Cypern

Cypern - Carpe Diems mest populära resmål

I Stock_000016207087_kypros

Härlig semester på Cypern och Pioneer Beach 🍋

Cypern stoltserar med 340 soldagar per år – med andra ord är det väldigt stora chanser för bra väder på semestern! Cypern och mysiga Pafos är något helt annat på hösten än under de mer turist-täta och intensiva sommarmånaderna. Det gillar vi. Vi kommer göra några kortare vandringar, äta en hel del lokal och välsmakande mat och inte minst få ta del av områdets rika kulturarv och historia. Samtidigt kommer det finnas tid att koppla av vid poolkanten eller på stranden och bara ta dagen som den kommer. Hotellet Pioneer Beach ligger nära stranden och har ett stort poolområde.

Cypern är Medelhavets tredje största ö med ett stort urval av varierande sevärdheter. På vår resa är naturupplevelserna i fokus och vi värdesätter Lokala och sociala upplevelser.

På sydvästra sidan av Cypern ligger Pafos. Det var enligt legenden här som den sköna gudinnan Afrodite steg i land. I verkligheten var Pafos öns huvudstad under den grekisk-romerska eran.

Höjdpunkter

 • Bo på läckra Pioneer Beach Hotel
 • Enkelrum utan tillägg i pris
 • Sol, bad och avkoppling blandat med aktiviteter i hotellets regi
 • Vandringar, med fokus på naturen och floran
 • Mycket tid för avkoppling och bokläsning
 • Klostret i Chrysorrogiatissa med vinprovning
 • Pafos, The Place, House of Dionysos och House of Aeon
 • Taverna i Omodos
 • Gott resesällskap är alltid inkluderat på Carpe Diems resor.
DSC_0602
+28
+27

Pioneer Beach Hotell 4*

Vårt hotell Pioneer Beach Hotel 4*, är av god standard och har ett kanonläge vid stranden. Trädgården är lummig, poolområdet inbjuder till skön avkoppling och det finns också en uppvärmd inomhuspool och spa-avdelning. Hotellet erbjuder ett stort urval av aktiviteter som vattengymnastisk, bordtennis, minigolf, boule, stretching, matlagnings- och cocktailvisning, danskurs, quiz och bingo. Det finns något för alla. Allt gratis för hotellets gäster! Precis utanför hotellet finns en lång strandpromenad som inbjuder till en skön joggingtur eller en långpromenad; till stan exempelvis med cirka 40 minuters gångväg.

Rummen är ljusa och fräscha med balkong, tv, kylskåp, badrock, tofflor, hårfön, strykbräda/strykjärn, vattenkokare och espressomaskin. På vintern är det uppvärmt och på sommaren finns aircondition. Vid beställningen väljer du om du önskar havsutsikt eller utsikt över land.

Besök hotellets hemsida

Program

Dag 01

Avresa

Middag

Morgonflyget tar oss från Sverige till Cypern där vi landar under eftermiddagen. Vi checkar in på vårt fantastiska hotell för veckan och tar resten av eftermiddagen i lugnt tempo.

Dagarna blir en härlig mix av utflykter och egna upptäckter. I tillägg har hotellet en rad aktiviteter. Har du lust att göra annat än att koppla av och läsa en god bok, finns det mycket i närheten att välja bland.

Dag 02

Lär känna Pafos

Frukost och middag

Pafos utnämndes till europeisk kulturhuvudstad 2017 och vi ska ta en närmare titt på varför!

Några av de bäst bevarade och vackraste mosaikerna i östra Medelhavet finns i Pafos. Närmare bestämt House of Dionysos och House of Aeon. Det förstnämnda har gett namn efter vinguden Dionysos mosaiker och dateras helt tillbaka till det andra århundradet.

Som en liten motvikt till historia och kultur, besöker vi «The Place» i Pafos. Det är ett ställe med lokala produkter, hantverk och traditioner – se, lukta, smaka och lär!

Turen kan avslutas i gamla Pafos hamn, ett perfekt ställe att slå sig ner och bara njuta av utsikten. På vägen tilbaka kan du välja att promenera de 30-40 minuter det tar till hotellet eller hoppa på lokalbussen!

Dag 03

Vandring och vinprovning i Troodosbergen

Frukost och middag

De natursköna bergen skapar en vacker ram runt naturen vi upplever idag. Vi kommer till den mest kända landsbyn Platres, som blir starten på dagens innehållsrika vandring på fina stigar, längs floden och till ett och annat förfriskande vattenfall. Vandringen tar cirka en timme och stigningen är +/- 100 meter. Det produceras gott om vin på Cypern, och idag ska vi träffa en av öns mest kända enologer. En enolog är expert och har djupgående kunskaper om vinproduktion. Vi provsmakar hans viner och får säkert svar på mycket vi inte hade en aning om när det kommer till vin...

Färden fortsätter därefter till byn Omodhos, som ligger uppe på en höjd. Här stannar vi till på en traditionell taverna där vi ska lära mer om mat och meze. Väl tillbaka på hotellet träffas vi för förfriskningar i hotellets bar.

Dag 04

Nikosia

Frukost, lunch och middag

Huvudstaden är en charmerande bekantskap, där det historiska och det moderna går hand i hand. De gamla venetianska stadsmurarna omringar de moderna café-livet och de historiska byggnaderna.

Famagusta-porten är den största och mest imponerande av de tre portarna i stadsmuren. Vi fortsätter till Ärkebiskopens palats som byggdes på 1700-talet och är en religiös, politisk och nationell symbol. Vi besöker också St. Johns Cathedral. Den är inte så stor och imponerande utifrån, men inuti förstår man vad som gör den speciell: fina, välbevarade väggmålningar med motiv från Bibeln.

Vi äter gemensam lunch på vägen.

Laiki Yeitonia är en mysig stadsdel att gå omkring i med sina charmerande, snirkliga små gator, gamla hus och massor av butiker.

Dag 05

Dag för egna aktiviteter

Frukost och middag

Marios ger dig tips på allt som finns att göra programfria dagar. Vandring, shopping, en lokal busstur? Eller vad du kan tänkas vilja uppleva när du är på Cypern!

Dagarna blir en härlig mix av utflykter och egna upptäckter. I tillägg har hotellet en rad aktiviteter. Har du lust att göra annat än att koppla av och läsa en god bok, finns det mycket i närheten att välja bland.

Middag på hotellet på kvällen.

Dag 06

Afrodites bad, Klostret i Chrysorrogiatissa och vinprovning

Frukost och middag

Vi besöker klostret i Chrysorrogiatissa som ligger på omkring 800 meters höjd i vackra och rofyllda omgivningar. Själva klostret grundades av munken Ignatius på 1100-talet och har en lång historia. Byggnaden som ligger där idag är från omkring 1770, och munkarna som bor där producerar ädla droppar i form av vin. De har egna vinodlingar och detta hantverk resulterar i de goda viner vi får chans att provsmaka. Vi besöker också Afrodites bad, en vacker naturlig grotta omgoven av frodig växtlighet. Enligt legenden var det här Afrodite badade med sina älskare. Det sägs att om man dricker vattnet här kommer man förälska sig i den första person man ser. Men dessvärre får vi inte chans att ta reda på om det ligger någon sanning i det eftersom det är stängt för besökare...

Det kommer dock finnas chans att ta ett dopp på anda ställen under dagen så ta med badkläder!

Dag 07

Afrodites strand och picnic, lätt vandring

Frukost, picknick och middag

Efter frukost beger vi oss ut för att titta lite närmare på omgivningarna. På den här utflykten lär vi känna områdets natur och får veta lite mer om den mystiska historien med Afrodite. Vi börjar på stranden, där kärlekens- och skönhetens gudinna steg i land.

Sen ger vi oss iväg på en vandring som varar ett par timmar där vi betraktar områdets flora.

Växtligheten på Cypern är olikt det vi finner på andra platser runt Medelhavet, kanske för att ön ligger mer isolerat. Efter vandringen blir det picknick med lokala specialiteter och tillhörande dricka. Det finns också tillfälle att bada längs turen, så ta med badkläder!

Middag på hotellet på kvällen.

Dag 08

Dag för egna aktiviteter - Hemresa

Frukost

Sov så länge du vill, ät en lång frukost, ta en promenad längs stranden och avsluta med en bok. Vår vecka tillsammans på Cypern är snart över och idag är sista dagen att njuta.

Med nya vänner och härlig solbränna tar vi eftermiddagsflyger tillbaka mot Sverige. Vi landar kvällstid på Arlanda eller Kastrup.

Praktisk information
och resevillkor

VAD ÄR INKLUDERAT

 • Flyg Stockholm - Cypern t/r med Lufthansa Group
 • Flygskatter och avgifter pr 12. mars 2019
 • 7 nätter på 4* hotell inkluderat frukost
 • 2 lunch & 7 middagar
 • Alla utflykter och inträde nämnt i program
 • All transport nämnt i program
 • Lokala guider
 • Svensktalande reseledare från Carpe Diem

VAD ÄR INTE INKLUDERAT

 • Rese och avbeställningsskydd
 • Måltider och dryck utöver det som nämns i programmet
 • Dricks