Cykeltur i Tyskland

Cykeltur i Tyskland med besök i mysiga Meissen, Dresden och Berlin

Getty Images 1054752182 Tyskland Meissen
Rectangle Created with Sketch.

Låt dig förälskas av den Tyska landsbygden när vi cyklar längs älven Elben och besöker flera spännande platser på vägen!

Som alltid i Carpe Diem ser vi lite extra fram emot att få kombinera resans upplevelser med aktivitet och god mat. I gott sällskap får vi lära känna Tyskland från insidan, med behaglig motion på vägen. Cykelkorgen ska fyllas till bredden med lokala äventyr, spännande historia och goda smaker! Det skadar inte om du har ett extra intresse för ståtliga slott, arkitektur och traditionell charm. Längs de tyska vägarna bjuds det generöst på historiska milpelare och det är bara att ta för sig! Och när vi ändå befinner oss bland de tyska vinrankorna tar vi chansen att få smaka på vad vindistriktet har att erbjuda. Sista dagen beger vi oss till Berlin, där krokiga kullerstensgator byts ut mot mäktigt höga byggnader och ett pulserande storstadsliv.

Det är bara att slå sig bekvämt ned i cykelsadeln. När vi beger oss från by till by finns det mycket att se på och upplevelserna kommer rullande på löpande band. I Meissen får vi titta närmare på det berömda porslinet och dess spännande historia. Stadens färgglada husfasader vilar tryggt, medan den gamla gotiska katedralen vakar över invånarna. Eleganta Dresden kan återigen stoltsera med sin skönhet, efter att ha byggts upp på nytt efter andra världskrigets bombningar. Sug i dig den optimistiska atmosfären och vinka glatt tillbaka till kontrasterna av gammalt och ny-hippt. Vi får också bekanta oss med Pirna, en mysig by med charmen från Aldtstadt (Gamla stan) i centrum.

Följ med på en helt ny version av Tyskland, en inside-historia med vackra omgivningar och spännande historiska detaljer. Sensommaren är den perfekta tiden att trampa igång pedalerna på, med behaglig temperatur och härliga färger mot horisonten. Vi ser fram emot årets cykeltur och du är välkommen att följa med!

Höjdpunkter

 • Härliga cykelturer med stort innehåll. Här handlar det inte om att cykla snabbast!
 • Frisk luft, utsökt mat och lagom motion i vackra omgivningar.
 • Många stopp på vägen. Pauserna innehåller gärna god mat och vinsmakning i Seußlitz.
 • Mysiga Meissen med sin överlägsna fallenhet för porslin.
 • Dresden, som trots sin historia imponerar med sin atmosfär och skönhet.
 • En dag i den myllrande storstaden Berlin.
 • Många måltider är inkluderade i resan.
 • Enkelrum utan extra kostnad!
 • Vår duktiga och lokalkände reseguide, alltid med glimten i ögat!
 • Nya vänner att spendera dagen med och inte minst dela alla minnen med!
Getty Images 643428780 Tyskland Elben Bastei
+18
+17

Program

Dag 1

Stockholm – Berlin – Moritzburg – Meissen

Lunch

Vi stiger ombord på flyget som lyfter från Arlanda om morgonen och landar strax därefter i Berlin. Efter kort tid i luften blir vi väl mottagna på flygplatsen i Berlin av vår reseguide.

Vi inleder bekantskapen med den tyska sensommaren genom bussrutan, på vägen till Moritzburg. Någon mil utanför staden Dresden stöter vi på det präktiga Moritzburg Schloss Här får vi följa Askungens fotspår mellan Barockens väggar och pelare från 1550-talet. Slottet ligger idylliskt till, omgivet av den konstgjorda sjö som också fungerar som vallgrav. I skepnad av gammalt jaktslott med tillhörande utsträckta jaktmarker, kan Moritzburg idag också stoltsera med en av Europas största samlingar av horn och djurkranier. Vi tar oss en sväng-om i den vackra slottsparken och vidare till ett mindre slott vid en sjö.

Bussen fortsätter till Meissen där vi ska spendera resans första natt. Lunchen serveras med inkluderad utsikt, innan vi promenerar tillbaka till hotellet och luktar på omgivningarna på vägen. Framåt kvällen får man gärna följa med och äta middag på en restaurang i närheten!

Bra att veta inför resan: När vi cyklar mellan olika byar blir vårt bagage transporterat från den ena platsen till den andra.

Dag 2

Cykling längs Elben, vinsmakning i Seußlitz och tid i Meissen

Frukost, lunch och middag

cirka 28 kilometer

Efter en god natts sömn och en kaffe eller två landar vi bekvämt i cykelsadeln. Vi tar såklart den tid som behövs till att justera cyklarna och test-trampar pedalerna på en tur runt kvarteret innan vi är helt redo. Vi behöver veta hur lång du är i förväg, så att vi enklare kan anpassa cykeln så gott som möjligt inför första cykelturen. Nu är det dags!

I behagligt tempo följer vi kompassen i nordvästlig riktning längs Elben, en av Centraleuropas största floder. Till höger och vänster kan vi ana de många vinrankor som frodas och trivs så bra i området. Vi befinner oss i ett av Tysklands minsta vindistrikt och är det något tyskarna kan så är det vin! Upp till bevis – vi stannar till i Seußlitz för att med egna smaklökar få prova resultatet av de druvor som årligen skördas i området. I god kombination blir vi också serverade lunch till vinet.

Vidare längs floden, på andra sidan, tar vi en cykelpaus och tittar närmare på vad Meissen är så känt för - porslin. I över 300 år har nämligen staden kunnat stoltsera med sitt porslin, som huvudsakligen framställs från områdets speciella kvalitets-lera. I slutet på 1600-talet inleddes ett projekt med att förbättra landets ekonomi och efter fyndet av denna eldfasta lera fick glashyttor runt omkring jobba för hårda livet. Porslinfabriken i Meissen är den äldsta av sitt slag i Europa. Det världskända Meissenporslinet har tydligt präglats av kinesiska former och figurer, men satt sin egen genuina nål på kartan.

När vi ändå rör oss i porslinets tecken passar vi på att besöka Tysklands äldsta slott, Albrechtsburg slott. Denna gotiska katedral visar mystiskt upp en salig blandning av stilar där den ståtligt står och spanar ut över Meissens invånare. Det var också här som porslinsfabrikens historia inleddes, med sina första 150 produktionsår inne i slottet. Det blir tid till att strosa runt inne på slottet, men också längs Meissens gator. Staden vinkar inbjudande med sina mysiga små gator och väldoftande brezels.Den mysiga gamla stan är också värd ett besök!

Framåt kvällen tittar vi närmare på stadens kvällsbelysning och äter middag tillsammans, inte långt från hotellet.

Dag 3

Meissen – Dresden

Frukost, lunch och middag

Cirka 30 kilometer

Med ena handen på cykelstyren vinkar vi adjö till Meissen och trampar vidare längs Elben, österut mot Dresden. På vägen stannar vi bland annat i den lilla byn Alt-Kötchenbroda för att suga i oss den idylliska lantluften. Lunch äter vi på den trevliga restaurangen Alt-Kaditz. Med fulltankad energi får vi Dresden i sikte och när vi når fram till hotellet står bagaget troget och väntar på oss.

Dresden hälsar oss hjärtligt välkomna att stanna i ett par nätter. Vi tar en liten promenad och bekantar oss med Altstadt, den tyska benämningen för Gamla Stan. Med sitt pittoreska läge i Elbes dalgång hör Dresden till Europas grönaste storstäder. Stadens historia går tillbaka ända till den yngre stenåldern. Men efter fem kraftiga bombangrepp under andra världskriget totalförstördes de centrala delarna av Dresden. Återuppbyggnaden av staden har fört med sig nya vackra monument och kulturella inslag mellan husfasaderna. Efter många års snickrande stod Semperoperan åter klar år 1985 och Frauenkirche är numera en värdefull symbol för landet efter de brutaliteter som härjade under kriget. Idag utstrålar Dresden återigen en riktig skönhet och går med all rätta ofta under benämningen ”Tysklands Firenze”.

Stadsdelen Neustadt inviterar istället till en gemytlig mix av det nya och ”hippa”. Konstnärliga stilar på tvärs och kreativa vibbar står i centrum längs dessa mer bohemiska gator. Det är en härlig kontrast mot de klassiskt bastanta byggnaderna i Gamla stan.

Middag äter vi när kvällen närmar sig.

Dag 4

Dresden, utflykt med ångfartyg till Pillnitz

Frukost

Idag låter vi cykelskorna vila och tar oss ned till floden efter frukost. På dagordningen står det båttur längs Elben! Efter en angenäm färd över vattenytan, med ånga och skovelhjul, stiger vi i land vid lustslottet Pillnitz. Benämningen lustslott visar gärna till forna tiders trivsel och nöje, där vacker natur och harmoni skulle stå i fokus. Och vi kan inte annat än hoppa på trivsel-tåget, bland slottsträdgårdens alla blomsterarter och tidiga höstfärger. Det är också möjligt att köpa biljett till en guidad tur inne på slottet, om man vill.

En frivillig lunch arrangeras ute i de frodiga slottomgivningarna, innan båten tar oss tillbaka till Dresden

Eftermiddagen bjuder på tid till egen disponering. Vår reseledare är fullproppad med tips på vad man kan se och göra, om fantasin inte räcker till. Den som vill är välkommen att följa med på tur till det livliga Neustadt, bara 10-15 minuters promenad från hotellet.

Dag 5

Dresden – Pirna

Frukost och middag

Cirka 25 kilometer

Vi tackar hotellet för ett par goda nätters sömn och vinklar cykelstyret mot resans nästa mål – Pirna. Färden startar via Grosser Garten, stadens största park som är fylld till bredden av botaniska arter och palats-enlig arkitektur. Vidare glider vi genom idylliska små landsbyar och när vi kommit ungefär halvvägs till Pirna stannar vi till för en klassisk Biergarten-paus.

Omgivet av gröna kullar och vinodlingsområden bjuder Pirna på en harmonisk småstadsstämning. Mitt i centrum står den berömda Marienkirche och visar upp sina fascinerande takmålningar, med byns myllrande marknadstorget runt hörnet. Den gamla stan är också värd ett besök!

På plats i Pirna får vår reseledare alltid lust att besöka Burg Stolpen och den som vill är välkommen att följa med! (Utflykten beställs på förhand innan avgång och behöver inkludera minst 8 deltagare). Den gamla borgen ligger vackert till på toppen av en kulle och smidigast tar vi oss dit med lokalbuss. Det välbehållna gamla slottet viskar öppet och gärna om den mytomspunna grevinnan Cosel och hennes historia. Namnet är vid det här laget redan bekant, efter besök i Meissen och Pillnitz. Det är bara att ta för sig av spännande historia, arkitektur och vacker utsikt uppifrån slottstornen.

Middag äter vi i Pirna om kvällen på en mysig restaurang. I krokarna runt byn finns det många restauranger och kockarna vet vad de sysslar med!

1 av 2
2 av 2
1 av 2

Dag 6

Pirna, cykling och DDR-museum

Frukost och middag

Cirka 25 kilometer

Efter frukost slår vi oss åter ned i sadeln och trampar vidare längs vår vän Elben. När vi kommer till Kuort Rathen tar vi färjan över älven och promenerar sedan upp till utsiktspunkten Bastei. Här kan man också köpa sig lunch, eller kanske en traditionell Schneeballen (tyskt bakverk, bestående av ett degknyte) innan färjan puttrar tillbaks över floden. Nu är det dags att bekanta sig med DDR, på museum i Pirna. DDR är ett alldeles speciellt och levande sätt att presentera utställningar av det dagliga livet på. Utan väggar och montrar av glas kommer vi extra nära inpå det spännande innehållet!

Kvällens middag går i medelålderns tecken, inte långt från hotellet. Det blir resans sista gemensamma middag och stämningen är alltid extra god bland nyfunna vänner och vinglas i medeltida stil!

Dag 7

Berlin – hemresa

Frukost och lunch

Hotellet önskar oss smaklig frukost innan vi checkar ut och stiger ombord på tåget mot Berlin. När vi kommer fram lämnar vi bagaget i trygga händer på tågstationen för att se oss runt i storstaden. Man tar sig enkelt fram mellan de olika stadsdelarna med tunnelbana, spårvagn eller snabbtåg. På en av de många centrala restaurangerna slår vi oss ned till lunch och njuter en sista gång av de tyska smakerna, med eller utan surkål. Efter maten blir det stadsvandring med några väl utvalda pärlor bland de spännande kvarteren.

Flyget tillbaka till Stockholm går inte förrän senare om kvällen, så här finns det tid till att både skaka hand med Berlinmuren, shoppa souvenirer på marknaden i Kreuzberg eller bland boutiquerna i Hackescher Höft, eller varför inte prova en currywurst på något av de många gatuköken?

Vi möts upp på bestämd tid och plats för att tillsammans hämta ut vårt bagage. Flygplatsen kommer vi enklast till med offentlig transport. En kort flygtur senare, utan byten, landar vi tryggt igen på Arlanda runt midnatt.

Praktisk information
och resevillkor

VAD ÄR INKLUDERAT

 • Flyg Stockholm - Berlin t/r med SAS (Ta kontakt för avresa från annan ort)
 • Flygskatter och avgifter pr 12. december 2019
 • 6 nätter på mellanklasshotell inkluderat frukost
 • 4 luncher & 4 middagar
 • Alla utflykter och inträde nämnt i program
 • All transport nämnt i program
 • Norsk Lokalguide
 • Skandinavisk reseledare från Carpe Diem
 • Cykeluthyrning | 24-växlad Giant cykel med vattenflaska. (Cykelhjälm bör tas med hemifrån för att den skall passa bäst, men kan också hyras på plats.
 • transport av väskor

VAD ÄR INTE INKLUDERAT

 • Rese och avbeställningsskydd
 • Måltider och dryck utöver det som nämns i programmet
 • Dricks
 • Frivillig utflykt till Burg Stopolen, kan förhandsbeställas och kräver minst 8 deltagare.