lokalt glas rossese i skuggan från palmerna. Låt den italienska gastronomin leva upp till sitt rykte, här i en av landets läckraste mat-regioner.

På slutet av resan kan du få mäta lutningen på tornet i Pisa med eget ögonmått. Men även framförallt få utforska vad som döljer sig bakom stadens livliga gatuhörn och runt om det fantastiska byggnadskomplexet som kallas Piazza dei Miracoli.

Låt dig förföras av områdets kärleksfulla vibbar, följ dofterna i Liguriens gastronomiska metropol och häng med i de färgsprakande svängarna. Det är omöjligt att inte bli förälskad i Italien!

Höjdpunkter

 • Livliga Pisa med sitt sneda torn och sina pampiga byggnader
 • Moneglia, det genuina Italien i landsbygdsformat
 • Idyll och hisnande vyer i Cinque Terre
 • Den italienska maten med sina ljuvliga smaker
 • Exklusiva Portofino
 • Vinsmakning i Sestri Levante med lokala viner
 • Italiensk matlagningskurs med nyttiga och spännande insider-tips
 • En god blandning av aktivitet och avslappning – den ultimata semestern!
 • Nya vänner att spendera dagen med och inte minst dela alla minnen med!
Gettyimages 894436966 Italia Dame Cinque Terre

Moneglia och Hotel Mondial 3*

Långt bortanför surrande turisthordar, men ändå så nära de många höjdpunkterna som den italienska rivieran bjussar på, snubblar vi över den lilla fiskebyn Moneglia. I dalgången mellan berg och hav hittar vi den gemytliga lilla stadskärnan, ett kort gångavstånd från den populära sandstranden. På de många mysiga caféerna och restaurangerna längs stengatorna och caruggis (små gränder) serveras rykande färska läckerheter, lagade på lokala råvaror och en äkta italiensk touch. Och utelivet om kvällen är levande på ett alldeles italienskt vis, utan att det blir för mycket stim och stoj. Vi befinner oss en kort mil från Sestri Levante och en lika kort tåg-timme från Genua, Liguriens huvudstad. Oavsett om man är född med simhud mellan tårna eller om man är mer av en morgondoppare, finns det oändligt med alternativ till den centrala sandstranden. Små vikar med gömda stränder och kalkstensklippor avlöser varandra och ingen behöver vara orolig för att inte få tillräckligt med saltvatten i håret. Stadens historia går tillbaka så långt som till 1100-talet och gamla byggnader och lämningar sätter en unik prägel på byn. Gamla torn, ruiner, fästningar och franciskanerkloster berättar mer än gärna om forna tider för sina besökare.

Hotel Mondial är sådär alldeles lagom. Lagom stort och hemtrevligt och utan alltför mycket flashiga moderniteter och neonskyltar. Hotellet håller en bra standard och rummen har air condition, safe, telefon, TV och en härlig atmosfär. Hårfön finns i alla badrum till havsdoppat hår. På bara några minuter är man på stranden 300 meter bort, eller i centrum 400 meter ifrån hotellet. Med sitt läge uppe på höjden bjuder också Hotel Mondial på en läcker utsikt över det romantiska havet. Notera att bussen inte kan köra hela vägen in till hotellet, utan stannar 200 meter ifrån. Men hotellpersonalen har ingenting emot att hjälpa till att bära bagage när de hälsar oss välkomna.

+25
+24

Program

Dag 1

Ankomst Moneglia

Vi landar på flygplatsen i Pisa om förmiddagen, vilket ger oss möjligheten att fånga hela den italienska dagen. Vi tar tillfället i akt när vi ändå befinner oss i det storslagna Pisa, att utforska staden. Genom en guidad tur ser vi snart att denna italienska stad är så mycket mer än ett skevt torn.

Med det magnifika torget Piazza Miracoli i centrum kan Pisa leva upp till sitt rykte som myllrande stad med spirande atmosfär. Självklart ska vi också få lära känna det omtalade tornet, som med åren fått stöd ifrån fler och fler stålpelare. Vi får tryggt våra instagram-bilder utan att behöva oroa för någon form av mosnings-olycka. Den tillhörande domkyrkan är också värt att putsa kameralins och näthinna för. En pampig byggnad, som ofta hamnar i skymundan av sin lillebror, det lutande klocktornet. Redan 1064 påbörjades byggarbetet av stadens stolthet, denna domkyrka. 1350 stod klocktornet färdigt och tillsammans med sin domkyrka och dopkapellet vakar denna treenighet än idag stolt över sina invånare. I närheten snirklar sig älven Arno fram och runt omkring går de små torgen hand i hand, med sina många livliga caféer.

Med transfer tar vi oss under eftermiddagen ut till Ligurienkusten och blir varmt mottagna av Hotel Mondial där vi checkar in.

Dag 2

Dag efter egenregi

Frukost och middag

Välj själv om du vill anamma italienarnas rykande espresso till frukost eller inte. Ta sedan dagen som den kommer. Det finns många små badvikar att utforska, så den rosa badmadrassen kan komma väl till pass. Sök dig till skuggan i de små butikerna, eller låt en kall Birra Moretti utföra sitt svalkande jobb. Vår reseledare finns på plats och kommer gärna med förslag på aktiviteter som passar bra både i grupp och på egen hand. Framåt kvällen njuter vi tillsammans av de lokala smakerna vid en gemensam middag på en restaurant nära hotellet.

Dag 3

Portofino

Frukost

Med välfyllda magar efter dagens frukost är vi redo för utflykt. Vår chaufför kör oss nynnandes ner till hamnen där färjan mot Portofino står och väntar på oss. Portofino är en av de mest exklusiva byar, inte bara i Ligurien, utan i hela Italien. Men den lilla fiskebyn lever upp till sitt namn. Portofino betyder nämligen ”fin hamn” och det kommer vi snabbt kunna hålla med om. Även om många gamla fiskebåtar ersatts med lyx-yachter i miljonklassen, står fiskarna till stor del fortfarande i centrum. Till hamnen återvänder de från en dag på det öppet hav och blottar sina välfyllda fiskenät. Kontrasterna i byn är stora, där havets dofter blandas med fashionabla detaljer och Hollywood-kändisar. Men de pastellfärgade husen strålar av det genuint italienska, och i Portofino finns det definitivt mycket att se på. Vi tar en promenad mellan citronträd och vinrankor. Där shoppingstråken avtar snirklar sig vägen upp mot det gamla slottet Castello Brown som bjuder på en magnifik utsikt över den liguriska kustremsan och har vi tur hoppar en och annan delfin in i synfältet.

Tillbaks i Moneglia kan middag arrangeras efter egna preferenser eller tillsammans med reseledare och andra i gruppen, om man vill.

Dag 4

Dag till egen disposition

Frukost

Plaska runt i vattnet, promenera mellan olivlundar och vinrankor, besök de historiska lämningarna i området eller utmana någon med en italiensk kortlek (innehåller bara 40 spelkort). Skulle fantasin ta slut finns reseledare nära till hands med många förslag på vad man kan sysselsätta sig med. Under kvällen organiserar reseledare också middag för den som vill ha pasta-sällskap.

Dag 5

Turné i Cinque Terre (”De fem landen”)

Frukost

Efter en god natts sömn och en lika välsmakande frukost hoppar vi ombord på det tåg som ska ta oss från Moneglia till Riomaggiore. Utsikten från denna lilla fiskeby är minst sagt nervkittlande. Det är en kontrast som bara måste erövras med egna ögon. De vackert färgade husen som glatt dansar nedför bergssluttningen, mot klipporna som långt där nere tas emot av havets vidöppna famn. Längst ned ligger också hamnen som är så liten att fiskebåtarna inte får plats utan måste parkeras längs den trånga bygatan.

Men vi ska på turné, runt de fem små fiskebyarna som Cinque Terre omfattar. Området är också en nationalpark som UNESCO mer än gärna inkluderar på sin världsarvslista. Eftersom de små byarna i området säger ”Nej tack” till biltrafik visar guiden vägen mot det tuffande tåg som vi ska lifta med. Längs den liguriska kusten stannar vi till och luktar på vinrankorna i Manarola, en av de fem byarna. Tåget luffar snällt vidare när vi ber det, mot Vernazza som är nästa stopp. Här finns det tid till att gå på egen upptäcktsfärd längs de bilfria gatorna, upp till Castello Doria eller ned till den bedårande stensstranden. Det är få ting som går upp emot en kall Limonata på en italiensk strand, men för att komma hit måste man ta turen genom den grotta som leder dit. Studsa vidare ned till hamnen när magen börjar kurra. Den färska skaldjurs-carbonaran går inte av för hackor och inte heller de gatumusikanter som så gärna kör sin glada refräng på repeat.

Framåt eftermiddagen vaggar tåget vidare. Men när vin-suget börja smyga sig på blir vi avsläppta i Monterosso, där det serveras lokalt vin och lika närproducerade godsaker med tuggmotstånd. Efter denna delikata provsmakning åker vi den sista biten med tåget tillbaks till Moneglia.

Dag 6

Sestri Levanti – Matlagningskurs och vinsmakning

Frukost och lunch

De italienska smakerna har garanterat både bidragit med njutning och mersmak. Den där mersmaken ska vi ta och göra något åt. Idag ska vi nämligen få tips från coachen och experthjälp i äkta italienska kokkonster. Italienarna är inte bara otroligt duktiga på matlagnings-fältet, men också stolta över sina tekniskt framförda alster på tallriken.

Vi tar oss till pärlan Sestri Levanti, en bedårande liten kuststad. Den gamla staden ligger ute på en halvö (även kallad Äventyrsbukten), omgiven av fantastiska stränder på var sida. Vi laddar våra kock-nerver med smakprover av fina viner av lokala druvor. Med spetsade öron ska vi sedan få inside-info om hur man bakar den bästa focaccian och en pizza att skryta med. Vi agerar själva vår egen jury och intar våra mästerverk till lunch, med efterföljande dessert.

När vi kommer tillbaka till vårt kära Moneglia är det tveksamt om vi har plats i magen för middag. Till den som hittar några tomma millimeter att fylla har reseledaren goda tips på middagsrestaurang.

Dag 7

Dag i egenregi

Frukost

Välj ditt eget tempo, dina egna aktiviteter och din egen yatzy-partner. Gör det du gillar bäst på semestern! Om kvällen äter vi en sista middag tillsammans. Det finns alltid en risk för att denna samling utspelar sig en aning sentimentalt. Men vi har säkerligen mycket att prata om och en hel bunt reseminnen att dela runt bordet. Cin cin!

Dag 8

Hemresa

Frukost

Vi vinkar adjö till vårt hotell, Moneglia och den italienska espresson. Flyget lyfter från Pisa om förmiddagen och vi landar tryggt på Arlanda efter lunch.

Praktisk information
och resevillkår

VAD ÄR INKLUDERAT

 • Flyg Stockholm - Pisa med Norwegian (Ta kontakt för avresa från annan ort)
 • Flygskatter och avgifter pr 10. oktober 2018
 • 7 nätter på 3* hotell inkluderat frukost
 • 2 middagar
 • 1 lunch efter matlagningskurs
 • Vinsmakning med snack i Cinque Terre
 • Vinsmakning i Sestri Levante
 • Alla utflykter och inträde nämnt i program
 • All transport nämnt i program
 • Lokala guider
 • Svensk reseledare

VAD ÄR INTE INKLUDERAT

 • Rese och avbeställningsskydd
 • Måltider och dryck utöver det som nämns i programmet
 • Dricks