Flodkryssning - Rhen

Flodkryssning längs förtrollande Rhen, med stopp i Rüdesheim, Koblenz och Heidelberg

Getty Images 840675348 Frankrike strasbourg flodkryssning
Rectangle Created with Sketch.

Stig ombord och luta dig tillbaka, från by till by får vi njuta av allt som det härliga flodlivet runt Rhen har att bjuda på!

Det finns knappast något mer behagligt sätt resa på, än guppandes fram i en solstol på flodbåtens soldäck. Vi får följa Rhen från by till by, längs Europas kanske mest romantiska flodsträcka. Med kaptensmössan på sned har vi första parkett till allt det liv och rörelse som ramar in den idylliska Rhendalen. Mellan långsträckta vinodlingar, inbjudande små landsbyar och söta sagoslott stannar vi till i flera favoritstäder längs vägen. Bakom tyska och franska kulisser bjuds det på spännande historia, lokala matupplevelser och ett och annat vinglas från områdets berömda druvor. Vi bor bekvämt i våra hytter ombord genom hela resan och slipper att packa upp favorittröjan ur väskan mer än en gång. Här satsar vi på full avkoppling, men i kombination av spännande upplevelser, precis så som vi gillar det! Det blir många goda måltider, både under utflykter i land och i salongen ombord på båten. Man är precis så social som man önskar, det är lätt att hitta nya vänner i skutans avslappnade atmosfär. Om det spritter i benen finns det också god plats att visa upp sina bästa danssteg efter någon av festmåltiderna ombord.

Håll kameralinsen putsad och låt ögonen glida med flodkanten, bland det myllrande flodlivet finns det alltid något nytt att se på. Den varierade naturen med sina utsökta vyer av olika slag lämnar säkerligen sina tydliga spår på näthinnan. Vi startar i Frankrike och följer landskapets sköna förändring vidare in i Tyskland och nosar närmare på flera pärlor på vägen, innan vi är tillbaka i det franska Strasbourg.

Rederiet Croisi har uppenbart fokuserat på hög komfort och är känt för att alltid ta med sig det utsökta franska köket ombord. Alla måltider under resan är inkluderade och av god och varierad standard. Utflykterna i land är frivilliga att följa med på, men de är inkluderade och rekommenderas varmt. De olika stoppen längs vägen inviterar till väl utvalda skatter och något för alla sinnen. Spännande, lärorikt och oväntat! Lämna alla måsten på hemmaplan och följ semesterns njutningsfulla regelbok. Här är allt inkluderat och det är omöjligt att inte trivas!

Höjdpunkter

 • Upplev en bit av Frankrike och Tyskland på en och samma resa – utan stress
 • Rhen och dalens fantastiska omgivningar, med natursköna vyer i världsklass
 • Många härliga stopp och utflykter längs vägen. Organiserade för dig som vill se mer!
 • En trygg och behaglig miljö ombord på båten, med fokus på komfort
 • Helpension och inkluderad dricka till maten (förutom vin och champagne i vinlistan)
 • Alla utflykter är inkluderade
 • Enkelrum (hytt) utan extra kostnad
 • Det fantastiska franska köket under hela resan
 • Gala middag
 • Nya vänner att spendera dagen med och inte minst dela alla minnen med!
Getty Images 515812593 Tyskland Rhinen bend
+20
+19

Nyfiken på flodkryssning?

Vi jobbar just nu med många fler flodkryssning för dig som reser ensam.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så dyker det snart upp nya flodkryssningar utan enkelrumstillägg

Program

Dag 1

Skepp o’hoj!

Middag

När vi landar på fransk mark får vi lift av vår glade busschaufför till Strasbourg, cirka 2,5 timme från flygplatsen. Många förknippar det stiliga Strasbourg med Europas huvudstad - och med all rätta! Bland kvarteren finner man nämligen den mäktiga Europadomstolen. Men några tunga lagböcker märker vi knappast av när vi strosar längs gatorna i centrum, mellan medeltida byggnader och vackra gamla korsvirkehus. Genom stadskärnan snirklar sig floden Rhen och vinkar oss välkomna att stiga ombord på den båt som väntar på oss.

Efter att ha hittat fram till våra hytter är det bara att slå sig till ro, detta blir vårt hem under de närmsta dagarna. Packa upp resväskan i lugn och ro innan vi möts för en välkomstdrink. Kaptenen och hans manskap vill gärna introducera sig och vi blir snabbt bekantade med omgivningarna på fartyget. Framåt kvällen får man gärna följa med på en kanalbåttur genom Gamla stan, Middag äter vi tillsammans ombord.

Dag 2

Rüdesheim

Frukost, lunch och middag

Efter vår första natt ombord kastar vi loss och ser Strasbourg bli mindre och mindre bakom oss, medan vi följer Rhens mjuka vågor. Det finns mycket att se på längs flodkanten och vi har ständigt första parkett, både från salongen och soldäcket. Spegelbilderna på vattenytan byts så småningom ut mot tyska vinrankor och landsbyar. I den lilla staden Rüdesheim lägger vi till för att utforska området närmare.

Den pittoreska byn är särskilt känd för sina delikata druvor och många menar att vindistriktet är ett av de viktigaste vinområdena i världen. Följ med på stadsvandring längs de mysiga kullerstensgatorna och till det lilla turisttorget. Det är naturligtvis viktigt att hålla vätskebalansen på topp och då passar det som bekant bra med vinsmakning i en av de lokala vinkällarna. Vi avrundar turen med ett besök i Siegfrieds mekaniska musikinstrumentmuseum. Låt dig imponeras av de många självspelande musikinstrumenten från 1800-2000-talet, både musikstyckena och hantverken i sig får vem som helst att tappa hakan!

Efter middagen står kvällen öppen till egna aktiviteter. Rüdesheim bjuder generöst på en härlig småstadsatmosfär och vi rekommenderar en kvällstur till Drosselgasse. Den tre meter breda gatan i Gamla stan är kantad av små värdshus och ett myllrande folkliv. Här tystnar aldrig musiken och de lokala vindropparna har inte vandrat långt innan de når glasen i den mysiga gränden.

Vårt skepp ligger trofast och väntar vid kajen här i Rüdesheim, vi stannar i byn över natten.

Dag 3

Rüdesheim – Koblenz

Frukost, lunch och middag

Auf Wiedersehen! Vi tackar och bockar för den Rüdesheimska gästfriheten och slår oss bekvämt ned till dagens live-underhållning. Vyerna från dagens båttur är nämligen inte att leka med, sträckan mellan Rüdesheim och Koblenz anses vara bland de vackraste längs floden Rhen. Detta är också UNESCO helt enig i, som håller en stadigt vakande hand runt området. Frodig natur som speglar sig i vattenytan varvas majestätiska slott och fästningar, långsträckta vinodlingar och spännande gamla ruiner. Vi får titta närmare på vardagslivet runt floden, där vi passerar byarna Bacharach, Kaub, Oberwesel och Boppard på vägen. Kameran kan med fördel ligga nära till hands när vi under färden glider förbi den mäktiga Loreleiklippan som sträcker sig 132 meter upp i luften. Varierad terräng och en stundtals utmanande flodsträcka har bidragit till historians många strandsatta sjömän längs vägen. Detta är inget vi behöver oroa oss för, idag är älven desto mer välkomnande med tydliga skyltar och vår kapten har full kontroll!

Där floden ligger som smalast och den inramande terrängen som mest dramatisk, tornar sig den mytomspunna Loreleiklippan upp ur vattnet. Naturens mjuka skiffersten har vid det här laget formats till sylvassa klippor som gärna agerar kulisser till historiens scener med den sköna Lorelei i huvudrollen. Efter att fått sitt hjärta krossat ska Lorelei ha kastat sig utför klippan och drunknat. Men enligt myten fick den vackra kvinnan leva vidare i skepnad av en lika vacker älva, som med sin sång förtrollade de sjömän som kom seglandes längs floden. Den fängslande sången ledde till att de gick på grund och samma öde till mötes som hon själv, när de drunknade och sjönk till botten av älven.

Efter en lika vacker som dramatisk berättelse når vi strax Koblenz och knutpunkten mellan floderna Rhen och Mosel. Vid Deutsches Eck, där floderna rinner samman, står en 37 meter hög riddarstaty av Wilhelm I, från år 1897 och ser ut över den lilla staden. Vi får gärna följa med någon i besättningen på en rundtur i den mysiga gamla stan.

Vi befinner oss i en av Tysklands äldsta städer och enligt många också den allra vackraste. Ta tillfället i akt och utforska byn på egen hand, längs älven och i det livliga centrum. En vätskepaus i en traditionell bierstube kan också sitta på sin plats! Vår båt ligger parkerad över natten, så här har vi god tid till att njuta av den Koblenzska atmosfären.

Dag 4

Koblenz – Mainz

Frukost, lunch och middag

Med en riktig sjömansfrukost i magen kastar vi åter loss för att njuta av Rhens buffét av praktfulla vyer, på väg mot Mainz. Staden ligger harmoniskt beläget där älvarna Rhen och Main möter varandra och historian sträcker sig mer än 2000 år tillbaka i tiden. Romarna utnämnde samhället till provinsens huvudstad och staden har i långa perioder stått stark med fokus på sin militära armé, även långt efter romartiden. Även om stora delar av Mainz bombades sönder och samman under andra världskriget, visar dagens husfasader upp ett tjusigt yttre. Många byggnader har fått byggas upp på nytt och en del av dessa i stil med 1600- och 1700-talets främsta arkitekter och deras väl valda synpunkter.

Centrum är präglat av den imponerande domkyrkan och runt om i byn springer man in i eleganta kyrkor och palats. Gutenbergmuseet visar stolt upp sin historiska samling av skrifter, böcker och diverse tryck-saker. Museet är upprättat som en hyllning till Johannes Gutenberg, det var nämligen han som lyckades fullända en uppfinning som för alltid skulle sätta spår i världen; tryckpressen. Här är det bara att suga i sig de historier som susar runt mellan väggarna, inte minst från de två ursprungliga Gutenberg-biblarna, världens äldsta tryckta böcker, som trycktes redan på 1400-talet i Gutenbergs original-pressar.

Man är alltså hjärtligt välkommen att följa med på utflykt i Mainz. Det inkluderar en guidad tur i staden och ett besök på Gutenbergmuseet.

Om kvällen blir det festmiddag och dans ombord på båten, medan vi flyter vidare längs Rhen och mot Strasbourg.

Dag 5

Mainz – Mannheim

Frukost, lunch och middag

Vi lägger till i Mannheim och lägger kaptensmössan på hyllan en stund. Idag blir det halvdagsutflykt till Heidelberg, Tysklands äldsta universitetsstad. Det är inte varje dag man får chansen att skaka hand med ett universitet från 1386! Vi nosar närmare på de gamla sandstensruinerna av Heidelberg slott, som än idag visar upp sin rika arkitektur och en fantastisk panoramautsikt över staden från den enorma slottsträdgården. Vi tar oss vidare i bekväma skor längs smala gator i den gamla stan. Här går vackra byggnader i barock-stil hand i hand med myllrande marknadstorg och nyare konst. En härlig blandning av historia, arkitektur och moderna detaljer.

Vi är tillbaka ombord tidigt om kvällen, lagom till en riktig festmåltid med tillhörande danssteg i salongen. Kvällen spenderas i nya och goda vänners lag, medan vårt kära skepp tar oss närmare Strasbourg.

Dag 6

Auf Wiedersehen!

Frukost

Efter en sista fransk croissant till frukost lämnar vi Ms La Boheme under för middagen för att ta oss till flygplatsen och resan hem mot Sverige

Praktisk information
och resevillkor

VAD ÄR INKLUDERAT

 • Flyg Stockholm - Frankfurt t/r med Lufthansa (Ta kontakt för avresa från annan ort)
 • Flygskatter och avgifter pr 22. januari 2020
 • 5 nätter ombord Ms La Boheme i vald hytt
 • Alla måltider från middag första kvällen till frukost sista dagen
 • Dricka ombord båten till middagar samt servering i baren (inte champagne eller vin från vinlistan)
 • All transport nämnt i program
 • Skandinavisk reseledare från Carpe Diem
 • Alla utflykter beskrivet i programmet

Dag 1: Strasbourg, kanalbåttur gjennom gamla stan i Strasbourg

Dag 2: Rüdesheim, city-tog, vinprovning, Siegfreds mekaniska musikinstrumentmuseum

Dag 4: sightseeing med guide i Mainz , besök på Gutenberg Museet

Dag 5: sightseeing med buss och guide i Heidelberg, besök på Heidelberg Slott

VAD ÄR INTE INKLUDERAT

 • Rese och avbeställningsskydd
 • Måltider och dryck utöver det som nämns i programmet
 • Dricks