Italiensk sommar på Amalfikusten

Italiensk sommar på Amalfikusten

11. juli 2020 / 8 dagar / Pris från 16.990,-

Gettyimages 918227252 Italia Campania Capri
RectangleCreated with Sketch.

Med vandring längs Amalfikusten och avslappning på italienarnas vis!

Bland frodiga berg längs den dramatiska Amalfikusten slår vi oss ned mellan bondgårdar och citronträd. Med en bekväm bas i Agerola kommer vi tätt inpå det italienska hjärtat, med närhet till det turkosa havet, grönskande natur och hisnande vyer. Vi satsar på en delikat kombination av aktiv och avslappnande semester, där Neapelbuktens magnetiska utsikt bjuder på minnesbilder för livet.

Det genuina Italien följer oss som en röd tråd genom veckan. Vi besöker familjer och bondgårdar som producerar sin egen ost och odlar de färskaste grönsakerna. Ett och annat lokalt vinglas kan också slinka ner mellan promenadstegen. Området är inte bara smakrikt vad gäller maten, här kryllar det också av talangfulla keramiker, konstnärer och musiker. Och visst ska vi också få lyfta fram den kreativa sidan i oss själva!

Vi utforskar vackra vandringsleder, där upplevelser och utsikt står i fokus, snarare än tempo och insats. I behagliga gympadojor får vi ta del av det levande Italien, bland dramatiska klippor och små landsbyar som klistrar sig fast i bergsväggarna längs havets djupblå nyanser. Vi följer de historiska stegen längs Gudarnas stig och med havets turkosa glimt i ögat runt Fjordo di Furore. I Marina di Praia beach möts vi av ett vimlande fiskebyliv, och Musikens Stad - Ravello bjuder på förtrollande toner mellan bergstopparna. Flera av dagarna kan vi ta som de kommer, i skuggan från olivträden, på stranden eller med frivilliga utflykter. Den fullkomligt strålande ön Capri är värd ett besök, precis som byn Pompeji och vulkanen Vesuvio.

Låt dig charmas av den äkta italienska gästfriheten. Vi nosar oss fram till de hemliga ingredienserna i hemmalagad pizza, citronlikör och färskfångad fisk. Det är bara att säga grazie och le lika glatt som lokalbefolkningen när de inviterar oss hem på middag och rundvisning bland gårdarna. Här får vi turista som italienarna själva, långt bortom de vanliga turisthorderna. Njut av den storslagna utsikten och allt vad den italienska sommaren kan innebära!

Höjdpunkter

  • Det genuina Italien. Vi bor nära befolkningen, i Agerolas grönskande omgivningar
  • Besök hos keramikern Giulia i byn Bomerano. Prova att måla din egen keramik!
  • En härlig kombination av aktivitet och avslappning.
  • Gudarnas stig – med oslagbara vyer och spännande historia
  • BBQ och lokalt vin i solnedgången
  • Furore med sin magiska bukt och konstrika husfasader
  • Vandring längs Amalfikusten. Vi stannar till bland utvalda och minnesvärda pärlor
  • Fängslande arkitektur – besök i säregna byar med gamla villor, katedraler och kyrkor
  • Frivillig vandring uppför Monte Tre Calli
  • Lär dig imponera med riktig italiensk matlagning. Vi bakar egen pizza!
  • Både vin- och limoncellosmakning
  • Tid till egen disposition. Kanske ett besök på Capri eller i Pompeji?
  • ”The local feeling” – lär känna Italien, på riktigt!
  • Nya vänner att spendera dagen med och inte minst dela alla minnen med
Getty Images-958992420_Italia_lemons

Avgångar

Priser är beroende på valen du tar i bokningen, genom att klicka på "välj avgång" vill du se avgångar och priser. Flyg från annan ort

 • Avresa: 11.07.2020

  Tillgänglighet: Ledig

  Dagar: 8

  Priser från: 16.990,-

  Välj avgång

  Avresa från Göteborg, Köpenhamn, Stockholm

+32
+31

Program

Dag 1

Ankomst Agerola San Lazzaro, Amalfi

Middag

Flyget lyfter mitt på dagen och efter en mellanlandning i München landar vi på Neapels flygplats om eftermiddagen. Här tas vi väl emot av vår transfer som gärna visar vägen till vårt kommande boende i Agerola San Lazzaro, ungefär 1,5 timme från flygplatsen.

Vi delar upp oss och checkar in på två olika Bed and Breakfasts i området. Både Le Oreadi och Beata Solitudo hälsar oss Benvenuto med sina mysiga hotellrum i gröna omgivningar och charmiga stenfasader. Här kan vi känna oss som hemma, med utsträckta ben i god standard och närhet till allt vi kan tänkas behöva under den kommande veckan.

Staden Agerola ligger som nedbäddad i en dal, mellan gröna bergstoppar och kastanjeskogar. 600 meter över havet, mitt mellan himmel och det smaragdgröna havet svävar den italienska lantluften som ett tunt täcke över den glada befolkningen. Den oförstörda naturen och närheten till åtskilliga vandringsleder bjuder in till en härlig blandning av avslappning och aktivitet. Bland frodiga omgivningar kommer vi nära inpå det genuina Italien. Begreppet ”The local feeling” sitter mitt i prick där vi kan känna oss som hemma bland bondgårdar, citronträd och friska havsvindar. På semester – som hemma, fast borta!

Första kvällen får vi spetsa våra italienska smaklökar med en inledande gemensam middag på en gård i närheten. Mer lokalt blir det inte.

Dag 2

Keramik och hisnande vyer längs Gudarnas stig

Frukost och middag

Vandring cirka 4 timmar

Vi stiger upp ur sängen i kreativitetens tecken. Efter frukost får vi skjuts till det pittoreska lilla samhället Bomerano. En kort bensträckare genom byn tar oss till Giulia, som gärna sträcker ut en konstnärshand och visar upp sina vackra lergods. Hon är en framträdande keramiker i området och efter en introduktion i den lokala produktionen får vi själva prova på att måla några av verken. Efter en kreativ och spännande lektion finns det tid till att strosa runt i byn och lukta på lokalproducerade ostar och limoncello, innan vi äter lunch på en lokal restaurang.

Bomerano är en ypperlig utgångspunkt till Gudarnas Stig som leder oss längs klippornas svindlande vyer över Amalfikusten, Positano, Capri och Li Gallo-öarna. Bland hisnande branta klippväggar ligger små landsbyar som ser ut att bokstavligt talat blivit kastade in i bergsväggen. Mellan betande får, tusentals gröna nyanser och gamla ruiner får vi känna på traktens påtagligt mytiska historia, där gamla gudar sätter sin prägel på den italienska lantluften.

På slutet av promenaden får vi återigen bekanta oss med den italienska gästfriheten, när vi stannar till på en privat gård. Här möts vi av ägaren som välkomnar oss med hemmalagad antipasti, hans egen organiska fårost och läckra tomater från gården. De aptitretande smårätterna går hand i hand med den äkta italienska grillfest som dukas fram, till utsikten av Capri i solnedgången. De utsökta vyerna, i kombination med doften av hemmagjorda korvar och smaken av lokalt vin, är garanterat en krydda vi aldrig glömmer!

Mätta och belåtna går den sista promenadsträckan tillbaka till bussen som kör oss tillbaka till hotellet.

Dag 3

Från fantastiska Furore till Marina di Praia Beach

Frukost och middag

Vandring cirka 4 timmar

Efter en rykande espresso och lika färsk frukost börjar vi dagens vandring genom San Lazzaro. I bekväma promenadskor tar vi oss runt Fiordo di Furore, den vackra lilla fjord som omges av höga klippor och fantastisk utsikt. Buktens turkosa vatten kan nås genom att klättra ned för de många trappsteg som på sina håll gör det möjligt att ta sig en simtur. Den pittoreska lilla byn Furore kan stoltsera med sina många konstnärer som gömmer sig mellan stenmurar och gränder. Furores modernare skepnad har välförtjänt tilldelats smeknamnet ”Il Paese Dipinto” (Den bemålade staden), efter sin speciella tradition med stora väggmålerier längs gatorna. Vi låter ögonen vandra längs stråkens alla färger och gör ett kort stopp i det gamla klostret innan kompassen pekar vidare mot Praiano.

Kuststräckan imponerar med sin outtröttliga skönhet och vyerna över det blågröna havet. Citronerna vajar i takt med den sjungande havsbrisen och välkomnar oss in i Praianos trånga gränder. De vita små husen ligger uppradade som en pigg kontrast till de annars så starka italienska nyanserna. Så småningom kommer vi fram till Marina di Praia beach där vi möts av doften av färsk fisk och ett myllrande småbåtsliv i hamnen. Här håller de lokala fiskarna hårt i sina gamla traditioner och varje kväll ror de i sina små båtar ut på djupare vatten för att håva in dagens fångst.

Till lunch rekommenderas en portion av dagens färska fångst, på någon av de lokala fiskrestaurangerna. Kanske med ett lika lokalt glas kallt vitvin? Eftermiddagen står på vid gavel till att besöka någon av byns konstnärsgallerior, klättra i citronträd, slappa på stranden eller ta för sig av det turkosa vattnet – med behagliga simtag, eller i en kajak längs de ståtliga klipporna.

Kvällens middag kommer smaka extra gott, efter en dos av egen kreativitet och insats. Här sätts nämligen våra kockkunskaper på prov, i en matlagningskurs i genuin italiensk fingerfärdighet. Med inside-info om områdets kryddor och tekniker kommer vi kunna briljera som italienska mästerkockar, vid nästa fredagsmiddag hemma!

Dag 4

Dag till egen disposition

Frukost

Du väljer själv om du vill fånga dagen från hängmattan, på stranden eller utforska byn i lätta sandaler. Det är också möjligt att hälsa närmare på ön Capri som vi hittills bara vinkat till på avstånd. Till Capri kommer man både med privat taxibåt och med offentlig färja.

Smaka på namnet Capri, Italiens kanske mest omsusade ö. Redan under 1800-talet och tidigt 1900-tal vallfärdades den tids elitturister och intellektuella giganter till denna fristad ute på öppet hav. Öns natursköna personlighet blev tidigt omtalad och den franske kompositören Claude Debussy skrev bland annat sitt musikverk ”Les Collines d’Ancapri” efter att ha förförts av de magiska kullarna på ön. Idag är det inte i första hand musiker och författare som tar en de-tour över havet, utan vår tids stjärnor och jetsettare, på besök i sina pampiga yachter och privata helikoptrar.

Omgärdad av pinjeträd kan man strosa längs de små gatorna på ön och med hjälp av taxi eller buss tar man sig enkelt mellan byarna Capri och Anacapri. Längs havskanten runt hela ön slåss de många grottorna med vita kalkstensklippor om kustens kvadratmeter. Här rekommenderas ett fulladdat kamerabatteri! I den extrema nordöstra delen av Capri, 334 meter över havet, ligger också lämningarna från Villa de Tiberio, eller Villa Jovis. Ovanpå ruinerna från öns äldsta villa, kom vår ryktbare Axel Munthe för att bygga sin egen villa på slutet av 1800-talet.

Från toppen av Monte Solaro (600 m.ö.h.) bör man hålla hårt i hakan för att inte tappa den till knäna. Vyerna här uppifrån sträcker sig över Neapelbukten, vulkanen Vesuvio och Sorrentohalvön. Magiskt! Hit tar man sig med pigga fötter eller med sittlift uppför sluttningen.

Reseledare ordnar med valfria utflykter under dagen.

Dag 5

Klassiska toner bland bergen och besök i Amalfi

Frukost och middag

Vandring cirka 2-3 timmar

På Amalfikustens norra sida står de höga bergen Monti Latteri stadigt och vakar över de dramatiska klipporna. Det är helt klart en bit av det vackraste av Italien. Efter frukost står vår transfer med spetsade öron och redo att följa tonerna mot Musikens stad.

Byn Ravello fick sitt smeknamn någon gång under 90-talet, tack vare alla de konserter som årligen framförs i den lilla bergsbyn. Komponisten Richard Wagner var en av de första framträdande musiker som fick sätta sin klangfulla prägel på området, i slutet på 1800-talet. Som på en platå, 400 meter över havet, ligger Ravello och spanar ut över havet och de små landsbyarna runt omkring. Wagner har fått sin egen musikfestival uppkallad efter sig och varje sommar strömmar harmonier genom byns högtalare och ekar ut över det bergiga landskapet. Här får vi tid till att spana in det lilla samhället och dess historiska villor, kyrkor och katedraler. Villa Rufolo är kanske den mest kända, där olika klassiska konserter tar plats tre dagar i veckan, antingen i trädgården eller inne i villans konsertsal.

Vi vandrar vidare mot Amalfi. Turen mot kustens största stad går nedför, med växlande stigar och trappsteg. På vägen kan vi njuta av det italienska lugnet och stannar till för att äta lunch i den gamla byn Pontone. Mätta och belåtna följer vi stigen nedför, genom det naturskyddade Vallone delle Ferriere. Promenadstigen följer floden, med sina praktfulla vattenfall och vattenkvarnar. I folkmun kallas byn för ”Valle dei Mullini” – vattenkvarndalen och man kan se ruinerna av Europas äldsta pappersbruk från 1100-talet. I mjuka sulor trampar vi mellan kastanjeträd och tjocka tropiska ormbunkar, och med en utsikt över citronlundar och smaragdgrönt hav som en röd tråd genom dagen.

Väl framme i Amalfi ser vi det gamla pappersmuseet, kamouflerat av katedralen Duomo som tornar upp sig över den egna piazzan uppkallad efter sig. Dess breda trappa med 62 trappsteg som leder upp till den ståtliga ingången. Arkitekturen i den gamla staden är minst sagt trevlig och torget strålar av liv från de många uteserveringarna. Strosa runt en stund på egen hand innan kvällens middag blir serverad i lokal anda på en familjedriven gård i närheten. Här ska samtliga sinnen få aktiveras, till maten serveras traditionella och hemmagjorda likörer!

Dag 6

Frivillig vandring uppför Tre Calli och pizzabakning

Frukost och middag

Valfri vandring cirka 5 timmar (krävande)

Idag kan man själv välja om man vill sätta vandringsdojorna på hyllan eller snöra fast dem ordentligt på fötterna. Vandringsturen uppför berget Tre Calli startar för den som vill efter påfyllt frukostbränsle. Utflykten till toppen tar cirka 4 timmar och går huvudsakligen uppför, vilket kan vara bra att ha i åtanke om man väljer att följa med.

Från Bomerano på 700 meters höjd klättrar sig dagens färd med stigande lutning, mot Monte Tre Callis topp på 1150 m.ö.h. Vi traskar genom kastanjeskogar i pigga omgivningar och frisk luft, mot målet som är en helt häpnadsväckande utsikt över hela kusten. Varenda fälld svettdroppe får sin belöning när vi står på kanten av fjället och vrider hornhinnorna längs de 360º panoramavyer som möter oss.

Vandringen avslutas hemma hos Pietro, en erfaren pizza-expert, som gärna delar med sig av sin kunskap. De som har valt att vila fötterna på hotellet får skjuts hit med egen transfer. Området runt Neapel är känt för sina oemotståndliga pizzor och Pietro har efter 20 års pizzabakande i Positano återvänt till sin hemby uppe i bergen för att sprida sitt magiska resultat. Enbart med produkter från närliggande gårdar får vi själva vara med och knåpa ihop dagens saftiga innehåll på tallriken, med hjälp hemliga och genuina tips från Pietro. Och självklart ska alla nybakta pizzor ätas upp, tillsammans med tillhörande lokala vinglas! Till dessert får vi svalka strupen med hemmalagad gelato hos en lokal familj.

Dag 7

Dag till egen disposition

Frukost och middag

Spetsa semestersinnet och välj själv hur du vill spendera dagen. Om rastlösheten smyger sig på hjälper vår reseledare gärna till att arrangera en utflykt. Det finns mycket att se i närområdet, om det inte är hängmattan eller stranden som lockar mest. Har du inte hunnit besöka ön Capri än finns det möjlighet att lifta med en av alla båtar ut till ön idag.

Andra förslag på utflykter kan vara en tur till den lilla kustbyn Paesto, där man kan titta närmare på de perfekt konserverade gamla ruinerna från forna grekiska tempel. Området är också känt för sin täta produktion av buffelmozzarella. Spatsera mellan oxarna och var med på en riktig mozzarella-smakning!

Om det rycker i spänningsnerverna kan vi också rekommendera en tripp till en av södra Italiens sanna höjdpunkter: Pompeji. Med vulkanen Vesuvio i fokus är staden idag en viktig arkeologisk fyndplats. År 79 e.Kr. begravdes hela byn under sex meter med aska, efter lavan från vulkanens utbrott. Fynd från forna tider dyker fortfarande upp bland utgrävningarna i den förstenade gamla staden. En stor del av det man idag vet om det gamla Romarriket är tack vare de upptäckter man gjort i just dessa utgrävningar i Pompeji. Med stadiga humörsvängningar står Vesuvio och spanar över byn som ger vulkanen den respekt hon förtjänar. Man kan ta sig uppför vulkanens sluttning, delvis med buss och sista biten till fots. Utsikten härifrån är något utöver det vanliga och det varma lava-underlaget gör sitt bästa för att skapa en nervpirrande upplevelse.

Framåt kvällen möts vi igen till en sista gemensam middag. Ett farväl klingar ofta trist i öronen, men runt bordet slår vi oss ned tillsammans med nyfunna vänner – kanske till och med för livet! Mellan krispiga vinglas och italienska smaker sprudlar det garanterat av minnen och upplevelser från den gångna veckan, det blir en härlig farväl-middag!

Dag 8

Frukost

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och vinkar adjö till Amalfikustens svajande citronträd. Flyget hem till Sverige går mitt på dagen och vi får skjuts till Neapel av vår trogna chaufför. Det blir en kort mellanlandning i Frankfurt innan vi flyger vidare och landar på Arlanda tidigt om kvällen.

Praktisk information
och resevillkor

VAD ÄR INKLUDERAT

 • Flyg Stockholm - Neapel med Lufthansa & Austrian (Ta kontakt för avresa från annan ort)
 • Flygskatter och avgifter pr 3. februari 2020
 • 7 nätter på mellanklass hotell inkluderat frukost
 • 6 middagar
 • Alla utflykter och inträde nämnt i program
 • All transport nämnt i program
 • Lokal engelsktalande guide
 • Reseledare från Carpe Diem

VAD ÄR INTE INKLUDERAT

 • Rese och avbeställningsskydd
 • Måltider och dryck utöver det som nämns i programmet
 • Dricks
 • Dryck

Vi älskar Italien.