Bali

Äkta semester på vackra Bali

Getty Images 577645320 Indonesia Bali strand
Rectangle Created with Sketch.

Låt dig lockas av Balis skönhet och kontraster

Vi tar begreppet semester på största allvar och låter Bali vägleda oss genom avslappning, exotiska upplevelser och välbefinnande. I ett behagligt tempo som passar både strand och vackra omgivningar, kan vi följa våra inre semester-impulser med lokala inslag och eventuellt frivilliga utflykter. Utan ett alltför fullspäckat program ges möjligheten att ta en dag i taget och välja sin egen aktivitetsnivå.

Resan startar i det vackra och myllrande Ubud, Balis center för konst och kultur. Stadens kärna är ett pulserande virrvarr, med ingredienser av alla dess slag. Runt husknuten breder naturen och landsbygden ut sig med sina majestätiska risodlingar och vidsträckta gröna nyanser. Öppna upp alla sinnen och ta för dig av Ubud med dess inspirerande kultur, mat, avslappning och shopping.

Vidare följer vi semestersinnet mot strandparadiset Sanur. Sommarmånaderna för med sig det allra bästa vädret och vi kan inte göra annat än att sticka tårna i sanden och njuta av de turkosa ljumma vågorna och den friska havsbrisen.

Bali har en tendens att lämna starka avtryck i minnesboken, med en slående natur-skönhet och en harmoniskt leende befolkning. Gästfriheten kan ingen klaga på och vi blir varmt välkomnade in det lokala livet bland vackra omgivningar. Gatuhörn och tempel är prydda av rökelser och gåvor till gudarna, hinduismen bidrar till en melodisk känsla av ro och fridfullhet.

Anamma kulturen och leta fram det rofulla sinnet. Det indonesiska köket ska vi heller inte glömma, med sina spännande kryddor och smaker på tallriken, eller i bananbladet. Bali bjuder upp till en harmonisk dans, laddad av intryck och minnen för livet. Vi återvänder säkerligen hem med ett genomgående lugn i kroppen, nyfunnen energi och en fullproppad kamerarulle (eller minneskort för de som följer dagens teknologi).

Höjdpunkter

 • Naturen, människorna och spännande kokkonster
 • Bali, den leende ön, med sin harmoniska andlighet, kultur och religion
 • Det kulturella Ubud och dess konstnärliga virrvarr
 • Ett urval av lätt aktiva utflykter för dig som vill vidga vyerna lite extra
 • Avslappnande och inbjudande Sanur
 • Sol, bad och flipflops. Strandmöjligheterna i Sanur är oändliga
 • Vi håller oss på två olika hotell. Slå dig till ro, utan för mycket upp- och nedpackning
 • Nya vänner att spendera dagen med och inte minst dela alla minnen med!
Getty Images 1090165212 Indonesia Bali kvinne hav strand
+29
+28

Program

Dag 1

Avresa

Vi lyfter från Stockholm sent om eftermiddagen och låter Turkish Airlines tryggt ta oss mot Bali. På vägen mellanlandar vi i Istanbul för att sträcka på benen och byta flyg.

1 av 3
2 av 3
3 av 3
1 av 3

Dag 2

Ankomst Bali

Middag

När vi landar Denpasar framåt kvällen, lokal tid, blir vi varmt välkomnade av den transfer som ska ta oss till vårt hotell i Ubud. Färden mot vad som kommer vara vårt hem de närmsta fyra nätterna tar cirka 1,5 timme. Men tiden går fort när man har roligt, ögonen får snabbt vänja sig vid de vackra landskapen med långsträckta risfält och exotiskt gröna omgivningar. Myllret på denna sidan av jorden är något helt annat än vad vi är vana vid, i de gemytliga små landsbygderna, och långt ifrån den känsla av vardagsstress som annars kan smyga sig på. Vi blir tryggt lotsade fram genom främmande trafik, där tempo och finess betyder något helt annat än hemma. Men här kan vi känna oss helt säkra, det finns ett starkt inbitet system i virrvarret mellan de tutande lokalbilarna! Vi möter kontrasternas Bali där det moderna samhället flätas samman med nyanserna av det gamla och traditionella, otroligt spännande!

Väl framme på hotellet befinner vi oss centralt, med allt inom krypavstånd. Vår första gemensamma middag om kvällen smakar troligtvis gudomligt, kryddad av såväl hunger som bubblande intryck.

Dag 3

Mötet med Ubud och omgivningarna

Frukost och lunch

Anamma kulturen och toppa frukostägget med stekt ris, eller följ dina vanliga frukost-instinkter. Efter frukost står Ubud med öppna armar och redo att visa oss sina bästa sidor. Namnet Ubud härstammar ursprungligen från ordet ”ubad” som betyder medicin, efter en lång historia som knutpunkt för just traditionell medicin. Idag är stadens betydelse färgad av en härlig mix av new-age och tradition. Konst och kultur lockar många besökare till Ubud från andra delar av ön. Centrum består i stort sett av två pulserande huvudgator med ett hopkok av olika designerbutiker, caféer och restauranter.

Även om vi står med bägge sandalerna i ett till synes hektiskt virrvarr av människor, är det inte långt till naturens inre lugn. De lokala bönderna lever än idag av sina risfält, som är en fröjd för både ögat och själen. Vi får smaka på den härliga balansgången mellan myller och harmoni, där den gröna landsbygden lockar med både sin skönhet och en och annan kokosglass.

Vi inleder upptäcktsfärden i utkanten av Ubud, i Payogan. Byn kan knappast beskrivas som stor, men hand i hand med grannbyarna Cinta och Bukit bjuds det på en enastående utsikt. Från den ås som sträcker sig mellan landsbyarna får vi njuta av en generös variation av gröna nyanser som sprider sig över åkrar och ängar, där det ständigt arbetas flitigt med att följa säsongens olika grödor.

I behagligt sandal-tempo strosar vi vidare till Sari, en tropisk oas med grönskande trädgårdar och lotusdammar. Platsen står enhetligt med omgivningen som en tvättäkta hälsokälla. Det bjuds på organiskt snacks och dricka, energirikt och nyttigt på en och samma gång! Med färsk energi följer vi de gröna tonerna mot vad många kallar för Balis ”Walk of fame”. Kajeng-turen snirklar sig genom maffiga risterrasser och vi når slutligen en lokal restaurant där vi slår oss ned till lunch.

Dagen har varit fylld av natur, sundhet, vandring och förfriskningar – en oslagbar kombination! Framåt kvällen hjälper reseledare gärna till med att organisera middag, för den som vill (gäller alla kvällar under resan).

Dag 4

Ubud – kanske på två hjul?

Frukost

Vi har knappast lyckats tömma Ubud på aktiviteter och nya intryck än.

Idag finns det god tid till att upptäcka området på egen hand. Vill man höja aktivitetsnivån en aning och samtidigt kanske få se ännu mer rekommenderar vi att följa med på cykeltur. Utflykten på två hjul beställs i förväg, se information om alla valfria utflykter i slutet av programmet.

Extra tillägg

Dag 5

Ubud - Laga indonesisk mat?

Frukost

Ännu en dag till fri disposition i Ubud, efter egna preferenser. Vår reseledare finns nära till hands med tips och hjälp till att arrangera en eventuell utflykt. Men allt är frivilligt och du bestämmer själv din egen aktivitetsnivå.

Extra tillägg

Dag 6

Från Ubud till Sanur med sightseeing på vägen

Frukost och lunch

Vi vinkar adjö till vårt trogna hem i Ubud och snurrar kompassen mot mer marinblå nyanser. Stranden lockar och semesterbyn Sanur visar gärna upp sina mjuka relax-vibbar. På vägen mot de avslappnande havsvindarna passerar vi både vacker natur, idylliska små byar och kulturella ingredienser värda att titta närmare på.

Bali har långa traditioner av konst, hantverk och lokal produktion. Vi stannar till för att bekanta oss med landsbyn Mas, som är speciellt känd för träskärning. Det är svårt att tro sina egna ögon när resultatet av en före detta stubbe eller gren visas fram. Och med de inramande templen i bakgrunden blir Mas ännu mer förbluffande, som ett enda stort konstverk. I området hittar vi också elefantgrottan Goa Gajah, en häpnadsväckande arkeologisk fyndplats. Troligtvis pekar namnet på guden Ganesh och hans elefanthuvud. Låt fantasin segla iväg mellan gamla statyetter, utskärningar och vackra omgivningar!

Med ytterligare spännande intryck i bagaget checkar vi in på hotellet i Sanur.

Dag 7

Sanur

Frukost

Som ett vykort ligger horisonten som ett ständigt filter från stranden i Sanur, med de speciella fiskebåtarna parkerade på det lugna vattnet. Njut av en helt magisk soluppgång och se myllret vakna till liv i skymningen, stranden har allt att bjuda på. I Sanur ligger vägen till välbefinnande serverad på silverfat, där avslappnande strandvibbar, traditionella balinesiska spa-behandlingar och ett flertal yoga-retreater finns nära till hands. Var uppmärksam på de stora skillnaderna vid ebb och flod, men vyerna försämras knappast!

Även om avslappning står i fokus finns det oändligt att se och göra i området. Det bjuds på möjligheter att utforska på egen hand, om man inte beställt någon av våra utflykter i förväg.

Nere vid strandkanten snubblar man lätt in i Museum Le Mayeur. Huset står som praktexempel för den så varma balinesiska arkitekturen, men insidan är fylld av historia och konstverk av den belgiska konstnären Adrien Jean Le Mayeur. Han bodde i huset i ungefär 20 år från början av 1930-talet, efter att förälskat sig i den vackra legongdansaren (en mycket elegant och visuell dans), Ni Polok.

Batu Jimbar, en intressant villa och granne med vårt hotell. Historierna och hemligheterna är många, med ett flertal kända ansikten i bilden. Det var här som Mick Jagger och Jerry Hall gifte sig (inoficiellt). Yoko Ono, Sting och Fergie är bara några andra av många välbekanta namn som byggnaden blir sammankopplad med. Att egendomen är privatägd och därmed stängd för allmänheten gör inte historierna mindre spännande…

Blanjong, en väldigt speciell stenpelare som uppehåller sig i templet med samma namn, ett av öns äldsta och mest kända monument. Inskriptionerna på förhistoriskt språk, berättar om militära segrar och eskapader. Även om många av tecknen är närmast oförståeliga för oss är detta en häftig syn och absolut värt ett besök. Och här är det inte storleken som räknas… Vem vet, kanske är detta ett vittnesbörd om Balis första formella styre.

Orkidéträdgården, oavsett om man är blomsterintresserad eller inte är det svårt att låta bli att häpnas över Balis färgsprakande växtrike. Ön är egentligen mest känd för sina vajande frangipaniträd och dess rena och väldoftande blommor, men inte heller öns orkidéer är att leka med. Vid ett besök i orkidéträdgården möts vi av en otroligt mångfald av färger, former och dofter, som trivs så bra just i denna rika vulkaniska jorden och det exotiska klimatet.

Dag 8

Sanur

Frukost

En ny dag full av sol, bad, avslappning eller kanske en cykelutflykt?

Extra tillägg

SPA 026

Dag 9

Sanur

Frukost

Stranden står stadigt med öppna armar. Strosa runt i din nya favorit-sarong, eller ta dig en tur ut på havet?

Extra tillägg

Dag 10

Sanur

Frukost

Vi vet vid det här laget hur många flip-flops-steg det är från hotellet och ned till strandkanten. Lägg dig bekvämt och njut av dagen, eller följ med ut på vattnet.

Extra tillägg

Dag 11

Sanur och avskedsmiddag

Frukost och middag

Dagen idag passar perfekt till att läsa ut sista kapitlet i semesterboken, eller komplettera resväskan med ett par extra souvenirer från marknaden. Känn dig som hemma i paradiset och följ semestersinnets impulser.

Låt dagen formas efter eget behag innan vi ses till en sista gemensam middag om kvällen. Med blandade minnen och intryck runt bordet blir det garanterat svårt att låta maten tysta mun. Av erfarenhet kan en avskedsmiddag också innebära en sentimental stund, bland många nyfunna vänner att dela reseminnena med!

1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5
1 av 5

Dag 12

Hemresa

Frukost

Flyget går inte förrän framåt kvällen, så vi har god tid till att räkna sandkornen mellan tårna eller strosa runt i Sanur en sista gång. Bagaget kan du lämna på hotellet också efter att vi har checkat ut. Vill man ta en dusch eller fixa sig innan avresa finns det också ett par tillgängliga rum som vi får lov att använda oss av.

Flygresan tar en paus i Istanbul för bensträckare och flygbyte. Tidskillnaden är på vår sida och många timmar försvinner på vägen hem, innan vi beräknas landa i Stockholm tidigt nästa dag.

Dag 13

Ankomst Stockholm

Vi beräknar landning på Arlanda flygplats om morgonen.

Praktisk information
och resevillkor

VAD ÄR INKLUDERAT

 • Flyg Sverige-Denpasar t/r med Turkish Airlines
 • Flygskatter och avgifter pr 1. november 2019
 • 10 nätter på mellanklasshotell inkluderat frukost varje dag.
 • 2 luncher, 2 middagar
 • All transport nämnt i program
 • Lokala guider
 • Reseledare från Carpe Diem

VAD ÄR INTE INKLUDERAT

 • Rese och avbeställningsskydd
 • Valfria utflykter (Cykeltur i Ubud, safari och marinpark från Ubud, båttur Sanyr och cykeltur i soluppgång i Sanur) Dessa förhandsbeställs senast 1.juni.
 • Måltider utöver det som nämns i programmet (lunch)
 • Dricks
 • Dryck till måltider
 • utflykter

Sol och Strand