Cypern

Cypern - Carpe Diems mest populära resmål

Getty Images 1078556944 Kypros Basseng

Härlig semester på Cypern och Pioneer Beach 🍋

Cypern stoltserar med 340 soldagar per år – med andra ord är det väldigt stora chanser för bra väder på semestern! Cypern och mysiga Pafos är något helt annat på hösten än under de mer turist-täta och intensiva sommarmånaderna. Det gillar vi. Vi kommer göra några kortare vandringar, äta en hel del lokal och välsmakande mat och inte minst få ta del av områdets rika kulturarv och historia. Samtidigt kommer det finnas tid att koppla av vid poolkanten eller på stranden och bara ta dagen som den kommer. Hotellet Pioneer Beach ligger nära stranden och har ett stort poolområde.

Cypern är Medelhavets tredje största ö med ett stort urval av varierande sevärdheter. På vår resa är naturupplevelserna i fokus och vi värdesätter Lokala och sociala upplevelser.

På sydvästra sidan av Cypern ligger Pafos. Det var enligt legenden här som den sköna gudinnan Afrodite steg i land. I verkligheten var Pafos öns huvudstad under den grekisk-romerska eran.

Höjdpunkter

 • Bo på läckra Pioneer Beach Hotel
 • Enkelrum utan tillägg i pris
 • Sol, bad och avkoppling blandat med aktiviteter i hotellets regi
 • Vandringar, med fokus på naturen och floran
 • Mycket tid för avkoppling och bokläsning
 • Upplev det traditionella Cypern, på utflykt med vinsmakning
 • Det cypriotiska köket med lokala delikatesser
 • Enkelrum till samma pris!
 • Gott resesällskap är alltid inkluderat på Carpe Diems resor.
Getty Images 1131055496 Kypros hav sol
+28
+27

Pioneer Beach Hotell 4*

Vårt hotell Pioneer Beach Hotel 4*, är av god standard och har ett kanonläge vid stranden. Trädgården är lummig, poolområdet inbjuder till skön avkoppling och det finns också en uppvärmd inomhuspool och spa-avdelning. Hotellet erbjuder ett stort urval av aktiviteter som vattengymnastisk, bordtennis, minigolf, boule, stretching, matlagnings- och cocktailvisning, danskurs, quiz och bingo. Det finns något för alla. Allt gratis för hotellets gäster! Precis utanför hotellet finns en lång strandpromenad som inbjuder till en skön joggingtur eller en långpromenad; till stan exempelvis med cirka 40 minuters gångväg.

Rummen är ljusa och fräscha med balkong, tv, kylskåp, badrock, tofflor, hårfön, strykbräda/strykjärn, vattenkokare och espressomaskin. På vintern är det uppvärmt och på sommaren finns aircondition. Vid beställningen väljer du om du önskar havsutsikt eller utsikt över land.

Besök hotellets hemsida

Program

Dag 01

Avresa

Middag

Vi tar definitionen av att fånga dagen på största allvar. Flyget från Arlanda (Köpenhamn för den som önskar) går tidigt om morgonen och efter en mellanlandning i Wien välkomnas vi av den cypriotiska eftermiddagssolen. Från flygplatsen i Larnaca får vi skjuts till vårt blivande hem Pionees Beach Hotel i Pafos. Sug in de relaxande havsvibbarna och en uppfriskande Brandy Sour från pool-kanten, innan vi äter middag tillsammans på hotellet.

Dag 02

Lär känna Pafos

Frukost och middag

Vakna till doften av nybakad Shiamali (mannagrynskaka). Frukosten avnjuts i lugnt tempo och vi hinner med både en och två koppar kaffe innan promenad-dojjorna packas upp ur resväskan.

Idag ska vi med egna ögon få se motiveringen till varför Pafos utnämndes till Europeisk Kulturhuvudstad 2017. Dans och musik i all ära, men här är det konst och hantverk som står i fokus. I House of Dionysos hittar vi Medelhavets bäst bevarade mosaikbeläggningar. Det var en bonde som av misstag upptäckte dessa kalkstensfärgade konstverk från ett par hundra år e.Kr., när han plogade sina fält. Bland livliga färger och snirklande mönster skildras scener ur den grekiska mytologin. Den mest kända mosaiken visar stolt upp Dionysos triumf med Gud i en vagn som dras av leoparder. Vi ska heller inte sticka House of Aion under stolen, låt dig häpnas av helt unika mytologiska berättelser och forntida konsttekniker.

Vi fortsätter utvidga våra sex sinnen när vi beger oss till ”The Place” i Pafos. Denna myllrande marknadsplats presenterar lokala produkter, hantverk och traditioner i överflöd.

Havsbrisen lockar oss ned till hamnen där vi avrundar dagens stadstur. Doppa tårna i vattnet med en yoghurtglass i handen eller luta dig tillbaka och njut av utsiktens färgglada kontraster. Tillbaka till hotellet kan man lifta med lokalbussen eller promenera i 30-40 minuter.

Vårt hotel bjuder generöst på avkoppling och god standard, med centimeter-avstånd till stranden, poolområde och spa-avdelning. Spendera eftermiddagen i den inkluderade badrocken eller ta ett frivilligt djupdyk i cypriotisk historia. Bara ett par kilometer utanför Pafos ligger de underjordiska kungagravarna från 300-talet f.Kr. Platsen är precis så majestätisk och fascinerande som namnet tillsäger! UNESCO håller en fast hand runt dessa gravar, men också runt St Pauls katedral som ligger rätt runt hörnet. Klostret härstammar från 1300-talet, men det sägs också var här som Paulus långt tidigare blev bunden och piskad för sin förkunnelse om kristendomen.

Framåt kvällen äter vi middag på en lokal restaurant.

Dag 03

Smigies längs Adonis Trail - Behaglig vandring längs Akamashalvön (med picknick)

Frukost, Picknik, Middag

Vandring: ca 4,5 km - ungefär 1,5h

Höjdskillnad: +100/-100 m

Inte långt ifrån Pafos står Akamas-området och vilar på Cyperns mest storslagna natur. Hit vallfärdar inte bara äventyrliga resenärer och fotografer, utan också hundratals flyttfåglar och dräktiga havssköldpaddor. Landskapet är växlande och sträcker sig genom djupa klyftor, vilda och öde landskap, grottor och klippor som stupar rätt ned i det turkosa havet. Här finns flera vandringsleder och vi tar utgångspunkt i en mer behaglig och robust sträcka. Längden kan bestämmas efter gruppens önskemål.

Dagens ryggsäck är packad med solkräm, bekväma skor och en fulladdad kamera. Vi passerar historiska gamla gruvor och Laras stränder, där havssköldpaddor lägger sina ägg. Med mytologiska vindar i håret tar vi en promenad in i den antika världen, längs Cyperns mest oförstörda kustremsa.

I picknick-korgen hittar vi cypriotiska delikatesser och smakfulla överraskningar. Det blir sannolikt en lunch vi aldrig glömmer, till storslagna vyer och en helt ny horisont. Den som inte vill vandra får möjlighet att möta upp de andra runt picknick-duken.

Kvällens middag på hotellet smälter säkerligen i munnen efter dagens alla intryck!

Dag 04

Ut på tur, aldrig sur!

Frukost, lunch och middag

Innanför gränserna för den brittiska militärbasen Akrotiri ligger saltsjön med samma namn. Vattnet i den mer än 10 kvadratkilometer stora sjön är inte någonstans djupare än 1 meter. Hit migrerar därför gärna flamingos och tusentals andra vadarfåglar och rovfåglar för att mingla runt i den grunda vassen. Att köra längs sjön är en minnesvärd upplevelse, oavsett om man går under titeln ”professionell fågelskådare” eller inte.

Som ni vet smakar färskpressad juice som allra bäst efter en stunds fågelskådande. Och med egenplockade apelsiner och granatäpplen bland Kostas frodiga fruktträd pressar vi vår egen juice. Tänk att något så nyttigt kan smaka så himmelskt!

Härligt förfriskade och redo för nya äventyr tar vi oss vidare till Limassol. Förutom de milslånga stränderna och sitt pulserande nattliv är Limassol också känd som Cyperns viktigaste handelsstad. Vi möts av fascinerande små gränder, som bjuder på gömda historiska pärlor och kulinariska hemligheter. Genom gatornas myller kommer vi in i den gamla stadskärnan med livliga marknader och verkstäder. Vi tar en närmare titt på det fort där Richard Lejonhjärta under korstågen på 1100-talet befriade och gifte sig med Berengaria av Navarra och krönte henne till drottning av England. Bröllopet sägs vara det mest påkostade någonsin. Lunch äter vi på en lokal taverna i området.

På kvällen äter vi en välsmakande middag tillsammans på hotellet.

Dag 05

Dag i egen regi

Frukost och middag

Idag väljer du själv om du vill haka på spontana aktiviteter som reseledare anordnar, eller om avslappning med pool och spa är mer frestande. På Cypern finns det alltid något att hitta på för den äventyrslystna.

Dag 06

Dag i egen regi

Frukost och middag

Om fantasin skulle sina, finns reseledare på plats med förslag på aktiviteter. Vyerna och de natursköna närområdena tar ingen paus. Dagens val av skor är helt frivilligt, vare sig det är spa-tofflorna eller promenad-dojjorna som kallar.

Dag 07

Cypriotiska traditioner och vinsmakning

Frukost, lunch och middag

Efter frukost får vi smaka på den cypriotiska betydelsen av begreppet pittoresk. Vi rullar förbi den mest spektakulära golfbanan innan vi kommer fram till den lilla landsbyn Letymvou. Utstrålningen från det genuina Cypern är påtaglig och forna historiska rötter har satt en tydlig prägel på samhället. De 500 invånarna sover tryggt i Letymvou, trots att namnet sägs härstamma från det grekiska ordet för grav. Här har man funnit gravar från 800-talet och en av kyrkorna ska vara bland de äldsta i landet, den blev byggd redan på 1100-talet!

Frodiga grenar med oliver och citroner står bara för ett par av alla de spirande nyanser, som så generöst skördas i området. Vi får besöka Makarounas, ett litet ”boutique-vineri” som gärna visar upp sin produktion och vägen från färska druvor till vinglaset. I närheten ligger ett gammalt litet hus, som numera är ett museum. Här får vi smaka på områdets egna oliver och lika kortvandrad halloumiost. Måltiden avslutas med en lika cypriotisk kopp kaffe.

Vi rullar över Pafos-topparna och fortsätter i de lokala fotspåren. Mellan vinodlingar och bedårande utsikt ligger den lilla landsbyn Kathikas. Förr i tiden var detta en plats för både rundresande och tillhörande häst och vagn att få sig en stunds vila. Vi strosar in bland de gamla stenhusen och äter en traditionell och god lunch.

Dag 08

Avresa Cypern

Frukost

Ta en lång frukost och njut lite extra av Pafos och dess omgivning. Vår transfer tar oss till flygplatsen där vi sent om eftermiddagen lyfter mot Sverige. Efter en mellanlandning i Wien landar vi tryggt på Arlanda på kvällen.

Praktisk information
och resevillkor

VAD ÄR INKLUDERAT

 • Flyg Stockholm - Cypern t/r med Austrian Airlines
 • Flygskatter och avgifter pr 8. november 2019
 • 7 nätter på 4* hotell inkluderat frukost
 • 2 lunch & 7 middagar
 • Alla utflykter och inträde nämnt i program
 • All transport nämnt i program
 • Lokala guider
 • Svensktalande reseledare från Carpe Diem

VAD ÄR INTE INKLUDERAT

 • Rese och avbeställningsskydd
 • Måltider och dryck utöver det som nämns i programmet
 • Dricks

Sommar och Sol