Cykel - Syd Afrika

Sydafrika – cykel, safari och vandring

Getty Images 1125268155 Sor afrika Kruger safari
Rectangle Created with Sketch.

Upplev den riktiga Kapstaden, Stellenbosch och safari i Gondwana. Den bästa blandningen av sydafrikanska guldkorn!

Med lagom aktivitet får vi bekanta oss med (enligt många) världens vackraste stad. Från cykelsadeln och våra bekvämaste gympadojor plockar vi fram livsnjutaren i oss själva, det blir en behaglig kombination av aktivitet och upplevelser.

Vi glömmer allt vad maraton heter och under vägen fokuserar vi på frestande viner och fantastisk mat, i helt bedårande omgivningar. Möt det inre Afrika, med lokala smaker och kortresta ingredienser. Kvaliteten gör sig märkbar hos alla våra sinnen! I den myllrande Kapstaden är det bara att välja och vraka bland sevärdheter och upplevelser. Här ska vi bo i sju nätter och flera utflykter är frivilliga, såsom Robben Island och Bo-Kaap (även om vi inte kan låta bli att varmt rekommendera båda turerna). Tillsammans ska vi också utforska Table Mountain, Lion’s Head och Kirstenbosh botaniska trädgård.

Bli inte förvånad om det står en pingvinfamilj och poserar på årets favorit-foto, Boulders Beach bjuder på ett märkligt exotiskt djurliv. Cykelturer med lagom lutning uppför har som bekant en tendens att resultera i magiska ögonblick, med utsikt och fotomoment utöver det vanliga. Under en avstickare till Gondwana får vi bekanta oss med ett helt unikt djurliv (och växtliv) på savannen, kanske till och med vinka till ”the big five”!

Sydafrika är inte bara ett land på kartan – det är en helt egen värld. Följ med på denna natursköna resa, fullproppad med kontraster och intryck (men helt utan jetlag)!

OBS! Du bör vara van vid att vandra i terräng och ha normal kondition för att vara med på vandringsturerna, och van vid att cykla för cykelturerna. - Vi uppmärksammar också att ändringar i programmet kan uppstå, i hänsyn till väder och vind.

Höjdpunkter

 • Kapstaden – metropolen med sina många vackra ansikten och personligheter
 • Turer till magnifika landmärken, som Table Mountain och Lion’s Head
 • Cykeltur i det eleganta och inbjudande Stellenbosch
 • Cykel med oförglömlig utsikt från Chapman’s Peak (om du följer med hela vägen)
 • Nya vänner på Boulders Beach, det är omöjligt att inte förälska sig i pingvinerna!
 • Flera vinsmakningar under vägen, med introduktion i lokala och delikata druvor
 • Trevliga picknic-luncher med god mat och dricka i skön natur
 • Safari (behöver vi säga något mer?)
 • Minnesvärda möten, låt dig hänföras av Christo Brands gripande historia
 • Färger och kontraster – föreningen av hav, stränder och fjäll i samma synvinkel
 • Nya vänner att spendera dagen med och inte minst dela alla minnen med!
Deck area1
+51
+50

Program

Dag 1

Avresa Sockholm

Med handbagage, ett gäng härliga förväntningar och flygkudden under armen stiger vi ombord på Qatars plan som ska ta oss mot nya kontinenter. På vägen stannar vi till i Doha för att byta flyg.

Dag 2

Välkommen till Cape Town!

Middag

Vi landar i Sydafrikas huvudstad på eftermiddagen. Vi får skjuts av egen transfer till vårt hotell, som ligger vid det livliga Victoria & Alfred Waterfront. Här kan vi sätta ned ryggsäcken och känna oss som hemma en stund, med närhet till Cape Towns sköna myller av restauranter, shopping och spännande upplevelser.

Kapstadens komponenter går alla synonymt med ett ord: Världsklass. Table Mountain står som en ståtligt dekorerad vägg runt huvudstaden och vakar över det vardagliga vimlet och den spännande historia som än idag präglar invånarna. Vi befinner oss i en storstad med många vackra ansikten, där utvecklingens ursprungliga maskineri sattes igång av de européer som upptäckte Kapstaden år 1486. Det var holländarna som 1652 satte sin egen nål på kartan och grundade vad som nu är Sydafrikas äldsta stad. Export intog en viktig huvudroll och hamnen i Kapstaden blev en populär anhalt och hållplats för vidare resor mot Orienten. Under samma tid planterades betydelsen av apartheid i den nya handelsstaden och skillnaden mellan det vita ”Kapp” och ”de svarta halvnakna” blev ett faktum. Vidare sträcker sig många år fyllda av smärtsamma inslag, men också det hoppfulla som bland annat Nelson Mandela är känd för att ha förmedlat.

När vi checkat in på hotellet är det bara att öppna upp ögon och sinnen för allt det vackra som Kapstaden har att bjuda på.

Framåt kvällen möts vi till en första gemensam middag.

Några utav dagarna under resan är inte alla måltider inkluderade. Här är det fritt fram att göra middagsplaner efter egna preferenser, men reseledare hjälper gärna till att organisera.

Var uppmärksam på att delar av reseprogrammet kan ändras vid behov, särskilt utflykten upp på Table Mountain är beroende av väder och vind.

Dag 3

Cykling med utvalda godbitar runt Kaphalvön

Frukost och lunch

Idag slår vi oss bekvämt ned med cykelbyxorna i bussätet, medan transfern tar oss till Simons Town. Det är härifrån, bland pingvinernas kritvita stränder, som vi inleder resans trampande. De smoking-klädda små djuren har en trygg bas här i Simons Town, där ungarna följer föräldrarnas vaggande steg och säsongens ägg blir vaktade med en innerlig kärlek.

Hela Kaphalvön tillhör den spektakulära Table Mountain National Park, från berget med samma namn i norr till Cape Point i söder. Med sitt unika växtliv och ett flertal arter av utrotningshotade djur har parken en välförtjänt titel som världsarv. Mellan pedalvarven fyller vi på med mat och dryck i form av picnic-lunch och inkluderad vinsmakning på Cape Point Vineyard. Här är det njutning som prioriteras högst, snarare än något slags racer-tempo…

Vi bokstavligt talat toppar dagens cykeltur längs Chapman’s Peak (möjligtvis tar vi bilen). Känd som en av världens vackraste kustvägar snirklar sig de 114 kurvorna längs berget, med stupande klippor nedför och en helt magisk utsikt över det turkosa havet, Hout Bay och Noordhoek. Vyerna längs kustvägen klistrar sig garanterat fast på näthinnan för en lång tid framöver, med sina hisnande färger och kontraster. Mäktigt!

Väl tillbaka på hotellet står resten av eftermiddagen öppen för egna initiativ och preferenser. Reseledare arrangerar middag för den som vill.

Dagens cykeltur:

Under dagen cyklar vi mellan 30-60 kilometer på vanliga vägar/cykelvägar. Man väljer själv om man vill cykla hela vägen. Våra cyklar är terrängcyklar/landsvägscyklar och hjälm är inkluderad (ta gärna med egen för optimal justering). Det finns också möjlighet att hyra el-cykel. Helt vanliga gympaskor passar bra att cykla i.

Detta gäller för alla dagar under resan.

Dag 4

Vandring i Kirstenbosch Gardens och Table Mountains

Frukost och lunch

Ladda promenadnerverna med en god frukost, kanske med en skål med putu pap eller två (sydafrikansk gröt, ofta gjord på majs)? Idag följer vi växtrikets kompass mot Kirstenbosch Gardens. Denna botaniska trädgård har en enastående mångfald, med närmare 5000 inhemska växtarter. Här kan man utan problem strosa runt i timmar, som i en labyrint av stigar och varierande grannskap. De färgglada fågelinvånarna i parken hälsar oss hjärtligt välkomna och poserar graciöst medan de tar för sig av all den nektar som så bokstavligt talat växer på träd.

Med grönskande energi och inspiration är vi redo att bege oss uppför (med förbehåll för ändringar efter väder). Målet är toppen av Taffelberget, som bildar en tre kilometer lång platå. Istiden satte en gång sina tydliga spår genom att hyvla av toppen med sina kraftiga isflak. Men trots sin höga ålder på 300 miljoner år står hon än idag lika ståtligt och blickar ut över både huvudstaden, Lion’s head och Robben Island.

Efter lunch (med inkluderad enastående utsikt) går vi längs platån mot bergets högsta topp, Maclears Beacon, 1065 m.ö.h. Någon kilometer senare kan vi singla slant eller välja om vi ska strosa vägen nedför Platterklip George, eller om det frestar mer att gå vidare och lifta med linbanan tillbaka till marknivå. (Med linbanan tillkommer en extra kostnad).

Dagens vandring:

Cirka sex timmar, en hel del upp- och nedför. Var uppmärksam på att Skeleton George har stegar som vi måste bestiga uppför bergsväggen.

Dag 5

Gondwana Game Reserve och eftermiddagssafari

Frukost, lunch och middag

Alla goda ting är tre, efter cykel och vandring kommer såklart safari. Eftersom vi gärna vill ha lite extra tid och chans att bekanta oss med de stora fem, checkar vi ut från hotellet i Kapstaden och beger oss mot två dagars safari. Den mastiga parken Gondwana Game Reserve utger ett ärligt sken av harmoni, där små och stora djur lever fritt och samsas om de många hektaren. Resan dit tar cirka 4,5 timmar, beroende på trafik och snacks-pauser.

Framme i Gondwana blir vi väl mottagna och gör oss redo för eftermiddagssafari. Vilka djur man får se för dagen går aldrig att förutspå, men vi håller tummar och tår för att vi kan få kryssa av ”the big five”. Cykelskorna ska få en välförtjänt vilopaus och tillsammans med vår egna guide stiger vi ombord på vår öppna landrover. Det är en mäktig upplevelse att närma sig de ståtliga girafferna, en och annan gäspande flodhäst och ett gäng hungriga hyenor ute i det fria. Att ett gäng elefanter blockerar vägen gör heller ingenting, här står tiden stilla och det är bara att luta sig tillbaka och njuta av den fenomenala live-underhållningen.

Natten spenderas i ett mysigt lodge-område, i anslutning till parken. Här fördelar vi oss på de stora runda stugorna (75 m2). Hytterna är byggda i traditionell stil och inkluderar moderna faciliteter, panoramautsikt från sängen, glastak över bädden med miljontals vakande stjärnor (vi satsar på en stjärnklar natt) och egen uteplats med utsikt över ett savann-enligt vattenhål. Det finns också större villor med 2, 3 eller 4 rum, 5-15 minuter från huvudlodgen. De som delar ett twin-rum bor på Kwena Lodges och de som har enkelrum bor i Fynbos Villa. Transport ordnas mellan bostäderna till våra gemensamma måltider. Här befinner vi oss nämligen i djurens egna territorium och kan inte strosa på egen hand mellan rummen.

Fun fact är också att Gondwana reservat är det enda i världen med fynbos vegetation. Det är namnet på provinsens speciella buskvegetation som formas av vinterregn och sommartorka. Men detta vet vi ju allt om efter utflykten hos Kirstenbosch!

Alla inblandade i Gondwanas liv och rörelse jobbar aktivt för all slags bärkraftig och miljövänlig aktivitet, för att bevara den naturliga floran och faunan. De 11 000 hektaren tillhör djuren och naturen, ingen annan! Namnet härstammar från ”Gondwanaland”, den ursprungliga landmassan som existerade för 120 miljoner år sedan och som formade Afrika. Med återinförandet av djurarter som Cape Mountain-zebra, bläsbock och kapgam (cape vulture) har det gjorts en insats för att bevara det unika djurlivet i reservatet. De omringande Outeniquabergen visar med sin närvaro hur det tidigare Gondwanaland har delats upp till vad dagens karta visar.

Vi erbjuds också aktiviteter som: fotosafari, introduktion och guidad tur i växtriket, spabehandlingar, fågelskådning, fiske, mountain biking, stjärnskådning och besök på platser från stenåldern. Dessutom har vi närhet och tillgång till både simbassäng, bibliotek och golfbanor. Dessa aktiviteter kan enkelt bokas på plats och betalas separat.

Dag 6

Gondwana Game Reserve och mer safari

Frukost, lunch och middag

Vi anammar kulturen och stiger upp i ottan. Många av savannens guldkorn tittar nämligen fram just i gryningen och vi vill ju inte vara sämre! En enkel frukost serveras, med påfyllning av kaffe/te, innan vi slår oss till rätta i våra landrover-säten. Utflykten på savannen varar i 3-4 timmar innan vi tar oss tillbaka till lodgen för en brunch i hälsans tecken.

Mitt på dagen är det ofta för varmt för både människor och djur att leka i det direkta solljuset. Om vädret matchar förväntningarna kan en simtur i bassängen passa perfekt, eller en power nap i luftkonditionerad skugga. Framåt eftermiddagen vaknar vi åter till liv med en ”High Tea”, en hälsosammare snack-lunch, innan färden går tillbaka ut på savannen. Med safari i solnedgången har vi fångat dygnets alla bästa ljus, förhoppningsvis tillsammans med de imponerande invånarna. Detta blir en (milt sagt) perfekt dag!

Dag 7

Morgonsafari Gondwana och tillbaka till Cape Town

Frukost

Vi fångar dagen (ottan) och tillfället med en sista safari, medan vi ännu befinner oss i Gondwana. När vi vinkat hejdå till våra nya vänner i parken beger vi oss tillbaka på Kapstaden, en cirka 4,5 timmar lång tur.

Resten av dagen står fri till egna aktiviteter, eller eventuellt en lugn dag efter ett par dagar fullspäckade av intryck.

Dag 8

Cykling i bedårande Stellenbosch

Frukost och lunch

Cirka fem mil öster om Kapstaden ligger den lilla staden Stellenbosch nedbäddad i dalen, mellan praktfulla berg och vidsträckta vingårdar. Området är ett mekka för alla slags livsnjutare med intresse för mat och vin. I detta natursköna landskap ligger flera av landets bästa restauranter och elegansen speglas i både maten, befolkningen och omgivningarna.

Det var holländaren Simon van der Stel som hade turen att snubbla över området på 1600-talet. Staden Stellenbosch grundades redan år 1679, men det var inte förrän på 1960-talet som människor började bosätta sig permanent i staden. Kort därefter anlände de första vindruvorna, som visade sig frodas som aldrig förr i det egna och stabila mikroklimatet. Med kusten nära till hands sveper en varm havsbris in över plantagen och torkar upp efter regn och oväder. På så sätt är rankorna till stor del skyddade från röta och ofrivillig förmultning.

Regionens mest kända viner är bordeaux-liknande röda viner, men Stellenbosch kan också stoltsera med Sydafrikas egna druvsort som heter Pinotage – en blandning av Pinot Noir och Cinsault som ger ett delikat resultat! Idag cyklar vi mellan grönskande vinrankor i behagligt tempo och ser till att få i oss ordentligt med vätska på vägen. Här bjuds det på en och annan vinsmakning mellan varven.

Staden erbjuder också en stor portion intressant historia, mellan väggarna på byggnaderna från olika tidsepoker de senaste tre hundra åren. Den säregna arkitekturen är vackert sammanflätad med gallerier, caféer och pittoreska gator kantade med ekar. På senare år har Stellenbosch utvecklats till en riktig student-magnet och på ett härligt sätt lyckas småstadsidyllen balansera med det myllrande studentlivet.

Efter en harmonisk dag i Stellenbosch tar vi oss tillbaka till Cape Town.

Dagens cykling:

Mellan 15-20 kilometer ”off road”.

Dag 9

Kapstaden – dag till egen disposition

Frukost

Kapstaden - en metropol av historia, sevärdheter och nöjen av alla dess slag. Dörrarna står på vid gavel och dagen bjuder upp till dans i frivilligt tempo. Det är bara de egna preferenserna som avgör om det är shopping, museum, matupplevelser eller generellt strosande som står på agendan. Man är också välkommen att följa med på någon gemensam aktivitet eller utflykt som reseledaren anordnar, kanske till Robben Island?

Långt bort i horisonten på det knallblå havet kan man skymta den lilla klippön. Robben Island verkar vid ett fjärran ögonkast inte vara så mycket för världen, men på närmare håll går det att snudda vid den historia som satt sin prägel på hela landet. Genom tiderna har ön stått som fundament till både mentalsjukhus, postkontor och militärbas. Men mest känd är Robben Island som den fängelseö där också Nelson Mandela fick sona för sitt motstånd mot apartheid. Som aktiv medlem i ANC (African National Congress) kämpade han för ett land utan rasskillnader. År 1960 blev partiet förbjudet och anklagad för förräderi spärrades Mandela in i nästan 18 år, från 1964 till 1982. Efter ett hårt liv och en lika hård kamp vann han Nobels fredspris år 1993. Det var året innan Mandela blev Sydafrikas första demokratiskt valda president och det sista apartheidstyret rasade.

Ett besök på Robben Island ger en spännande, men tragisk historialektion, med duktiga guider som gärna sätter fart på både reflektion och eftertanke.

Valmöjligheterna i Cape Town är oändliga till hur du vill fördriva din dag. En hop on hop off-buss kan ge en god introduktion i staden och samtidigt skjuts på vägen för trötta promenadfötter.

I centrum ligger det mesta inom radarn för en kort spatsertur. Längs Loop Street och gågatorna runt omkring myllrar det av underhållande gatumusikanter och dansare, bland restauranger, caféer och grönskande parker. Ta en avstickare genom den historiska och vackra parken Company Gardens, eller surra runt utan kompass på Greenmarket Square - stadens historiska hjärta.

Om kameran ligger nära till hands i midjeväskan rekommenderar vi en liten tripp till Bo-Kaap, ett av de allra äldsta områdena i Cape Town. Idag bor det cirka 6000 invånare i de neonfärgade husen, som står uppradade längs gatorna. Men bakom de färgstarka kulörerna gömmer sig en lång historia från Bo-Kaaps forna alter ego – Malay Quarter. Det var nämligen här de många slavarna, som främst kom från Malaysia, fick bosätta sig för länge sedan. Än idag är stadsdelen till största del muslimskt och har med åren utvecklats till en härligt blandad befolkning av religiösa, konstnärer och hantverkare. Den fattigdom som präglade det forna Bo-Kaap, ser man knappast skymten av numera, där grannar synkroniserar sina verandor och matchar sina blommor med husväggarnas gatukonst.

Njut av en dag med mängder av intryck och möjligheter!

Dag 10

Vandring upp till Lion’s Head och mötet med en väldigt speciell man

Frukost och middag

Efter frukost snörar vi åter på oss bekväma gympadojor och vandrar tillsammans nedför gatan. Vi ska bege oss vidare upp mot det magnifika Lion’s Head, en tur som definitivt står högt på resans bucket-list. Sträckan dit kan vara utmanande på sina håll, men vi tar oss fram i behagligt tempo och njuter av utsikten under vägen.

Turen tar ungefär tre timmar, alltså 180 minuter fullspäckade med fascinerande vyer från de 669 meterna över havet. Utan kikare eller kamerazoom ser vi långt ut över Kapstaden, Atlanten och Camps Bay. Till och med utsikten mot Table Mountain är kanske extra speciell härifrån.

Så småningom landar vi på Signal Hill. Förutom helt egna slående vyer, har utsiktsplatsen en lång tradition av att avfyra den inneboende kanonen – varje dag kl. 12.00. Traditionen med ”Noon Gun” sträcker sig tillbaka till slutet på första världskriget. Varje kanonskott inleds med två tysta minuter. En minut ges till att hedra en avliden person, två minuter till flera. Andra menar att en minut är till de döda och en minut är till de överlevande.

Lagom till lunch når vi det historiska Company Gardens och dess ”Mother City”. Här får vi en välförtjänt och smakfull matbit innan färden går tillbaka till hotellet.

Framåt eftermiddagen har vi turen att få bekanta oss med Christo Brand, en man med lika fängslande historia som personlighet. När han bara var 19 år började han arbeta på Robben Island, där han då träffade den 60 år gamla Nelson Mandela. Den vänskap de utvecklade under åren i fängelse var full av respekt och vi får höra den rörande berättelsen med Christos egna ord.

Vid en sista gemensam middag har vi säkerligen många minnen och intryck att dela med varandra. Även om det alltid är sorgligt att ta farväl till nya platser, har vi säkerligen fått nya vänner att dela alla minnen med på hemmaplan.

Dagens vandring:

Vi vandrar i mellan 3-5 timmar, huvudsakligen i enkel terräng, totalt cirka 5 kilometer. På enskilda ställen på väg upp mot Lion’s Head måste vi klättra uppför en stege, detta är inte fysiskt ansträngande.

Dag 11

Cape Town och hemresa

Frukost

Efter en sista frukost, med eller utan majsgröt, har vi fortfarande god tid tills flyget avgår. Bege dig ut på en sista spatsertur med ett par kompletterande bilder till fotoalbumet, eller ta det piano med en capuccino på Truth Coffee (kårad till världens bästa kaffehak). Flyget lyfter tidigt om kvällen. Qatar tar oss vidare till mellanlandning i Doha.

Dag 12

Hemkomst Sverige

Vi landar i Sverige tidigt på eftermiddagen. Tack för en fin tur!

Praktisk information
och resevillkor

 • Flyg Sverige - Cape Town t/r med Qatar
 • Flygskatter och avgifter pr 15. november 2019
 • 9 nätter på hotell inkluderat frukost varje dag
 • 6 luncher och 4 middagar
 • Alla utflykter och inträde nämnt i program
 • All transport nämnt i program
 • Lokala guider
 • Reseledare från Carpe Diem
 • Rese och avbeställningsskydd
 • Måltider utöver det som nämns i programmet
 • Dricks
 • Dryck till måltider

OBS! Du bör vara van vid att vandra i terräng och ha normal kondition för att vara med på vandringsturerna, och van vid att cykla för cykelturerna. - Vi uppmärksammar också att ändringar i programmet kan uppstå, i hänsyn till väder och vind.